Top 10 blinde pianospelers en muzikanten

Het bespelen van een instrument kan een uitdaging zijn voor iedereen, maar een instrument bespelen met een handicap is iets wat voor de meeste personen onmogelijk is. Er zijn echter personen die niet alleen de handicap overwonnen hebben, maar geweldige muzikanten zijn geworden.

De top 10 blinde pianospelers en muzikanten zijn simpelweg fenomenale muzikanten. Als je deze personen hoort spelen, dan zou je nooit weten dat ze blind zijn. Hetgeen wat er nog meer uitspringt met betrekking tot blinde muzikanten, is dat de meeste het zichzelf geleerd hebben.

In de meeste gevallen leerde ze met hun oren om met de piano te spelen, want aangezien ze geen muzieknoten konden lezen speelde ze op basis van geluid.

 

Hoe kan iemand die blind is leren om met de piano en andere instrumenten te spelen?

Als je met een piano of een ander instrument speelt en problemen hebt om iets te leren, van het juist plaatsen van je vingers tot het lezen van muziek, hoe is het dan mogelijk dat het voor iemand die kan zien zo moeilijk is, maar een blinde persoon je talent kan overtreffen?

Er is speculatie en onderzoek dat het idee ondersteunt dat wanneer een persoon een zintuig verliest of zonder een wordt geboren, ze hun andere zintuigen kunnen versterken. Zoals een blinde persoon die de ‘muziek kan zien’ door te luisteren.

Men is er al lange tijd van overtuigt dat wanneer je geboren wordt zonder een van je zintuigen, de vaardigheden van je andere zintuigen versterken om te compenseren. Dus als een kind doof geboren wordt, dan is zijn/haar gezichtsvermogen accurater.

Als een kind blind geboren wordt, dan is zijn/haar gehoor meer accuraat. Er is zelfs bewijs dat als je een van je zintuigen als kind verliest, de andere zintuigen compenseren.

Er is een belangrijke les die wie kunnen leren van deze geweldige muzikanten. Ze zijn het bewijs dat muziek werkelijk van binnenuit komt. Het is niet iets dat van buitenaf komt of het lijkt in ieder geval niet zo.

Nobuyuki Tsujii

 

Wie zijn het?

De lijst van getalenteerde muzikanten die blind zijn lijkt zich over generaties, globale grenzen en zelfs muziekgenres uit te strekken. Alhoewel veel van de bekende muzikanten aangetrokken lijken door blues en jazz genres, zijn er bekende blinde muzikanten vertegenwoordigd in elk genre.

 

Dit zijn de top 10 blinde pianospelers en muzikanten

Nobuyuki Tsujii

Deze jonge Japanse virtuoos is wereldwijd erg populair aan het worden. Voordat hij 25 jaar werd had hij dingen in de muziek bereikt waar veel van ons over dromen.

Hij begon met het spelen van de piano toen hij zijn moeder een deuntje hoorde neuriën toen hij 4 was. Op de leeftijd van 10 trad hij professioneel op met het Century Orchestra Osaka. Hij heeft originele muziekstukken gecomponeerd en wereldwijd opgetreden.

 

George Shearing

Deze memorabele Britse jazz muzikant was vanaf zijn geboorte al blind. Hij versloeg alle verwachtingen. Zijn ouders waren erg arm en hadden zeer weinig middelen. Hij won een beurs voor zijn talenten om naar de universiteit te gaan, maar moest dit opgeven voor een lucratieve carrière. Voor 5 pond per week speelde hij de piano in een lokale pub.

In de jaren 40 ging hij naar de VS en beklom snel de rangen in de muziekindustrie. Hij speelde voor drie presidenten in het Witte Huis en werd herkend door de Koningin van Engeland. In 2007 werd hij geridderd.

 

Ray Charles

Ray Charles was niet blind geboren, maar verloor zijn gezichtsvermogen toen hij 7 jaar was. Ray was geboren en leefde tot zijn 15e op het platteland in Georgia. Hij was een muzikant die het zichzelf aangeleerd heeft en was op zijn 15e een wees. Hij won herkenning van de hele wereld voor zijn zuidelijke blues muziekstijl.

Ray was ook een aardig indrukwekkende handelsman. Hij creëerde zijn eigen label, zodat hij zijn eigen creatieve rechten kon behouden. Hij begon een stichting voor dove kinderen, want voor hem was niet kunnen zien geen handicap, maar niet kunnen horen wel. Zijn stichting geeft beurzen aan studenten die slechthorend zijn.

 

Stevie Wonder

Stevie Wonder is nog een Amerikaanse artiest die zijn gezichtsvermogen verloor toen hij een kind was. Hij was geboren in Saginaw Michigan en had een erg beschermende moeder. Kleine Stevie speelde alleen maar zijn muziek en deed voor de rest niks anders.

Een groot deel van zijn jeugd speelde hij instrumenten, zoals de piano, harmonica en het drumstel voor zijn kerkkoor. Hij werd ontdekt door Motown records en via hen werd hij een grote ster. Stevie wordt gezien als de grootste popartiesten van zijn tijd.

Joaquin Rodrigo

 

Ronnie Milsap

Ronnie Milsap is een country muziek muzikant uit de VS. Hij was ook een van de weinige muzikanten die zijn liefde voor muziek via school ontdekte. Hij werd achtergelaten als een baby en opgevoed door zijn opa en oma.

Hij ging naar de Governor Moorehead school voor de blinden in Raleigh NC, waar zijn liefde voor muziek ontdekt werd. Hij werd een succesvolle klassieke pianist, maar na verloop van tijd besloot hij om zijn liefde voor zijn favoriete genre te achtervolgen, country muziek. Hij kan de viool spelen (alhoewel hij getraind werd met de klassieke viool).

 

Joaquin Rodrigo

Joaquin werd als kind blind door de gevolgen van difterie. Deze klassieke pianospeler gaf al vroeg aan dat zijn blindheid ervoor zorgde dat hij zo aangetrokken werd door muziek. Ook deze muzikant vond zijn liefde voor muziek via school.

Hij begon met het spelen van de piano en viool toen hij 8 was op een school voor blinden in zijn geboorteplaats in Spanje. Toen hij 20 was werd hij gezien als een erg succesvolle violist. Toen hij 23 was schreef hij zijn eerste compositie voor de piano. In 1999 stierf hij na een lang gevierde carrière in klassieke muziek.

 

Ken Medema

Ken Medema werd blind geboren en werd een componist, pianist en ook een expert van andere muziekinstrumenten. Deze in de VS geboren muzikant heeft het overgrote deel van zijn professionele carrière in Canada en Europa doorgebracht.

Toen hij 5 was leerde hij met de piano spelen en leerde via braille om muziek te lezen. Hij is een bekende componist en artiest in vele muziekkringen. Hij is een klassieke muzikant met de geweldige vaardigheid om zowel muziek te spelen en te creëren zonder ook maar ooit een noot gezien te hebben.

 

Jeff Healey

Jeff Healey is de hoofdzanger van de band met zijn naam. Dit Canadese wonder was er vroeg bij. Hij begon met het spelen van de gitaar toen hij 3 was. Hij heeft een aantal albums en speelt in een aantal Amerikaanse films. Hij was de persoon die met de gitaar plat op de schoot spelen introduceerde, in plaats van dat deze vast gehouden wordt.

 

Jimmy Pruett

Jimmy Pruett speelde de piano en komt voor in veel hits uit de jaren 50. Deze Amerikaanse artiest werd blind geboren en werd opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame. Het bespelen van instrumenten heeft hij zichzelf aangeleerd en hij was geweldig op de piano, maar ook erg goed met de gitaar

 

Marcus Roberts

Marcus Roberts is een van de meest bekende jazz artiesten. Hij verloor zijn gezichtsvermogen toen hij 5 was en zijn blinde moeder leerde hem om met de piano te spelen. Zij was een bekende gospel zangeres. Marcus is een succesvolle pianist en speelt ook een aantal andere instrumenten.

Beeld je eens in dat een blind kind door zijn blinde moeder geleerd wordt om met muziekinstrumenten te spelen. Zij heeft het zichzelf ook nog eens aangeleerd. In een interview in een tijdschrift gaf hij aan dat zijn moeder hem niet alleen geleerd had om muziek te spelen, maar het met zijn hele lichaam liet voelen. Zijn geweldige vaardigheden heeft hij volgens hem allemaal gekregen door de liefde en aanwijzingen van zijn moeder. Dat is pas waardering voor muziek.

Marcus Roberts

 

Conclusie

Er is een lijst van ongeveer 40 bekende muzikanten die blind en erg succesvol waren. In de meeste gevallen hebben de muzikanten het zichzelf aangeleerd toen ze erg jong waren.

In veel gevallen worden deze erg getalenteerde muzikanten gezien als wonderkinderen, omdat ze de weg naar hun muzikale genialiteit in veel gevallen al voor hun studie begonnen.

De prestaties van deze personen hebben de wereld laten zien dat het soms een nadeel is op het gebied van kunst en muziek wanneer je ‘normaal’ bent.

Het onvermogen om met hun ogen te zien is duidelijk vervangen door de mogelijkheid om de muziek te voelen en makkelijk te onderscheiden wat aangenaam voor de oren is.

De meeste blinde muzikanten hebben in hun carrière wel eens antwoordt gegeven op de vraag hoe ze zo goed kunnen spelen. Ze gaven aan dat ze konden ‘zien’ hoe de muziek er uit zag in hun geestesoog. Sommige blinde muzikanten hebben zelfs gesproken over de kleur van muziek en hoe het er uit ziet in hun geestesoog.

Deze muzikale grootheden geven duidelijk aan dat we moeten leren om te voelen hoe de muziek ons lichaam vult en in te beelden hoe de muziek er uit ziet.

1 Reactie
  1. Joaquín Rodrigo werd geboren in Sagunto, in de buurt van Valencia, Spanje.
    Op u site vermeldt u dat hij in Italië is geboren.

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo