Kurzweil Forte 7 review
Op het gebied van verkoopcijfers zijn de middenklasse keyboardafmetingen (73 of 76 toetsen) vaak minder populair vergeleken met modellen die 61 of 88 toetsen hebben. Dat is verrassend, aangezien een hoop keyboardspelers die liveoptredens doen (waar ik ook een van ben), zijn er erg lovend over omdat ze een ideaal compromis zijn tussen alle akkoorden en mobiliteit.
De Forte 7, het vlaggenschipmodel van Kurzweil, biedt deze vormfactor en daarnaast een hoop verbeteringen in het nieuwste besturingssysteem. De Forte 7 gaat verder dan zijn stage piano uitstraling en combineert meerde synthesemethodes in een alles-in-een combo keyboard, welke in de zeer belangrijke onderste rij van je keyboardstandaard geplaatst wordt. Hij is echter krachtig genoeg om je door een optreden te loodsen als het enige instrument.
In deze Kurzweil Forte 7 review zal ik uitgebreid bespreken wat dit keyboard zoal te bieden heeft.
Positieve- en negatieve eigenschappen
- Geweldige akoestische en elektrische pianogeluiden
- Drawbar orgelmodus met Leslie simulatie beïnvloedt de primaire polyfonie reserve niet
- Een toegewijde virtuele analoge synth voor alle doeleinden
- Virtueel analoge, KB3 orgel en ‘normale’ geluiden kunnen gecombineerd worden
- Geen aparte knoppen voor octaafverplaatsing of arpeggiator
- Akoestische en elektrische gitaargeluiden zijn nog steeds een minpunt
Vergelijk nu prijzen bij:
Wat is er nieuw?
De Forte is een diep instrument met een workstation geluidsset en zelfs nog dieper sinds OS 1.40, welke standaard in elke Forte 7 zou moeten zitten. Zo niet, dan kan je de nieuwe OS downloaden naar een USB-stick en het apparaat updaten, wat snel een eenvoudig is. Alle updates zijn ook van toepassing op de originele Forte (met 88 toetsen).
Net als voorheen kan je in het 16 GB Flash Play-geheugen de golfgegevens vinden, wat allemaal zonder laadtijd toegankelijk is voor de geluidsmotor. Acht aanslaggevoelige akoestische en elektrische piano’s nemen de meeste ruimte in beslag. Sympatische snaarresonantie is nu aan de piano’s toegevoegd voor extra realisme. KB3 drawbar orgelgeluiden kunnen naast normale gebruikt worden en aangezien KB3 gebruik maakt van zijn eigen DSP-chip, beïnvloedt dit niet de polyfonie van 128 noten. Mocht je de max bereiken (wat zeer onwaarschijnlijk is), dan hoef je je geen zorgen te maken, aangezien het wegvallen van noten bij Kurzweil instrumenten bijna niet te merken is.
Een nieuwe geavanceerde gebruikersmodus (waar je toegang toe hebt via het globale menu) maakt het mogelijk om tot 16 multizones te gebruiken (beschikbaar sinds OS 1.30) voor complexe splits en samenvoegingen, vergeleken met de 8 voorheen. Elk deel krijg een onafhankelijke arpeggiator, welke allen gebruikt kunnen worden in een klassieke modus (voor de verwacht omhoog-omlaag en noten volgorde zoals het gespeeld wordt) of als een programmeerbare stap sequencer, met een maximum van 48 stappen. Gebruikerspatronen kunnen opgeslagen worden als hun eigen geheugenobjecten. Muzikaal bruikbare opties voor drum beats, baslijnen en vergelijkbaar kan je vinden in de 148 arpeggiator presets.
Nog een voordeel van de geavanceerde gebruikersmodus is dat je nu alle VAST-parameters kan wijzigen in het voorpaneel, waarbij je net als op een PC3 of K-serie synth via soft knoppen toegang krijgt tot pagina’s. De VAST-geluidsmotor van Kurzweil is al lange tijd een van de diepste synthmotoren die gevonden kan worden in hardware. Dit zorgt voor een virtueel modulaire canvas waarmee je oscillators, filters, DSP-functies en andere sonisch bouwblokken in verschillende ketens kan configureren en dit biedt een virtueel bodemloze hoeveelheid modulatie routings. Voor het serieus creëren van mijn eigen geluiden zou ik nog steeds voor de gratis Mac/pc editor kiezen, maar deze toegang is fijn om te hebben wanneer je niet in de buurt van een computer bent.
De Fatar action is vergelijkbaar met de originele Forte, afgezien van het kleinere toetsenbereik. Er zit aardig wat gewicht achter, maar het was sneller onder mijn vingers dan de meeste instrumenten met 88 toetsen die op pianistiek focussen. Een niet vermoeiend compromis die ideaal is voor de orgel- en synthgeluiden die je ongetwijfeld naast de piano’s zult spelen. Aftertouch? Jazeker.
De gebruikersinterface is over het algemeen intuïtief en de meeste dingen kan je op de verwachte plekken vinden. Het kleurenscherm (maar niet touch) laat kortstondig zien wat je kiest, in plaats dat er alleen maar gebruik gemaakt wordt van een MIDI CC. Een paar eigenaardigheden: voor octaafverplaatsing moet je nog steeds gebruik maken van soft knoppen, ook al zijn er aparte transpose knoppen (die rollen zou ik eerlijk gezegd omdraaien). Daarnaast is de enige hoogste niveau controle (waarbij ik niet in de bewerkingsmodus bedoel) van de aan/uit en latchfuncties van de arpeggiator, is via dezelfde soft knoppen om de octaven te verplaatsen (dit is een keuze in het globale menu). Gelukkig worden alle arpeggiator instellingen, waaronder de aan/uit status, opgeslagen op programmaniveau.
Spelen
Deze Kurzweil Forte 7 review vond net na de review van de Yamaha Montage plaats, welke ik nog steeds in mijn studio heb. Ik kon beide dus uittesten met geluiden van de jaren 60 tot heden. Dit is niet bedoeld als een rechtstreekse vergelijking tussen de twee instrumenten, aangezien ze beide redelijke verschillende benaderingsmethodes hebben. De prijs van beide instrumenten is echter vergelijkbaar, dus dan is het mooi om te kijken wat beide instrumenten voor deze prijs bieden. Onthoud dat dit eerste indrukken zijn van fabrieksgeluiden en niet uitgebreid bewerkte.
Akoestische piano’s
De beste piano’s van de Montage boden iets meer detail, terwijl degene van de Forte voller waren en de midden klanken meer kracht gaven. Beide bieden 99% piano realisme. Met alle reverb verwijderd en de envelope release zou gelijk mogelijk gemaakt, leken de Montage piano’s iets langere staarten en meer kamerambiance te hebben. Maar je kan met beide instrumenten een pianosolo spelen zonder dat je iets mist.
Elektrische piano’s en klavecimbels
Wederom bevinden we ons in dat hoge procentuele realisme. De Rhodes, Wurlies en klavecimbels van de Montage zijn ongelofelijk realistisch en reageren goed genoeg op agressief spelen, maar de Forte biedt hetzelfde met iets meer dynamiek. Er is gewoon net iets meer realisme wanneer je de toetsen harder aanslaat.
Toonwielorgels
De Forte heeft zeker een voordeel met zijn gemodelleerde KB3-orgelmodus, welke de schuifregelaars als drawbars gebruikt. Zijn Leslie simulatie is goed, maar komt nog steeds niet in de buurt van toegewijde drawbarorgels, zoals de Hammond SK-serie. Op het gebied van orgelgeluid hadden veel presets van de Montage (waarbij je de drawbars ook kan koppelen aan de schuifregelaars) meer transparantie en ‘lucht’ waar ik de voorkeur aan geef bij mijn B-3 geluid. Het karakter van de Forte is meer gecomprimeerd en gefocust. Zijn orgels zijn echter voldoende om je goed te laten overwegen om een apart kloonwiel mee te nemen naar een optreden met weinig ruimte of opsteltijd.
Orkestrale instrumenten
Snaarinstrumenten en koperblazers beïnvloeden nog steeds de meest meeslepende delen en solo-instrumenten in de hardware synth wereld. De samples van de koperblazers, welke voor het eerst te horen waren in de Kore64 uitbreiding (welke uitgebracht werd in 2013), zijn over het algemeen nieuwer dan de snaarinstrumenten, welke nog steeds uitblinken bij cinematische passages en ballad begeleidingen. Desalniettemin begin je de leeftijd van een aantal van de orkestrale muziekstukken van de Forte en hun onderliggende samples te merken.
Gitaren en bassen
Elektrische en akoestische gitaren zijn bruikbaar, maar blijven een achillespees op Kurzweil instrumenten, vooral wanneer je ze vergelijkt met de geweldige piano- en keyboardgeluiden. Daarentegen zijn de akoestische, elektrische en synth bassen en romig. ‘Flea/Bootsy’ met zijn wah envelope en de octaaf verdubbelende ‘Levin/Gabriel’ zijn mijn twee funky favorieten.
Algemene indruk
Voordat ik actief reviews voor instrumenten schreef, was mijn uitrusting bijna tien jaar lang een Motif ES7 aan de onderkant en een Kurzweil K2661 hier bovenop. De Motif klonk meer hifi en gepolijst, te Kurzweil rauwer en meer vol in je gezicht. Deze conclusie kon ik trekken door actief naar de verschillen te luisteren. Als je ze apart speelt, dan zou je nooit zeggen dat de K2661 niet hifi is of dat de Motif agressie mist wanneer dat nodig is. Hetzelfde gaat op voor het combineren van de Montage en Forte, waarbij elke machine proportioneel beter klonk.
Conclusie van de Kurzweil Forte 7
Voor optredende keyboardspelers biedt de Forte 7 een uitstekende combinatie van gevoel, relatieve compactheid, goede geluidskwaliteit en muziekbereik. Dit is een erg kwalitatieve machine met een multi-synthese methode, die de prioriteit geeft aan Rhodes, B3 en virtueel analoog (allemaal tegelijkertijd als je dat wilt).
Alhoewel de vergelijking tussen de Montage tijdens deze Kurzweil Forte 7 review meer naar voren kwam als een kans, is de rechtstreekse concurrent van de Forte op het gebied van ontwikkelingsdoeleinden en doelgroep de Nord Stage 2EX. Je kan discussiëren over welke geluiden elk instrument beter doet, maar het is een objectief feit dat de Forte krachtiger is.
Er is meer multi-timbrale implementatie, meer polyfonie, meer geheugen voor huidige en toekomstige geluiden en een uitgebreidere op sample gebaseerde en virtuele analoge synthese architectuur. Als je dan nagaat dat hij ook nog eens goedkoper is, dan is het makkelijk om te stellen dat dit de nieuwe koning van stagecombo’s is.
We hopen dat je genoten hebt van deze Kurzweil Forte 7 review.