Keyboard of digitale piano: Welke is beter?

In de wereld van muziekinstrumenten kan de categorisatie van een instrument, of zelfs een complete muziekstijl wat verwarrend zijn. Dit is ook het geval bij twee bepaalde instrumenten, namelijk een keyboard piano en digitale piano, waar een onderscheid tussen is dat veel mensen niet zien. Veel mensen denken dat digitale piano’s en keyboards eigenlijk hetzelfde zijn, maar niets is minder waar. Eens je beseft dat dit onderscheid er wel is, lijkt het alsof de één de ander wil domineren. Welke is het betere instrument? Voor je die vraag kan beantwoorden, moet je eerst de verschillen tussen deze instrumenten kennen.

Het verschil tussen digitale piano’s en keyboards is niet alleen een ‘technische’ discussie, maar ook belangrijk voor vele mensen die een weloverwogen aankoop willen doen.

Elk muziekinstrument heeft een specifiek doeleinde, en het is nodig dat kopers hier van op de hoogte zijn, om achteraf niet tot de conclusie te komen dat ze een miskoop gedaan hebben. Dit is wat veel mensen overkomt nadat ze aan de hand van uiterlijke kenmerken van een instrument een verkeerd beeld gevormd hebben.

Eigenschappen van digitale piano’s en keyboards

Er zijn een aantal eigenschappen die digitale piano’s en keyboards van elkaar onderscheiden. Sommige van deze eigenschappen kunnen ondergebracht worden in categorieën zoals grootte, toetsen en hun gevoeligheid, toon- en liedjesverzamelingen, en tenslotte ook de prijs.

  • Het verschil in grootte tussen een digitale piano en een keyboard is het eerste merkbare verschil. Keyboards staan gekend om licht, compact en draagbaar te zijn. Een consument zal niet snel een draagbaar keyboard vinden dat meer dan 11 kilogram weegt. De grootte hangt ook af van het aantal toetsen waarover het keyboard beschikt, en de meeste keyboards hebben meestal maar 61 of 49 toetsen, waardoor ze veel kleiner gebouwd kunnen worden dan digitale piano’s. Daartegenover staan digitale piano’s die minstens 61 toetsen hebben, en de meeste hebben zelfs 76 of 88 toetsen. Digitale piano’s worden ook gemaakt om de grootte en feel van echte akoestische piano’s na te  bootsen, dus hebben ze ook veel meer in huis. Ze hebben gewoonlijk minstens een gewicht van 11 kilogram, en kunnen wel 27 kilogram of meer wegen. Digitale piano’s tonen ook groter omdat ze meestal geleverd worden met bijhorende standaarden, terwijl keyboards gewoon op een tafel staan of op een X-vormige keyboardstandaard.
  • De toetsen en hun gevoeligheid onderscheiden digitale piano’s en keyboards ook van elkaar. Keyboards staan er om gekend plastiekachtige toetsen te hebben, welke niet veel weerstand bieden, en al zeker niet beschikken over gegradueerde hamer-actie. Veel keyboards zijn ook niet aanslaggevoelig, hierdoor klinkt elke noot altijd hetzelfde bij om het even welke aanslagkracht. Digitale piano’s zijn heel anders, sommige fabrikanten gaan zelfs zo ver dat ze echte houten toetsen maken, of tenminste een ebbenhouten/ivoren textuur geven aan de toetsen om het realisme te verhogen. De meeste digitale piano’s hebben gewogen toeten en gegradueerde hamer-actie, welke het gevoel nabootst van een echte hamer die de snaren aanraakt. De toetsen zijn ook gegradeerd, wat wil zeggen dat ze naar de bas toe zwaarder aan voelen dan bij de boventonen, net zoals bij een echte akoestische piano.
  • Bij sommige tonen kunnen de verschillen tussen een digitale piano en een keyboard heel drastisch zijn, maar dit is niet altijd het geval. Veel keyboards hebben honderden, soms wel duizenden klanken, met daarnaast ook nog ritmes, liedjes en vele andere eigenschappen. In vele gevallen klinken deze geluiden wat goedkoop en soms zelfs vals. Vele digitale piano’s hebben veel minder geluiden, maar focussen wel meer op de kwaliteit van elke basistoon, waaronder tonen zoals concertpiano, elektrische piano, strings, bassen en orgels. Door al deze verschillen kan de prijs van een digitale piano en de prijs van een keyboard sterk verschillen, keyboards kosten meestal €50-€500, waar digitale piano’s meestal €400-€5,000 kosten. Sommige hybrids hebben wel prijzen tot €20,000.

De beste digitale piano’s

Digitale piano’s kunnen een goede keuze zijn voor pianospelers die willen oefenen op een toestel dat sterk lijkt op een echte piano, maar tegelijk een toestel willen dat je makkelijk kan meenemen of waarop je thuis kan spelen. Er zijn vandaag de dag veel merken en modellen op de markt, hieronder staat een lijstje met drie van de beste piano’s.

  1. Casio Privia PX-870
  2. Yamaha P125
  3. Casio Celviano AP-460

De Casio Privia PX-870 is het vlaggenschip van de Privia’s van Casio, en staat voor het beste dat Casio te bieden heeft. Hij beschikt over Casio’s AiR sound sourcing system, samen met een klepsimulatie met vier standen die de opening van het deksel een echte piano nabootst. Hij beschikt ook over een Tri-sensor scaled hammer action toetsenbord, dat opgebouwd is uit toetsen met een ebbenhouten/ivoren structuur. Dit alles heeft een prijskaartje van €850-€1,000. (bax shop)

De Yamaha P-125 is één van Yamaha’s bestverkopende piano’s, welke een geweldige combinatie maakt van grootte, compatibiliteit en hoogstaande technologie. Hij heeft 88 toetsen en maakt gebruik van Yamaha’s Graded Hammer Standard technologie in samenhang met een 128-stemmige polyfonie. Voor die kwaliteit is hij met €600-€700 één van de best geprijsde digitale piano’s op de markt. Nu met gratis piano standaard.

De Casio Celviano AP-460 is de ster van de Casio’s Celviano-reeks, deze reeks herbergt de toppers onder de digitale staande piano’s en de digitale consolepiano’s. Deze piano heeft een knallend geluidsysteem om zijn 88 geschaalde, gewogen toetsen en  zijn 128-stemmige polyfonie te ondersteunen. De AP-420 kan overal gevonden worden voor €1000-€1,200 . (bax shop >>>)

De beste draagbare keyboards

Dit zijn enkele van de beste draagbare keyboards op de markt:

  1. Yamaha Piaggero NP-32
  2. Yamaha YPT-230
  3. Yamaha Piaggero NP-12

>>> Klik hier voor onze volledige keyboard TOP 10 >>>

De Yamaha Piaggero NP-32 is speciaal gebouwd en ontwikkeld voor mensen die op zoek zijn naar buitengewone draagbaarheid, vandaar de naam ‘Piaggero’, een samenvoeging van de Italiaanse woorden ‘licht’ en ‘piano’. De piano heeft 76 toetsen en biedt de consument toch drukgevoeligheid zonder het gewogen gevoel van een hamer-actie systeem. Hij kost rond de €280 (coolblue of bax shop)

De Yamaha YPT-230 is één van Yamaha’s bestverkopende keyboards. Hij heeft 61 toetsen en beschikt over 385 tonen, 100 ritmes en meer dan 100 voorgeprogrammeerde liedjes. Hij ondersteunt dit alles met een kwalitatief geluidssysteem en educatiehulp die de gebruiker helpt om piano te leren spelen. Zijn prijskaartje schommelt ergens tussen €100 en €160.

De Yamaha Piaggero NP-12 is een miniversie van de NP-32. Sommigen zien hem als beginnermodel. Hij beschikt over dezelfde draagbaarheid en grootte, en verkleint het toetsenbord van 76 naar 61 toetsen, met Advanced Wave Memory Sampling en Battery Power modus. Deze piano kan je vinden als bundelpakket voor €160-€260. (coolblue of bax shop)

>>> bekijk hier onze #1 beste digitale piano >>>

Twijfel je nog?
Lees dan hier onze piano koopgids vol met tips.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo