Yamaha CLP 545 review

yamaha clavinova clp545 pianoDe Clavinova serie van Yamaha is een populaire lijn van digitale piano’s, aangezien ze bekent staan vanwege hun realistische pianogeluid en gevoel. Het doel van de Clavinova is om een zo’n realistisch mogelijk akoestisch pianogeluid te creëren en met elk model komt Yamaha dichterbij dat doel. Met de Clavinova krijg je zelfs het beste van twee werelden, omdat je bijna een akoestische piano ervaring en ook een digitale piano krijgt met unieke effecten, zoals sequencing en opnemen. De Clavinova’s hebben graded hammer technology, wat een mechanisme van metalen hamers is die gewogen zijn om de gewogen toetsen van een akoestische piano na te bootsen. De poging van Yamaha om het gevoel en de aanraking van een echte piano na te bootsen en dan vooral met de nieuwste modellen in de Clavinova serie die houten toetsen hebben, helpt echt om de CLP serie (zoals de Yamaha CLP-545) er uit te laten springen.

>> klik hier voor info, prijzen & ratings >>

 

Yamaha CLP 545 review

Features van de Yamaha CLP-545

In dit artikel zullen we drie digitale piano’s in deze serie bespreken, reviewen en vergelijken. Dit zijn de Yamaha CLP-545, CLP-535 (wat het broertje van de 545 is) en de CLP-575 (wat de grote broer is). Aan het einde van dit artikel hopen we dat je goed begrijpt wat je kan verwachten van deze piano en of hij je geld en tijd waard is.

De Yamaha Clavinova digitale piano is een erg bekende naam in de markt. Een naam die al meer dan een eeuw geassocieerd wordt met kwalitatieve instrumenten. De Yamaha CLP-545 is een digitale piano met 88 toetsen voor thuisgebruik en is gericht op middenklasse en geavanceerde pianisten (als je een meubelstijl piano wilt, maar jezelf meer ziet als een beginner, dan kan je nog steeds een geweldige piano vinden als je de Yamaha Arius lijn bekijkt). De 545 heeft een geweldig geluid en gevoel en het is bijna hetzelfde als een echte akoestische piano in je huis hebben. We zeggen bijna, omdat uiteindelijk niks de fantastische schoonheid en geluid van een akoestische piano na kan bootsen.

Goedkoopste Yamaha CLP-545

 

Toetsen, geluid en meer

Deze digitale piano heeft een natuurlijk houten keyboard (NWX) met toetsen die gesneden zijn uit het beste hout en vervolgens gedroogd worden voordat ze gebruikt worden voor dit instrument. De NWX action gebruikt hetzelfde hamersysteem als een vleugelpiano en heeft zelfs een configuratie met drie toetsen om te voelen en reageren op hoe hard of zacht een toets gespeeld wordt. De NWX heeft ook een echappement mechanisme wat het gevoel van het loslaten en vallen van de hamer nabootst wanneer een toets gespeeld wordt. Dit alles zorgt ervoor dat de Yamaha CLP-545 voelt alsof je een vleugelpiano hebt in het comfort van je eigen woonkamer. Synthetische ivoren keytops bedekken het hout, wat wederom zo goed mogelijk het akoestische piano gevoel probeert te creëren.

>> klik hier voor info, prijzen & ratings >>

De CLP-545 heeft daarnaast ook iets wat Yamaha ‘Real Grand Expression’ noemt. Dit is een uitdrukking die Yamaha heeft verzonnen om het authentieke gevoel en geluid van de piano te beschrijven. Door 3 componenten te gebruiken (geluid, gevoel en pedalen) en deze te combineren met de technologie waar Yamaha om bekent staat, is Real Grand Expression bedoelt om je het gevoel te geven dat je met een echt akoestische vleugelpiano speelt.

De vleugelpianogeluiden bestaan uit de Yamaha CFX en Bosendorfer Imperial concert grand, welke gemaakt is door de gerenommeerde Oostenrijkse fabrikant. De fysieke behuizing waar het keyboard inzit is gemaakt om de resonantie van het instrument te maximaliseren. Dit wordt bereikt door ontsnappingsgaten voor tonen die op verschillende plekken in de behuizing zitten. Daarnaast zitten er ook nog akoestische optimalisators in om de toon en geluidsstroom te reguleren. Het geluid van deze twee instrumenten is geweldig en authentiek, waardoor de Real Grand Expression niet een slecht gekozen naam is.

Een echt gave feature van de Yamaha CLP-545 is de 16-track sequencer en de opname mogelijkheden voor 250 liedjes, waardoor je het keyboard als een workstation kan gebruiken en zodoende composities te maken met meerdere lagen. Vervolgens kan je door gebruik te maken van de USB poort, je audio als een WAV bestand opslaan op een USB stick en afspelen op je computer of je draagbare muziekspeler.

Met dubbele koptelefoon uitgangen kan je oefenen zonder dat je iemand stoort en wanneer je zonder de koptelefoon speelt, maakt de Yamaha CLP-545 gebruik van iets dat Intelligente Akoestische Controle (IAC) heet. Hiermee kan je de speakervolume reguleren terwijl het geluid op lagere niveaus wordt gebalanceerd, zodat je geen treble of bass mist.

Dit zijn een aantal features van de Yamaha CLP-545:

 • 34 instrumentgeluiden
 • RGE geluidsbron
 • 256 polyfonen
 • Dual/Layer modus
 • 5 jaar garantie
 • Reverb en Chorus effecten
 • Drie pedalen
 • USB/MIDI connectiviteit
 • 303 les muziekstukken
 • Wi-Fi mogelijkheid om Yamaha apps te gebruiken met iOS apparaten
 • Stofbedekking

De CLP-545 is simpel gezegd een geweldig instrument die qua geluid en gevoel erg dicht in de buurt komt van een akoestische piano. Hij is tenminste zo dichtbij een echte piano zonder dat je een echte akoestische piano hoeft te kopen voor twee, drie of vier keer de prijs van de Yamaha CLP-545.

Yamaha CLP-545 kopen

>> klik hier voor info, prijzen & ratings >>

 

Vergelijking met de CLP-535

Laten we nu eens een kijkje nemen naar de CLP-535, wat een instrument is die erg op de CLP-545 lijkt. Net als zijn broer heeft hij samples van de Yamaha CFX en Bosendorfer Imperial concert vleugelpiano. De CLP-535 maakt echter gebruik van de GH3X (Graded Hammer 3X) keyboard, welke plastic toetsen heeft in plaats van de natuurlijke houten toetsen van de 545. Deze GH3X bootst het gevoel van een akoestische piano na door een hamermechanisme zonder snaren te gebruiken. Er is ook een drie sensor functie die gevoelig is voor de aanraking van de gebruiker en ook het echappement mechanisme. Net als bij de 545 zijn de toetsen ook bedekt met synthetische ivoren keytops. De CLP-535 heeft dezelfde resonantie als de Yamaha CLP-545, aangezien dezelfde ontsnappingsgaten voor de tonen gebruikt worden en er ook gebruikt gemaakt wordt van de akoestische optimizer om de toon en geluidsstroom te reguleren. Het maximum aantal polyfonen is ook 256.

Hieronder zullen we lijst opnoemen met de vergelijkingen tussen de twee instrumenten:

 • 34 geluiden
 • 6 soorten reverb en 3 soorten chorus
 • Dual/Layer functie
 • Split functie
 • 303 van te voren gemaakte muziekstukken
 • 16-track recorder waar tot 250 muziekstukken mee opgenomen kunnen worden
 • 1,5GB intern geheugen
 • USB/MIDI connectiviteit

Een verschil tussen de twee keyboards is dat de CLP-535 geen ritmefunctie heeft, terwijl de Yamaha CLP-545 20 ritmes heeft. Daarnaast heeft de 545 ook een Stereophonic Optimizer voor de koptelefoon, wat wederom een feature is die de 535 niet heeft.

Het design van de twee keyboards is echter weer vergelijkbaar, met het besturingspaneel aan de linkerkant met een LCD scherm. Deze twee modellen zijn dus in principe bijna identiek, waarbij de CLP-545 een aantal extra features heeft (afhankelijk van de persoon kunnen deze features echter veel uitmaken).

>> klik hier voor info, prijzen & ratings >>

 

Vergelijking met de CLP-575

De CLP-575 heeft een NWX keyboard met synthetische ivoren keytops. Hij is volledig gewogen, waarbij elke toets anders gewogen is en iets anders terug gaat naar de normale positie, wat het gevoel van een echte vleugelpiano na moet bootsen. Dit model heeft ook het Yamaha CFX en Bosendorfer pianogeluid, 256 polyfonen en 34 geluiden, waaronder elektrische piano’s en orgels.

De CLP-575 wordt geleverd met drie pedalen, waarbij het GP Response demperpedaal de weerstand van een akoestische piano nabootst wanneer deze ingedrukt wordt. De Yamaha CLP-545 en CLP-535 hebben deze feature niet. Deze laatste twee modellen hebben echter wel demperresonantie en snaarresonantie, wat iets is dat de CLP-575 niet heeft.

Een ander verschil met de twee andere modellen is de Virtual Resonance Modeling die de CLP-575 heeft. Net als de andere modellen heeft hij echter Intelligente Akoestische Controle om het geluid te maximaliseren waarbij het volume niks uit maakt. Andere vergelijkbare features zijn de 303 les muziekstukken, 16-track recorder en USB audio recorder. Daarnaast heeft de 575 dezelfde 20 ritmes en een Stereophonic Optimizer wanneer je een koptelefoon gebruikt. En net als de kleine broertjes is er een akoestische optimizer feature voor uitstekende resonantie dooe de hele behuizing van het instrument.

Het geluid van de CLP-575 is ook geweldig, alhoewel dit volgens ons vergelijkbaar is met het geluid van de andere twee modellen. De vleugelpiano geluiden zijn rijk en vol met resonante lage noten en glanzende hoge noten. De 575 is de nieuwste versie in de CLP serie, maar er is niet veel verschil tussen deze en de Yamaha CLP-545. Hij is echter wel 10 kg zwaarder dan de 545 met een gewicht van 70 kg.

Yamaha CLP-545 review

 

Conclusie Yamaha CLP 545 review

Er zijn maar weinig dingen die de Yamaha CLP-545 wel heeft en de CLP-535 niet en ook de CLP-575 heeft maar iets meer functies dan de 545 en 535. De waarheid is gewoon dat al deze piano’s geweldig zijn en een uitstekende kwaliteit hebben. Wanneer je moet kiezen zijn er in onze ogen maar twee dingen die je keuze kunnen beïnvloeden, namelijk hoeveel je uit wilt geven en welke features je wilt opgeven (of juist wilt hebben), wat uiteraard een erg individuele en persoonlijk keuze is. Neem dus zeker je tijd om je keuze goed te overwegen voordat je een beslissing maakt.

>> klik hier voor info, prijzen & ratings >>

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo