Dexibell Vivo Home H-serie review

dexibell vivo home h-series review
8

€2.965,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Dexibell Vivo Home H-serie review
Dexibell Vivo Home H-serie review
€2.965,00

Moet je de Dexibell Vivo Home H-serie kopen?

De laatste jaren zijn er grote verbeteringen doorgevoerd op het gebied van het realisme van het digitale pianogeluid. De Vivo-modellen van de Italiaanse fabrikant Dexibell zijn hier een goed voorbeeld van. Dexibell werd opgericht in 2013 door het R&D en technologische team van het oude Roland Europa, met financiële ondersteuning van hun dochteronderneming, Proel S.p.A. Deze laatste is een Italiaanse fabrikant van toonaangevende merken van professionele audio- en verlichtingsapparaat, muzikale instrumenten en accessoires. Dexibell heeft langzaam aan bekendheid vergaard en vandaag zullen we de nieuwe Dexibell Vivo Home H-serie uitgebreid onder de loep nemen.

De Vivo-serie bestaat uit drie soorten modellen: Portable (keyboard met interne luidsprekers), Stage (keyboard zonder luidsprekers) en Home (verticale of console stijl met interne luidsprekers). Bij de Dexibell Vivo Home H-serie heb je de keuze uit drie modellen: H1, H3 en H7. Alle drie maken gebruik van dezelfde geluidsengine. Ze verschillen echter van elkaar qua vermogen en hoeveelheid luidsprekers en versterking ze hebben, soort klavier en action, toevoeging van bluetooth en op esthetisch gebied.

Dexibell besloot voor de H-serie om samen te werken met de ontwerpafdeling van Ferrari, om zodoende een instrument te krijgen met een typische Italiaanse uitstraling. Naast het prachtige ontwerp heb je de keuze uit verscheidene kleuren, zoals zwart, wit, rood, roze, groen, oranje en blauw, welke beschikbaar zijn in matte of gepolijste afwerkingen.


Vergelijk nu prijzen bij:

Functies en design

dexibell vivo home series h7

De Vivo’s hebben een logische en intuïtieve gebruikersinterface. Rechts van het klavier vind je de aan/uit-knop en volume draaiknop en het scherm en de bedieningsknoppen links. Het scherm is oled in plaats van led (wat de meeste digitale piano’s gebruiken). Bij een led-scherm is achtergrondverlichting vereist. De pixels van een oled-scherm produceren echter hun eigen verlichting. Dit zorgt voor een scherper contrast en maakt het makkelijker om de tekst te lezen in uiteenlopende omstandigheden.

Ook het menusysteem is logisch georganiseerd. We hadden geen problemen om de belangrijkste functies te vinden en dit meestal zonder de gebruikershandleiding. Het was ook eenvoudig om door de 79 geweldige klanken te navigeren, de metronoom te activeren en het tempo aan te passen. Ook het splitsen van het klavier om één geluid links en een andere rechts af te spelen of twee klanken samen te voegen leverde geen problemen op.

Personen die nog relatieve beginners zijn of leraars zullen blij zijn om te horen dat er een zogenaamde ‘vier handen’ modus is. Hiermee wordt het klavier rond de middelste C in twee klavieren van 44 toetsen opgedeeld. Beide delen hebben hun eigen hoofdtelefoonuitgang en demperpedaal. Dit is perfect om samen met iemand anders te spelen.

Klavier

De H1 en H3 hebben een Fatar TP-100LR hammer-action klavier, terwijl de H7 een Fatar TP-40GH graded hammer-action klavier heeft. Deze laatste is zwaarder in de bas en lichter in de treble, net als een akoestische piano. De toetsen van de H7 hebben ook een deklaag met synthetische ivoren materiaal voor een betere grip en gevoel.

Hoewel de H1 en H3 dit niet hebben, voelde de action van deze piano’s hetzelfde als een comfortabele, ‘ingespeelde’ akoestische piano. Het gevoel was niet te zwaar en niet te licht en eenvoudig om na een paar minuten spelen aan gewend te raken.

Aansluitingen

Alle Vivo-modellen hebben twee stereo hoofdtelefoonaansluitingen (⅛- en ¼-inch). Deze vind je net onder de linkerkant van het klavier. De aansluitingen zijn precies ver genoeg weggestopt om schade door er tegen aan te stoten te voorkomen. Een stereo ⅛-inch aansluiting wordt hier ook aangeboden voor makkelijk ingang van een externe bron, zoals een mobiel apparaat.

kleuren dexibell home series h7

Onder de rechterkant van het klavier zitten twee USB-poorten. Eén is voor het aansluiten van een flash-schijf en de andere voor het versturen van MIDI via USB voor een verscheidenheid aan andere functies. Twee naar beneden gerichte ¼-inch audio-uitgangen zitten aan de onderkant van het klavier in plaats van de achterkant van de piano’s. Dit maakt het mogelijk om de piano’s dicht tegen te muur te plaatsen, zelfs wanneer de audiokabels aangesloten zijn.

Pedalen

dexibell vivo h3 review

Alle drie modellen van de Dexibell Vivo Home H-serie hebben drie pedalen. De demper- en softpedalen bieden beide een progressieve action, wat half-pedalen mogelijk maakt. De pedalen van de H1 zijn bevestigd aan een redelijk dunne plank aan de onderkant van de standaard. De standaard zelf heeft echter geen horizontale plank ter versteviging van richting te bovenkant. Bij de H3 krijg je een dikkere, stevigere plank aan de onderkant en een horizontale plank te versteviging van de standaard richting de bovenkant. De achterkant van de H7 is tot slot helemaal gesloten.De standaarden zijn gemaakt van MDF en zijn mooi slank, maar stevig. Alle drie modellen hebben een zacht sluitende deksel voor het klavier van MDF met een aantrekkelijke gebogen metalen rand. Wanneer je de deksel geopend hebt fungeert deze als muziekstandaard. Boeken stond hier mooi op, maar door de gebogen rand van het deksel hing bladmuziek een beetje naar voren. Door een dun boek achter de bladmuziek te plaatsen konden we dit probleem echter makkelijk oplossen.

Luidsprekers

dexibell h7 home series review

De H1 heeft twee luidsprekers die aangedreven worden door twee versterkers van elk 35 watt. Bij de H3 zijn dit twee woofers en twee tweeters, welke aangedreven worden door twee versterkers van elk 35 watt. Tot slot krijg je bij de H7 twee grotere woofers, twee tweeters en een 8-inch subwoofer, welke aangedreven worden door twee versterkers van elk 56 watt. Voor deze review kregen we ook een DX HF7 gesloten hoofdtelefoon van Dexibell. Deze was erg comfortabel om te gebruiken gedurende langere periodes en het geluid was uitstekend, gebalanceerd en helder. De kabel van de hoofdtelefoon is dik en kan verwijderd worden, wat betekent dat de kans op een gebroken kabel klein is. Mocht dit echter wel het geval zijn, dan kan je hem dus makkelijker vervangen. Gebogen en rechte kabels zijn beschikbaar om te passen bij de individuele voordelen van elke gebruiker.


Geluid

gesloten dexibell rood h7 home serie

De Dexibell Vivo Home H-serie maakt gebruik van een zelfgemaakte methode voor het creëren van het geluid, wat het bedrijf True to Life (T2L) noemt. Bij deze geluidsengine wordt gebruik gemaakt van hybride technologie, waarbij twee manieren van geluidscreatie gecombineerd worden: sampling en fysieke modeling.

De primaire methode is sampling. PCM-opnames worden van elke noot van verschillende akoestische piano’s gemaakt en die opnames worden afgespeeld wanneer de specifieke toetsen bespeeld worden. Bij de meeste digitale piano’s zijn deze opnames van cd-kwaliteit, wat 16-bit/44,1 kHz is. Dexibell heeft hier echter een schepje bij opgedaan om opnames van 24-bit/48 kHz te creëren, wat gelijk is aan dvd-kwaliteit.

Samples

Aangezien PCM-samples een hoop geheugen in beslag nemen, gebruiken de meeste fabrikanten van digitale piano’s een verscheidenheid aan technieken om ze in te korten. Meestal bestaat dit uit het herhalen van de opname terwijl het geluid vervaagt, waardoor een kortere versie van de originele opname opgeslagen kan worden. Het probleem met deze techniek, is dat bij akoestische piano’s het volume van de harmonie die door elke snaar geproduceerd wordt verschillend is van begin tot eind. Dit veroorzaakt subtiele, maar merkbare verschillen in timbre terwijl het geluid vervaagt. Aangezien bij de meeste digitale piano’s een korte opname steeds herhaalt wordt, heeft de harmonie van de noten nooit de kans om natuurlijk te vervagen. Hierdoor gaat het realisme van het geluid snel verloren.

Bij de Vivo-serie wordt gebruik gemaakt van veel langere samples (tot wel 15 seconden) voordat deze herhaald worden. Door deze lengte zullen de meeste klanken nooit het einde van de originele sample bereiken, waardoor het realisme van het geluid behouden blijft. Deze langere samples zijn vooral belangrijk bij lagere noten, waarbij de frequenties van de harmonie verder uit elkaar liggen. Hierdoor zijn de verschillen in geluid makkelijker waar te nemen.

Holofonie

dexibell vivo h1 review

De samples van de Dexibell Vivo Home H-serie maken echter ook gebruik van binaurale opnames, welke holyfonie genoemd worden. Holofonische opnames worden meestal gemaakt door twee microfoons rond de positie van de menselijke oren te plaatsen. Er wordt een barrière tussen de twee microfoons geplaatst, om na te bootsen hoe geluiden gehoord worden wanneer het oor zich dichter bij de bron bevindt en wanneer een geluid deels geblokkeerd wordt door het hoofd en vervolgens kort daarna te horen is in het andere oor. Dit is hoe het oor-/hersenstelsel van de mens werkt en hoe we vast kunnen stellen waar een geluid vandaan komt. Zulke opnames creëren een ‘geluidshologram’.Het effect van deze holofonische opnames was duidelijk merkbaar toen we met de piano’s speelden. Dit geluid had een groter gevoel van diepte en realisme dan wat je normaal gesproken zou verwachten van een digitaal instrument. Het geluid was meer direct en leek uit andere richtingen te komen dan waar de luidsprekers zich bevonden. Dit gaf ons het gevoel of er een echte akoestische piano in de kamer stond, in plaats van dat we naar een opname van één luisterde. Het effect was niet onaangenaam gemaakt of te overdreven, en vulde het al geweldige geluid prachtig aan.

Modeling

De andere techniek die de Vivo’s gebruiken om het geluid te produceren is fysieke modeling (of gewoon modeling, zoals Dexibell het noemt). Hierbij modelleert een wiskundig algoritme de vibraties van een voorwerp dat geluid produceert, zoals een snaar of de resonantie kwaliteiten van de klankkast of de behuizing van een vleugelpiano. Eén kwaliteit die akoestische piano’s hun karakteristieke geluid geeft, is de sympathetische vibratie van de snaren die niet gespeeld worden, wat hoorbaar is wanneer het sustainpedaal ingedrukt wordt.

Dit gedrag nabootsen met sampling is bijna onmogelijk. Meerdere sympathetische frequenties kunnen gecreëerd worden in dezelfde snaren met andere noten. Opnames van al deze frequenties voor elke toets zouden niet alleen enorm veel ruimte in beslag nemen, maar er zou ook een zeer complex sample selectiesysteem voor nodig zijn om precies de juiste opname af te spelen voor een specifieke combinatie van ingedrukte toetsen.

Fysieke modeling maakt het nabootsen van deze sympathetische vibraties veel eenvoudiger. De subtiele toevoegingen van deze fysiek gemodelleerde resonanties en sympathetische vibraties aan de al geweldige klanken van de Dexibell Vivo Home H-serie, zorgt voor een compleet nieuw niveau van realisme wanneer je met deze instrumenten speelt. Ook is het mogelijk om toetsen stil ingedrukt te houden voor het nabootsen van sympathetische vibraties die veroorzaakt worden door andere toetsen, net als bij een akoestisch instrument.

Mechanische geluiden

De focus van Dexibell op realistische geluiden houdt niet op bij kwalitatieve samples, lange sampletijden en fysiek gemodelleerde snaarresonanties. De Vivo-piano’s hebben ook sample opnames van de mechanische geluiden die uniek zijn aan de toegevoegde instrumenten. Met de Vivo Editor app kan je de hoeveelheid geluiden aanpassen van de hamers en het loslaten van de toetsen, het demperpedaal dat ingedrukt of losgelaten wordt en de hoeveelheid sympathetische resonantie van akoestische pianogeluiden.

Voor elektrische pianogeluiden kan je het tinegeluid, kastresonantie en ook de zogenaamde ‘growl’ allemaal aanpassen. Hetzelfde geldt ook voor het teruggaan van de springers van historische instrumenten, zoals de klavecimbel en klavechord. Bij de geluiden van het toonwielorgel heb je controle over de percussiegeluiden. Daarnaast kan je bij veel geluiden de envelope aanpassen aan je voorkeuren door gebruik te maken van standaard envelope-generator software. Dit maakt het mogelijk om parameters zoals attack, hold, decay, sustain en release aan te passen.


App en bluetooth

wit vivo h7 dexibell digitale piano

Wanneer je zoveel flexibiliteit krijgt bij de Dexibell Vivo Home H-serie, dan zullen de meeste personen zich direct zorgen maken over de complexiteit van de gebruikersinterface. De meeste menu’s zijn echter maar één of twee pagina’s diep en makkelijk te navigeren. Daarnaast kunnen gebruikers van een Apple iPad gratis de Vivo Editor app downloaden in de App Store. Hiervoor heb je een Lighting naar USB camera adapter voor nodig (welke niet meegeleverd wordt). Zodra je die echter in huis hebt, krijg je makkelijk toegang tot alle geluidsbesturingen via een groter touchscreen.

De H3 en H7 ondersteunen beide bluetooth en het was makkelijk om de piano’s te koppelen met onze iPad om muziek te streamen van iTunes naar de luidsprekers van de Vivo’s. Deze bluetooth connectiviteit werkt echter niet met de Vivo Editor app. Hiervoor heb je echt de USB-adapter nodig. Ook werk bluetooth niet voor het streamen van muziek via de gratis Xmure app van Dexibell. Met deze app heb je toegang tot automatische begeleidingsfuncties en de mogelijkheid om ‘muzikale selfies’ te creëren.

Om gebruik te maken van Xmure moet je een stereokabel aansluiten tussen de ⅛-inch audio-ingang van de Vivo en de hoofdtelefoonaansluiting van je iPad. Door de positionering van de aansluitingen op zowel de piano als de iPad, is het kabelwerk dat je uiteindelijk krijgt niet bepaald elegant te noemen. Het is raar dat een instrument die voor de rest zo intuïtief ontworpen is, er geen mogelijkheid is voor volledig draadloze connectiviteit, wat sommige concurrenten wel bieden.


Conclusie

dexibell vivo h7 rood

Wanneer je echter geen iPad hebt, dan is dit natuurlijk geen probleem en het is juist op dat gebied waar de Dexibell Vivo Home H-serie echt uitblinkt. Als een instrument namelijk niet geweldig klinkt, dan heb je niks aan technologische innovaties. We hebben echt genoten tijdens het spelen van deze Vivo-piano’s. Het luid was expressief en het instrument reageerde snel op onze aanrakingen. De toegevoegde instrumentklanken lopen uiteen van akoestische en elektrische piano’s tot elektrische en pijporgels, en daarnaast krijg je ook klavecimbels, klavechords en slaginstrumenten. Een mooie selectie van snaarinstrumenten en pads is beschikbaar voor het samenvoegen met andere geluiden. Daarnaast dekt een selectie van basgeluiden zo’n beetje alle stijlen, waarbij je ook nog een paar gitaargeluiden krijgt.Aanvullende klanken in het Sound Font formaat kan je downloaden via het internet, opslaan op een flash-schijf en vervolgens importeren. Dexibell biedt een mooie aanvullende gratis selectie voor geregistreerde gebruikers. Toen we het proces van geluiden importeren onder de knie hadden, was dit daarna erg makkelijk om te herhalen. Tot slot willen we nog melden dat wanneer je schakelt tussen geluiden tijdens het spelen, dan zal het geluid van je ingedrukte noten niet onderbroken worden, ook al ben je overgeschakeld naar een ander geluid. Dit is een belangrijke functie voor optredende muzikanten.

Dexibell heeft volgens ons een geweldig muzikaal succes bereikt met de Dexibell Vivo Home H-serie digitale piano’s. De instrumenten klinken fantastisch, zien er strak uit en geven je een bevredigend gevoel tijdens het spelen. Ze zijn een geweldige keuze voor personen die een digitale piano voor thuis willen hebben of les geven.

8 Totale Score
Uitstekende serie

We hebben echt genoten tijdens het spelen van deze Vivo-piano’s. De instrumenten klinken fantastisch, zien er strak uit en geven je een bevredigend gevoel tijdens het spelen.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo