Roland HPi 50 review

Aanbevolen voor en door leraren met HPi-50 DigiScore – interactieve muzieklessen en pianospel

Als ervaren pianoleraar weet ik dat hetgene dat leerlingen belet daadwerkelijk vooruitgang te boeken met hun pianospel en hun motivatie de hoeveelheid tijd die ze thuis aan het oefenen besteden is. Zonder continue, regelmatige oefening spelen leerlingen eigenlijk maar wat en boeken ze geen vooruitgang in hun techniek. Maar hoe zorg je er als ouder of leraar voor dat een leerling regelmatig thuis oefent en er ook plezier aan beleeft? Dit is altijd een uitdaging geweest. Sommige studenten slagen erin thuis te oefenen, andere niet. Dit geldt voor alle dingen die je moet leren: hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Maar om er echt mee door te gaan, moet je het ook leuk vinden om te doen.

Roland HPi 50 kopen

De Roland HPi 50 (tussen de € 2500 en € 3500, dit kan per winkel verschillen) is de nieuwste piano in een serie interactieve, educatieve digitale piano’s die Roland op de markt heeft gebracht. Dit 2013 model is ontworpen om uit te blinken in een aantal zaken, waaronder het motiveren van leerlingen om vaker en effectiever te oefenen met de ingebouwde technologie. Roland, een bedrijf dat in 1972 in Japan werd opgericht, brengt al jarenlang uitstekende en betrouwbare digitale piano’s op de markt en wordt wereldwijd als marktleider gezien in digitale piano- en keyboardtechnologie waarmee zowel professionals als beginners graag spelen. Ik heb zelf Roland piano’s en keyboards in mijn bezit gehad en bespeeld en beschouw Roland als een van de beste merken.

Interactieve features van de HPi 50

De nieuwe HPi50 is verkrijgbaar in een fraaie rozenhoutafwerking met een stevige bijpassende kruk. Wat deze piano uniek maakt in de wereld van de digitale piano’s, wordt bepaald door verschillende dingen, waaronder

  • een groot, goed leesbaar LCD-scherm dat in de standaard is ingebouwd – het enige in zijn soort bij de grote producenten.
  • Verder krijg je bij deze piano een ruime keuze aan intuïtieve instructie- en oefensoftware en zijn alle tracks makkelijk bereikbaar via het control panel dat zich net onder het beeldscherm bevindt.
  • De piano heeft een full color menu aan muzieklessen, honderden populaire play-along liedjes, een automatische digitale page turner voor bladmuziek, gave interactieve muziektheorielessen voor jongere en oudere kinderen (die afgebeeld worden op het scherm), ensemble muziekstijlen om akkoorden en interactie goed te leren, autocorrectie die de leerling op het scherm vertelt wat hij goed of verkeerd deed en nog vele andere interactieve en educatieve features.

Honderden voorgeprogrammeerde lessen en liedjes

Roland HPi 50 usb

De Roland HPi50 heeft niet alleen honderden voorgeprogrammeerde lessen en liedjes, maar je kan als gebruiker ook je favoriete General MIDI-liedjes via een USB-stick op de piano aansluiten. De piano toont dan automatisch de bladmuziek voor dat stuk op het beeldscherm. Er zijn werkelijk duizenden muziekstukken in General MIDI-formaat op internet te koop, in alle mogelijke stijlen en van alle mogelijke artiesten. Een aantal van deze liedjes kan ook gratis gedownload worden.
Veel liedjes zullen de originele stukken van dat lied in General MIDI multi-instrument afspeelmodus spelen. Je kan interactief meedoen door met de muziek mee te spelen, terwijl je de snelheid aanpast zoals je zelf wilt. Het is alsof je piano speelt met de bladmuziek direct voor je en een band of orkest achter je! Dus of je een absolute beginner of een gevorderde pianist bent, de Roland HPi50 is een geweldig instrument dat je tegelijkertijd leert om muziek te spelen.

Zoals op een echte vleugel 

Roland produceert de HPi-serie al jarenlang en met de HPi6, HPi7, HPi6F, HPi7F, en andere modellen. Dit nieuwe model uit 2013, de Roland HPi 50 is de nieuwste toevoeging aan de serie, en na er zelf op gespeeld te hebben, kan ik zeggen dat deze piano me goed bevalt. De piano heeft een 3-sensor graded aanslagsgevoeligheid (zoals op een echte vleugel), akoestische piano- en vleugelklanken die door een fraaie 4-channel 70 watt intern geluidssysteem worden geleid en een progressief sustainpedaal met resonantiedemper. Met andere woorden, als je dit instrument puur als piano zou bespelen, zonder gebruik te maken van alle andere features, dan zou de piano een bevredigend organisch geluid voortbrengen, gebruik makend van Rolands beste aanslaggevoeligheidstechnologie en toetsen van synthetisch ivoor.

Je spel verbeteren met DigiScore

Wat betreft grotere beeldschermen op digitale piano’s is dit scherm van Roland het beste dat er is. Het maakt gebruik van een Graphic color LCD 1,280 x 800 pixels, door Roland DigiScore genoemd. Het DigiScore display kan daadwerkelijk je spel verbeteren. Het laat niet alleen de bladmuziek zien, maar kan ook analyseren hoe je speelt en je vertellen hoe nauwkeurig (of niet!) je de muziek volgt. Die feedback alleen al kan helpen je timing en muzieklezen te verbeteren, iets wat ik het moeilijkst vind voor nieuwe leerlingen om te leren.

Ik houd wel van grote schermen, zoals de schermen van mijn iPad of laptop, dus hoe groter het scherm en de resolutie, hoe beter. Deze Roland HPi 50 is zelfs groter dan andere grote displays, zoals dat van de Yamaha Clavinova CVP609 die een 8.5 inch WVGA TFT Color Wide LCD scherm met een resolutie van 800 x 480 pixels heeft. Hoewel het beeldscherm van Yamaha een touch screen is, wat natuurlijk heel cool is, maar voor die prijs moet de Yamaha CVO609 gewoon ook een leuk touch screen hebben. Echter, ook zonder touch screen is de Roland HPi50 met het control panel makkelijk te bedienen en kan het scherm tot 48 muziekmaten tegelijkertijd in 32e notenresolutie (kleine noten die vrij goed te zien zijn op dit type scherm), hetgeen best indrukwekkend is. De notatie zal je spelen volgen en wordt gesynchroniseerd zodat de pagina’s op het juiste moment worden omgeslagen. Dat is echt handig!

Ingebouwde piano-oefeningen

De piano heeft zelfs ingebouwde piano-oefeningen, die helpen om je spel en het lezen van bladmuziek uitdagend en leuk te maken. Er zijn bovendien nog meer educatieve features voor zowel kinderen als volwassenen, bijvoorbeeld een grafische (visuele) metronoom, beeldscherm keyboard, genummerde vingerposities, en nog veel meer. Het is de moeite waard op te merken dat op de HPi 50 het beeldscherm zich direct voor je bevindt, waar je normaal gesproken de bladmuziek zou zien. Het beeldscherm zit dus precies waar het moet zitten om het goed en gemakkelijk te kunnen zien. De beeldschermen van Yamaha CVP en Kawai CP piano´s zijn in het control panel verwerkt, waardoor je steeds naar beneden moet kijken in een hoek die niet handig is voor het lezen van bladmuziek. Met de Roland HPi-50 heb je hier dus gelukkig geen last van.

50 interactieve begeleidingsstijlen

Naast de handige en leuke interface en de gepatenteerde educatieve software in de Roland HPi50, heeft deze piano nog een aantal andere interessante en nuttige features, zoals 50 interactieve begeleidingsstijlen voor het spelen van ritmische akkoorden, om je het gevoel te geven dat je een band of orkest aan het dirigeren bent. Ook voor volwassenen die geen tijd hebben om op de traditionele manier piano te leren spelen is dit leuk. Met dit feature leer je ook begrijpen hoe je muziek moet samenstellen en dirigeren, wat ontzettend leuk kan zijn voor zowel kinderen als volwassenen. Er zijn 348 instrumentgeluiden, zo ongeveer alles dat je maar kan bedenken, op deze piano en de meeste van deze geluiden (ik heb ze allemaal geprobeerd) zijn van hoge kwaliteit. Er is ook een 16-track MIDI-recorder/speler en een audio WAV-recorder/speler die muziek op CD-kwaliteit kan afspelen. Je kan het tempo van de muziek zelfs vertragen, zodat je mee kan spelen en je favoriete muziek kan leren spelen.

Dit systeem heeft zelfs een “center part cancel” feature waarmee je de vocalen of melodie uit kan schakelen en die zelf kan zingen of spelen. Je kan met deze piano ook zelf muziek schrijven en deze vervolgens uitprinten met een draadloze printer!

Verbindingsmogelijkheden 

  • Wat verbindingsmogelijkheden betreft kun je de HPi50 draadloos verbinden met je iPad, zodat je naast de educatieve software van de piano zelf beschikking hebt over een grote hoeveelheid apps.
  • Er zijn MIDI-poorten,
  • audiopoorten,
  • een USB-poort,
  • een DC-poort
  • en twee aansluitingen voor headphones.

Hoewel de HPi50 een 70 watt 4-channel intern geluidssysteem heeft, kun je de piano aansluiten op versterkte speakers om de kamer helemaal met het geluid te vullen. Ik heb dit thuis geprobeerd en het is geweldig. Je buren zullen denken dat je net een concertvleugel hebt aangeschaft!

Naast al deze verbindingsmogelijkheden heeft de piano een aantal manieren waarop je de pianogeluiden kan gebruiken en je eigen variaties kan opnemen en opslaan.

De perfecte digitale piano

Of je nu een beginner, meergevorderd of gevorderde pianist bent, de Roland HPi 50 heeft naar mijn mening iedereen iets te bieden en bevredigt veel muzieksmaken, van klassiek tot jazz tot pop en alles daartussen. Naar mijn mening geven realistische toetsaanslag en een realistisch pianogeluid in de prijsklasse die je kan betalen altijd de doorslag bij de aanschaf van een digitale piano. Daarmee samenhangend zijn er digitale features die de speelervaring nog leuker kunnen maken.

Afhankelijk van de muziek die je leuk vindt, je speelniveau, je smaak en je muzikale doelen zou deze nieuwe Roland HPi50 wel eens de perfecte piano voor je kunnen zijn. Als je echter alleen op zoek bent naar een digitale piano met een realistisch pianogeluid en niet al teveel toeters en bellen, of het educatieve systeem niet nodig hebt of niet wilt, dan is de Roland HP507 een betere keuze. Lees hier mijn review van dat model: Roland HP507 review.

Andere interactieve digitale piano’s in dezelfde prijsklasse die mij goed bevallen zijn de

Er zijn zeker een aantal fraaie nieuwe digitale piano’s van Yamaha, Roland, en Kawai op de markt die niet allerlei interactieve features hebben in dezelfde prijsklasse maar die eerder vervangers zijn van de traditionele akoestische piano en die geen van allen alle mogelijkheden van de HPi 50 hebben. De Roland HPi50 is absoluut uniek in zijn soort en je zult hem ofwel ontzettend gaaf vinden ofwel een verspilling van je geld. Voor degenen die alle features geldverspilling vinden zijn er, zoals ik al schreef, genoeg andere mogelijkheden zonder toeters en bellen. Echter, de interactieve bladmuziekmonitor op de HPi50 die automatisch je bladzijden omslaat en gebruik maakt van honderden liedjes die je op het instrument kan downloaden is toch ook erg gaaf als je al weet hoe je piano moet spelen.

Voor de gemiddelde beginner of familie die een ontzettend leuke digitale piano zoekt waarmee hij kan groeien, een beetje van technologie houdt en wel wat hulp kan gebruiken (waaronder bijvoorbeeld leuke, interactieve muziekspellen voor jong en oud om iedereen gemotiveerd te houden), is de HPi50 een klasse apart. Ik ken geen andere piano die ook maar in de buurt komt van het complete pakket dat je met de HPi50 in huis haalt, en bovendien nog steeds een zeer bevredigende piano-ervaring brengt met realistische akoestische pianoklanken en aanslaggevoelige toetsen. Het enige nadeel aan deze piano is dat hij slechts in een kleur en uitvoering verkrijgbaar is. Ik zou willen dat Roland de piano ook in andere kleuren (wit, zwart, gelakt enz.) zou kunnen leveren. Maar, voor wat deze piano allemaal kan, is dit maar een zeer klein minpunt. De piano ziet er goed uit, speelt goed, heeft bergen vol leuke features en geeft je een goed gevoel. En daar gaat het uiteindelijk om: een goed gevoel als je oefent en speelt. Uit eigen ervaring kan ik je zeggen dat deze piano je precies dat gevoel geeft.

Hieronder vind je een video van Roland waarin kort de unieke features van deze piano worden getoond. Natuurlijk kun het geluid van de piano zelf ook horen.

Zo dit was mijn Roland HPi 50 review. Wat is jullie mening?

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo