Korg NanoKontrol Studio en Korg NanoKey Studio review

7.5

€161,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Korg NanoKontrol Studio en Korg NanoKey Studio review
Korg NanoKontrol Studio en Korg NanoKey Studio review
€161,00

De twee nieuwe Nano Studio editie controllers van Korg breiden de bestaande NanoKeys 2 en NanoKontrol 2 uit in zowel afmetingen als functionaliteit. Hoewel ze iets minder ‘nano’ zijn, zijn ze nog steeds uitstekend draagbaar, vooral omdat ze een draadloze bluetooth-verbinding bieden met computers en iOS-apparaten en op batterijen werken. In deze review zullen we uitgebreid kijken wat de Korg NanoKontrol Studio en Korg NanoKey Studio zoal te bieden hebben.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:29 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Compacte parels

Vergeleken met de Kontrol 2, is de Korg NanoKontrol Studio opgedeeld in een meer comfortabele lay-out met de Mute, Solo, Rec en select knoppen verplaatst van tussen de faders naar iets omhoog in de meer traditionele positie. Dit maakt het apparaat ongeveer twee keer zo diep, maar scheert een paar centimeter van de breedte, waardoor hij ongeveer zo groot is als een langwerpige iPad Air. De faders zijn langer en alle knoppen hebben mooie witte achtergrondverlichting. De andere grote fysieke verschillen zijn het draaiwiel en een Scene knop, die bij gebruik in de stand-alone MIDI-modus het hele oppervlak via vijf afzonderlijke pagina’s voor de toewijzing van controllers omschakelt.

Korg NanoKontrol Studio Korg NanoKey Studio review

De Korg NanoKey Studio neemt de twee-octaaf toetsenbordindeling over van de NanoKeys 2 en voegt acht knoppen, acht trigger pads en een X-Y touch controller toe. Hij biedt ook aanzienlijk meer functionaliteit, met acht toewijzingsscènes, schaal- en akkoordmodi en een ingebouwde arpeggiator.

Goede verbindingen

Een schakelaar op de achterkant van de apparaten selecteert de USB- of bluetooth-modus en kan ze ook uitschakelen, wat handig is voor het besparen van je batterijen. Ik heb de instructies gevolgd om verbinding te maken met mijn Mac: een iets andere procedure voor een bluetooth-muis of -toetsenbord, zoals dat gebeurt met het Audio MIDI Setup-hulpprogramma. Koppelen was snel en gemakkelijk, maar ik kwam erachter dat ik dit proces moest herhalen na opnieuw opstarten. Dit werd ondersteund door het installeren van een klein hulpprogramma voor de taakbalk met een snelkoppeling naar de bluetooth-instellingen.

De Nano Studio’s verbinden zich bij iOS-apparaten met bluetooth in systeeminstellingen zoals elk ander bluetooth-apparaat. Je kan ze dan gebruiken als generieke controllers met elke app die CoreMIDI ondersteunt. Sommige Korg apps ondersteunen de apparaten echter direct, waardoor een directe controle over de bluetooth-verbinding mogelijk is en meer geïntegreerde functionaliteit wordt geboden. Soms had ik last van frustrerende connectiviteitsproblemen: ik vond de bluetooth-verbinding slecht als de batterijen bijna leeg waren en de apparaten waren ook kieskeurig over welke USB-kabels ik gebruikte.

Studio pad

Mijn iOS-testen voor de Korg NanoKontrol Studio deed ik voornamelijk met de eigen Gadget app van Korg; vooral omdat dit de enige app was die ik kende die hem direct uit de doos ondersteunde. Mijn andere Korg apps, iMS20 en iElectribe, hebben allebei een ‘Native Nano’-modus, maar zijn niet bijgewerkt voor gebruik met de Studio-edities. In iMS20 kan de originele NanoKontrol bijvoorbeeld de part mixer aansturen, maar de Studio doet niets, zelfs het transporteren niet. Ik kon geen manier vinden om de Korg NanoKontrol Studio te gebruiken met GarageBand, waarschijnlijk het meest gebruikte iOS-muziekpakket.

Korg NanoKontrol Studio review

De briljante iOS-speelgoedwinkel van synths en drummachines wordt zeker verbeterd door de Korg NanoKontrol Studio. Transport, mixer en track selectie kunnen allemaal vanaf de hardware worden aangestuurd. Ik was een beetje teleurgesteld dat een aantal knoppen niet waren toegewezen; het zou geweldig zijn geweest om een paar knoppen te gebruiken om bijvoorbeeld door Scenes te stappen. De track selector is ook niet functioneel en zou zeer nuttig zijn geweest.

De meer generieke aard van de Korg NanoKey Studio maakte hem een stuk breder bruikbaar op mijn iPad dan de Korg NanoKontrol Studio. Ik liet hem werken met verschillende synth-apps en GarageBand. Het was ook erg leuk om beide controllers samen met Gadget te gebruiken en een klein draagbaar werkstation op te zetten. Gadget LE wordt meegeleverd met de Nano Studio-controllers, samen met de LE-versie van Korg Module. Ook hier was het een beetje teleurstellend dat de native modes in de Korg apps niet bleken te functioneren zoals verwacht. In iMS20 deden de meeste draaiknoppen waarvoor ze bedoeld waren, hoewel de afbeelding willekeurig leek. Erger, was dat ik niet in staat was om de X-Y te koppelen aan de Kaossilator pads in de FX-sectie. Hopelijk duurt het niet al te lang voordat iemand enkele Kontrol Editor-kaarten deelt voor gebruik met verschillende apps.

Besturing Korg NanoKontrol Studio met de computer

Wanneer de Korg NanoKontrol Studio verbonden is met een computer, heeft hij verschillende modi voor gebruik met specifieke DAW’s, een algemene stand-alone toewijzingsmodus en maakt hij vanzelf verbinding met Gadget for Mac. De Cubase-, Live-, Studio One-, Sonar- en Digitale Performer-modi zijn allemaal essentiële Mackie Controle emulaties, en er is een Pro Tools-modi die gebruikmaakt van het HUI-protocol. Tegenwoordig komt het als een verrassing wanneer er geen speciaal apparaatprofiel voor Live is dat automatische installatie en dynamische besturingsindeling mogelijk maakt.

Logic en GarageBand worden echter direct ondersteund met een bijgeleverde controller plug-in. Reason wordt niet genoemd (wat vreemd is omdat Reason Lite de enige gebundelde DAW is), maar het werkt wel tot op een bepaald punt via de Mackie-emulatie.

Korg nanoKontrol Studio review USB Bluetooth MIDI controller

In de Session-weergave van Live krijg je mixerbesturing, maar geen apparaatbesturing. Het draaiwiel bladert op en neer in de lijst met scènes, maar biedt geen manier om de geselecteerde scènes daadwerkelijk te activeren. In de Arrange weergave beweegt het draaiwiel de afspeelmarkeerlijn en de markeerknoppen werken effectief bij het instellen van de positieaanwijzers en het navigeren ertussen. De functionaliteit is vergelijkbaar in alle andere DAW’s: mixerbesturing, transport en navigatie met het wiel. In alle DAW-modi heeft de scèneknop geen functie. De gadgetbesturing is identiek aan die van de iOS-versie.

In de stand-alone MIDI-modus kun je de meegeleverde Korg Kontrol Editor gebruiken om vijf lagen van toewijzingen van Note- of CC-berichten in te stellen. Het draaiwiel heeft een meer gedetailleerde instelpagina die voor de meeste situaties geschikt is. De knop Scene leidt je door je verschillende toewijzingspagina’s, met een rij van vijf LED’s die je laten zien waar je bent. Helaas vereist het schakelen tussen elk van de DAW-modi en de stand-alone-modus dat je het apparaat opnieuw opstart terwijl je verschillende toetscombinaties ingedrukt houdt (die ik telkens in de handleiding moest opzoeken). Het is echt jammer dat je niet kan schakelen tussen DAW en stand-alone modus en het beste van twee werelden krijgt. Zoals het nu is, zal de meerderheid van de gebruikers waarschijnlijk nooit gebruik maken van de krachtige multi-scene modus.

Besturing Korg NanoKey Studio met de computer

De Korg NanoKey Studio werkt als een generiek MIDI-keyboard wanneer deze is aangesloten op je computer. Er is deze keer geen Logic plug-in en ook dit keer geen Live script op afstand, dus alle knoptoewijzingen moeten handmatig uitgevoerd worden. Er zijn echter acht scènes beschikbaar om tussen te schakelen, die je eventueel kan aanpassen met de Kontrol Editor. De toetsen zelf zijn dezelfde als op de gewone Nano: grote toetsen die aanvoelen als toetsen op traditionele ‘kleverige’ computertoetsenborden.

Ze zullen niet bij iedereen in de smaak vallen, maar ze maken het wel mogelijk voor Korg om twee octaven in een kleine ruimte te stoppen. In tegenstelling tot een toetsenbord van een computer zijn ze aanslaggevoelig. Een leuke toevoeging is de sustainknop, die werkt in plaats van een voetpedaal.

korg nanokey studio review midi controller

Als MIDI-keyboard is er veel functionaliteit beschikbaar die je op veel volledige keyboards niet zou zien. Er is een ingebouwde Arpeggiator met meerdere soorten en gate patronen die je selecteert via de Shift-toets en drum pads; terwijl je door de opties bladert zal de achtergrondverlichting oplichten om je het patroon te tonen. Je kan de pads ook gebruiken om een toonladder en toets in te stellen voor gebruik met de functies Easy Scale en Scale Guide. Easy Scale koppelt je gekozen toonladder en toets aan de ‘witte’ noten op het toetsenbord (die eigenlijk zwart zijn). Scale Guide laat de toetsen in hun standaard chromatische toewijzing, maar gebruikt de achtergrondverlichting om de door jou geselecteerde toonladder aan te geven. Tot slot is er een handige Chord Pad modus die akkoorden speelt met de drumpads. In de Easy Scale modus spelen de zwarte (grijze) toetsen op de keyboards ook deze akkoorden.

De touchpad is een onverwachte bonus bij een mini MIDI-keyboard. Deze heeft drie afzonderlijke functies, welke je selecteert met de knoppen eronder. In de Pitch/Mod-modus neemt de pad de plaats in van pitch-bend en mod wielen. In de X-Y-modus wordt de pad een flexibele controller die twee sets CC-data verstuurt. Dit was makkelijk te koppelen in Live en in diverse plug-ins, en was erg leuk. Tot slot is er een Touch Scale modus waar het pad wordt gebruikt om noten af te spelen.

Alternatieven voor de Korg NanoKontrol Studio en Korg NanoKey Studio

Er zijn maar erg weinig MIDI-controllers die bluetooth-connectiviteit bieden. Korg en Akai hebben allebei simpele bluetooth-keyboards, respectievelijk de MicroKey 2 Air en LPK 25 Wireless, welke meer traditionele toetsen hebben dan de Korg NanoKey Studio maar geen van de extra’s. Voor een hogere prijs is er de slanke XKey-serie van CME. Ik kan aan niets denken met een draadloze verbinding dat lijkt op de Korg NanoKontrol Studio.

Als je kan leven met USB, dan zijn er een heleboel andere vergelijkbare opties tegen voor lagere prijs van Korg, Akai en Novation in het bijzonder. Tot slot is het ook de moeite waard om te kijken naar de Taktile 25 van Korg, wat een soort van combinatie van beide Nano Studio-apparaten is, alhoewel in iets groter pakket met alleen USB

Conclusie

Alhoewel een deel van de extreme draagbaarheid van de vorige Nano-apparaten wordt opgeofferd, krijgen de Studiomodellen een ongekende hoeveelheid functionaliteit voor controllers die in een laptoptas passen. Bluetooth-connectiviteit en aandrijving door batterijen betekent ook dat je geen kabels mee hoeft te nemen en deze mogelijk kwijtraakt.

Korg NanoKey Studio review

De Korg NanoKontrol Studio werkt goed met de meeste DAW’s voor computers, maar heeft een beperkte repertoire op iOS en wordt tegengehouden door een gebrek aan mogelijkheden om de vaste DAW- en Gebruikersmodi te mengen. De Korg NanoKey Studio werkt met alles en is een geweldige ultra-draagbare allrounder.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:29 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.
7.5 Totale Score
Ongekende functionaliteit voor een kleine prijs

Studiomodellen met een ongekende hoeveelheid functionaliteit voor controllers die in een laptoptas passen. Bluetooth-connectiviteit en aandrijving door batterijen betekent ook dat je geen kabels mee hoeft te nemen en deze mogelijk kwijtraakt. De Korg NanoKontrol Studio werkt goed met de meeste DAW's voor computers, maar heeft een beperkte repertoire op iOS en wordt tegengehouden door een gebrek aan mogelijkheden om de vaste DAW- en Gebruikersmodi te mengen. De Korg NanoKey Studio werkt met alles en is een geweldige ultra-draagbare allrounder.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo