Kurzweil MP10 review: géén aanrader

Kurzweil MP10 Digitale piano – Klinkt goed, maar toetsaanslag is slecht

Ik speel al op Kurzweil piano’s en keyboards sinds het merk in 1984 hun beroemde K250 introduceerde, de digitale piano die het allereerste Steinway pianosample had (in die tijd een ongelooflijk goed geluid op het akoestische instrument) en ik geniet nog steeds van de Kurzweil pianoklanken. De digitale geluidstechnologie van Kurzweil was door de jaren heen altijd geavanceerder dan het geluid van andere merken en Kurzweil produceert nog steeds geweldig geluid, hoewel andere merken hen op vele gebieden hebben ingehaald. Ik gebruik zelfs nog een van de Kurzweil MIDI geluidsmodules om andere instrumenten of andere digitale piano’s in mijn studio te doen klinken.

klik hier voor meer info, prijzen & ratings

Kurzweils digitale pianotechnologie werd vele jaren geleden ontwikkeld en op de markt gebracht door de bekende Amerikaanse uitvinder Ray Kurzweil. Kurzweil is nu in handen van het Zuid-Koreaanse bedrijf Hyundai. Kurzweils piano’s stonden vooral in de spotlights doordat Ray erin slaagde het geluid van concertvleugels, strijkinstrumenten en koren op een veel realistischere manier kon reproduceren dan door anderen gedaan was in de wereld van digitale keyboardinstrumenten voor consumenten in je raren ’80 en ’90. Het geluid van Kurzweil is uitgebreid ingezet voor de productie van film- en tv-muziek en werd gebruikt door populaire bands over de hele wereld. Sterker nog, wanneer je een concertvleugel, strijkkwartet of koren hoort in diverse films, series en tv-shows, is de kans groot dat een Kurzweil piano gebruikt werd voor dit geluid.

Kurzweil MP10 digitale piano

Een van de redenen waarom Ray Kurzweil zijn digitale pianotechnologie ontwikkelde was een verzoek van Stevie Wonder, jaren geleden. Stevie wilde een digitaal instrument, met het beste geluid dat de techniek mogelijk maakte, een realistischere toetsaanslag en met een aantal andere instrumenten van hoge kwaliteit ingebouwd. Stevie Wonder had al een band met Ray Kurzweil, omdat Ray de beroemde “leesmachine” uitgevonden en ontwikkeld had en die door Stevie gebruikt werd. Ray Kurzweil is een bekende in muzikale en wetenschappelijke kringen over de hele wereld en hij voorspelde zelfs de opkomst van het Internet in 1988, voordat het bestond.

Het bedrijf Kurzweil is in de afgelopen decennia een paar maal overgenomen en, zoals ik al schreef, is tegenwoordig in handen van Hyundai, hoewel Kurzweil onafhankelijk opereert. De mensen achter Kurzweil zijn bijzonder vriendelijk en zijn zelf tamelijk getalenteerde musici. Ongeveer 3 jaar geleden bracht Kurzweil een digitale meubelpiano uit voor een lagere prijs, de MP10, waarvoor ik een recensie schreef. Het model is nog steeds verkrijgbaar tegen een discountprijs van € 1100 in satijn rozenhouten uitvoering en van € 1330 in gelakte zwarte ebbenhouten uitvoering. Yamaha, Roland, Casio, Kawai, en Korg maken ook goedkopere digitale piano’s van ongeveer € 1400 of minder en een aantal van deze piano’s heb ik op mijn blog gerecenseerd. Over het algemeen zijn het fijne piano’s, met name de Kawai CE220. Kurzweil gebruikt gepatenteerde geluidstechnologie die is afgeleid van hun

PC3 professional portable piano keyboard die door musici over de hele wereld bespeeld wordt. Een deel van deze geluidstechnologie is ook verwerkt in de Kurzweil MP10 en op basis van mijn ervaring met de Kurzweil pro keyboards, die ik jarenlang bespeeld heb, kan ik zeggen dat de instrumentklanken vele malen authentieker zijn dan die van vele andere digitale piano’s in deze prijsklasse. Het nabootsen van een realistische pianoklank in een digitale piano is bijzonder lastig, omdat het geluid van een akoestische piano bijzonder complex is en een veel ruimte in het computergeheugen van de piano en de nieuwste samplingtechnieken nodig heeft. De MP10 heeft een vrij goed pianogeluid, maar heeft een paar gebreken. Er zijn, in mijn ogen, betere digitale piano’s op de markt, voor dezelfde prijs, waaronder van Yamaha en Kawai.

Kurzweil MP10 piano

Echter, het komt erop neer dat je het verschil in geluidskwaliteit en authenticiteit moet kunnen herkennen, en sommige mensen kunnen dat, sommige niet. Veel van de andere instrumentklanken op de MP10 zijn fantastisch, zoals de elektrische piano’s, strijkinstrumenten, koren, synthesizers enz. Een aantal daarvan bevallen me beter dan op andere piano’s in dezelfde prijsklasse. Maar, de zo belangrijke toetsaanslag en de reactie van de toetsen is een teleurstelling en moet absoluut verbeterd worden.

Met betrekking tot de toetsaanslag, valt het op dat de eerste druk op de toetsen (wanneer je de toetsen licht naar beneden drukt) nogal stijf is, en veel weerstand biedt bij licht indrukken. Dit kan slechte speelgewoonten tot gevolg hebben wanneer je legato probeert te spelen of als je een beginner bent. Ben je een verder gevorderde speler, dan zal deze tekortkoming je vooral opvallen als je de toetsaanslag vergelijkt met die van een akoestische piano.

Het is makkelijk voor iemand die goed kan spelen de toetsen met enige kracht in te drukken en dit obstakel uit de weg te ruimen, maar voor subtiele legato muziek is de toetsaanslag niet wat het zou moeten zijn in vergelijking met andere populairdere merken als Roland, Kawai, Yamaha en Casio. De toetsen zijn ook wat lawaaierig en voelen plasticachtig aan als ze op en neer bewegen. Hoewel toetsaanslag een van die subjectieve dingen is die afhangen van iemands verwachtingen en ervaring, is het toch het belangrijkste deel van een digitale piano en kan het vergeleken worden met de transmissie van een voertuig: als het niet werkt en niet soepel beweegt, bevalt het je waarschijnlijk niet goed. Mij persoonlijk bevalt de toetsaanslag op dit model niet goed en zoals gezegd, elk van de andere genoemde merken in deze prijsklasse doet dit beter. Ik heb gemerkt dat sommige mensen een lichtere aanslag prefereren, andere een medium aanslag, weer anderen een steviger aanslag. Ook vele akoestische vleugels verschillen in dit opzicht van elkaar en zelfs professionele pianisten zijn het niet met elkaar eens over wat nu toetsaanslag is “zoals het hoort”. Ik zou echter zeggen dat een van de zwakkere punten in deze piano vooral de toetsaanslag is, vooral voor beginners en leerlingen, maar ook voor spelers zoals ikzelf. Kurzweil is niet het enige merk met toetsaanslagproblemen, dus deze situatie doet zich niet uitsluitend voor bij dit merk, maar voor mij heeft deze piano meer in het oog springende problemen op dit punt, waarschijnlijk doordat Kurzweil het produceren van het toetsaanslagsysteem heeft uitbesteed aan een ander bedrijf in Azië. De MP10 is de enige meubelpiano met dit toetsaanslagsysteem, voor zover ik weet, en de andere Kurzweil modellen hebben een andere toetsaanslag, maar kosten ook meer geld.

De Kurzweil MP10 heeft een ruime keuze aan instrumentklanken van goede kwaliteit (88 stuks), wat meer is dan je bij de meeste piano’s in deze prijsklasse krijgt.  Onder de instrumenten vind je Fender Rhodes (en andere populaire elektrische pianoklanken), Hammond B3 orgelklanken, synthesizers, strijkinstrumenten en daarnaast 78 realistische drumritmes  om wat extra leven in je spel te brengen (dit helpt ook met het leren van timing en tempo), laagfuncties met apart volume control, 1-track 9-song digital recorder (heel goed), MIDI- en USB-aansluiting, audio ins & outs en een ingebouwd speakersysteem met 4 speakers/30 watt, alles weggewerkt in een aantrekkelijke behuizing.

Kurzweil MP10 review digitale piano

De MP10 heeft een vrij begrijpelijke interface, met knoppen op het linke paneel, hoewel ik er zelf altijd de voorkeur aan geef de knoppen recht voor me te hebben.

Je hebt echter toegang tot de 88 instrumentklanken door een functieknop aan de linkerkant te selecteren en een toets aan te slaan onder de naam van het geluid dat je op het display boven de toetsen ziet. Het is dus in feite vrij eenvoudig om de 88 instrumenten te bereiken.

Al met al is dit een aardige piano die er goed uit ziet, maar, zoals ik al schreef, zou deze piano er baat bij hebben als de toetsaanslag dramatisch verbeterd werd.

Eerder had ik het al over het woord “polyfonie”, een woord dat zich laat vertalen naar het pianotonengeheugen van de piano. De meeste nieuwe piano’s hebben tegenwoordig minimaal een ongeveer 128-stemmige polyfonie, wat erg goed is. Dit model echter heeft slechts een 64-stemmige polyfonie, wat relatief weinig is, zeker voor een digitale piano van een bekend merk. Hoewel een 64-stemmige polyfonie prima kan zijn voor een enkele pianoklank en een paar instrumentklanken en lagen van twee klanken, is dit niet genoeg wanneer je enkele complexere kwaliteitsinstrumentklanken wilt combineren omdat enkele van deze klanken uit zullen vallen wanneer je meer klanken speelt en het demperpedaal gebruikt. Door het lage geheugen zal het sustainpedaal niet goed klinken. Betrouwbare bronnen bij Kurzweil hebben me echter gezegd dat Kurzweil in de nabije toekomst nieuwe modellen op de markt zal brengen met een 128-stemmige polyfonie.

Kurzweil heeft twee upgrades op de MP10, namelijk de MP15 en de MP20, zoals ik eerder al noemde. Ik heb op beide modellen gespeeld en ze zijn inderdaad enigszins beter dan de MP10, hoewel ze ook beduidend duurder zijn met € 1840 en € € 2220 voor de standaard rozenhouten uitvoering. Helaas hebben ook deze modellen nog steeds een 64-stemmige polyfonie en een lawaaierige, plastiekachtige toetsaanslag in vergelijking met andere merken in deze prijsklasse, maar de pianoklank is redelijk, al klinkt het een beetje erg schel en digitaal. De andere instrumentklanken zijn echter erg goed en een plezier om te spelen. Deze nieuwe modellen hebben betere geluidssystemen, een gebruikersvriendelijker control panel, een betere behuizing en meer nuttige features. Maar, in vergelijking met vele van de nieuwe piano’s van Yamaha, Roland, Casio, en Kawai zijn deze piano’s naar mijn mening te duur, zeker als je bedenkt dat andere merken 128-stemmige of zelfs 256-stemmige polyfonieën hebben en een veel realistischer toetsaanslag.

Er zijn mensen die op zoek zijn naar een gelakte ebbenhouten digitale piano in een fraai ontworpen behuizing onder de € 1500, en de MP10 doet in dat opzicht wat hij belooft, voor minder geld dan andere merken. Maar, wanneer het aankomt op waar voor je geld wat betreft spelrealisme, dan zijn er echt andere piano’s die het opvallend beter doen in deze prijsklasse, ook al bieden ze hun modellen misschien niet aan in gelakte ebbenhouten uitvoering.
Wat betreft een nieuwe, lager geprijsde piano die je het beste waar voor je geld geeft zou je naar mijn mening eens moeten kijken naar de volgende modellen uit 2013: Casio PX780, PX850, Kawai CN24, Kawai CE220 en Yamaha YDP162. Dit zijn allemaal fijne digitale piano’s, die de Kurzweil piano’s in vele opzichten overtreffen, waaronder toetsaanslag en pianoklank, op basis van mijn ervaringen met deze piano’s.

Conclusie Kurzweil MP10 review

Waar het op neer komt: ik moet helaas zeggen dat ik de Kurzweil MP10 op dit moment niet kan aanbevelen omdat de piano in mijn ogen een slechte, stijve en onrealistische toetsaanslag heeft, waardoor de piano niet soepel speelt en niet aanvoelt als een echte akoestische piano of vleugel.  Uiteindelijk is natuurlijk elk besluit over de aanschaf van een piano aan jou en als jij gelukkig kan zijn met dit model, moet je het zeker kopen. Persoonlijk zou ik deze piano niet aan mijn leerlingen of bekenden aanraden omdat toetsaanslag echt het allerbelangrijkste is waar het aankomt op het beoordelen van piano’s en de MP10 gewoon echt niet door mijn test heen komt. Ik heb dit model vele malen bespeeld. Als je overweegt dit model te kopen, zou ik je op het hart willen drukken de piano te bespelen voor je hem koopt. Je zal waarschijnlijk merken en horen waar ik het over heb. Deze MP10 piano is inmiddels al een model van 3 jaar oud en ik verwacht dat er op korte termijn een verbeterd model op de markt komt. Ik hoop dat dit nieuwe model de problemen die ik in deze recensie noemde verhelpt en dat Kurzweil een beter toetsaanslagsysteem zal installeren. De MP10 ziet er fraai uit voor deze prijsklasse en dat kan een grote plus voor sommige mensen zijn. Dit model heeft ook uitstekende mogelijkheden om de piano met bijvoorbeeld computer of USB-stick te verbinden, een gebruiksvriendelijke interface en nuttige features en enkele fantastische instrumentklanken. Het uiterlijk van de piano zou evenwel niet de belangrijkste reden moeten zijn om een piano te kopen. Ik raad mensen altijd aan een boek niet op het omslag te beoordelen en dat geldt voor digitale piano’s net zo goed. Dus wees voorzichtig voor je een beslissing neemt over de aanschaf van een digitale piano van welk merk dan ook.

klik hier voor meer info, prijzen & ratings

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo