Arturia MicroFreak review

Arturia MicroFreak
8

€329,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Arturia MicroFreak review
Arturia MicroFreak review
€329,00

Moet je de Arturia MicroFreak kopen?

De nieuwe ‘algoritmische synthesizer’ van Arturia is een noemenswaardige verandering van het Franse bedrijf. Ze staan namelijk meer bekend om hun analoge hardware synths en software emulaties van klassieke instrumenten.

De Arturia MicroFreak heeft een 12-modus digitale oscillator, een analoge multi-modus filter en een overvloed aan sequencing opties, welke allemaal in een opvallende behuizing verpakt zijn. Deze gunstig geprijsde ‘Freak’ lijkt dus zeer interessant te zijn. In deze review zal je ontdekken of dat ook echt zo is.


Postief
  • Een hoop geluidsmogelijkheden gezien de prijsklasse
  • Rare en unieke oscillator modi
  • Je zal zoveel plezier beleven tijdens het programmeren
Minpunten
  • Onbewerkte geluid is een beetje aan de ‘schone’ kant
  • Een 24 dB/oct filtermodus was handig geweest
  • Sequencer zal mogelijk een beetje tijd nemen om aan gewend te raken

Design en aansluitingen

voorkant arturia microfreak synthesizer

Qua bouwkwaliteit voelt de plastic behuizing van de synthesizer en het klavier een beetje breekbaar aan. Gezien de prijs zal je een aantal compromissen moeten verwachten, dus dit is niet geheel verrassend. Daarentegen zijn de kleine afmetingen en het lichte gewicht wel zeker pluspunten op het gebied van draagbaarheid.

Aan de bovenkant van de synthesizer vind je een oled-scherm. Deze geeft visuele feedback weer van de huidige parameter. Hierbij moet je denken aan presetnamen, wijzigingen in de golfvorm tijdens het aanpassen van de instellingen van de oscillator, filter sweep, envelope/LFO bogen, etc. Deze realtime visualisatie is zowel handig en esthetisch aantrekkelijk. Ook verbetert het de algehele programmeringservaring terwijl je instellingen aanpast.

microfreak arturia syntheszier

Aan de achterkant biedt de Arturia MicroFreak een overvloed aan connectiviteitsopties voor zo’n kleine synth. Handig is dat je de keuze hebt om hem aan te drijven via USB of met de meegeleverde PSU. Er is een enkele ¼-inch uitgang voor audio en een hoofdtelefoonuitgang. Tot slot krijg je nog 3,5 mm CV/Gate/Pressure uitgangen en 3,5 mm MIDI In en Out.


Oscillators

De Arturia MicroFreak is een vier-stemmige parafonische synth. Wanneer je de ‘Paraphonic’ knop hebt ingeschakeld, dan kan je tot vier klanken tegelijkertijd spelen. Ze delen echter allemaal dezelfde filter, envelope en VCA-instellingen. Geluidsgeneratie wordt verzorgd door de Digital Oscillator en verschillende variaties welke open-source ontwerpen van Mutable Instruments implementeren. Je hebt de keuze uit 12 modi. Je kiest er één uit met de ‘Type’-draaiknop en het oled-scherm wordt gevuld door drie parameters, welke uniek zijn voor elke modus. Deze kan je aanpassen met de ‘Wave’, ‘Timbre’ en ‘Shape’-draaiknoppen en zie je op het scherm als kleine ‘testbuis’ meters.

arturia microfreak synthesizer review

De 12 modi omslaan een groot bereik van analoge emulatie en digitale soorten. Dit geeft je een hoop potentie qua tonen. De ‘Basic Waves’ en ‘Virtual Analog’ oscillators bieden continu variabele golfvormen voor klassiek VA geluidsontwerp. De ‘Superwave’ modus biedt daarentegen ontstemde volheid voor meer moderne bassen, leads en pads. Voor meer complex golf scannen is er een ‘Wavetable’ oscillator. De ‘Harmonic’ oscillator is volledig uitgerust met chorus en handig voor aanvullende, belachtige timbres. Ook krijg je een ‘Karplus-Strong’ modus. Dit is een fysieke modelling oscillator, welke gebruikt kan worden voor het creëren van bow en snaarachtige klanken. Daarnaast bootst de Modal Resonator het gestemde gering van echte instrumenten en drumstellen na.

Aangezien dit een digitale synth is, zal het niet als een verrassing komen dat er een twee-sine-operator FM (frequency modelling) oscillator is. Deze is uitgerust met Ratio, FM-hoeveelheid en Feedback besturingen. Ondertussen gebruikt de Waveshaper modus een combinatie van golfvorming en golfbuiging, en kan met gemak scherpe bassen en resonante harmonische klanken creëren.

Experimenteren

Afgezien van deze bekende synthese soorten biedt de Arturia MicoFreak ook verscheidene oscillator-modi die meer experimenteel zijn. De ‘Speech’ modus biedt synthetische klinkers en medeklinkers die gescand kunnen worden, terwijl de ‘Granular Formant’ oscillator een golfvorm in deeltjes breekt en je de mogelijkheid biedt om vormen op verscheidene manieren te combineren.

goedkope synthesizer kopen

De USP voor ons is echter de ‘Chords’ oscillator, welke een akkoord van vier klanken biedt. Je gebruikt de ‘Wave’-draaiknop om één van de elf akkoorden te kiezen, de ‘Timbre’-draaiknop verandert de huidige inversie en ‘Shape’ scant door verscheidene golfvormen.

Zoals je nu waarschijnlijk al opgevallen zal zijn, voelt de MicroFreak vaak aan als meerdere synthesizers in één. Als je even geen ideeën hebt voor je huidige patch, dan kan schakelen naar een andere oscillator direct voor nieuwe inspiratie zorgen. Aangezien dit echter een digitale synth is, kunnen veel van deze oscillator soorten een beetje digitaal klinken. Dit hoeft echter niet noodzakelijk een slecht iets te zijn. Wanneer je een brutaal, harmonisch complex geluid nodig hebt dat door een mix heen kan komen, dan kan je dit met deze synth op zoveel verschillende manieren doen.


Klavier

Het Buchla Easel stijl capacitieve klavier met 25 toetsen van de Arturia MicroFreak is een interessante toevoeging qua uitstraling en speelbaarheid, wat een verschillende manier van optreden aanmoedigt. In tegenstelling tot normale toetsen, zijn deze platte PCB-strips bedekt met koperen punten. Deze punten reageren op de hoeveelheid druk die je uitoefent met je vingers. Dit resulteert in de uitvoer van gate, pitch en pressure (of velocity) data, dat je kan koppelen aan elke parameter via de Matrix. Polyfonische aftertouch is mogelijk en je kan ook verscheidene responsopties aanpassen in het ‘Utility’-menu.

beste synthesizer arturia microfreak

Voor het buigen van noten is er een bipolaire Touch Strip waarmee je specifieke sprongen of schuiven onder en boven de huidige pitch in kan voeren en scannen. Voor meer uitvoermogelijkheden kan je gebruikmaken van de toegevoegde arpeggiator. Deze schakel je in met de ‘Arp’-knop, vervolgens stel je de ‘Rate’ en ‘Division’ in, daarna kies je voor een octaafbereik van één tot vier en tot slot houd je een akkoord ingedrukt om te schakelen tussen die noten.

Er zijn ook twee parafonische sequencers toegevoegd, welke elk vier-stemmig zijn. Ze kunnen werken met een globale lengte van tussen de 4 en 64 stappen. Elke sequence kan tot vier MicroFreak parameters opslaan. Zo kan je je handen vrijhouden. Daarnaast kunnen ze ook gebruikt worden als bestemmingen voor mod-taken.


Filter plezier

Hoewel de oscillator onbeschaamd digitaal is, is de filter die hij voed volledig analoog. Je bestuurt deze echter wel digitaal. Deze state-variabele, tweepolige klankvormer is geïnspireerd door het klassieke Oberheim SEM ontwerp en kan geschakeld worden tussen laag-, hoog- en band doorlaatmodi met de ‘Type’-knop en wordt omringd door ‘Cutoff’- en ‘Resonance’-draaiknoppen.

aansluitingen van microfreak arturia

Tijdens het gebruik klinkt hij soepel met uiteenlopende instellingen en hoge resonantie instellingen resulteren in een bevredigend ‘gehuil’. Het 12 dB/oct ontwerp is uiteraard iets soepeler en minder opdringerig dan 24 dB/oct ontwerpen. Ook hadden we graag een andere modus gezien voor diepere filtertaken, maar misschien we dan iets teveel gezien de prijsklasse.

Modulatie

De oscillator en filter parameters van de Arturia MicroFreak zijn uiteraard geschikt voor modulatie. Met het 5 x 7 ‘switchboard’ Matrix van deze synth is het instellen van dit erg makkelijk. De zeven horizontale rijen representeren mod-bestemmingen. De eerste vier zijn onwijzigbaar gekoppeld aan Pitch, Wave, Timbre en Cutoff. Slots Assign 1, 2 en 3 kan je echter willekeurig koppelen door op een bovenste knop te drukken en aan de gewenste parameter te draaien op de synth. De vijf verticale kolommen hebben betrekking op de vijf beschikbare mod-bronnen: Cycling Envelope, Envelope, LFO, klavier Pressure en Key/Arp.

synthesizer kopen klein en krachtig

Voor het instellen van de modulatie draai je aan de Matrix encoder om een specifiek kruispunt tussen bron en bestemming te selecteren. Druk deze vervolgens in om het te activeren en dan draai de knop links of rechts voor positieve of negatieve modulatie. Het is een snelle, intuïtieve werkstroom die je aanmoedigt om meerdere mod-koppelingen tijdens het gebruik uit te proberen.

Modulatiebronnen

Nu we het over modulatiebronnen hebben, kunnen we je vertellen dat deze synth drie primaire modulators biedt: twee envelopes en een LFO. De normale Envelope (Attach, Decay/Release en Sustain) zijn onwijzigbaar gekoppeld aan de filter, waarbij je de cutoff moddiepte toepast met de bipolaire Filter Amt draaiknop. Deze envelope kan ook de amplitude aansturen wanneer de Amp Mod knop geactiveerd is.

synthesizer kopen arturia microfreak review

De Cycling Envelope kan gebruikt worden met een normale of zogenaamde ‘one-shot’ Envelope modus, een Run modus (welke fungeert als een soort van vrije LFO) of ingesteld worden als een Loop, die gekoppeld is aan een LFO die steeds opnieuw geactiveerd wordt. De invloed kan beperkt worden door aan de Amount knop te draaien, terwijl het aanpassen van Rise, Fall en Hold/Sustain hoeveelheden het mogelijk maakt om complexe modsignalen te creëren en samen te voegen. Je kan zelfs de Rise en Fall bogen buigen tussen lineaire, logaritmische en exponentiële vormen door met Shift ingedrukt aan de knoppen te draaien. In praktische termen kan de Cycling Envelope alles creëren van langzame, herhalende rises/falls en gurgles tot je een rare audiorate krijgt. Tijdens dit hele proces geeft het oled-scherm duidelijk aan wat er gebeurt.

De enkele laagfrequente oscillator van de Arturia MicroFreak is redelijk basis, maar doet waar hij voor gemaakt is. Selecteer één van de zes vormen met de Shape-knop, terwijl de snelheid ingesteld wordt met de Rate-encoder. Deze laatste kan je indrukken om te schakelen tussen onbegrensde en tempo gesynchroniseerde modi. Hij kan ingesteld worden op retrigger, envelope-style.

Iconen boven het klavier

Acht iconen bevinden zich boven het klavier. De eerste maakt het mogelijk om noten vast te houden voor uitgebreider spelen. De volgende vier (Up, Order, Random en Pattern) worden gebruikt voor het bedienen van de arpeggiator of sequencer, wat afhangt van welke geselecteerd is. Voor de eerste krijg je willekeurige opties, terwijl je noot invoer en transport bedieningen voor de laatste krijgt.

arturia microfreak review

De volgende twee iconen zijn Spice en Dice. Deze gebruik je samen met het indrukken van de Touch Strip om de noten van de arpeggiator of sequencer effectief te verkorten, verlengen of pauzeren, voor veranderingen tijdens gebruik.


Conclusie

Met zoveel synthese functies verpakt in zo’n kleine doos, is het lastig om niet verliefd te worden op het nieuwste hardware aanbod van Arturia. De meerdere oscillator modi omslaan een bijna eindeloos bereik van timbres, de filter is soepel en divers, de Matrix moedigt je aan om modulatie te verkennen en de optreed en sequencing tools zijn de kers op de spreekwoordelijke taart.

arturia microfreak kopen beste prijs

De echte magie zit hem echter in de combinatie van al dit samen. Dit maakt deze kleine freak veel meer dan een opsomming van onderdelen. Volgens ons zou de Arturia MicroFreak dus zeker op je lijst moeten staan om uit te proberen.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier de beste synthesizers.
8 Totale Score
Freaky goed

Dit is een synthesizer waar je snel verliefd op word. De vele functies in deze kleine doos maken hem een van onze favorieten en we zijn er dan ook zeker van dat je er geen spijt van zal krijgen.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo