Casio Privia PX-S1000 review
Opgelet! Deze piano is niet meer leverbaar. Bekijk hier de opvolger: Casio PX-S1100 review
De Casio Privia PX-S1000 ontleden
Als je op zoek bent naar een compacte, veelzijdige Casio digitale piano in een betaalbare prijsklasse, dan kunnen we je mogelijk wat tijd besparen. De Casio Privia PX-S1000 past precies in dit straatje.
De Casio Privia PX-S1000 kopen?
Als je altijd de nieuwste innovaties op het gebied van instrumenten in de gaten houdt, dan ben je waarschijnlijk al op de hoogte van het nieuwste aanbod van Casio: De Casio Privia PX-S1000.
Het is de nieuwste toevoeging aan de digitale pianoserie van Casio. Om die reden zijn veel mensen op zoek naar informatieve recensies, zodat ze kunnen besluiten dit instrument de aanschaf waard is of niet.
Als je denkt dat deze piano een goede aankoop kan zijn, dan zal je blij zijn om te weten dat je instinct het goed heeft. In deze Casio Privia PX-S1000 review zullen we het allemaal duidelijk uitleggen.
We zijn meestal wat voorzichtiger met onze aanbevelingen. Verschillende instrumenten kunnen namelijk verschillende functies bieden, die misschien beter zijn voor een individu dan een ander merk of model. De Privia is echter mogelijk wel de beste optie op de markt voor diegenen die op zoek zijn naar een lichtgewicht, draagbare piano zonder opofferingen.
Als we in detail kijken naar het nieuwste aanbod van Casio, dan voelt het helemaal niet overdreven om te zeggen dat de Privia PX-S1000 op dit moment de beste digitale piano is voor je geld is. Hieronder zullen we echter alle details bespreken.
Afmetingen en behuizing
De nieuwste aanwinst van de Casio piano-familie is op het eerste gezicht visueel opvallend en gelukkig houdt het goede nieuws daar niet op. Volgens het bedrijf is de Casio Privia PX-S1000 de slankste digitale piano op de markt.
Als je een slankere digitale piano wilt, dan zal je er helaas zelf een moeten maken. Het is heel goed mogelijk om dit instrument onder een arm mee te nemen naar shows of optredens. Iets wat we vier of vijf jaar geleden niet als een mogelijkheid beschouwden voor een kwalitatieve piano.
Aangezien we zelf ook nog verschillende ouderwetse Casio modellen gebruiken, is het verfrissend om zo’n grote stap voorwaarts te zien op het gebied van draagbaarheid en gebruiksgemak.
Ontwerp en functies
De meest basis omschrijving van de Casio Privia PX-S1000, is de dunste elektronische piano met 88 hamer-actiontoetsen en ingebouwde luidsprekers op de markt. Die omschrijving is echter niet lovend genoeg, omdat de S1000 zoveel meer kan doen. Wat ongelofelijk is gezien zijn afmetingen.
Ten eerste is de Privia een instrument dat de moderne tijd echt heeft omarmd. De piano wordt standaard geleverd met bluetooth-connectiviteit en is naadloos verbonden met de Chordana app van Casio.
Je kan de instellingen wijzigen vanaf je telefoon of tablet, en de meeste apparaten passen goed op de meegeleverde muziekstandaard. Aangezien we eigenaars zijn van een aardige collectie van bladmuziek, is dit een welkome aanvulling.
Je kan meespelen met liedjes, lessen volgen en over het algemeen als speler gewoon minder hoofdpijn hebben tijdens het beheren. Het maakt niet uit of je voor de lol speelt of professioneel optreedt.
Als extra bonus kan de piano bluetooth-verbindingen accepteren om eenvoudigweg deuntjes uit de luidsprekers op de piano te spelen. De kwaliteit van deze is ook beter dan de meeste bluetoothluidsprekers.
Wanneer je geen bluetooth-apparaat hebt (zoals een iPhone, iPad of Android-telefoon), dan hoef je je geen zorgen te maken. Als je wilt profiteren van de bluetooth-functies van de Casio Privia PX-S1000 zonder je bankrekening te plunderen, dan zijn er genoeg goedkope Android-tablets beschikbaar die Chordana ondersteunen.
Aandrijving door batterijen
Dit is iets waar we erg enthousiast over zijn. Bij de PX-S1000 heb je de optie om hem met batterijen te gebruiken, in plaats van een voeding te gebruiken. In plaats van een oplaadbare accu te gebruiken die opgeladen kunnen worden wanneer je met het netstroom verbonden bent, heeft Casio in plaats daarvan gekozen voor standaard AA-batterijen.
Aangezien we een beetje batterijnerds zijn, zullen we je vertellen waarom dat eigenlijk een goede zaak is. Ten eerste gaan de meeste oplaadbare accu’s (vaak lithium-ion of lithium-polymeer) niet lang mee wanneer je ze vaak met het netstroom verbindt. Daarom wordt bij veel oude laptops aanbevolen om de accu te verwijderen, wanneer je van plan bent om deze lange tijd aangesloten te houden op het netstroom.
Ten tweede zijn ze duurder. Een lithiumaccu kan al snel € 50 aan de vraagprijs toevoegen. Daarnaast worden de geïntegreerde accu’s meestal niet ontworpen om vervangen te worden (en zowel, dan zijn ze meestal erg prijzig). Na 2 tot 3 jaar zie je vaak een verlaging van de accuduur. En na 5 of 6 jaar mag je blij zijn als je 20 minuten gebruik haalt.
Normale batterijen zijn goedkoop en ze zijn makkelijk te vinden. Je kan ook reservebatterijen meenemen als je van plan bent om lange tijd te spelen. Bovendien zijn er veel oplaadbare AA-batterijen op de markt. Als je investeert in een paar goede, dan zal je een erg lange batterijduur kunnen bereiken.
De Casio Privia PX-S1000 heeft er 6 nodig, dus voor zo’n € 25 zal je er genoeg hebben met een goede oplader. Op de website vermeldt Casio dat je zo’n vier uur gebruikstijd kan bereiken. Na recensies van gebruikers gelezen te hebben, kunnen we bevestigen dat dit aardig klopt of zelfs nog meer kan zijn. Het hangt natuurlijk allemaal af van wat voor batterijen je gebruikt. Gezien de afmetingen van de luidsprekers en het touchscreen is dat zeker niet verkeerd.
Geluidskwaliteit en intern hardwareontwerp
Het geluidsontwerp van de S1000 is ook van topklasse. We hebben een aantal zeer goed ontworpen luidsprekers van merken als Yamaha en Korg gezien en we kunnen bevestigen dat de Casio Privia PX-S1000 een duidelijke concurrent is op dit gebied.
Je krijgt niet een net niet gevoel op het gebied van geluidskwaliteit en afspeelmodi. Er zijn zelfs enkele nuttige opties voor modulatie, zoals het nabootsen van de akoestiek van een concerthal. De Privia heeft zes geluidsmodi, vier voor zalen en twee voor surroundgeluid.
Nog een zeer mooie ontwerpoverweging van Casio, is de opname van omni-directionele geluidsprojectie. Het luidsprekergaas is subtiel en toch effectief voor het projecteren van geluid.
De manier waarop de Casio Privia PX-S1000 is ontworpen, maakt het mogelijk om geluid terug te projecteren naar de pianist zonder dat dit ten koste gaat van het optreden. Casio beweert dat de luidsprekers zijn ontworpen om nauwkeurig te klinken in verscheidene ruimtes. Het maakt niet uit of je hem tegen een muur aanzet, op een tafel legt of in een volledig open ruimte plaatst. Hoewel zelf nog niet de kans hebben gekregen om de Privia in een groot aantal ruimtes te testen, lijken de recensies van andere gebruikers de flexibiliteit op dit gebied te ondersteunen.
De hardware en klanklevering is precies wat je zoekt bij een kwalitatieve piano in deze prijsklasse. Je krijgt een grote hoeveelheid aanslaggevoeligheid voor een digitale piano, robuuste luidsprekers voor geluidsprojectie en 18 inbegrepen klanken.
Voor de kers op de spreekwoordelijke taart biedt de PX-S1000 een polyfonie van maar liefst 192 noten. Gezien de afmetingen en draagbaarheid van dit model, is het een zeer indrukwekkende hoeveelheid polyfonie. Er zijn maar weinig concurrenten die hier aan kunnen tippen, wanneer je uiteraard kijkt naar wat er geboden wordt voor de prijs.
Casio Privia PX-S1000 vs de concurrentie
De PX-S1000 vs PX-S3000
Op het eerste gezicht lijken de twee Privia-modellen een tweeling. Beide piano’s hebben bijna identieke afmetingen, zijn allebei digitale piano’s met 88 hamer-actiontoetsen, bieden allebei bluetooth-connectiviteit en ondersteuning voor de Chordana app, etc.
Maar er is een goede reden waarom de PX-S3000 een hoger prijskaartje heeft. Hij zit namelijk boordevol functies. De S1000 is zeker niet slecht, maar de S3000 is een echt Zwitsers mes voor een gevorderde pianist.
Waar de Casio Privia PX-S1000 een respectabele 18 klanken biedt (wat normaal is in deze prijsklasse), biedt de S3000 een absoluut verbluffende 700 klanken. Dat is geen typefout. De S3000 biedt bijna 40 keer zoveel klanken als zijn kleine broertje in de Privia-serie. Daar houdt het echter niet op.
De PX-S3000 biedt opnemen en afspelen van liedjes en audio, met een trackcapaciteit van ongeveer 30.0000 noten. Hij heeft een pitch bend-wiel, muziek presets, automatische harmonisatie, een ongelooflijk robuuste arpeggiator en de lijst gaat maar door.
Als je deze functies verward leest of je afvraagt wat ze kunnen doen, dan heb je ze waarschijnlijk niet nodig. Als je geen fan bent van alle extra toeters en bellen, is de S1000 nog steeds een fantastische instrument. Wanneer je echter meer houdt van de geavanceerde opties die digitale piano’s kunnen bieden, dan is de S3000 een goede optie.
Casio Privia PX-S1000 vs Yamaha P-125 vs Roland FP-30
De Roland FP-30 en de Yamaha P-125 zijn twee van de concurrenten van Casio in de lichtgewicht digitale piano klasse. De Roland FP-30 en Yamaha P-125 bieden nagenoeg hetzelfde als de Privia PX-S1000, maar zijn in onze ogen niet goed genoeg om echt het vuur aan de schenen te leggen.
Ja, het zijn allemaal piano’s met 88 toetsen en de andere twee groot en log noemen zou te ver gaan. Zowel de FP-30 (5 cm dikker en bijna 10 cm dieper) als de Yamaha P-125 (ruim 7 cm dikker en 5 cm dieper), zijn echter groter dan de S1000.
Afmetingen zijn niet alles, maar als je op zoek bent naar een draagbare piano, dan zal je dat zeker meenemen in je overweging. Daarnaast wegen beide instrumenten ook zwaarder (de P-125 weegt zo’n 11,8 kg en de FP-30 maar liefst 14,1 kg). De S1000 weegt 11,2 kg.
Yamaha P-125
Dat is echter niet het slechtste. Voor het extra gewicht en de afmetingen presenteren ze op geen enkel gebied vele malen beter dan de Privia. Ze hebben allebei kleinere luidsprekers die minder geluid leveren en hun luidsprekerversterkers zijn ook zwakker. Ze zullen dus zowel in kwaliteit als kwantiteit tekortschieten.
De FP-30 heeft niet het polyfoniebereik van de Casio Privia PX-S1000 en de Yamaha P-125 heeft de helft van de aanslaggevoeligheid. Wat echter echt de doodslag voor ons is, is het feit dat beide niet aangedreven kunnen worden door batterijen.
Roland FP-30
Daarnaast is er natuurlijk ook nog de prijs. Er is een voor de hand liggende reden om een piano te kiezen met minder functies, zwakkere luidsprekers, etc als je een beperkt budget hebt.
Niet iedereen kan de beste piano op de markt kopen en dat is begrijpelijk. Maar na de prijscategorieën van de drie modellen bekeken te hebben, is er weinig verschil. Ja de S1000 is met zo’n € 650 de duurste (de Yamaha P-125 en Roland FP-30 zijn respectievelijk € 50 en € 100 goedkoper), maar gezien de extra’s is er geen reden om hem niet aan te schaffen.
Conclusie van deze Casio Privia PX-S1000 review
Om het artikel af te ronden willen we graag de essentie samenvatten van wat recensies en specificaties lijken te ondersteunen. De PX-S1000 biedt de beste waarde voor je geld die je waarschijnlijk de komende jaren zal vinden. Het is de dunste digitale piano in de wereld. Daarnaast biedt hij ook gewoon geweldige functies.
IK kan me niet op ieder punt even goed vinden. Het geluid dat uit de standaardspeakers komt is niet van de kwaliteit die je uit de Roland FP-30 hoort komen. Daarbij komt dat de speakers van PX-S1000 aan de achterkant van piano zitten wat voor een heel ander geluidsbeleving zorgt. Het maakt dus wel degelijk uit of je de digitale piano tegen een muur aanzet of niet.
Nog een belangrijk detail. De slankste piano zijn, kent ook zijn prijs. De toetsen zijn korter en de toetsaanslag geeft daardoor een heel ander gevoel dan wat je van een (digitale) piano gewend bent.