Roland HP 508, HP506, HP504 review: indrukwekkende piano’s

Roland HP 508 digitale piano review

Roland Corporation begon al vele jaren geleden digitale piano’s te maken, en staat wereldwijd bekend om kwaliteit en geweldige piano’s voor studenten, leerkrachten, muzikanten en studiogebruik. Ik heb al vele Roland-producten bespeeld en gebruikt, van digitale drumkits, MIDI-gitaren, home orgels, pro-keyboards, digitale piano’s, pro audiosystemen tot keyboard- en gitaarversterkers, hoofdtelefoons, speciale effectsytstemen, MIDI-producten en allerlei andere muziektoebehoren.

Wanneer het op digitale piano’s aankomt, die trouwens mijn specialiteit zijn, ben ik vrij kieskeurig over de kwaliteit en het realisme op gebied van accurate piano-actie en toestaanraking, klanken en dynamiek met volle expressie, realistische pedaalrespons en duurzaamheid; vooral bij de duurdere modellen, zoals deze Roland HP serie-piano’s.  De HP (“Home Pianos”) serie is er nu al enkele jaren, en Roland staat erom bekend.  Deze piano’s lijken met ieder model beter te worden, en de Roland HP-serie is een waardige tegenstander voor de Kawai CN en CA-series, alsook voor de Yamaha Clavinova CLP digitale piano-serie, in de respectievelijke prijsklasse.

Deze Roland-modellen zijn al even op de markt en had niet verwacht dat ze veel beter zouden zijn dan de vorige HP503, HP505 en HP507-modellen omdat de piano’s op het eerste gezicht enorm op elkaar lijken, ook in digitale specificaties leek het niet dat er veel veranderd was. Ik was wel verrast dat de fundamentele effecten enorm verbeterd waren, zoals toetsenactie, klank, dynamische respons en pedalen. De beste analogie hier is wanneer Apple hun iPad 2 upgradet naar een iPad 3 met retina-scherm.

Geweldige upgrades

Roland HP 508 piano

De iPad Retina was een enorme upgrade in termen van schermkwaliteit en realisme voor afbeeldingen. Ook had hij een geweldig vermogen en de kopers waren verkocht. De nieuwe Roland HP504, HP506 en HP508 zijn erg gelijkend in dat opzicht dat ze geweldige upgrades ondergingen ten opzichte van vorige modellen. De nieuwe actietoetsen zijn veel stiller en bewegen beter, de pianoklank alsook het dynamische bereik zijn realistischer en puurder, en ook de pedalen zijn verbeterd. Als je digitale piano speelt of goed bent op akoestische piano weet je zo hoe goed deze nieuwe Rolands zijn zodra je ze probeert. De nuances in toon, dynamisch bereik en expressie zijn meteen duidelijk wanneer je complexe muziek speelt, zoals het nooit mogelijk was op de Roland-modellen in het verleden.

Vernieuwde toetsen

Roland heeft twee nieuwe, geüpgrade functies voor haar gewogen toetsen met hameractie, met namen die de saaie modelnummers uit het verleden het nakijken geven. De beste actie, geïmplementeerd in de HP506 en 508, heet Concert Keyboard (wat een toepasselijke naam). De actie in het HP504-keyboard heet Premium Keyboard. Het verschil tussen de twee is dat het Concert Keyboard meer op een echte grand lijkt dan het Premium Keyboard, maar die laatste is nog steeds veel aangenamer dan de meeste in zijn prijsklasse.

Roland HP 506 keybed piano

Dit is de eerste grote upgrade van Roland in jaren, qua sensor en gevoeligheid, reactietijd en stilte in het algemeen voor toetsen en keyboard. Voor het eerst heeft een digitale piano 4 elektronische toetssensors, ten opzichte van de gebruikelijke 3. De nieuwe 4 sensor-klank vind je in alle nieuwe DP, HP en LX-modellen en maakt een groot verschil kwestie van gevoeligheid, dynamisch bereik en piano toonsubtiliteiten, vooral merkbaar als je al wat meer ervaring hebt.

Alle Roland pianomeubels in de lagere prijsklasse (minder dan €1500) maken gebruik van de oudere en (naar mijn mening) oninteressante synthetische ivoren G-key action. Ik heb al in mijn reviews vermeld dat ik hier niet zo van hou. Misschien zullen de G key actions op een dag verbeteren, maar voor nu heeft Roland al een knap staaltje werk geleverd met zijn nieuwe Concert en Premium toetsacties.

Maar zoals ik al eerder zei; indien je nog nooit piano hebt gespeeld of geen getrained oor hebt voor piano’s van hoge kwaliteit zal het lastig zijn de verschillen op te merken met de vorige modellen. Dit komt omdat geluid en gevoel uiteindelijk subjectief en persoonlijk zijn, en voor het ongetrainde oor en vingers kan objectiviteit soms moeilijk zijn.

Roland HP 508 digitale piano review

Dat gezegd zijnde, het realisme van de klank, de gevoeligheid van de toetsen en het dynamische bereik in combinatie met de veel zachtere toetsactie dan ooit tevoren is vrij impressionant in alledrie de modellen, en het geeft je werkelijk de indruk dat je een echte, akoestische toppiano bespeelt, meer nog dan bij vorige Roland-modellen. Het gewicht van zowel de toets als het indrukken met de vingers in rustende positie zijn geweldig, alsook de toetsbalans van bass tot treble, van zwart tot wit.  Tot je de kans krijgt één van deze piano’s te bespelen zal je me op m’n woord moeten geloven.

Het escapement-mechanisme

Zowel nieuwe Roland toetsenacties (Concert en Premium) alsook geïmplementeerde akoestische piano simulatie met een escapement-mechanisme.  Wanneer je op een echte grand de toetsen traag loslaat voel je halverwege de toets haperen, en dit noemt men escapement. Over het algemeen beschikken akoestische piano’s niet over deze functie, maar grands wel.

Digitale Piano Roland HP 508 review

Is dit escapement een noodzaak voor het pianospel? … Niet echt… Maar het is wel vrij cool en geeft je een beter gevoel tijdens het spelen; vooral als je al wat ervaring hebt. De witte toetsen hebben een synthetisch ivoren laagje dat het gevoel van de oudere akoestische piano’s tracht na te bootsen, die echte ivoren toetsen hadden met het bijhorende gevoel.

Ook de vorige modellen hadden deze synthetisch ivoren toetsen. Maar op deze nieuwe modellen heeft Roland synthetisch ebbenhout toegevoegd voor de zwarte toetsen, om het realisme van die organische pianoschijn te vergroten. Deze synthetische substantie, op zowel witte als zwarte toetsen, absorbeert zweet van de vingers van de speler. Het lijkt ook klassieker dan alle glanzende witte en zwarte toetsen, dit bevalt me persoonlijk enorm.

Pianoklank

De akoestische pianoklank zelf (van de Steinway Acoustic Grand Pianos) is gelijk voor alle Roland HP’s, onafhankelijk van het model en ze hebben allemaal 128 noten polyfonie (het aantal noten dat gespeeld en vastgehouden kan worden), meer dan genoeg voor zelfs de meest complexe stukken. Dit is een dure manier om te zeggen dat je geen noten tekort zal komen wanneer je twee klanken layert of complexe MIDI-liedjes speelt, en daar live over speelt.

Roland HP 504, HP506, HP508 review

Roland doopte zijn akoestische piano-klank SuperNATURAL Piano, dit betekent dat de pianokast en het controlepaneel op alledrie de modellen opnieuw werd ontworpen, met meer hedendaagse toetsen, een slanker paneel met nieuwe toetsen en functies, intuïtiever in gebruik. De satin-kast lijkt ook realistischer dan vorige modellen en is krasbestendig.

Zelfs het Roland HP-logo op de HP-piano’s werd opnieuw ontworpen en verplaatst naar de top van de kast, waar het elegant en klassieker oogt, een klein detail in mijn opinie. Roland behield iets van de vorige modellen, het controlepaneel staat nog op dezelfde plek, en de cover kan nog steeds gebruikt worden zonder de toetsen te bedekken. Dit zorgt voor een meer minimalistische uitstraling voor de piano tijdens het spelen, en je kan gemakkelijk de cover openklappen en het controlepaneel weer bereiken, om de functies aan te passen. Ik hou er wel van hoe dat werkt en ben groot voorstander van knoppen bovenaan in plaats van aan de zijkant, zoals bij andere merken.

Roland HP 508 koptelefoon hanger

Roland heeft geprobeerd “natuurlijkere en mooiere” akoestische stereo klanken in hun digitale piano’s te verwerken, en naar mijn gevoel zijn ze daar vrij goed in geslaagd met deze nieuwe modellen. Als je een goede hoofdtelefoon inplugt zouden ze zelfs zowaar hetzelfde klinken voor de meesten, maar de Roland HP508 zou meer aanraakgevoeligheidsinstellingen hebben (100 ten opzichte van 5 op de andere modellen) alsook meer digitale klank verbeteringen, inclusief Piano Designer-effecten.

De aanraakgevoeligheidsinstellingen zijn een enorme upgrade en staan gigantische veranderingen toe – met een klik op de knop. De toetsaanraking kan meer bijgesteld worden (Voor kinderen of volwassenen, van beginner tot pro) op de HP508 omwille van andere gevoeligheidsinstellingen, wat goed is.

Er zijn ook bepaalde klanken die zich afspelen in een akoestische piano wanneer een hamertje de snaren raakt, en ook de trilling en zelfs de pedalen hebben een bepaalde invloed op de klank. Sommige akoestische piano-elementen zijn de duplexschaal, hamergeluid, dempergeluidsinstellingen, soundboard en digitale opening en sluiting van het lid bij de grand piano, op verschillende hoogtes. Deze vind je in de HP508 (en LX15e), maar sommigen vind je niet in de HP504 en HP506.

Of je het verschil zou horen hangt puur af van je oren, verwachtingen, ervaring en gevoeligheid. Maar ik kan je verzekeren dat de extra upgrades van de pianoklank in de Roland HP 508 (in vergelijking met de HP506 en HP504) een nieuw level van authenticiteit aan de dag leggen, en ik hoor zonder twijfel het verschil. Het belangrijkste van een goede digitale piano is dat ze speelt en klinkt als een echte, goede akoestische piano, en een goede fabrikant zoekt altijd naar betere manieren omdat te doen, en houdt ook zijn piano’s betaalbaar.

SuperNATURAL

Steinway grand piano geluid

Mij bevalt de SuperNATURAL enorm, het biedt een prachtige akoestiek en doet je nog meer aan de Steinway denken, aangezien Roland zijn pianoklanken direct van de Steinway akoestische grands samplet, hoewel Kawai en Yamaha ook enkele goede pianotonen in hun assortiment hebben. Het gaat om appelen en citroenen…

Over smaak valt nu eenmaal niet te twisten daar iedereen andere oren heeft en verschillend op geluid reageert. Persoonlijk speel en luister ik graag naar de akoestische Roland klanken in deze nieuwe piano’s… Vooral in de modellen met een verbeterd intern speakersysteem, zoals de nieuwe HP508. Het geeft je echt dat gevoel dat je een gigantische akoestische piano bespeelt, maar voor een hoop minder geld. Ik heb al van HP508-gebruikers gehoord dat ze hun oren niet kunnen geloven hoe authentiek hun pianoklanken klinken.

Pianopedalen

Roland HP 504 pianopedalen

De pianopedalen werken zeer vlot en voelen realistisch aan bij het indrukken, met de drie functies (demper, sostenuto en zacht) die een akoestische piano je ook biedt. Ze leveren beter werk dan andere digitale piano’s die ik in het verleden bespeelt heb, en ook simuleren ze een geweldige sustain met een damper continuous detection pedaalfunctie. Deze functie geeft de speler meer sustain-opties dan gewoon aan, uit of half pedaal.

Het levert zeker een realistischere piano-ervaring dan andere merken, en de pedalen bieden ook weerstand bij het indrukken. Roland noemt dit Progressive Damper Action. Goede pedalen en een accurate pedaalbeheersing zijn vooral voor ervaren spelers enorm belangrijk. Roland gaat hier niet haastig over, zoals andere merken. Zelfs de hoogte van de pedalen (een belangrijk aspect van pedalen) is even accuraat in vergelijking met concert grands zoals de Steinway grand piano’s. Ieder aspect van het pedaalspel kan een groot verschil maken in techniek en performance, dus dit mag zeker niet onderschat worden.

Kwalitatieve klanken

De HP-modellen bieden vele kwalitatieve klanken die verdeeld zijn over de 4 controlepanel-knoppen bovenaan het keyboard. Deze klanken zijn; 14 variaties van akoestische grand, 5 piano’s (meestal niet te vinden op andere merken), 10 elektrische piano’s en 321 extra instrumenten. (Zowat alles wat je kan bedenken, snaarinstrumenten, orgels, banjo, synth, sax, trompet, sitar, gitaar, individuele drumgeluiden, …) een totaal van wel 350 tonen!

Roland HP 504

Je kan alle instrumentnamen en andere omschrijvingen duidelijk zien op het LCD-scherm, erg handig om relevante info te zien, en de HP508 heeft een wat beter en groter scherm, voor nog meer informatie. Op de paneelknop met 321 extra instrumenten kan het wat lastigg zijn de klank te vinden die je wil, met de +/- knop, maar dit valt over vele merken te zeggen. Roland heeft wel een speciale iPad app die je toestaat alle instrumenten op de piano (alle Roland HP-modellen) van een iPad te selecteren, draadloos verbonden met de piano. Deze Roland iPad-app, Piano Partner, toont het allemaal

Je kan 350 tonen kiezen van de piano en gemakkelijk selecteren rechts op een iPad. Hiervoor moet je uiteraard een iPad toewijden aan de piano, wat niet iedereen kan veroorloven omwille van de extra kost, maar het is erg cool. Op de knoppen in de piano kan je de toonaard veranderen door ‘brilliance’ of ‘mellow’ toe te voegen aan het instrument, en je kan deze klanken layeren of splitten, aan iedere kant van het keyboard.

Duet twin piano-functie

De piano’s beschikken ook over een duet twin piano-functie, die je 88 toetsen elektronisch gelijk verdeelt in twee identieke keyboards van 44 toetsen, in dezelfde octaven, zo kunnen twee mensen tegelijk dezelfde muziek spelen. Een geweldige functie voor leerkracht-student, ouder-kind, enzovoort. Een functie die je ook terugvindt op meerdere merken tegenwoordig.

roland HP 508 piano display

Er is ook een digitale MIDI-recorder ingebouwd in ieder model, met 3 tracks voor opname en playback (voor tot wel 3 afzonderlijke instrumenten) en het is ook handig dat je liedjes kan opslaan op een USB-flashdrive. Er is ook een .wav-recorder, die je toestaat CD’s te recorden en af te spelen, met een preciese renditie van jouw liedje, waar je mee kan meespelen, of dat je kan bewaren op een USB, om op je computer te zetten en te gebruiken, bewerken of delen met vrienden, kennissen en familie… Wat een pret.

Je kan ook een ander instrument of microfoon aansluiten op de piano en zo opnemen. Je kan ook de toonoverzet-functie gebruiken om je opnames over te zetten (inclusief externe audio) naar een andere toon, voor zang of het gradueel aanpassen van het lied. Zelfs de terugspeelsnelheid van de MIDI en audiosongs kan bijgesteld worden, wat erg cool is, de meeste digitale piano’s kunnen dit niet met audio wav/CD-bestanden. Dit betekent dat je direct kan meespelen met je favoriete CD en hem 75% kan vertragen om rustig te leren spelen… En het klinkt nog steeds goed! Ik heb nog niet eerder een functie gezien om audio/CD te beheren

roland HP 508 piano usb

Alle Roland HP-modellen beschikken over playback voor General MIDI van een USB, wat geweldig is voor in de studio. Het General MIDI-formaat staat je toe je pianospel te combineren “met een band of orkest”, en interactief te spelen met andere instrumenten, met behulp van het lessenboek, inclusief duizende populaire songs die je op het internet kan vinden.

Roland heeft een aantal andere manieren voor opname en playback voor muziekeducatie en het leerproces, die vrij handig en gemakkelijk kunnen zijn voor zowel beginner als gevorderde. Maar dit komt uiteraard niet als een verrassing, daar Roland al jaren professionele recorders en educatieve muziekapplicaties maakt voor muzikanten, leerkrachten en leerlingen, voor thuis of in de studio. Indien je hier meer over wil weten mag je me altijd contacteren.

Unieke draadloze verbinding

Al deze modellen kunnen verbonden worden met een iPad voor een andere interactieve manier om over muziek en pianospel te leren, en ik gebruik apps in de studio, voor een interactieve manier van leren en oefenen. Een unieke eigenschap van de Roland HP-piano’s is dat ze draadloze verbinding kunnen maken met een iPad door middel van een draadloze USB-adapter en een speciale iPad-app.

Op de nieuwe HP-modellen is er ook draadloze audio, om muziek te spelen van iTunes en het door de Rolandspeakers via de Roland Air Performer App. Dit is vrij handig en ik heb nog geen andere merken dit zien aanbieden. De audioklank van andere niet-Roland iPad muziekapps heeft nog steeds kabels nodig, net als bij andere merken.

Speakersysteem

roland HP 506 piano

Het speakersysteem is goed in ieder model, en wordt met ieder model beter; met aan de top de HP508. Ieder model heeft meer audio, grotere speakers en meer speakers dan voorgaande modellen, en een beter intern speakersysteem maakt deze piano’s realistischer.

 • De HP504 heeft 24 watt audio door 2 versterkers en 2 speakers,
 • de HP506 74 watt (een upgrade) door 4 versterkers en 4 speakers
 • en de HP508 150 watt door 4 versterkers en 6 speakers.

De HP508 is wat groter (Zo’n 1,15 meter met kast, 1 meter zonder), zodat de 6 speakers in de piano passen met 2 boven, 2 nabij het keyboard en 2 vooraan.  Dit systeem is gebalanceerder en bootst de akoestische ervaring realistischer na. Het is dus niet enkel de kracht die door het audiosysteem gaat, ook hoe en waar ze geïnstalleerd zijn in de piano en hoe de individuele noten geprojecteerd worden is van tel. Roland is de pro in audio – al reeds voor jaren – ze hebben dus ervaring op dit gebied; en dat kan je wel zien aan hun digitale piano’s, vooral de HP508.

Samenvatting van de verschillen met vorige Roland modellen

roland HP 50§ piano

De beste manier om dit samen te vatten en de grote verschillen ten opzichte van vorige modellen aan te geven is als volgt:

 1. Nieuw PHA-4 Concert Keyboard met escapement en ebbenhouten/ivoren aanvoelende toetsen, uitgerust met Roland’s high-resolution tastdetectie-technologie.
 2. Fortissimo (dynamisch erg luid) stijlen zijn volledig ondersteund door de Dynamic Harmonic functie, die een uniek karakter geeft aan krachtige klanken.
 3. Nieuwe Individuele Noot Voicing om klanken te bewerken naar eigen smaak, door de pitch, volume en karakter van iedere noot afzonderlijk bij te stellen, inclusief Stretched Tuning: -50.0 – +50.0 cent, Nootvolume: -50 – 0, Nootkarakter: -5 – +5.
 4. 3D Ambiance Effect voor hoofdtelefoon om in stilte te oefenen.
 5. Standaard voor bladmuziek en selectie HP-508 tonen en liedjes met Piano Partner iPad-app.
 6. Onafhankelijke controle over volume voor hoofdtelefoon, volumelimiet en een 4-level verstelbare muziekstand die geen ander groot merk heeft.
 7. Betere connectiviteit met mini-stereo-input en output, ten opzichte van de gebruikelijke 1/4.

Ik moet hier wel bij zeggen dat hoewel alle upgrades op de nieuwe piano’s indrukwekkend zijn, de interessantste blijft dat je op een goede digitale piano ieder van de 88 noten elektronisch kan bijstellen voor tuning, volume en voicing.

Op alle andere toppiano’s kan je dit doen voor alle 88 toetsen afzonderlijk, maar niet per noot. Dit is vast niet nodig, of zelfs nuttig voor beginners tot zelfs wat gevoderde spelers, maar de meest gevorderden kunnen redenen hebben om specifieke noten anders te bewerken omwille van hoe zij hun muziek horen. Het draait allemaal om het “oor” waneer je piano speelt, vooral als je wat ervaring hebt, vandaar dat je je noten precies wil horen klinken zoals jij ze wil.

3D-effect op de hoofdtelefoon

Roland HP 508 koptelefoon hanger

Een andere intrigerende eigenschap was het 3D-effect op de hoofdtelefoon. Het hoort het gevoel te geven dat de piano je omringt en van overal komt. Roland noemt dit een “intense geluidservaring” die je het gevoel bezorgt dat je helemaal geen hoofdtelefoon ophebt. Ik heb het geprobeerd, en het had een natuurlijker effect dan luisteren door de hoofdtelefoon zonder deze functie. Het klonk zowat alsof ik geen hoofdtelefoon ophad… Hoewel niets minder waar was. 🙂

Deze nieuwe technologie is aangenaam als je vaak met hoofdtelefoon werkt. Dit effect werkt enkel met de ambiance-knop ingeschakeld. Het is ook belangrijk een goede hoofdtelefoon te hebben als je alleen speelt, je wil immers alle nuances en de verbeterde kwaliteit van je Roland-piano duidelijk horen. Ik kan je wel wat aanbevelingen bieden indien je nog geen hoofdtelefoon hebt.

Net als bij alle andere relatief goedkope piano’s onder 2600 euro had ik liever betere interne speakers gehad op de HP504 en 508, maar dit valt te zeggen voor alle merken. Ik ben groot voorstander van upgrades voor interne geluidssystemen in goede digitale piano’s, en als het aan mij lag zouden alle systemen geüpdate worden als de HP508, maar dat zou de prijs wel verhogen.

Hoewel, als je piano ingebouwde audio-outputs heeft, zoals Roland’s HPs, kan je een klein extern geluidssysteem verbinden (Zoals bij een tv, iPod, homestereo, …) en je geluidskwaliteit zo verbeteren. Hij werkt goed, is relatief goedkoop en neemt niet veel ruimte in beslag. Ik heb dit zelf geprobeerd en de klank kan erg indrukwekkend zijn.

Conclusie Roland HP 508, HP506, HP504 review

Als je een realistische “akoestische piano”-ervaring wil zonder een overdaad aan digitale functies (drumpatronen, automatische akkoordstijlen enzovoort) dan zijn de nieuwe Roland HP 504, 506 en 508 echt wat voor jou, afhankelijk van je budget. Warm aanbevolen! Ze zijn een enorme upgrade ten opzichte van vorige modellen wanneer het op toetsenactie en pianodynamiek aankomt. Ook in vergelijking met andere grote namen, zoals de Yamaha en Kawai, zijn de Roland-piano’s uitgerust met de nieuwste technologie en overstijgen modellen in dezelfde prijsklasse.

Hoewel deze HP’s tot een hoop meer in staat zijn dan vermeld in deze review, die dingen zijn zo’n beetje de kers op de taart hier. Zodra je in deze prijsklasse vertoeft merk je, naar mijn mening, al snel dat het allemaal om pianospel draait; en dat is zeker waar de Roland HP-modellen in uitblinken. Ik vertel mensen altijd dat ze hun huiswerk moeten doen voor ze een aankoopbeslissing maken, maar ze kunnen eigenlijk geen fout begaan met enig van de nieuwe digitale Roland HP piano’s

Roland maakt ook een geüpgrade moderne rechte kast-versie van de Roland HP508; de LX15e. Dit is dezelfde piano als de HP508, maar in een betere kast met een beter intern speakersysteem. Hier vind je mijn review van de nieuwe LX15e: Roland LX15e Review

Lees ook:

2 Opmerkingen
 1. Ik ben op zoek naar een review over de wat oudere Roland HP 137R. Kan u hier wat over schrijven?

 2. Hoi, ik heb nog een hele ouwe HP3000S piano van Roland. Ben nieuwsgierig of de piano geluidsvorming chip inkiddels ook nig veel beter is. Die was al zo goed.
  Grt, Wil

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo