Arturia KeyLab MKII review

Hoewel Arturia in haar eerste jaren een softwareontwikkelaar was, maakt het bedrijf nu net zoveel hardware als software. Sommige van deze zijn synths die geluid genereren, zoals de Brute-serie, en sommige zijn controllers. Aangezien de Franse ontwikkelaar een rijk gevulde bibliotheek met soft synths in haar collectie heeft, was het logisch dat ze uiteindelijk begonnen met het produceren van hun eigen MIDI-hardware. Dit doet het bedrijf nu met modellen die geschikt zijn voor uiteenlopende doelgroepen. Van personen die een laptop in hun rugzak doen tot de meer geavanceerde optreders. De Arturia KeyLab MKII zit daar ergens tussen. Het is een serieuze studio MIDI-controller, die nog steeds draagbaar genoeg is (de variant met 49 toetsen in ieder geval) om met je mee te dragen zonder al te veel inspanning. Zoals je verderop zult ontdekken, heeft dit instrument een aantal specifieke functies die hem boven de meeste MIDI-keyboards plaatsen.

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief
  • Goed gebouwd, geweldige werkstroom.
  • Bruikbaar in uiteenlopende opstellingen en situaties.
  • CV in en out
  • Aandrijving via USB of PSU
  • DAW overlays voor makkelijkere controle
  • Goede prestatiegerichte functies
  • Werkt naadloos met Arturia uitrusting
Negatief
  • Sommige personen geven mogelijk de voorkeur aan een iets groter scherm
  • Een paar extra instrumenten was fijn geweest (dit is echter niet een dealbreaker)

Uitstraling en gevoel

De Arturia KeyLab MKII is solide gebouwd in aluminium dat professioneel aanvoelt. Hij heeft de deels retro en deels futuristische esthetica van Arturia, waar wij voorstanders van zijn. De uitstraling is niet zo opvallend als een keyboard van Nord, maar als je een beetje bekend bent in de markt, dan kan je een design van Arturia direct herkennen. Je hebt de keuze uit modellen met 49 en 61 toetsen. Zoals standaard zijn ze functioneel identiek en is het aantal toetsen het enige verschil. Aan de achterkant vind je een uitgebreide selectie van poorten voor het verbinden met een uiteenlopende uitrusting. Er is uiteraard USB voor MIDI en stroom, en een PSU optie als je de controller op zichzelf wilt gebruiken. Sustain, expressie en aux pedaalingangen zijn beschikbaar voor voldoende controle tijdens je optreden. Daarnaast is er ook een CV ingang en twee reguliere MIDI DIN aansluitingen.

Interessant is dat je ook vier CV-uitgangen krijgt (pitch, gate en mod 1 en 2). Deze geven je uiteraard de mogelijkheid om te verbinden met Eurorack en andere modulaire synthuitrusting. De Arturia Beatstep, MiniBrute en verschillende andere hardware-apparaten bieden ook CV-mogelijkheden. Dit betekent dus dat je niet nog meer dozen aan je studio hoeft toe te voegen om je keyboards te laten communiceren met modulaire uitrusting. Als je al uitrusting hebt dat aangestuurd kan worden door CV, dan is dit een geweldige bonus. Is dit niet het geval, dan haalt dit je mogelijk over om die wereld te verkennen.

Aansluitingen

Bediening

Het bovenste gedeelte is waar het meeste bedienen plaatsvindt. Zeer waarschijnlijk begin je met het half-gewogen klavier. Dit heeft volgens Arturia een action met ‘pro gevoel’, wat volgens hen zowel de nuances van zachter spelen en de kracht van meer levendige optredens vastlegt. Het is een prima klavier en zal passen bij uiteenlopende doelgroepen en voor alle soort taken.

Dan is er nog de overvloed aan hardwarebedieningen die beschikbaar zijn. Vanaf rechts beginnend vind je acht draaiknoppen en schuifregelaars. Deze zijn stevig en al gekoppeld aan de primaire parameters van Analog Lab. Zoals als alle bedieningen kan je dit natuurlijk aanpassen. We gebruiken ze persoonlijk liever voor pan en channel niveau. In het midden vind je een klein lcd-scherm met een grote draaiknop, waarbij je feedback krijgt over de actie die je uitvoert of de patch die je laadt. Sommige personen geven mogelijk de voorkeur aan een iets groter scherm. We vonden hem persoonlijk echter groot genoeg voor de meeste van onze behoeften. Wanneer je instrumenten van Arturia gebruikt, dan zal je merken dat alle knoppen al geconfigureerd zijn en de werkstroom is erg soepel. Uiteraard werkt hij ook met andere software.

Afspelen, stoppen, opnemen

Vervolgens is er de DAW-transport controlesectie. Hier wordt gebruik gemaakt van de MCU/HUI-protocollen om hands-on controle voor kerntaken te bieden, zoals afspelen en opnemen. Alle bekende DAW’s worden ondersteund. Je krijgt ook tien magnetische overlays die verwisseld kunnen worden om bij je favoriete DAW te passen. Daarna krijg je de prestatiebedieningen. Dit is een grid van 16 dynamische backlit knoppen die voor alles gebruikt kunnen worden. Denk hierbij aan het maken van beats tot het schakelen tussen configuratie-opties of het activeren van akkoorden.

Er is ook een zogenaamde ‘Intelligent Chord’ functie om je composities te ondersteunen, pitch en mod wheels en ook een snel 4-richting selectie voor MIDI-kanalen om tijdens het spelen te schakelen. Dit betekent dat je niet in menu’s hoeft te duiken om MIDI-kanalen te wijzigen. Dit is vooral handig tijdens live optredens. Hoewel een hoop geboden wordt op het bovenste oppervlak, zijn de werkstroom en lay-out goed doordacht. Daarom zal het niet lang duren om gewend te raken aan alles.

Extra’s

Zoals we aangegeven hebben wordt de Arturia KeyLab MKII geleverd met Analog Lab. Dit is de enorme collectie van Arturia met 6500 presets van de V-collectie. Deze zijn allemaal in een app gestopt die werkt als een plugin of in een standalone modus. Ze zijn allemaal prachtig automatisch geconfigureerd op basis van de hardware van de KeyLab. Je krijgt ook Ableton Live Lite en Piano V, de geweldige collectie van Arturia van 12 gemodelleerde piano’s welke fantastisch klinken. Als je dus nieuw bent in de wereld van computerproductie, dan hoef je niks extra’s te kopen. MIDI-aanpassingen en het opslaan van configuraties doe je met de MIDI Control Center software. Dit is een sjablooneditor voor alle producten van het bedrijf die je kan downloaden.

Klavier en bedieningselementen

Conclusie

De Arturia KeyLab MKII is een uitstekende, goedgebouwde en goeddoordachte MIDI-besturingsoplossing, die zal passen bij een uitgebreide selectie van producers en optreders. Of je hem nu wilt voor aandrijving via USB en het aansturen van je DAW en soft synths, of voor het aansluiten met externe MIDI- en Eurorack uitrusting via CV, het is mogelijk. Je kan hem aandrijven via USB, maar ook via een PSU. Het is dus ook mogelijk om hem zonder computer op het podium gebruiken, wat steeds populairder begint te worden.

Je krijgt alles wat je nodig hebt voor eenvoudig optreden en programmeren en het is allemaal automatisch geconfigureerd voor Arturia software en kan makkelijk genoeg aangepast worden voor andere producten. De toevoeging van Analog Lab en Piano V is geweldig, alhoewel het bedrijf voor deze prijs en gezien hun aanbod waarschijnlijk een paar extra plugins had toe kunnen voegen. In Analog Lab krijg je echter 6500 presets van hen, wat mogelijk hun reactie is als je om meer vraagt. Als je op zoek bent naar een serieuze maar toegankelijke MIDI-besturingsoplossing die enorm veel connectiviteit biedt, dan moet de Arturia KeyLab MKII zeker op je lijstje staan.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo