Roland DP603 review: slank, stijlvol en modern

Roland DP603
8

€2.399,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Roland DP603 review: slank, stijlvol en modern
Roland DP603 review: slank, stijlvol en modern
€2.399,00

Moet je de Roland DP603 kopen?

De Roland DP603 is slank, stijlvol en perfect voor moderne woonruimtes. Deze digitale piano van Roland met 88 toetsen is beschikbaar in drie verschillende afwerkingen: modern zwart, gepolijst wit en klassiek gepolijst ebbenhout. In deze review zullen we hem uitgebreid onder de loep nemen.

Design

Deze digitale piano heeft een lineair kastontwerp, waarbij bogen en versieringen tot een minimum gehouden worden. Dit design zal voornamelijk interessant zijn voor personen die van modern en minimalistisch houden.

roland dp603 digitale piano review

De geïntegreerde muziekstandaard kan makkelijk verborgen worden en de deksel van het klavier sluit zacht, zodat deze niet hard op je handen kan vallen tijdens het sluiten. Dit is vooral interessant voor personen met kinderen, omdat nieuwsgierige kinderen zich zodoende niet verwonden.

Geluid

Naast dat deze digitale piano een mooie uitstraling heeft, zit het ook goed op het gebied van geluid. De pianoklanken van de Roland DP603 worden gecreëerd met de SuperNATURAL technologie. Je kan hiermee genieten van rijkere, meer gedetailleerde en zodoende meer realistische akoestische pianoklanken.

roland dp603 review digitale piano

De geluidsengine is dezelfde als op de vlaggenschip LX/HP-modellen van Roland. Als je dus besluit om de DP603 te kopen, dan weet je dat je een geweldig instrument in huis haalt. Dit instrument is uitgerust met 307 klanken. Met zo’n grote hoeveelheid klanken kan je experimenteren om precies het geluid te krijgen wat je zoekt en je inspiratie en creativiteit nieuw leven inblazen.


Toetsen en action

De Roland DP603 maakt gebruik van het nieuwe PHA-50 (Progressive Hammer Action) klavier met echappement. Dit laatste bootst de beweging na van akoestische pianotoetsen wanneer ze ingedrukt worden. Wanneer je met een akoestische piano speelt zal je vaak merken dat de toetsen een weerstand bieden wanneer je ze indrukt en dit is precies wat de echappement nabootst bij deze digitale piano. Ook de toetsenaction van de DP603 is hetzelfde als op de duurdere modellen, dus wederom weet je dat je een hoop waarde voor je geld krijgt.

beste digitale piano roland dp603 review voor gevorderden

De toetsen van deze digitale piano bestaan uit een mix van hout en kunststof, wat Roland nog nooit eerder heeft gedaan. Deze combinatie geeft de toetsen een vergelijkbaar gevoel als bij een akoestische piano en het kunststof zorgt ervoor dat de toetsen langer meegaan.

Voor de pianoklanken heeft de DP603 een polyfonie zonder limiet, terwijl dit voor de andere klanken 384 noten is. Zo’n geweldige hoeveelheid polyfonie tot je beschikking hebben is echt fantastisch. Door de polyfonie zonder limiet kan je bij deze digitale piano echt het gevoel krijgen dat je met een akoestische piano speelt. Deze polyfonie ondersteunt ingewikkelde akkoorden, glissando’s en andere geavanceerde speelmethodes. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat noten vervallen.

roland dp603 toetsen goedkope beste digitale piano voor gevorderden

De polyfonie van 384 noten voor de aanvullende klanken is wederom indrukwekkend en wederom hoef je je nagenoeg geen zorgen te maken over nootverval. Je krijgt als pianist voldoende ruimte om te experimenteren met de ambiance en brilliance effecten.

Een minpunt van de Roland DP603 is de ‘all notes off’ functie. Deze functie wordt geactiveerd wanneer de gebruiker schakelt tussen de klanken van het instrument. De ingedrukte noten zullen de nieuwe klank pas afspelen wanneer ze nogmaals gespeeld worden. Deze functie is zeker niet ideaal voor live situaties en is zeker iets om in de gaten te houden voor personen die vaak schakelen tussen geluiden. Zodoende is deze digitale piano waarschijnlijk meer geschikt voor de woonkamer dan voor een podium.


Noemenswaardige functies, connectiviteit en prijs

De Roland DP603 maakt het voor pianisten erg makkelijk om hun vaardigheden te verbeteren en te oefenen. Met de Twin Piano modus kan het klavier in twee identieke helften gesplitst worden. Zodoende kan je naast je pianoleraar, ouder of vriend(in) spelen, wat een bewezen manier is om fouten snel af te leren.

Ook is er de mogelijkheid om je iPad of Android mobiele apparaat met de piano te verbinden via bluetooth. Zodoende heb je toegang tot muziekles apps of online begeleidingsvideo’s. Ook kan je de piano gebruiken als een luidsprekersysteem en je favoriete liedjes af laten spelen door de ingebouwde luidsprekers.

roland dp603 speakers connectiviteit functies digitale piano

Het mooie van de meeste digitale piano’s, is dat je op elk moment van de dag kan oefenen door gebruik te maken van een hoofdtelefoon, zodat je andere leden van je huishouden niet stoort. De speelervaring met een hoofdtelefoon is echter vaak niet zo mooi als zonder, omdat de hoofdtelefoon de kwaliteit van het geluid lijkt te veranderen. Roland biedt echter een oplossing voor dit probleem bij de DP603. Hij is uitgerust met de zogenaamde Headphones 3D Ambience technologie om een realistische, natuurlijk klinkende output te krijgen tijdens het spelen met een hoofdtelefoon.

Voor de ebbenhouten en witte versie van de DP603 betaal je zo’n € 2200, terwijl je het zwarte model voor nog geen € 2000 kan vinden. Dit is uiteraard een stuk duurder dan veel andere populaire digitale piano’s, maar bij instrumenten krijg je vaak waar je voor betaalt. Met dezelfde hoeveelheid polyfonie als een akoestische piano, biedt deze digitale piano gebruikers voldoende ruimte om te experimenteren en hun vaardigheden te verbeteren. Dit is een instrument waar je jarenlang gebruik uit kan halen, waardoor hij zeker het geld waard is. Hij is ook zeker interessant wanneer je over wilt stappen op iets beters nadat je je beginnerspiano ontgroeid bent.


Roland DP603 vs Roland HP603A

Roland HP603A vergelijken met roland dp603

Deze twee digitale piano’s lijken erg veel op elkaar. Roland bestempelt echter dat de HP603A één van de beste piano’s is die ze tot op heden ontwikkeld hebben. Net als bij de DP603 krijg je de SuperNATURAL geluidsengine en het PHA-50 klavier met echappement.De HP603A heeft 319 ingebouwde klanken, wat een klein verschil is ten opzichte van de DP603. Voor personen die echter graag met verschillende klanken experimenteren is dit wel iets om in gedachten te houden.

Ook wordt het HP-model geleverd met een ‘Progressive Damper Action’ pedaal, terwijl de DP603 alleen de standaard damper, soft en sostenuto pedalen heeft. Beide modellen zijn ook uitgerust met de Headphones 3D Ambience technologie, wat zeker interessant is voor personen die veel met een hoofdtelefoon spelen. De esthetica van de twee piano’s is vergelijkbaar. De afwerking van de HP603 is echter anders en je hebt de keuze uit de volgende kleuren:

 • Modern palissanderhout
 • Modern zwart
 • Wit

Beide digitale piano’s geven je de optie om je smartapparaten via bluetooth te verbinden en de polyfonie is ook hetzelfde. De HP603A was voorheen duurder dan de DP603, maar door een prijsdaling kan je hem voor bijna € 1750 vinden. Gezien de kleine verbeteringen kan je dus momenteel beter de HP603A kopen, tenzij Roland een prijsdaling doorvoert voor de DP603.


Roland DP603 vs Roland DP90SE

De DP90SE is een premium digitale piano van Roland en om die reden is hij duurder dan de HP603. Het goedkoopste model kost zo’n € 2700.

Roland DP90SE digitale piano vergelijken

Lees DP90SE review

Ook dit model is uitgerust met de SuperNATURAL geluidsengine, dus qua geluidskwaliteit is er geen verschil. Je krijgt echter meer klanken om mee te experimenteren, namelijk:

 • 14 vleugelpianoklanken
 • 5 buffetpianoklanken
 • 10 elektrische pianoklanken
 • 14 snaarklanken
 • 307 aanvullende klanken, waaronder 8 drumstellen

Het klavier dat je krijgt is een PHA-4 met echappement en een ebbenhouten/ivoren gevoel. Zodoende krijg je nog meer het gevoel van een akoestische piano dan bij de DP603 en HP603A. Ook krijg je meer modi om mee te spelen, welke whole, dual, twin piano en split modus genoemd worden.

In tegenstelling tot de DP603 en HP603A krijg je geen polyfonie zonder limiet. Het maximum is maar 128 noten en dit is voor deze tijd erg laag. Het is dus niet mogelijk om erg ingewikkelde muziekstukken te spelen zonder nootverval, waardoor de keuze voor de HP603A (zolang de aanbieding aanhoudt) of DP603 makkelijk is.


Roland DP603 vs Roland FP-90

De Roland FP-90 is gemaakt met draagbaarheid in gedachten en is meer bedoeld voor optredende muzikanten. Deze digitale piano gebouwd met een vlakke, draagbare kast en is beschikbaar in zowel een zwarte als witte afwerking. Met een prijs van ruim € 1600 is dit de goedkoopste digitale piano in deze review. Net als de DP603 en HP603A krijg je een PHA-50 klavier met echappement en de SuperNATURAL geluidsengine.

De beschikbare klanken zijn als volgt:

 • 15 pianoklanken
 • 16 elektrische pianoklanken
 • 11 snaarklanken
 • 15 orgelklanken
 • 15 pads
 • 278 andere klanken, waaronder 8 drumstellen

Zoals we al aangaven is dit meer een instrument voor optredende muzikanten die een krachtig instrument nodig hebben voor live optredens. Voor de pianoklanken krijg je een polyfonie zonder limiet en eentje van 384 noten voor de overige klanken. Met zo’n geweldige polyfonie en de uitgebreide bibliotheek van ingebouwde klanken hebben keyboardspelers praktisch gezien een hele virtuele band tot hun beschikking.

Roland FP-90

Goedkoopste Roland FP-90 Review

Lees FP-90 review

De FP-90 heeft een centraal led-scherm, 8 schuifregelaars en knoppen die oplichten wanneer je ze indrukt. Dit instrument is dus zeer geschikt voor personen die optreden op slecht verlichte podia en snel moeten kunnen schakelen tussen instellingen en klanken.

De Roland FP-90 heeft zelfs een microfooningang en bevat ingebouwde vocale effecten, zoals compressie, echo en dubbelen. Personen die zingen tijdens het spelen zullen deze functie voornamelijk op prijs stellen.

Ook al is deze digitale piano voornamelijk bedoeld voor het podium, kan je hem ook prima thuis gebruiken om te oefenen. Je krijgt ook de Headphones 3D Ambience technologie, dus je kan ook met een hoofdtelefoon genieten van een kwalitatief geluid.


Conclusie

Deze Roland DP603 biedt een extreem indrukwekkende hoeveelheid polyfonie en is gebouwd met een solide engine die een hoop realistische, krachtige klanken biedt. Het klavier is ook gebouwd om het jaren vol te houden met een combinatie van hout en kunststof. Uiteraard is de mogelijkheid om de DP603 te verbinden met smartapparaten via bluetooth en toegevoegde bonus en maakt het makkelijk voor spelers om te leren spelen met behulp van apps en video’s.

Het grootste probleem van de Roland DP603 is de ‘all notes off’ functie. Voor beginnende spelers en personen die geen intentie hebben om op te treden is dit misschien niet zo’n groot probleem. De functie kan echter leiden tot bizarre gaten in de muziek en leidt een pianist mogelijk af. Wanneer je echter alleen van plan bent om de piano in je woonkamer te gebruiken, dan is dit wederom niet zo’n groot probleem.

roland dp603 digitale piano review

De prijs van deze piano kan beginners mogelijk afschrikken. Er zijn kwalitatieve digitale piano’s beschikbaar die meer dan de helft goedkoper zijn en voldoende bieden voor beginners. Deze bieden echter geen polyfonie zonder limiet en net zoveel kwalitatieve klanken. Gezien de mooie aanbieding van de HP603A op dit moment, is het echter lastig om de DP603 aan te bevelen ten opzichte van dit model.

Deze digitale piano is een goed alternatief voor een akoestische piano voor een fractie van de prijs. Wanneer je hem vergelijkt met akoestische piano’s, dan wordt de waarde van de DP603 veel duidelijker dan wanneer je hem vergelijkt met andere digitale piano’s. Al met al is dit een kwalitatief instrument die geschikt is voor zowel beginnende als geavanceerde pianisten.

8 Totale Score

Deze digitale piano is een goed alternatief voor een akoestische piano voor een fractie van de prijs. De Roland DP603 biedt een extreem indrukwekkende hoeveelheid polyfonie en is gebouwd met een solide engine die een hoop realistische, krachtige klanken biedt. Wij kunnen hem afhankelijk van de actuele aankoopprijs aan ervaren pianospelers aanbevelen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo