Akai MPC X review

Totaal score:
Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Akai MPC X - €2,008.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Akai MPC X
Laatste updates:
  • €2,008.00 - 2018/12/15
  • €2,009.00 - 2018/11/24
  • €1,999.00 - 2018/11/10
Sinds: 2018/11/10
  • Hoogste prijs: €2,009.00 - 2018/11/24
  • Laagste prijs: €1,999.00 - 2018/11/10

Vandaag bespreken we een standalone sampler/werkstation, de Akai MPC X. Het is vandaag de dag niet meer zo dat wanneer je produceert met een MPC, je creatief probeert te zijn terwijl je jezelf limiteert tot specifieke tools en technieken.

De nieuwe MPC X is alles waar het MPC-universum bekend om staat en zoveel meer. Ja, de MPC X hoef je niet met een computer te verbinden, want het is een computer. Het enige verschil is waarschijnlijk dat je op dit apparaat je e-mails niet kan controleren… nog niet in ieder geval. Laten we eens kijken in deze Akai MPC X review wat je zoal kan verwachten.


 

De hardware

We hebben de MPC Live nog niet zo lang geleden besproken en de MPC X is alles wat de Live is en daarnaast wordt er een legio aan extra functies aan toegevoegd. De MPC X heeft hetzelfde geweldige multitouch, meerkleurige 10.1-inch scherm. Je krijgt acht analoge outs en 4 ins. De inputs zijn XLR/¼-inch combo-aansluitingen. Dus je kan een microfoon aansluiten, 48V fantoomvoeding inschakelen en rechtstreeks opnemen naar audiotracks. Vergeet ook niet hardware direct monitoring voor opnemen met een lage latentie.

muziek productie console mpc akai mpc x review

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Akai MPC X - €2,008.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Akai MPC X
Laatste updates:
  • €2,008.00 - 2018/12/15
  • €2,009.00 - 2018/11/24
  • €1,999.00 - 2018/11/10
Sinds: 2018/11/10
  • Hoogste prijs: €2,009.00 - 2018/11/24
  • Laagste prijs: €1,999.00 - 2018/11/10

 

Net als bij de MPC 5000 vind je vier MIDI-poorten op de X, met twee MIDI IN en vier MIDI OUT. De sequencing van hardware synthesizers met software (de software van de MPC X in dit geval), is nooit makkelijker zoals nu geweest. Je krijgt ook acht CV/Gate outputs op 1/8-inch aansluitingen. Met de terugkeer van analoge synthesizers en een snelle toename van het Eurorack formaat, maakt dit de MPC X erg aantrekkelijk voor personen die werken met spanningsgestuurde hardware.akai mpc x review muziek productie console

Er zitten twee USB 3.0 type A en een USB 3.0 type B op de MPC X. Deze kunnen gebruikt worden om harde schijven, toetsenborden en zelfs MIDI-controllers te verbinden. Ook krijg je twee inputs voor pedalen en een koptelefoon out met zowel 1/8- als 1/4-inch aansluitingen. Op het gebied van opslag krijg je een 16GB SSD, met 10GB van te voren geïnstalleerde inhoud. Er is ook een SSD-slot voor nog meer uitbreiding van opslag en tot slot hardware metingen. Wat hebben ze niet toegevoegd aan dit beest? Misschien een cd-speler?

We moeten uiteraard niet de 16 aanslaggevoelige pads en 16 capacitieve, aanrakingsgevoelige Q-link draaiknoppen met OLED-displays vergeten. Wanneer je de MPC X gebruikt in de controllermodus (jazeker, hij kan werken als een controller voor de MPC 2.0 software) verbonden met een computer, dan zullen de displays makkelijk plug-in parameters laten zien en je de mogelijkheid geven om ze aan te sturen met de Q-link besturingen.

Geen handmatige koppeling en benaming vereist. Als we een gebied moeten benoemen waar de hardware ietwat ontbreekt, dan is dat op het gebied van het aantal audio inputs. Het is geweldig om al die CV-controle te hebben, maar uiteindelijk wil je de audio van je door CV-aangestuurde hardware opnemen en twee inputs zijn mogelijk dan niet genoeg.

muziek productie console kopen mpc akai mpc x review.jpg

We hadden niet de mogelijkheid om de wifi- en Bluetooth-verbinding uit te proberen, maar Akai denkt echt vooruit door zulke functies toe te voegen. De MPC 2.0 software is na de release ook bijgewerkt om ondersteuning voor Ableton Link toe te voegen.

Het hebben van deze functie in de standalone modus is fantastisch en we kunnen allemaal uitkijken naar het gebruiken van de MPC X in de standalone modus, maar gesynchroniseerd via wifi met Ableton en andere apps die Link ondersteunen.


 

De software

Op dit gebied zijn er weinig verschillen vergeleken met de MPC Live. Je krijgt een aanvullende tracktype, namelijk de CV-controletrack. Het hebben van 12 extra Q-link draaiknoppen maakt het ook veel makkelijker om gebruik te maken van de MPC software vergeleken met de MPC Live.

Automatisering is veel makkelijker en de mogelijkheid om alle parameters te visualiseren op de OLED-displays helpt enorm. Je krijgt nog steeds dezelfde audiotracks functie met het bijgewerkte tijdrekkende algoritme, welke makkelijk mee kan komen met de computer DAW-wereld.

Beste Akai MPC X Review

Wat nu geweldig is, is dat je hele tracks rechtstreeks op kan nemen met een condensatormicrofoon in de MPC, waardoor het een veel uitgebreider muziekproductie apparaat geworden is vergeleken met zijn voorgangers.

Je kan niet meer zoals vroeger denken dat de MPC simpelweg een hiphop beatmachine is. Een singer-songwriter zal zich-/haarzelf net zo comfortabel voelen met het gebruik van de MPC als een hiphop-producer.

Het effecten gedeelte is aardig uitgebreid en we vonden voornamelijk de gitaarversterker simulatie-effecten fijn.

Het geweldige is ook dat alle effectenparameters geautomatiseerd kunnen worden. Je moet onthouden dat de software steeds beter zal worden. Dus je kan zelfs nog meer functies verwachten die je momenteel alleen in DAW’s terug kan vinden.


 

Gebruikerservaring

We werden een beetje overweldigd door de MPC X. Het is moeilijk om hem te classificeren als een standalone apparaat, want wanneer we aan standalone denken, dan denken we aan gelimiteerde functies. Met de MPC X zal het moeilijk worden om beperkingen te vinden.

Als dit de nieuwe standaard is voor standalone hardware sequencers, dan hebben de andere fabrikanten nog een hoop om in te halen. Tegelijkertijd raak je echter wel de charmes kwijt van het gebruik van een apparaat met beperkingen en fouten. Zoals we al eerder aangaven, is dit in essentie een op computer gebaseerde DAW die vermomd is als een standalone sequencer.

beste mpc akai mpc x review muziek productie

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Akai MPC X - €2,008.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Akai MPC X
Laatste updates:
  • €2,008.00 - 2018/12/15
  • €2,009.00 - 2018/11/24
  • €1,999.00 - 2018/11/10
Sinds: 2018/11/10
  • Hoogste prijs: €2,009.00 - 2018/11/24
  • Laagste prijs: €1,999.00 - 2018/11/10

 

Het enige minpunt is misschien dat je vergeleken met een computer een veel kleiner scherm van 10,1-inch hebt. We zouden normaal gesproken een hardware sequencer nooit vergelijken met een DAW die je op de computer gebruikt, omdat dat gewoonweg niet eerlijk zou zijn, maar met de MPC X is dat nu wel mogelijk om te doen. Kies een populaire DAW uit en vergelijk hem met de MPC software en je zal ontdekken dat de meeste functies toegevoegd zijn aan de MPC X die je wilt. Kijk naar de functies die je wilt hebben bij een audio-/MIDI-interface en je zal ze allemaal kunnen vinden in de MPC X. De meeste audio-interfaces hebben niet eens een CV out, dus dat is nog beter zelfs.


 

Conclusie van de Akai MPC X

mpc kopen akai mpc x review muziek productie console

Als je nieuw bent in de MPC-wereld, dan is er zeker weten een leercurve met de MPC X, aangezien het een erg krachtige en diepe hardware sampler/sequencer werkstation is.

Ervaren MPC-gebruikers zullen (en zijn waarschijnlijk al) erg blij zijn dat ze eindelijk de standalone ervaring krijgen waar de MPC-serie voor staat sinds Roger Linn de serie ontwierp en producers zoals DJ Premier, Q-Tip, DJ Shadow, J Dilla en vele anderen de serie gebruikte om hun kunst te creëren.

Als je je standalone ervaring uit wilt breiden, dan kan je overschakelen naar de controller modus en het apparaat integreren met plugins van derden en er een conventionele desktopervaring van maken. Al met al is de cirkel nu rond met de MPC-ervaring en de vraag is nu, wat kunnen we nog meer verwachten?

We hopen dat je genoten hebt van deze Akai MPC X review.

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Akai MPC X - €2,008.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Akai MPC X
Laatste updates:
  • €2,008.00 - 2018/12/15
  • €2,009.00 - 2018/11/24
  • €1,999.00 - 2018/11/10
Sinds: 2018/11/10
  • Hoogste prijs: €2,009.00 - 2018/11/24
  • Laagste prijs: €1,999.00 - 2018/11/10

 

9 Total Score
Krachtig apparaat voor de gevorderde muziekmaker

We werden een beetje overweldigd door de MPC X. Het is moeilijk om hem te classificeren als een standalone apparaat, want wanneer we aan standalone denken, dan denken we aan gelimiteerde functies. Met de MPC X zal het moeilijk worden om beperkingen te vinden. Uitstekend apparaat voor de gevorderde muziekmaker.

Laat je mening horen

      Laat een bericht na