Hammond XK1C review: Super orgel sounds

Hammond XK1C review synthesizer keyboard

Het Hammond orgel is één van die paar keyboard instrumenten die nooit uit de mode gaan. Hoewel sommigen denken dat het maar “één sound” maakt, heeft die sound talloze verschillende schakeringen door het gebruiken van de trekstaaf, door orgel/amplificatie pairingen te gebruiken, door Leslie type, microfoon plaatsing, leeftijd en integriteit van de onderdelen, en een heel aantal andere factoren. Als je erover nadenkt, is dat instrument met een zogezegd beperkt repertoire behoorlijk lastig te temmen. Wel, Hammond heeft alle dingen die nodig zijn om dat “ene sound” gedistilleerd in een keyboard van 8 kilo dat niet alleen geweldig aanvoelt, maar ook kan klinken als het Hammond gedeelte van elke opname waar je ooit fan van was.

Hammond XK1C review synthesizer keyboard
  • PROS: Super orgel sounds in een licht, ultra compact,  aantrekkelijk pakket. Fantastische Leslie simulatie. Mogelijk om erg veel aan te passen – geen extra verwerking nodig voor realisme of inspiratie. Aanslag voelt geweldig.
  • CONS: Stroomvoorziening met blok. Geen specifieke effecten knop of reverb hoeveelheid draaiknop, zoals bij de SK reeks.
  • Bottom Line: Als je een trekstaaf orgel wil zonder compromissen en met Leslie sound – en niets meer – in een pakket dat klein genoeg  is om het mee te nemen via het openbaar vervoer, dan is je zoektocht gedaan.

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:38 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

Hammond XK1C review

De XK-1C is geëvolueerd uit de recente SK lijn van Hammond, en gebruikt dezelfde engine, maar schuwt daarbij de niet-orgel sounds. Je zal geen piano’s, Clavs of accordeons vinden – enkel een toonwiel, transistor en orgelpijpen. Maar de XK-1C doet die orgels recht aan. Hier zullen we ons concentreren op de nieuwe toevoegingen die eigen zijn aan de XK-1C.

Het design

keyboard synthesizer Hammond XK1C review

De layout van het controle paneel is erg vergelijkbaar met dat van de SK1, maar is wat gecondenseerd nu het instrument volledig toegewijd is aan orgel sounds. Naast het elimineren van de controls voor extra stemmen, heeft Hammond de patch selectie knoppen samengevoegd met de cursor knoppen, wat resulteert in een “telefoon toetsenbord” configuratie – zonder de onderste rij waar je de nul zou vinden. Dat betekent dat je nu nog maar acht favorieten knoppen hebt in plaats van tien, hoewel je nog steeds veel meer programma’s in het  gebruikersgeheugen kan opslaan. Ik heb de neiging een handvol van de belangrijkste trekstaaf instellingen in te stellen, om dan de rest van de favorieten te gebruiken om de verschillende orgel sounds te sorteren gebaseerd op hetzelfde register, maar met andere Leslie simulatie en toonwiel instellingen.

Je hebt nog steeds één stel trekstaven, en hun toewijzing aan de hogere, lagere of pedaal toetsen gebeurt door specifieke knoppen, wat erg goed werkt. Net zoals op de andere huidige Hammonds, zal het lang duwen op elke knop een menu doen weergeven met de meest relevante parameters (Leslie instellingen als je de traag/snel knop indrukt, enzovoort), wat snel en handig werkt. Ik moet zeggen dat de knoppen steviger en beter verankerd voelen bij de XK-1C dan wat ik me herinner van de originele SK1. Reverb controle is gereduceerd tot een aan/uit knop (er is geen knop om hoeveelheid in te stellen) en de non-reverb Effect draaiknop en switch van de SK1 zijn volledig verwijderd, wat naar mijn mening een vergissing is, hoewel volledige controle over het effect nog steeds mogelijk is via de menu’s, en de beginstatus van reverb en andere effecten met je preset wordt opgeslagen.

Hammond XK1C keyboard synthesizer achterkant

Nieuwe features

In ruil heeft de Hammond een aantal nieuwe features toegevoegd die niet aanwezig zijn bij de SK modellen. Zo heeft bijvoorbeeld, hoewel de vibrato/koor nagenoeg hetzelfde is, de XK-1C een nieuwe parameter die Mix wordt genoemd, en die je continu de balans laat instellen tussen een direct en koor signalen – zelfs tot op het punt waarbij je enkel het ene of het andere hebt. Gecombineerd met de Nadruk control, kom je al een heel eind op weg om de subtiele verschillen te capteren die je tegenkomt als je naar een vintage Hammond dealer gaat en op vijf of zes verschillende B-3s en A-100s speelt met dezelfde trekstaaf instellingen. Geweldig!

Hammond XK1C aansluitingen

Een andere nieuwe parameter, Kleur, vinden we in de Leslie sectie. Door een koptelefoon klinkt het aanpassen van de “Kleur” als of je jouw Leslie bedekt, waardoor de sound lichtjes gedempt wordt. Maar door boxen klinkt het effect dramatischer en is het erg nuttig. Het temt de top end een beetje, geeft de sound een leuke rondheid, en het voelt echt alsof je de resonantie hoort van het houten Leslie kastje zelf. Het duurde jaren voor ik mezelf kon wegslaan van het gebruiken van een echte Leslie live, en dat gebeurde pas toen ik een Native Instruments B4 liet runnen op mijn Muse Receptor, die ik dan routte doorheen een Ventilator rotary effect pedaal; toen voelde ik me goed genoeg bij de sound om mijn Leslie thuis te laten. Met de XK-1C kan ik nu de Ventilator thuis laten.

Met de Kleur draaiknop, het interne 122 model (dat meer helder klinkt dan de 147 – veteranen in Leslie gebruik verwachtten misschien het tegengestelde) en met mijn nieuwe favoriet, het “echt daar in de kamer met jouw” 31H model met de lagere rotor die cruiset aan 60 rpm, heb ik nu meer Leslie opties dan ooit tevoren. Voeg daar een beetje ingebouwde buis overdrive simulatie aan toe, en je hebt een ongelimiteerd potentieel om dat “ene sound” vast te krijgen van om het even welke opname of herinnering die je maar hebt.

Hammond XK1C keyboard achterkant

De aanslag

De aanslag is heerlijk om te spelen. Hij is lichter dan mijn SK1-73, maar niet zo door een haartje getriggerd als de XK-3C. Hij is snel en smeekte je over de toetsen heen en weer te schieten, maar geeft je niet het gevoel dat je rommelig speelt, en zo klinkt het ook niet.

Een houten eindafsluiting: een elegante touch

Ten slotte zou ik nalatig zijn als ik geen commentaar gaf op wat voor esthetische upgrade de XK-1C heeft gekregen van Hammond. Een orgel zou op zijn minst een beetje hout moeten bevatten, en de houten eindafsluitingen zijn een elegante touch die ervoor zorgen dat de XK-1C er niet klein uit ziet, wat een prestatie is voor zo’n… klein keyboard. Op alle vlakken heeft Hammond echt hun toch al indrukwekkende prestaties naar een hoger niveau getild met de XK-1C. Ik vind het geweldig!

Vergelijk nu prijzen bij:

Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/05/26 12:38 pm
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

 Ben je er nog niet uit? Bekijk dan ook:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo