13 essentiële keyboard accessoires voor elke keyboardspeler

Keyboard accessoires die je echt nodig hebt

Het maakt niet uit hoe lang je al keyboard speelt. Er zullen altijd een aantal accessoires zijn die je gewoon moet hebben. Deze kunnen variëren van de absoluut noodzakelijke componenten, tot onderdelen die helpen bij je groei, comfort en vaardigheid, of gewoon dingen waar je misschien niet snel aan denkt om meer comfort en plezier tijdens het spelen toe te voegen.

Hoewel kan worden gezegd dat veel aankopen met betrekking tot iemands muziekinstrument vaak redelijk onnodig zijn en je vaardigheidsniveau vaak niet verbeteren, zijn er bepaalde accessoires die absoluut essentieel zijn.

Hieronder zullen we een lijst van de meest essentiële accessoires voor pianospelers delen. Deze kunnen niet alleen helpen om de vaardigheden te verbeteren, maar ook om het comfort en plezier tijdens het spelen van de piano vele jaren garanderen.

13 essentiële accessoires voor keyboardspelers

Sustainpedaal

Een sustainpedaal is een van de meest essentiële accessoires die elke keyboard-/pianospeler moet hebben. In de praktijk werkt het pedaal zoals bij een traditionele akoestische piano. Het verlengt de duur van elke noot die gespeeld wordt terwijl het pedaal ingedrukt wordt.

sustainpedaal accessoire digitale piano

Sustainpedalen zijn er in verschillende vormen en maten, maar ze werken allemaal op dezelfde manier. Sommige hebben de vorm zoals bij een buffet- of vleugelpiano, terwijl andere vierkant en compact zijn. Meestal werken alle sustainpedalen voor een digitaal keyboard door middel van een veermechanisme. Dit heeft vaak de neiging om te gaan piepen en kraken, maar ook wat veerspanning verliest.

Bekijk TOP 10 sustainpedalen

Belangrijk: sommige sustainpedalen zijn mogelijk niet compatibel met je keyboard, omdat het pedaal met een andere polariteit werkt dan je keyboard. Zorg ervoor dat je controleert of het keyboard en pedaal dezelfde polariteit hebben. Sommige pedalen hebben een polariteitsschakelaar, waardoor ze universeel zijn. Als je een pedaal met omgekeerde polariteit hebt, werkt het pedaal in omgekeerde richting. De noten worden automatisch aangehouden totdat je het pedaal omlaag drukt (als het pedaal überhaupt werkt).

LEES OOK: Met deze tips koop je juiste sustainpedalen?


Pianobank

Pianobank

Een pianobank is een logische noodzakelijke accessoire voor elke piano of keyboard. Hoewel je niet een hoop geld hoeft uit te geven aan een effectieve pianobank, is het belangrijk om op te merken dat je van alle accessoires waarschijnlijk het meeste tijd door zal brengen op de pianobank. Een goede bank zal een pianist de mogelijkheid geven om op de juiste hoogte te spelen (ongeacht het vaardigheidsniveau). Daarnaast zijn comfort en het aan kunnen houden van een goede houding, belangrijke punten bij een pianobank.

Een aantal dingen om in gedachten te houden bij het zoeken naar een pianobank zijn:

 • Zorg ervoor dat het zitje dat je kiest een optimale demping heeft voor je comfort.
 • Controleer of de bank/zitje in hoogte verstelbaar is, afhankelijk van je lengte en voorkeuren.
 • Test de bank om te zien hoe ver je moet reiken met je armen tijdens het spelen.
 • Esthetisch gezien wil je mogelijk dat de bank past bij je piano of keyboard.
 • Kijk of de bank ergonomisch genoeg is om te voldoen aan je opberg-/draagbaarheidsbehoeften.

Bekijk TOP 10 pianobanken

Keyboardbanken zijn beschikbaar in verschillende stijlen. Het is het beste om goed onderzoek te doen naar de stijl die bij je behoeften past. Sommige banken bieden verstelbare knoppen die de zitting van de bank omhoog en omlaag brengen. Zodoende kan iedereen de bank op de ideale hoogte instellen.

LEES OOK: De beste pianobank kopen met onze TOP 5


Metronoom

Een metronoom is een vitaal stukje gereedschap dat in de uitrusting van elke muzikant thuishoort. Een metronoom is een instrument dat de perfecte tijd bijhoudt en de muzikant in staat stelt om een muziekstuk of deel daarvan te spelen en te oefenen op elke snelheid. Dit is een essentieel element voor elke student of speler die zijn vaardigheden wil verbeteren.

Metronoom

Bekijk TOP 10 metronooms

Vandaag de dag kunnen metronomen worden gevonden als een digitale app op de meeste smartphones. Over het algemeen is men het er echter over eens dat een speciale metronoom een must is. De afleiding die kan ontstaan door het gebruik van een telefoon kan zo namelijk geëlimineerd worden. Dat gezegd hebbende, zijn er uiteenlopende soorten metronomen beschikbaar. Van opwindbare modellen zonder batterijen, tot volledig op batterij/PSU-aangedreven modellen, die variaties van ritmische stijlen (zoals salsa of bossa nova) bieden. Hoewel je aardig wat geld kan spenderen aan een metronoom, is het essentieel om te onthouden dat het enige doel van een metronoom het ritme bijhouden is, ongeacht de vele toeters en bellen die mogelijk beschikbaar zijn.


Pianostandaard / keyboardstandaard

Een keyboardstandaard is een van die vitale en noodzakelijke digitale pianoaccessoires voor elke keyboardspeler, die op alles behalve een tafel of bureau willen spelen met hun keyboard.

pianostandaard

Bekijk TOP 10 pianostandaards

Zoals de meeste producten zijn er een paar verschillende soorten keyboardstandaarden om uit te kiezen. Een paar dingen om in gedachten te houden zijn:

 • Hoogte en aanpasbaarheid opties
 • Draagbaarheid
 • Opslag
 • Gewicht en onhandigheid (vooral wanneer ingeklapt)
 • Duurzaamheid (vooral als je een optredende muzikant bent)
 • Als je meerdere keyboards hebt, moet je misschien zoeken naar een standaard die hier ruimte voor biedt.

LEES OOK: Hoe de beste keyboardstandaard kopen?


Pianolamp

pianolamp kopen

Een goede pianolamp is een zeer waardevol hulpmiddel die je helpt om je muziek en het klavier voldoende zichtbaar te maken. Als je nog nooit een speciale lamp hebt gehad voor alleen je piano of digitaal keyboard, overweeg dan om dit voor jezelf te kopen. We weten zeker dat je nooit meer anders wilt.

Voor buffetpiano’s en vleugelpiano’s kan je overwegen een standaard bureaulamp te gebruiken met een langwerpige lamp en een verstelbare nek/kop. Dit is een effectief licht om naar beneden te laten schijnen op je muziek. Het betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over schaduwen die je bladmuziek en noten verduisteren.

Voor een meer draagbare optie, moet je een licht alternatief voor de bureaulamp overwegen. Draagbare lampen in alle soorten en maten bestaan overal. Het is aan te raden dat het licht een klem heeft voor ideale belichtingshoeken, evenals een goed verlichtingsgebied. Zodoende zal al je muziek goed zichtbaar zijn.

Bekijk TOP 10 pianolampen

LEES OOK: Hoe de beste pianolamp kopen?


Transcriptiesoftware

Hoewel het lezen van bladmuziek een uitstekende manier is om een competente muzikant te worden, moet een muzikant ook evenveel aandacht en moeite besteden aan het ontwikkelen van zijn oren. Voorafgaand aan de computertechnologie moesten muzikanten herhaaldelijk naar opnames luisteren om liedjes en songtekst te leren. Om de muziek echter op hun platenspeler te vertragen, veranderde de toonhoogte ook, terwijl de naald daarnaast handmatig ingesteld moest worden om een liedje te herhalen.

transcriptiesoftware digitale piano

Gelukkig bestaat er vandaag de dag software die het mogelijk maakt om een opname te vertragen, zonder dat de toonhoogte gewijzigd wordt. Sommige software, zoals ‘Transcribe!’ van Seventh String Software, maakt het mogelijk om secties te markeren, loops te maken binnen het nummer, handmatig EQ voor instrument afzondering en de handige functie om een selectie van het nummer te exporteren als een nieuw nummer. Dit is een fantastisch hulpmiddel om in je kit te hebben. Het zal je namelijk helpen om je vaardigheidsniveau enorm te laten groeien.


Opnamesoftware

Samen met transcriptiesoftware is opnamesoftware van onschatbare waarde. Niet alleen om je vaardigheidsniveau te verbeteren, maar ook om je netwerk en sociale contacten uit te breiden. De mogelijkheid om jezelf objectief te horen is alleen mogelijk met opnamesoftware.

opnamesoftware voor digitale piano

Er zijn vele mogelijkheden als je hier geïnteresseerd in bent. Er bestaat software (van gratis tot €€€), maar ook field recorders en multi-track recorders waarmee je kan opnemen zonder dat je een computer hoeft te gebruiken. Wat je kiest is sterk afhankelijk van een aantal factoren zoals: kosten en doel (bouw je een studio, neem je demo’s op of gewoon losse ideeën).


Hoofdtelefoon

Voor elke muzikant en muziekliefhebber is een hoofdtelefoon een vereiste. Hoewel hoofdtelefoons in verschillende stijlen verkrijgbaar zijn, van oordopjes tot over-earstijl, zijn alle gebruikers het erover eens dat de helderheid en definitie van het geluid, met hoge prestaties bij elk volume, ideaal is.

koptelefoon digitale piano

Hoewel oordopjes ergonomischer kunnen zijn op het gebied van functionaliteit, hebben ze vaak last van problemen op het gebied van helderheid en comfort. Hoofdtelefoons met oorschelpen hebben daarentegen de neiging om een betere geluidskwaliteit te bieden, inclusief geluidsisolatie. Je moet echter wel het extra gewicht en de afmetingen accepteren. Hoewel koptelefoons met oorschelpen idealer kunnen zijn qua comfort (subjectief voor de gebruiker, natuurlijk), kunnen ze na een lange tijd (jaren) van liefdevol gebruik behoorlijk smerig worden door zweet. Hoewel oordopjes dat zweetprobleem niet hebben, kunnen ze na een lange gebruiksperiode in de oren oncomfortabel worden.

De stijl van de hoofdtelefoon die je kiest komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur en doel. Als je de hoofdtelefoon gewoon gebruikt om te oefenen of naar muziek te luisteren, is er niet veel geld nodig om het juiste model te vinden. Als je echter eenmaal het rijk van de opnames betreedt, evenals het streven van een luisterervaring met de beste kwaliteit, dan kunnen de prijzen natuurlijk aardig oplopen.

Bekijkt TOP 10 koptelefoons

LEES OOK: Zijn dit de beste koptelefoons voor digitale piano’s?


Bladmuziekstandaard

Bladmuziekstandaard

Een bladmuziekstandaard is een voorwerp dat behoort tot de categorie ‘noodzakelijke pianoaccessoires’. Dit is vooral het geval als je bladmuziek leest of regelmatig notities bij de hand hebt tijdens het oefenen of je optreden. Een goede bladmuziekstandaard is van onschatbare waarde. Vooral een standaard die stabiel en duurzaam is en die de capaciteit heeft om een behoorlijke hoeveelheid materiaal te tillen.

Sommige muziekstandaarden zijn zeer draagbaar, waardoor de gebruiker de standaard kan inklappen tot een klein formaat. Dit gaat soms echter ten koste van duurzaamheid. Het moet echter gezegd worden dat elke standaard beter is dan geen standaard, vooral wanneer je er een nodig hebt.

Bekijk top 10 bladmuziekstandaards


Back-up voeding

De ergste nachtmerrie van elke muzikant is vast komen te zitten in een situatie, vooral tijdens een optreden, waar de uitrusting defect raakt en je maar weinig opties hebt om je hoofd boven water te houden. Voor de optredende muzikant zijn dit soort scenario’s zeer reëel en iets waar je op moet voorbereiden. Het zal je namelijk ongetwijfeld een keer overkomen (ja, zelfs ondanks je beste inspanningen om je uitrusting goed te onderhouden).

Het hebben van een back-up voeding voor je keyboard is een van de slimste dingen die een pianist in zijn/haar kit kan hebben. Voor de dagelijkse speler kan een voeding verslijten na stevig gebruik. Dit is vooral het geval als je je voeding vaak in het stopcontact doet, er uithaalt en weer opbergt. Helaas is er geen manier om te bepalen wanneer deze momenten zich zullen voordoen. Misschien komt de kabel los van de hoofdbehuizing of zit je in een ruimte met een inconsistente stroomtoevoer. De mogelijkheden zijn eindeloos. Het hebben van een noodvoeding kan er echter voor zorgen dat je jezelf indekt tegen dit soort momenten.

Bekijk top 10 back-up voeding


Extra kabels

Samen met de vorige punten die we hiervoor besproken hebben bij de voeding, is het bij de hand hebben van extra kabels ook een goede manier voor elke muzikant die regelmatig speelt om zich in te dekken. Hoewel er soms signalen zijn dat een kabel zijn beste tijd heeft gehad, is het vaak erg moeilijk te onderscheiden wanneer een kabel precies het leven laat.

Om de hoogste professionele normen te handhaven, moet je een paar extra luidsprekerkabels en instrumentkabels van verschillende afmetingen bij de hand hebben. Je weet nooit wanneer je een paar extra kabels nodig hebt voor onvoorziene omstandigheden (vaak bij optredens of jamsessies). Hoewel het een beetje duur kan zijn om net iets verder te gaan en jezelf te verzekeren tegen pech, is er geen excuus om jezelf niet verantwoordelijk te houden als professionele muzikant.

Bekijk selectie kabels


Direct Inject boxes (DI-Boxes)

di box kopen

Voor de optredende en opnamepianist is een DI-box een noodzakelijk artikel. Dit is een hulpmiddel waarmee je je instrument direct in een PA-soundboard/studio-geluidskaart kan steken. Daarnaast kun je eventuele verkeerde signaalimpedantie tussen het instrument en de geluidsinstallatie/studio-elektronica corrigeren. Een DI-box zal ook helpen om ervoor te zorgen dat je instrument helderheid behoudt in de overdracht van geluidsgegevens van het instrument naar de luidspreker/geluidskaart.

Bij veel optredens (in ieder geval de optredens waar een locatie een speciaal geluidssysteem/geluidstechnicus heeft), zal de persoon die het geluid verzorgt vaak een DI-box in huis hebben. Dit is echter niet altijd het geval. En ongeacht of de geluidstechnicus een DI-box heeft, zullen ze je altijd vragen of je een DI-box hebt wanneer je op het podium staat.

Bekijk DI-boxes


Versterker en versterkerstandaard

Keyboardversterker

Voor de optredende muzikant is een versterker één van die accessoires voor pianospelers waar je echt niet zonder kan. Er zullen momenten zijn waar je niet kan rekenen op de persoon die geluid verzorgt tijdens een optreden, om je te laten klinken zoals je wilt. Er zullen ook momenten zijn waarbij je in een zaal speelt en je keyboard door een versterker te laten gaan in plaats van een PA-systeem veel logischer is. Voor deze gevallen zijn een versterker en een versterkerstandaard (hoewel niet noodzakelijk) vitale hulpmiddelen voor een optredende pianist.

Bekijk versterkers

Versterkers zijn gemaakt om te werken met verschillende technologieën. Sommige versterkers zijn buis-gedreven, andere zijn solid-state en weer andere zijn een combinatie van buis en solid-state technologieën. Buisversterkers hebben de neiging om te vervormen zodra het volume boven een bepaald niveau komt. Solid-state hebben juist de neiging om schoon te blijven, tenzij externe effecten worden toegepast. Veel optredende keyboardspelers hebben veel succes gehad met kleinere 30 W 1×12 (1×12 betekent één-12-inch luidspreker) buis-comboversterkers, waarbij ze de voorkeur geven aan de klank van buizen in plaats van solid-state. Voer zelf onderzoek uit en probeer een aantal gebruikte versterkers uit bij je lokale muziekwinkel. Kies vervolgens uit wat je fijn vindt klinken.

Een versterkerstandaard wordt vaak gebruikt in combinatie met een versterker. Dit tilt het geluid namelijk van de vloer en de lucht in, weg van de gezichten van het publiek (als je op een podium staat). Het geluid is slechts lichtjes anders met en zonder standaard. Je versterker op de vloer zetten zorgt over het algemeen voor meer basklanken, terwijl het heffen of kantelen van de versterker een boog van het geluid maakt. Hierdoor wordt een betere mix van frequenties mogelijk gemaakt. Het kantelen/heffen van de versterker op een standaard maakt het ook makkelijker voor jou om te horen. Hij is dan namelijk meer naar je oor gericht is. Dit kan op zijn beurt zorgen voor een stiller podiumvolume als andere omstandigheden het toelaten.

LEES OOK:  Hoe de beste keyboard versterker kopen?


Conclusie

Na het lezen van deze lijst, heb je hopelijk een beter antwoord op de vraag: “Welke keyboard accessoires moet ik kopen? Het kan vaak overweldigend zijn om bij te houden wat een pianist nodig heeft in zijn uitrusting. Met een goede planning kan je er echter voor zorgen dat je de noodzakelijke voorwerpen bij je hebt.

Zodoende kan je gemak en comfort toevoegen aan je speelervaring en je helpen om voortdurend te groeien als muzikant. Veel van deze accessoires gaan vele jaren mee en sommige zijn zelfs maar een eenmalige aanschaf.

Nog geen keyboard? Het #1 beste keyboard kopen met onze tips

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo