Yamaha NP-V60 review

OPGELET: Deze piano is vervangen door de nieuwere Yamaha NP-V80. Lees hier onze uitgebreide Yamaha NP-V80 review.

 

De Piaggero NP-V60 is een poging van Yamaha om hoge kwalitatieve prestaties samen te brengen met draagbaarheid, betaalbaarheid en gebruiksgemak. En alhoewel het niet het meest geraffineerde en spannende model van Yamaha is die je kan vinden, heeft de Yamaha NP-V60 zeker een aantal sterke punten. De naam Piaggero NP-V60 is een combinatie van de woorden ‘piano’ en ‘leggero’, wat een Italiaanse muziekterm is en ‘licht’ betekent en Yamaha heeft dit specifiek gedaan om de compacte draagbaarheid van dit instrument te benadrukken.

De grote vraag is echter of het gemak van draagbaarheid van de NP V-60 meer waard is, dan het merkbare gebrek aan standaard features die je in de meeste digitale piano’s vindt. Het antwoordt op die vraag hangt grotendeels van jou wensen en behoeften af, maar volgens ons is het een ‘misschien’. We zijn mogelijk een beetje kort door de bocht, maar in deze Yamaha NP-V60 review zullen we die mening duidelijk uitleggen. Je zal tijdens deze Yamaha NP-V60 review zien dat de NP-V60 een aantal goede voordelen heeft, maar er zijn ook een aantal dingen die een serieuze dealbreaker zouden zijn voor meer ‘serieuze’ keyboard spelers. Je krijgt wat je betaalt is een redelijk goede beoordeling van de Yamaha Piaggero lijn in het algemeen en de NP-V60 specifiek. Laten we nu snel een kijkje nemen wat dit keyboard zoal te bieden heeft in de Yamaha NP-V60 review.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Yamaha NP-V60 review:

Basisspecificaties

En wanneer we basis zeggen, dan bedoelen we dat ook echt:

  • Gewogen soft touch keyboard met 76 toetsen
  • 160 stijl presets
  • Keyboard, orgel, snaar en gitaar geluidsmodules
  • 7 kg
  • €375

Het volgende onderdeel is het keyboard van de NP-V60.

Piaggero Yamaha NP-V60 Review

 

Gewogen soft touch keyboard

We moeten toegeven dat er veel slechtere keyboards zijn dan dit gewogen soft touch keyboard (welke niet verward moet worden met het superieure gewogen hammer standard action keyboard van Yamaha). Als je echter tijd spendeert aan het spelen op een akoestische piano of wel eens een echte digitale piano van Yamaha met gewogen toetsen onder je vingers hebt gehad, dan zal je snel vast kunnen stellen dat het gewogen soft touch systeem totaal niet in de buurt kan komen van dat niveau. Het is zeker beter dan een keyboard die geen weerstand in de toetsen heeft, maar de toetsen zelf zijn niet gewogen. De weerstand komt namelijk van de veren in de behuizing van het instrument.

Voor sommige personen zijn 76 toetsen meer dan genoeg en dit geldt voornamelijk voor beginnende pianospelers, die zeker zeer geïnteresseerd zouden moeten zijn in de NP-V60. Je zou echter nooit van plan moeten zijn om permanent 76 toetsen te gebruiken. Uiteindelijk moet je upgraden naar een volledig keyboard met 88 toetsen en er zijn geen modellen in de Yamaha Piaggero serie die dit bieden. Dat betekent dus dat de NP-V60 op z’n best een overgangsmodel voor spelers is.

 

Geluid Yamaha NP-V60

De geluidskwaliteit van elke piano onder €1000 kan heel gemakkelijk een teleurstelling zijn, maar zoals je waarschijnlijk wel weet is Yamaha een ster in het recreëren van de rijke, kwalitatieve geluiden van hun akoestische vleugelpiano’s op hun digitale modellen. De akoestische piano instellingen van de NP-V60 zullen zeker niet het beste zijn wat je van Yamaha of andere merken hebt gehoord, maar het is echter een duidelijke verbetering ten opzichte van akoestische pianogeluiden van andere digitale keyboards in dezelfde prijsklasse. De NP-V60 bevat de gepatenteerde AWM (Advanced Wave Memory) sampling technologie, maar onze mening is dat het keyboard simpelweg niet de speakers heeft om natuurgetrouw de klassieke vleugelpianogeluiden na te bootsen, zoals sommige duurdere modellen van Yamaha doen.

Op het gebied van de andere geluidsopties is het grotendeels je eigen persoonlijke stijl en smaak die bepalen of ze acceptabel zijn. Er zijn een aantal opties beschikbaar (vooral in de gitaar sectie) die een redelijk goed authentiek instrumentgeluid creëren, maar de meeste zijn erg middelmatig op het gebied van realisme. De drum kit opties zijn mogelijk de meest bruikbare uit de hele selectie, maar om die te verpesten moet je goed je best doen.

 

Yamaha NP-V60 review – Stijl presets

Wij vinden persoonlijk de stijl presets een beetje opgesmukt en een parodie van de stijlen die ze proberen te imiteren, maar diehard fans zullen waarschijnlijk onder de indruk zijn van de grote hoeveelheid stijl opties die Yamaha biedt met de NP-V60 (160 om precies te zijn). Een interessant punt om op te merken, is dat deze stijl presets ‘slim’ zijn. Hiermee bedoelen we dat ze veranderen op basis van de input die de speler geeft. Wanneer je luider speelt, speelt de preset luider en wanneer je zachter speelt, spelen de presets ook zachter. De presets geven je ook genoeg verstelbare opties, waaronder zelfgemaakte introducties en coda’s en de mogelijkheid om extra verzen toevoegen aan je voorstelling, zodat je maximaal kan genieten van je jamsessie.

We willen Yamaha een compliment geven dat ze een gesynchroniseerde start optie toegevoegd hebben aan de stijl opties van de NP-V60. Bij veel vergelijkbare modellen begint je gestijlde begeleiding direct zodra je op de ‘start’ knop drukt, maar bij de NP-V60 zal de begeleiding pas starten wanneer jij dat ook doet. Dit geeft je tijd om te focussen en voorbereiden, wat erg handig kan zijn voor beginners of personen die niet veel ervaring hebben met het spelen van solo’s.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

 

Yamaha Piaggero muziek database

De Piaggero muziek database biedt je een hoop van te voren ingestelde combinaties van stijlen en klanken. Meer ervaren spelers hebben waarschijnlijk graag zoveel mogelijk controle over de aanpassingen van hun geluid, maar voor beginners is het een geweldige manier om tijd te besparen. De database kan zelfs aanbevelen welke stijl en klank combinaties het beste zijn voor het specifieke muziekstuk dat je wilt spelen. Een toegevoegde bonus is dat je meer muziekstuk opties online kan downloaden, wat inhoudt dat je niet altijd opgescheept zal zitten met de standaard preset opties die de fabriek toevoegt aan de NP-V60. De nieuwe muziekstukken worden van het internet naar het keyboard verplaatst door middel van een USB poort. De muziek database bijwerken is echter niet het enige waar je deze poort voor kan gebruiken. Er zijn verscheidene apps beschikbaar die je kan gebruiken om je speelervaring met de NP-V60 te verbeteren. Door je iPad of computer met het instrument te verbinden, heb je toegang tot dingen zoals Note Star (de app die handsfree scollen van muziek mogelijk maakt) en ook echte achtergrondmuziek voor je optredens. Deze app mogelijkheden maken dit keyboard iets om over na te denken voor op een educatief gebied.

 

Vergelijking met de Piaggero NP V80

De NP-V80 is het iets meer geavanceerde model van de Piaggero serie. Voor het overgrote deel lijkt hij bijna als twee druppels water op de NP-V60. Er is echter één belangrijk verschil, want de NP-V80 wordt geleverd met Intelligent Arpeggiator technologie en dit is zeker weten iets om te overwegen. Onze mening is dat de Intelligent Arpeggiator zowel het beste als het slechtste van de NP-V80 is. Aan de ene kant is het zeker weten een indrukwekkende prestatie om te zien hoe ver de digitale piano technologie gekomen is. Aan de andere kant denken wij echter dat het de muzikanten lui maakt. In een notendop kan je met de Intelligent Arpeggiator (IA) een blok akkoord spelen en de IA zal een arpeggio improviseren op basis van het instrumentgeluid dat je geselecteerd hebt. Wanneer bijvoorbeeld het geluid van een vleugelpiano geselecteerd is, dan creëert de IA een riff die je doet denken aan het voorspel van Bach in C major van het eerste boek van de ‘Well-Tempered Clavier’.

De NP-V80 is beschikbaar voor €425 wat hem in het territorium van de betaalbare digitale piano brengt. Hij is echter nog steeds €50 duurder dan de NP-V60. Als wij een keuze zouden moeten maken, dan zouden we die €50 gebruiken om een compleet ander model piano te kopen, maar we kunnen begrijpen dat sommige personen (voornamelijk beginners) in iets zo indrukwekkend als de Intelligent Arpeggiator willen investeren.

Beste Yamaha NP-V60 Review

 

Conclusie Yamaha NP-V60 review

Al met al zou de Yamaha Piaggero NP-V60 een goede starterspiano zijn, maar alleen met de gedachte dat hij niet voor altijd is. Dit is echter niet zo zeer een ideale piano voor educatieve doeleinden, aangezien hij zoveel verschilt van een echte akoestische piano of een volledig functionele digitale piano. Om eerlijk te zijn zouden we deze piano alleen maar aanbevelen aan iemand die af en toe gebruik wil maken van een relatief goedkope en genietbare manier van muziek maken.

We hopen dat je genoten hebt van deze Yamaha NP-V60 review. Mochten er na het lezen van deze review nog onduidelijkheden zijn of heb je andere vragen laat dan gerust hieronder een reactie achter. Als je al een Yamaha NP-V60 of vergelijkbaar model in bezit hebt, dan zullen wij en andere lezers het zeker op prijs stellen als je je ervaringen hieronder deelt.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Goedkoopste Yamaha NP-V60 Review

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste keyboards of ga onmiddellijk het beste Yamaha keyboard kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo