Roland digitale piano DP90 & DP90S reviews

Aantrekkelijke compacte kabinetpiano met toetsen van hoge kwaliteit en realistisch pianogeluid

Een Roland digitale piano is geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een piano met geluid en toetsen van hoge kwaliteit in een een compacte kabinetpiano. De firma Roland is een wereldwijde fabrikant van digitale muziek- en audioproducten en produceert een grote verscheidenheid aan digitale piano’s voor in de huiskamer… samen ongeveer 13 modellen in totaal ( inclusief een paar indrukwekkende grote vleugelpiano’s), wat echt wel heel veel is!

Ze hebben beginnersmodellen, tussenmodellen, geavanceerde modellen, educatieve modellen, en compacte meubelmodellen. Wanneer je al de kabinetkleuren samentelt van elk model kom je aan ongeveer 24 keuzes in alle verschillende prijsklassen. Als je niets vindt dat je aanstaat in de digitale pianolijn van Roland, dan zoek je gewoon niet hard genoeg. Naast de particuliere versie van de kabinetmodellen heeft Roland twee nieuwe compacte draagbare digitale piano’s genaamd FP50 & FP80 welke gebruikt kunnen worden door professionals op tournee of bij families thuis, zeker als je er een optionele meubelstandaard bijkoopt.

>>> Klik hier voor ratings, prijzen & reviews >>>

De twee modellen in deze review,de Roland DP90 is beschikbaar in twee satijnen kleuren & en de DP90S  is beschikbaar in twee hoogglans afwerkingen en beide modellen zijn daadwerkelijk compacte kabinetversies van de meer traditionele Roland HP kabinetpiano lijn. De HP lijn bestaat uit de HP503, de HP505 en de HP507 en de verschillen tussen deze HP kabinetpiano’s zitten vooral in de hamerreactie, intern luidsprekersysteem, kabinetontwerp en kleuren, een paar digitale functies. Maar los hiervan hebben ze allemaal dezelfde geluidskaart (‘SuperNATURAL piano’ genaamd), dezelfde instrumentgeluiden (een totaal van 347 instrumentgeluiden), dezelfde nuttige educatiefuncties, identiek dezelfde MIDI-, geluidsopname- en playbackfuncties, dezelfde aansluitmogelijkheden, en hetzelfde LCD scherm als in de HP503/505. Aantrekkelijke bijpassende bankjes die bijgeleverd zijn vormen ook een mooie toevoeging.
De DP90 en de DP90S hebben ook hetzelfde luidsprekersysteem als de HP503 welke beschikt over 24 watt en 2 luidsprekers welke veel geluid produceren voor hun grootte. Nochtans is het grote verschil tussen de DP90 en de DP90S dat de DP90S hetzelfde hoogstaande Ivory Feel PHAIII toetsen als de HP505/507 heeft, waar de DP90 over dezelfde iets mindere Ivory Feel “S” toetsen als de HP503 beschikt, welke niet zo geavanceerd zijn op vlak van toetsreactie en beweging als PHAIII toetsen. De Ivory Feel PHAIII toetsen worden ook gebruikt in de beste Roland V-piano 5’ vleugelpiano ( verkoopprijs van ongeveer 20,000€), dus heb je met deze toetsen het beste wat Roland te bieden heeft ( ze voelen echt aan als die van een akoestische vleugelpiano), hoewel de Roland ‘S’ toetsen (in de DP90) globaal gezien ook goede toetsen zijn in vergelijking met andere merken, reageren ze iets meer zoals bij een staande akoestische piano en zijn ze een beetje luidruchtiger en minder precies dan de PHAIII toetsen. Beide hebben wel het “echappement/let-off” mechanisme wat helpt bij het nabootsen van het gevoel dat je op een vleugelpiano speelt wanneer je de toets indrukt, en je een gevoel krijgt dat je de snaren aanraakt zoals bij een goede vleugelpiano. Yamaha Clavinovas en Casio Piano’s hebben deze eigenschap niet, digitale piano’s van Kawai beschikken er dan weer wel over ( wat best leuk is). Lees zeker eens de beoordeling op mijn digitale piano blog over de Roland HP503/505/507 voor meer informatie over de toetsen en hoe ze aanvoelen.

>>> Klik hier voor ratings, prijzen & reviews >>>

Dus eigenlijk komt het gewoon neer op de basis van de piano. Het verschil tussen de Roland DP90 en de DP90S is de kabinetafwerking en het toetsgevoel. De DP90 wordt geleverd in hoogglans ebbenhout en glanzend wit, de DP90S wordt dan weer geleverd in natuurlijk satijnen kersenhout of satijnzwart. Hoewel de kleuren van de DP90S aantrekkelijk zijn, is het kleurenpalet van de DP90S een pak duurder om te produceren (wit is 200€ duurder dan zwart) en als je hier de verbeterde PHAIII toetsen nog aan toevoegt, lijkt het logisch dat er een prijsverschil is van 900€-1100€ tussen de 90 en de 90S.

 

De Roland piano DP zijn uniek in hun soort?

De Roland DP piano’s zijn uniek in het opzicht dat andere topmerken (Yamaha, Kawai, Casio) geen compacte kabinetpiano of andere configuratie aanbieden, in het bijzonder met de traag sluitende platte toetsbedekking die zich dichtvouwt en hiermee de piano omvormt tot een tafelblad… toch wel mooi. Dus als je deze piano leuk vindt en geen probleem hebt met de prijsklasse zou dit wel eens de perfecte piano kunnen zijn voor jou. Kawai en Yamaha (niet Casio) hebben zeker en vast enkele mooie piano’s in deze prijsklasse maar ze lijken dan meer op de traditionele kabinetpiano’s zoals de Roland HP huiskamerpiano’s. Maar als je houdt van de stijl, het design, de afwerking en de kleuren van deze DP pianolijn, is er eigenlijk niets dat er mee kan wedijveren. In dat geval raad ik zeker aan om eens na te denken over de aankoop van deze piano, want ik ben van mening dat het uitzicht, de klank, het gevoel, de manier waarop hij reageert en de digitale functies sterke pluspunten zijn. Je kan ze draadloos verbinden met een iPad of computer, je kan er een USB flashdrive op aansluiten om er algemene MIDI muziekbestanden op af te spelen, en je kan er ook .wav files op importeren, inclusief vocale tracks om mee te spelen, dus ze hebben zeker enkele mooie functies.

 

>>> Klik hier voor ratings, prijzen & reviews >>>

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo