Arturia KeyStep review

Arturia is al een lange tijd een bedrijf die uit wil blinken in het creëren van multifunctionele, diverse producten. De BeatStep Pro (het drum en sequencer product van Arturia) maakte een duizelingwekkende hoeveelheid opstellingen mogelijk, het maakte niet uit of hij gebruikt werd als een centrale hub voor synthesizer modules of simpelweg als een MIDI via een DAW. Al deze features zorgde voor een handig en effectief product in een niche die vandaag de dag een beetje overvol lijkt te worden. Voor de KeyStep gebruikte Arturia dezelfde aanpak en voegde deze toe aan een keyboard stijl MIDI controller, welke een indrukwekkende hoeveelheid features heeft voor iets dat in essentie alleen maar bedoeld is als een back-up keyboard. Dit kleine keyboard heeft echter een hoop positieve punten dus laten we snel beginnen met deze Arturia KeyStep review en kijken of je de Arturia KeyStep kopen moet of niet.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

Arturia KeyStep review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Geweldige connectiviteit en compatibiliteit
  • Makkelijk om te leren, leuk om onder de knie te krijgen
  • Ingebouwde functionaliteit doet alles wat het zou moeten doen

Negatief

  • Gebrek aan solide design richting
  • Klok schakelen is verre van ideaal voor live scenario’s

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

Arturia KeyStep review:

De basis

De Arturia KeyStep biedt een 2,5 octaaf keyboard op zijn witte, plastic behuizing. De toetsen zijn gekrompen en dit is echt een miniatuur keyboard. Dit is belangrijk om te weten voordat we verder gaan met deze Arturia KeyStep review.

Hij is duidelijk ontworpen om mobiel en makkelijk onderweg te gebruiken zijn, maar zelfs dan lijkt hij ons iets te lang om overal met je mee naartoe te nemen. We hadden het fijner gevonden als Arturia voor het een of het ander had gekozen, maar daar zullen we het verderop nog wel even over hebben.

De primaire gebruikersinterface op de KeyStep is voor het overgrote deel simpel en intuïtief. De lay-out van de knoppen is logisch en de meeste hebben voor het gemak backlight. De pitch bend en mod wielen zijn geen fysieke draaiwielen, maar in plaats daarvan capacitieve touch sensors. Een leuke gadget die personen die meer van een traditioneel design houden een beetje af zal schrikken. Afgezien van dit zijn er genoeg knoppen die gekoppeld kunnen worden aan functies, waaronder verschillende primaire die dingen zoals tempo, arp modus en nog meer aansturen.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Tijdens onze Arturia KeyStep review merkte we in zijn geheel een aantal verschillende dingen op van dit keyboard. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende opties om verschillende apparaten aan te drijven of koppelen met de KeyStep. Het instrument kan zowel een normale USB kabel als een microUSB aandrijven.

Dit vonden we een geweldige toevoeging voor mobiliteit en onverwachtse live stage opstellingen. Daarnaast heeft dit ook de potentie voor het verbinden met CV gebaseerde modulaire synths. Dit kan een erg gave extra zijn voor de juiste persoon.

Goedkope Arturia KeyStep Review

Er zijn verscheidene andere connecties, zoals een sustain verbinding (wat een beetje minder handig lijkt, gezien de aard van dit slanke keyboard), een aantal sync aansluitingen en ga zo maar door. De KeyStep kan intern klokken en zal ook met externe apparaten synchroniseren wanneer dat nodig is. Het enige probleem is, dat de besturingen gekoppeld zijn aan dip schakelaars aan de achterkant van het apparaat, wat een rare aanpassing is gezien de superieure knoppen die je op de BeatStep kan vinden. Alhoewel we deze feature zelf niet uitgeprobeerd hebben, gaven andere gebruikers aan dat dit vervelend werd tijdens gebruik.

Al met al is de interface een soepele en goed doordachte lay-out die zeer speelbaar is. Het gebrek aan beschikbaarheid voor diepere aanpassingsmogelijkheden schaad de diversiteit van het keyboard een beetje, maar de mogelijkheid om te synchroniseren met meerdere platformen maakt dit minpuntje weer goed.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

 

Met de toetsen spelen

We wilde maar graag de speelbaarheid uittesten, dus we deden de KeyStep aan en verbonden hem met onze MacBook Pro die Ableton Live heeft. Zodra de kabel in het apparaat gestopt is komt hij tot leven met een patroon van kleurvolle lichten. We konden bijna onmiddellijk aan de slag en duwde met gemak patches door het keyboard.

We snapte de arpeggiator functionaliteit direct en na het overschakelen van de Play knop konden we aan de slag.

Er zijn in totaal 8 arpeggiator patronen waar je uit kan kiezen en tussen deze schakelen is allemaal een redelijk eenvoudig proces. Je kan verschillende gate en swing patronen selecteren en ook verschillende tijd divisies tot de 16e noot drielingen en tweelingen.

We waren over het algemeen tevreden met de algehele speelbaarheid van de arp modus, maar het slim-line keyboard liet snel zijn zwaktes zien. We hadden problemen om met gemak onze vingers over het keybed te laten gaan en dat oncomfortabele gevoel ging nooit echt weg. We willen niet zo ver gaan en zeggen dat het onspeelbaar was, maar we moesten ons extra veel inspannen om voldoende ruimte op de samengeperste lay-out te behouden.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Op het gebied van de sequencer modus, was hetgeen wat we probeerde redelijk standaard. De KeyStep ondersteunt een 64 noten geheugen en een 8 sequentie bank om mee te werken. De Tap Tempo knop verandert in een ‘rest’ input, wat een gave muzikaliteit mogelijk maakt wanneer je met sequenties meespeelt. Daarnaast kan je overschakelen naar de KeyBoard Play modus, wat het mogelijk maakt om onafhankelijk met het keyboard te spelen terwijl de sequencer aan het spelen is. We konden een aantal aardig gave kleine secties creëren toen we deze modus gebruikte.

Er zijn een aantal andere nieuwe instellingen die je kan implementeren in deze modi, van polyfonische akkoordische sequenties waarbij je maximaal acht noten per stap kan gebruiken, tot een toewijsbare ‘mod’ output voor extra creatieve controle over geluiden en een aantal extra aftertouch instellingen om te gebruiken.

Al met al is er een hoop waar je van kan genieten.

Goedkoopste Arturia KeyStep Review

Moet je de Arturia KeyStep kopen?

Aan het einde van de dag is dit simpelweg een functioneel en operationeel simplistische MIDI controller met een aantal interessante parameters om mee te spelen. De meeste personen die naar zoiets als dit op zoek zijn, zullen niet kijken voor hun eerste primaire keyboard, maar eerder een back-up voor live doeleinden of een toevoeging aan een CV module of Eurorack.

Vanwege dit kunnen we niet zeggen dat hij is ideaal is om alles op zichzelf te doen. Er zijn zeker weten betere fulltime MIDI controllers te vinden en als een module controller is hij ook niet echt baanbrekend op dat gebied, alhoewel hij redelijk zeldzaam is.

Nu we dat gezegd hebben, kunnen we wel stellen dat het een solide speler is voor wat hij biedt en er zijn een paar belangrijke verschillen tussen de KeyStep en zijn concurrentie die het waard zijn om op te noemen.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

KeyStep vs anders MIDI controllers

Zo zijn de arpeggiator en sequencer afgezien van een paar kleine eigenaardigheden veel meer speelbaar en geavanceerd dan degene die op veel concurrerende producten in dezelfde prijsklasse zal vinden en de features bieden een hoop voor vraagprijs.

Met een vanaf prijs van €111 zal het moeilijk zijn om iets te vinden in deze prijsklasse dat meer compleet en intuïtief is. Alhoewel het keybed zeker niet een geweldige bouwkwaliteit heeft, is hij net zo goed of zelfs nog beter dan wat de concurrentie aanbiedt.

 

KeyStep vs BeatStep en BeatStep Pro

De BeatStep en BeatStep Pro van Arturia zijn al een tijdje langer beschikbaar dan de KeyStep en ze zijn bedoeld voor compleet andere doeleinden. Dit is op het eerste gezicht echter niet direct duidelijk, dus laten we eens een kijkje nemen in deze Arturia KeyStep review wat deze producten van elkaar onderscheidt.

De BeatStep en de Pro versie zijn in hun kern melodische step sequencers met ingebouwde drummachines. Dit betekent dat hun primaire functie live optredens, het genereren van ideeën en experimenteren met geluiden in de studio is. Dit limiteert hun functionaliteit aardig veel, vooral voor personen die melodieën pianistisch willen spelen en componeren.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

Voeg hier de toevoeging van een arpeggiator en de sequencer op de KeyStep aan toe, plus de mogelijkheid om op te treden terwijl deze functies actief zijn en combineer dit uiteindelijk allemaal met de intensieve connectiviteit van dit instrument en je hebt een winnend recept voor personen die op zoek zijn naar heel iets anders dan wat de neven van de KeyStep aanbieden.

Beste Arturia KeyStep Review

 

Conclusie van deze Arturia KeyStep review

Al met al hebben we erg genoten van het spelen met de KeyStep digitale MIDI controller en het uitproberen van zijn diverse functionaliteiten. We vonden dat we ons snel konden focussen op de innerlijke functies van het instrument en dat het leren hoe je de verschillende modi en instellingen moest gebruiken een stuk makkelijker was dan veel concurrerende producten en gebruikersinterfaces.

Het apparaat heeft een erg indrukwekkende connectiviteit en compatibiliteit en we voelen dat in zijn geheel de bouwkwaliteit en lay-out erg goed is.

Nu we dat gezegd hebben, waren er ook genoeg dingen van de KeyStep waar we niet echt van genoten. Een groot probleem is de form factor van het apparaat. Zoals andere gebruikers konden we er tijdens deze Arturia KeyStep review niet echt achterkomen of dit instrument oorspronkelijk bedoeld was als een hulpmiddel in een thuis studio of een mobiele controller voor gebruik onderweg. De slanke toetsen lijken volledig onnodig vanwege het grote bereik en de algehele lengte van de behuizing en we hebben het gevoel dat een erg grote sweetspot gemist is tijdens de ontwikkelingsfase van de KeyStep.

»» bekijk hier de prijs & gebruikersreviews »

En alhoewel de bouwkwaliteit van de behuizing solide genoeg is, voelt het keybed een beetje breekbaar en ongeïnspireerd aan. Dit is echter zeker weten muggenziften, vooral wanneer je naar de prijs van €111 kijkt. Dit is misschien niet het beste goedkope MIDI keyboard dat je kan vinden, maar voor de meeste personen die hem als aanvulling van een primair keyboard of workstation willen gebruiken, zal hij waarschijnlijk erg goed werken.

Voor de prijs die men vraagt voor de KeyStep kan je dit bijna zien als een aanschaf zonder risico’s. Als je een aantal van de bovenstaande minpunten door de vingers kan zien, dan kan dit een erg fijne, betrouwbare controller zijn met een krachtige functionaliteit aan de binnenkant.

Als de toetsen, gebrek aan diepte in aanpassingsmogelijkheden en de vreemde form factor je niet afschrikken, dan zal dit apparaat verscheidene jaren erg bruikbaar zijn.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo