Kurzweil Cup 2 review

We spelen al met Kurzweil piano’s en keyboards sinds de introductie van hun bekende K-250 digitale piano in 1984. Deze had de eerste authentieke Steinway piano sample (een geweldig geluid voor die tijd in een echt muziekinstrument) en we genieten vandaag de dag nog steeds van de Kurzweil geluiden. We gebruiken zelfs nog steeds een van hun bekende midi geluidsmodules, omdat we die geluiden nergens anders kunnen vinden. In deze Kurzweil Cup 2 review zullen we eens kijken of ook deze digitale piano aan onze verwachtingen kan voldoen.

De Kurzweil piano technologie was vele jaren geleden gecreëerd en geïntroduceerd door de Amerikaanse uitvinder Ray Kurzweil. Het geweldige van de Kurzweil piano’s was het feit dat ze geluidssamples van vleugelpiano’s, snaarinstrumenten en orkesten konden reproduceren op een nog nooit eerder gebruikte manier. De Kurzweil geluiden zijn uitgebreid gebruikt in film en televisie muziekproducties en worden wereldwijd door populaire bands en muzikanten gebruikt. Als je vleugelpiano’s, volle snaar symfonieën en orkestgeluiden in films en shows hoort, dan is de kans groot dat ze daar een Kurzweil piano voor hebben gebruikt.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

De reden waarom Ray Kurzweil deze nieuwe digitale piano technologie creëerde, was omdat Stevie Wonder 30 jaar geleden een instrument wilde hebben die het meest realistische pianogeluid had, plus een aantal andere kwalitatieve instrumentklanken en een aangenaam piano gevoel. Stevie had al een goede relatie met Kurzweil, omdat Ray de revolutionaire ‘leesmachine’ voor blinden had uitgevonden en geproduceerd, welke Stevie gebruikte. Ray is wereldwijd bekend in de muzikale en wetenschappelijke kringen en voorspelde zelfs de opkomst van het internet in 1988 voordat het er was en hij focust zich nu op nanotechnologie.

Gedurende de jaren zijn er veel dingen veranderd bij het Kurzweil pianobedrijf, waaronder een faillissement en gekocht en verkocht worden door verschillende pianobedrijven. In die tijd werden de service en de onderdelen een stuk slechter en het bedrijf bestond bijna niet meer. Maar toen brachten hun huidige eigenaren (Hyundai) hen weer tot leven met een flinke geldsom en nu heeft Kurzweil onder andere een digitale piano die de Kurzweil Cup 2 heet en verkrijgbaar is voor €2.435. Door gebruik te maken van de geluiden en features van hun PC3X pro digitale stage piano en dit in een mooie compacte klankkast te plaatsen lijkt de Cup 2 een goed instrument om te kopen, maar jammer genoeg heeft hij een aantal merkbare gebreken. Het is zeker niet allemaal negatief, maar hieronder zullen we alle positieve en negatieve punten uitgebreid bespreken in deze Kurzweil Cup 2 review.

Beste Kurzweil Cup 2

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Kurzweil Cup 2 review – Specificaties

We hebben erg vaak met de Kurzweil Cup 2 gespeeld sinds hij uitgebracht werd en waren in eerste instantie erg onder de indruk van de compacte kast en het grote akoestische pianogeluid via het krachtige 140 watt interne stereo geluidssysteem. Dit zijn de specificaties van de piano:

 • Gewogen hammer piano actie met semi-houten toetsen
 • 64 polyfonen
 • Triple strike stereo vleugelpiano
 • 88 instrumentgeluiden van de pro PC3X piano
 • Krachtig 140 watt geluidssysteem via 4 speakers
 • 64 drum ritmepatronen
 • Layer, split, kwalitatieve geluidseffecten en relatieve volumecontrole
 • 2-track volledige MIDI recorder
 • Onopvallend besturingspaneel
 • USB en MIDI aansluitingen
 • Geen tuning vereist
 • Mooie klankkast met chroom pedalen

Features Kurzweil Cup 2

Op het gebied van polyfonen in een digitale piano is tussen de 128 en 256 polyfonen nu de standaard bij duurdere modellen. De Kurzweil Cup 2 zou in deze prijsklasse minimaal 128 polyfonen moeten hebben om meer complexe muziekstukken te spelen, maar helaas heeft hij dat niet. Het maximale aantal polyfonen is maar 64 (in mono), dus dat is een beetje een teleurstelling voor ons, alhoewel het mogelijk niet een probleem is voor sommige spelers (wat afhangt van hun vaardigheidsniveau). Het gebrek aan polyfonen is vooral merkbaar wanneer je twee geluiden samenvoegt en meer complexe muziekstukken begint te spelen. Bij sommige nieuwe Kurzweil piano’s bieden ze 128 polyfonen, maar niet bij de Cup 2. Alleen om die reden zouden we dit model al niet kopen in deze prijsklasse, aangezien alle andere grote merken tenminste 128 polyfonen hebben. Kurzweil heeft ook niet de nieuwe organische geluidselementen die andere merken wel hebben, zoals pedaalresonantie, hamergeluid, sympathetische vibraties en nog meer. Dus er moet een hoop gebeuren als Kurzweil op een vergelijkbaar niveau met de concurrentie wil komen.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Op het gebied van pedalen en dan specifiek met betrekking tot het gebruik van het demper pedaal, is het rechter demper pedaal van de Kurzweil Cup 2 niet in staat om meer geavanceerde pedaaltechnieken toe te staan, waaronder het herkennen van halve pedalen, wat alle andere grote merken zoals Yamaha, Roland en Kawai wel hebben. Wanneer je met een normale akoestische piano speelt, dan kan je het rechter sustainpedaal indrukken en een variabele hoeveelheid sustain krijgen (afhankelijk hoe ver je het pedaal indrukt en weer terug laat komen). In de digitale piano wordt dit halve pedalen of continue detectie pedalen genoemd. Kurzweil heeft geen van beide en gebruikt in plaats daarvan een aan/uit sustainfunctie die vergelijkbaar is met keyboards. Dit is erg simpel en we genoten hier totaal niet van. Alhoewel het rechter pedaal op een piano pedaal lijkt, werkt hij totaal niet op een vergelijkbare manier en dat is ook een grote teleurstelling. Dit is een functie die standaard op een digitale piano in deze prijsklasse zou moeten zitten.

Goedkoopste Kurzweil Cup 2

Om het nog erger te maken is de sustaintijd (ook wel vervaltijd genoemd) redelijk kort in de middelste tot hogere octaven en totaal niet als een echte piano dus. In deze prijsklasse verwacht je wanneer je een toets indrukt tijdens het indrukken van het demperpedaal, dat de vervaltijd van het pianogeluid aardig lang is, maar dat is dus niet zo. De vervaltijd is kort en vervaagt snel, zodat de noten niet door blijven klinken in de piano. Dit is een flinke teleurstelling voor ons wanneer we mooie legato muziek proberen te spelen met het demperpedaal en een normale vervaltijd verwachten, maar dat is gewoon niet het geval voor het akoestische pianogeluid. Dit is erg jammer en komt onder andere mogelijk door de lage hoeveelheid polyfonen. Het feit dat de nieuwe draagbare digitale piano van Yamaha met een prijs van €600 nog beter klinkt maakt het alleen maar meer teleurstellend.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Toetsen Kurzweil Cup 2

Nog een groot minpunt van dit model is de toetsen actie. Dit is iets wat het belangrijkste is waar personen zich zorgen over zouden moeten maken wanneer ze een digitale piano kopen en dan maakt het niet uit in welke prijsklasse. Alhoewel de Kurzweil Cup 2 een toetsen actie gebruikt met gewogen hamerstijl semi-houten toetsen van Fatar in Italië (Fatar is bekend vanwege hun betere toetsenactie), is de actie aardig stijf om in te drukken bij zowel de witte als zwarte toetsen (vooral de zwarte toetsen zijn erg stijf) en de actie is ook traag volgens ons, vooral wanneer je zachtere pianomuziek speelt. De 88 toetsen spelen niet consistent qua beweging wanneer je de toetsen zachtjes indrukt.

We hebben erg vaak met de Kurzweil Cup 2 gespeeld en wij zijn geen fan van de toetsen actie, omdat je veel druk moet uitoefenen om de toetsen naar beneden te krijgen. Er is ook geen manier om dit aan te passen, afgezien van de toets gevoeligheid, maar dit lost het probleem niet op. Ook al maakt het bedrijf Fatar een zeer genietbare toetsen actie voor verschillende pianomerken, is dit niet een daarvan. We waren erg verrast hoe stijf de toetsen waren en we weten niet of dit een probleem is die veroorzaakt wordt door de installatie of dat dit daarvoor al zo was, maar het voelt niet goed voor ons en is zeker niet vergelijkbaar met goede akoestische piano’s waar we mee gespeeld hebben.

Kurzweil Cup 2 review

Geluid

Pianogeluid dat uit de klankkast komt is groot en luid wanneer dat nodig is, maar de bass sectie is te sterk en overmeesterd de treble sectie. Het is in andere woorden erg makkelijk dat de linkerhand de rechterhand overmeesterd als je niet opppast hoe je speelt en voor zover wij weten is er niet echt een manier om de balans problemen van de volume aan te passen. Dit komt misschien deels door minder kwalitatieve toetsensensors die gebruikt worden, maar zeker weten doen we dat niet. Wat we wel zeker weten is dat we het niet echt fijn vinden, maar het eigenlijke pianogeluid is ondanks de gebreken echter genietbaar. Het is alleen dat de problemen met de polyfonen, trage toetsen actie, slechte demperpedaal realisme en ongelijke volumebalans van links naar rechts ons erg teleurstellen, omdat dit instrument geweldig had kunnen zijn.

Als je een grote, elegante meubelstijl klankkast wilt hebben zoals de Kurzweil en met een groot, realistisch resonant vleugelpianogeluid en andere gave features, dan zou je ook een kijkje moeten nemen naar andere vergelijkbare piano’s van Roland, Kawai, Yamaha en Casio, omdat deze een veel betere keuze zijn volgens ons. Op basis van onze ervaringen zijn de service en onderdelen van de andere merken ook beter en veel makkelijker te verkrijgen. Roland heeft twee elegante digitale piano’s die we zeker aan kunnen bevelen en dat zijn de HP508 en LX15e. Neem zeker een kijkje naar de reviews die we gekoppeld hebben aan beide modellen. Volgens ons zijn deze Roland piano’s zeker het geld waard en dan voornamelijk wanneer je van plan bent om ze flink wat jaren te gebruiken en een geweldige piano speelervaring, Roland betrouwbaarheid (welke bekend is in de industrie) en een aantal erg gave functies en features wilt hebben.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Positieve punten

Dus wat is het positieve van deze piano? We zijn een fan van de klankkast en het volume en in zekere mate hoe de besturingen in een kleine lade zitten aan de linkerkant van piano, zodat je deze kan verbergen en dit geeft je piano een minimalistisch uiterlijk. Maar de kleine lade kan ook frustrerend zijn, aangezien je hem elke keer uit moet schuiven wanneer je iets nieuws wilt gebruiken en/of je moet continue linksonder kijken naar de knoppen. Wij geven persoonlijk de voorkeur aan alle knoppen, besturingen en scherm boven de toetsen, waar je ze makkelijk kan bereiken en er snel gebruik van kan maken. Maar het grootste ding dat we echt mooi vinden is de niet akoestische pianogeluiden, zoals elektrische piano’s, snaarinstrumenten, orkesten, koperblazers, synthesizers, gitaren, orgels en nog meer. Kurzweil is altijd al bekend vanwege hun mogelijkheid om volle resonant klinkende instrumentgeluiden te creëren en de Kurzweil Cup 2 stelt niet teleur op dat gebied. Grote, volle en prachtige klanken. Wanneer we met de stijve toetsenactie spelen is dat hier geen probleem, omdat deze geluiden niet dezelfde toetsen actie nodig hebben als wanneer je normale akoestische geluiden speelt. Een betere, meer realistische en makkelijker te spelen toetsen actie zou het spelen van de andere geluiden wel een stuk meer genietbaar maken.

Kurzweil Cup 2 kopen

Conclusie Kurzweil Cup 2 review

Wanneer Kurzweil een nieuw model uitbrengt die de Kurzweil Cup 2 vervangt (hij is al een tijdje uit), de problemen die we aangekaart hebben oplost en aantal handige features toevoegt zoals die van de grote concurrenten, dan hebben ze mogelijk een geweldig product die mee kan komen met de concurrentie, maar dat is iets wat de tijd uit zal moeten wijzen. Tenzij de negatieve punten die we in deze Kurzweil Cup 2 review besproken hebben niet belangrijk voor je zijn, zou je dit instrument niet moeten kopen, want uiteindelijk gaat het om de mogelijk om jezelf muzikaal uit te drukken. Dat is in ieder geval het belangrijkste voor ons en als het akoestische piano realisme, toetsen actie beweging, pedaal realisme en andere fundamentele onderdelen van de piano niet geweldig zijn, dan zijn de andere dingen die de piano kan doen (USB/audio connectiviteit, extra geluiden, drum ritmes, etc.) en hoe hij er uitziet niet belangrijk voor ons. Het belangrijkste is het spelen van de piano en alles wat daarbij hoort en om die reden kunnen we de Kurzweil Cup 2 momenteel niet aanbevelen. Wanneer Kurzweil met een nieuw model komt, dan zullen we die uiteraard ook weer uitgebreid onder de loep nemen en we hopen dan dat model wel aan onze verwachtingen kan voldoen. Met alle technologische vernieuwingen in de digitale piano industrie is de competitie erg zwaar en als je achterblijft zal je het jammer genoeg niet lang vol kunnen houden. Dit is iets waar Kurzweil hopelijk achterkomt en dat ze ons aangenaam verrassen wanneer ze uiteindelijk met een nieuw model komen.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo