Alesis V49 review

7.5

€119,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Alesis V49 review
Alesis V49 review
€119,00

Alesis is een bedrijf dat lange tijd een leidende kracht is geweest in de wereld van MIDI-controllers. Het bedrijf uit Rhode Island leidt nu al jaren de opkomst van zeer kwalitatieve, simplistische MIDI-controllers die voornamelijk gericht zijn op studio werk. In deze Alesis V49 review zullen we uitgebreid een kijkje nemen naar de Alesis V49 MIDI-controller. We zullen al zijn belangrijke eigenschappen bespreken en hem zelfs vergelijken met de Alesis VI49 en M-Audio Oxygen 49 (onder andere), om je te helpen een geïnformeerde beslissing te maken.

 

Alesis V49 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Fantastisch keybed dat geweldig voelt en leuk om mee te spelen is;
  • Kwalitatieve hardware voor een plastic controller;
  • Gebundelde software is uitstekend en divers;
  • Fantastische prijs voor de waarde.

Negatief

  • Niet zo aanpasbaar als controllers met meer eigenschappen.

Alesis V49 review midi

 

Alesis V49 review:

Basis overzicht

De Alesis V49 is zo minimalistisch als je kan krijgen op het gebied van controllers, in ieder geval met deze afmetingen. Het keyboard representeert een van de meest betaalbare controllers van het bedrijf ooit met een prijs vanaf €109. Dat is lager dan veel andere vergelijkbare producten die een bereik van 4 octaven bieden.

Deze extreem betaalbare prijs zorgt er mogelijk voor dat je je af gaat vragen of dit specifieke keyboard wel wat kwaliteit te bieden heeft, maar we kunnen je vertellen dat Alesis ons niet heeft teleurgesteld op dit gebied.

Het keybed zelf het 49 toetsen met normale afmetingen, wat 90% van de beschikbare ruimte op het hele keyboard in beslag neemt, wat komt dankzij de kleinere behuizing vergeleken met de VI-collectie, welke verscheidene knoppen en draaiknoppen heeft boven de toetsen.

Op het esthetisch gebied heeft Alesis een aardig functionele en praktische designrichting gekozen, in plaats van de meer stoere look die de Arturia KeyLab controllers hebben. Deze soort uitstraling zal misschien niet bij iedereen passen, vooral personen die op zoek zijn naar iets om regelmatig live op te treden, maar dat is ook niet waar Alesis zich op richt. Er zijn voldoende andere opties die beter passen bij spelers die georiënteerd zijn op live spelen.

keyboard piano Alesis V49 kopen

De additionele eigenschappen die de V49 biedt zijn 8 verlichte trigger pads die gebruikt kunnen worden voor drum sequencing, patronen en loop activatie of misschien zelfs om gewoon programmeringsakkoorden te spelen.

Het bedrijf heeft ook vier verlichte knoppen en vier backlit draaiknoppen toegevoegd, welke makkelijk gekoppeld kunnen worden aan functies in een DAW. Dit is een flinke tegenstelling vergeleken met de grotere en meer diverse opstelling van de VI25 en het is in feite ook een van de grootste verschillen tussen de twee keyboard controllers.

Dit extra gewicht dat van de V-serie is afgehaald zorgt ervoor dat hij nog compacter en lichtgewicht kan zijn, wat betekent dat hij vooral geschikt is voor personen met beperkte beschikbare ruimte of personen die niet op zoek zijn naar iets om iets geks te doen op het gebied van geluidsontwikkeling.

Aan de achterkant van het keyboard wordt deze minimalistische trend voortgezet. Er is een USB MIDI voor stroom en MIDI-thru en ook een aansluiting voor een sustainpedaal. Dat is het. Om eerlijk te zijn is dat ook echt alles wat je nodig hebt van deze jongen, aangezien je niet rechtstreeks zal verbinden met een hardware synth of een paar luidsprekers met dit keyboard.

Zijn doel is veel meer vast en dat is werken binnen een DAW om muziek te creëren en produceren.

We willen zelfs zover gaan om te zeggen dat Alesis met dit product iets in gedachten had dat volledig mobiel is, in ieder geval op het gebied van het standaard niveau voor 49 toetsen. Dit minimalistische ontwerp en gebrek aan kabels en andere gecompliceerde eigenschappen betekent dat dit een keyboard is die je voor onderweg makkelijk met je mee kan nemen, als je genoeg ruimte hebt voor 4 octaven aan toetsen uiteraard.

 

Instellen en compatibiliteit van de Alesis V49

Beste Alesis V49 ReviewZoals we hierboven al aangegeven hebben is de V49 in eerste instantie ontwikkeld om een probleemloze MIDI-controller voor compositie en productie te zijn en gelukkig blinkt hij echt uit op dit gebied. Dit keyboard zou rechtstreeks uit de doos compatibel moeten zijn met zo’n beetje elke DAW waar je maar aan kan denken en na hem getest te hebben op Logic X kwamen we erachter dat het apparaat automatisch herkend werd en binnen een paar seconden na het opstarten klaar was om te beginnen.

Vanaf daar was het programmeren van de verscheidene functionaliteiten zoals draaiknoppen en knoppen er makkelijk, en we ervoeren geen problemen in de tientallen VST-programma’s die we ermee gebruikte. Dit is echt een van de makkelijkste keyboards om in een mum van tijd op te stellen en mee beginnen te spelen en om die reden is het mogelijk een uitstekende eerste aanschaf voor iemand die muziek wil gaan maken met MIDI.

Er zijn niet echt veel andere keyboard controllers met dezelfde hoeveelheid toetsen in deze prijsklasse en als we daar de eenvoud aan toevoegen, dan is dit echt een erg interessante keuze voor beginners.

 

Geluiden

Gebundelde geluiden beginnen steeds belangrijker te worden wanneer je een MIDI-controller uitkiest, omdat steeds meer fabrikanten ze toegevoegd hebben in de doos als een gratis download.

Goedkoopste Alesis V49 ReviewOm die reden is Alesis een partnerschap aangegaan met het in Duitsland gestationeerde Air Music Technology om hun premier programma Xpand!2 samen met de V49 te leveren. Het is bekend dat gebundelde software onvoorspelbaar is op het gebied van kwaliteit, vooral omdat merken die niet een eigen software-oplossing hebben steeds meer onderdruk gezet worden om ze toe te voegen aan hun aanbod. Het geweldige nieuws voor potentiële V49-klanten, is dat Xpand!2 een enorm populair syntheseprogramma is welke een van de meest kwalitatieve synthesizergeluiden heeft die beschikbaar zijn.

Het programma biedt in totaal 2500 verschillende preset patches verdeeld over een grote verscheidenheid aan pads, snaren, leads, drums, bassen en toetsen en elke kan verder verdeeld worden per genre of type.

Dit zijn geweldige geluiden die direct uit de doos fantastisch klinken en zodoende wederom een extra laagje enorme waarde toevoegen voor iemand die op zoek is naar een goedkoop pakket waarmee ze kunnen beginnen zonder dat ze iets anders nodig hebben, afgezien van een computer en een DAW uiteraard.

Er zijn zeker weten voldoende andere zeer kwalitatieve synth VSTs beschikbaar – ontelbare verschillende zelfs. Dat veranderd echter niet hoe indrukwekkend de bibliotheek van Xpand!2 is en we waren vooral onder de indruk van de grote hoeveelheid genres gepresenteerd worden door de presets. Er is een hoop hier om van te genieten en voor de fantastische prijs van €0,00 hoef je om te beginnen niks anders te hebben.

 

Concurrentie van de Alesis V49

Alhoewel Alesis nu al jarenlang het leidende merk voor MIDI-controller keyboards is, wil dat niet zeggen ze geen concurrentie hebben. Vandaag de dag zijn enorm veel merken die kwalitatieve opties voor zo’n beetje elke prijsklasse aanbieden, waaronder het instapniveau waar de V49 zich in bevindt.

Er zijn een verscheidene opties van Alesis zelf die mogelijk een betere keuze voor je zijn, wat afhangt van je specifieke behoeften.

Laten we eens een kijkje nemen in deze Alesis V49 review naar een aantal alternatieven om te besluiten wat uiteindelijk de beste keuze voor je is.

 

Alesis VI49 vs Alesis V49

Zoals we eerder al aangegeven hebben, heeft de V49 een grote broer, welke toepasselijk Alesis VI49 genoemd wordt.

Beste Alesis VI49 ReviewDit keyboard is nagenoeg hetzelfde als de V49, afgezien van het feit dat hij uitgebreid is om extra knoppen en draaiknoppen toe te voegen voor het manipuleren van je geluiden. Dit maakt de afmetingen groter, maar voegt een hoop functionaliteit tijdens dit proces toe.

De VI49 heeft in totaal 36 toewijsbare knoppen en 12 toewijsbare draaiknoppen, wat een groot verschil is vergeleken met de 4 elk bij de V49. Hij heeft ook 16 aanslaggevoelige pads, wat exact twee keer zoveel is als de 8 van het kleine zusje.

Dus welke is de juiste voor je?

Nou het antwoordt op die vraag hangt uiteindelijk af van je voorkeur en individuele behoeften. Als je bijvoorbeeld echt in geluidsdesign wilt duiken en experimenteren en wilt spelen met verschillende effecten en verwerking, dan kan het hebben van meer knoppen en draaiknoppen snel onmisbaar worden.

Als je daarentegen alleen een MIDI-controller wilt gebruiken als een virtuele piano en het opnemen van noten zonder voor de rest veel op het gebied van deze moduleren wilt doen, dan zullen de acht toewijsbare besturingen van de V49 waarschijnlijk prima zijn.

Er is ook nog de prijs waar je rekening mee moet houden, want met een vanaf prijs van €220 is de VI49 ruim €100 duurder. Je moet voor jezelf beslissen of de toegevoegde waarde dit waard is.

 

Alesis Q49 vs Alesis V49

Als we nog een laag aan de puzzel toevoegen, dan is er de Alesis Q49 welke bijna identiek aan de V49 is, maar de trigger pads en draaiknoppen van de laatste mist. Dit product is wat ouder dan de V-serie en voor vele zal dit waarschijnlijk niet de beste keuze zijn.

Als je op zoek bent naar de meest minimale opstelling, dan is deze misschien goed genoeg voor je, maar voor een iets hogere prijs (vanaf prijs voor Q49 is €90) kan je precies hetzelfde keyboard krijgen met de toegevoegde functionaliteit van pads, draaiknoppen en knoppen op de V49.

Het is dus redelijk makkelijk om ervan uit te gaan dat dit de betere keuze voor het overgrote deel van de spelers is.

 

M-Audio Keystation vs Alesis V49

M-Audio is lange tijd een van de grootste concurrenten van Alesis en daar is een goede reden voor. Het bedrijf maakt net zolang als Alesis goedkope MIDI-controllers en de twee merken hebben in die gehele tijd een cultuur van vriendelijke concurrentie gehad.

De Keystation 49 lijkt erg op de Q49, aangezien deze ook de knoppen en draaiknoppen van de V49 mist. Hij is iets goedkoper dan de V49 en ongeveer net zo duur als de Q49 met een vanaf prijs van €91.

Voor sommige zal die prijs het een aantrekkelijke optie maken, maar het is niet een enorm verschil, vooral als je op zoek bent naar functionaliteit. Daarnaast hebben veel personen aangegeven dat de key action van de M-Audio over het algemeen iets zachter is.

Sommige vinden dit fijner, terwijl andere de voorkeur geven aan de stijvere action van de V49.

 

M-Audio Oxygen vs Alesis V49

De Oxygen 49 is de volgende stap na de Keystation, welke 8 MIDI-toewijsbare draaiknoppen, 9 MIDI-toewijsbare schijfregelaars, 6 aparte transportbesturingen en nog een aantal andere besturingen toevoegt.

Er zijn echter geen trigger pads.

Voor sommige zullen alleen de schuifregelaars al genoeg zijn om deze te kopen in plaats van het aanbod van Alesis, omdat sommige personen de voorkeur geven aan het hebben van verticale schuifregelaars voor liveoptredens en controle over synth-parameters. Aan de andere kant is het hebben van aanslaggevoelige pads erg belangrijk voor veel personen en lijkt iets dat men over het hoofd heeft gezien bij de Oxygen 49.

De keyboard controller is beschikbaar vanaf €150, dus het verschil is niet enorm.

 

Conclusie van de Alesis V49 review

De Alesis V49 MIDI-controller biedt een hoop waarde in zijn compacte, plastic behuizing. De controller representeert een van de beste opties voor personen die op zoek zijn naar een capabele controller met een bereik van 4 octaven en zijn mobiliteit maakt hem een instrument om rekening mee te houden als je de normale afmetingen van controllers met 49 toetsen overweegt.

Er zijn keyboards met extra functionaliteit en andere met nog kleinere afmetingen, maar de V49 zorgt voor een balans tussen de twee dat volgens ons aantrekkelijk zal zijn voor een hoop spelers, zowel beginners die op zoek zijn naar iets om makkelijk mee te beginnen als ervaren producers die iets willen dat zowel lichtgewicht als zeer functioneel is.

We hopen dat je genoten hebt van deze Alesis V49 review.

Vergelijk nu prijzen bij:

7.5 Totale Score
Fantastisch keybed dat geweldig voelt en leuk om mee te spelen is

Er zijn keyboards met extra functionaliteit en andere met nog kleinere afmetingen, maar de V49 zorgt voor een balans tussen de twee dat volgens ons aantrekkelijk zal zijn voor een hoop spelers, zowel beginners die op zoek zijn naar iets om makkelijk mee te beginnen als ervaren producers die iets willen dat zowel lichtgewicht als zeer functioneel is.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo