Hoe een piano vervoeren en verhuizen

Een piano vervoeren vereist een hoop planning en inspanning. Piano’s zijn erg zwaar en hun afwerkingen zijn erg gevoelig voor krassen, inkepingen en deuken. Zelfs een kleine buffetpiano kan rond de 160 kg wegen. Vleugelpiano’s wegen al snel tegen de 500 kg en oudere buffetpiano’s zijn topzwaar, waardoor ze onstabiel en moeilijk om te verplaatsen zijn. Als je de onderstaande stappen echter opvolgt kan je elke soort piano veilig en efficiënt vervoeren.

LEES OOK: De beste digitale piano kopen met onze tips & reviews

 

Een spinet piano vervoeren

Hoe Piano Vervoeren

Ken je piano

Het spinet is de kleinste soort piano die je vaak in huizen ziet. Deze werden geproduceerd van de jaren 30 tot het einde van de 20e eeuw. De compacte afmetingen worden bereikt door slimme bouwkunde van de toetsenmechanismes binnenin. Spinetten zijn vaak niet erg hoog (vaak nog geen meter) en ze hebben over het algemeen een lengte van tegen de 150 cm, hetzelfde als andere buffetpiano’s.

 • Ondanks hun kleine afmetingen wegen ze vaak tenminste 140 kg, waardoor het verplaatsen van deze piano’s een teaminspanning is die niet onderschat moet worden.

 

Plan je route

Zorg voordat je begint met het verplaatsen dat je een duidelijke route van start tot finish in gedachten hebt en deel deze met iedereen die meehelpt.

 • Gebruik een meetlint om alle deuren en openingen te meten waar je doorheen moet.
 • Als de piano naar een verhuiswagen verplaatst moet worden, zorg er dan voor dat de laaddeuren open zijn en planken (om in de verhuiswagen te lopen) geplaatst zijn. Begin eerst met het verplaatsen van de piano en doe daarna de lichtere meubelstukken, zodat jij en je team voldoende ruimte om te manoeuvreren hebben.
 • Om veiligheidsredenen is het aanbevolen om één persoon per 45 kg te rekenen voor deze en alle buffetpiano’s. Waarschijnlijk heb je uiteindelijk meer mensen dan nodig, maar extra personeel kan op andere manieren helpen (zoals het openen van deuren) en kan invallen wanneer iemand moe is.

 

Bereid de piano voor

Vergrendel de deksel van het spinet en het keyboard (als die er is). Wikkel de piano in dikke dekens of speciale verhuisdekens (zoals deze) en gebruik verpakkingstape om de dekens rond de piano te bevestigen. Dit zal krassen op de afwerking en hoeken voorkomen.

»» winkel voor verhuisdekens 

 

De piano vervoeren

De kleine afmetingen van een spinet maken het verplaatsen relatief makkelijk. Maak gebruik van zoveel hulp als je nodig denkt te hebben en laat iedere persoon een ander onderdeel van de piano tegelijkertijd optillen. Zorg ervoor dat iedereen stevig vanuit onder de behuizing van de piano tilt. Verplaatst de piano in kleine, rustige stappen naar zijn eindlocatie.

 • Verplaats de piano nooit meer dan een paar meter voor te stoppen en te zorgen dat iedereen weer goede grip heeft.

 

LEES OOK: 5 Tips om Je Digitale Piano te Onderhouden

 

Een studio of grote buffet piano vervoeren

Piano Vervoeren tips

Ken je piano

Een van de meest voorkomende soorten huispiano’s is de buffetpiano. Deze piano’s hebben normaal gesproken dezelfde breedte als een spinet en ondanks de verschillen tussen volledig verticale en kleinere studio buffetpiano’s, kunnen beide op een vergelijkbare methode verplaatst worden.

 • De kleinere studiomodellen wegen meestal tussen de 180 en 270 kg.
 • De enorme volledig verticale modellen kunnen rond de 400 kg wegen.
 • Het zwaartepunt van een studiopiano is meestal lager dan bij de grotere modellen, aangezien deze een hoogte van ongeveer 1,2 meter hebben, in plaats van de 1,5 meter van de grotere modellen.

 

Plan je route

Begin met het vrijmaken van een pad naar je bestemming en meet alle doorgangen om ervoor te zorgen dat je de piano hier doorheen kan krijgen.

 • Zorg dat de verhuiswagen al geopend is en oploopplanken klaarliggen.
 • Probeer een persoon per 45 kg te regelen.
 • Zorg ervoor dat iedereen die helpt met tillen stevige leren werkhandschoenen draagt en wanneer mogelijk een band om de rug te ondersteunen.

 

Bereid de piano voor

In tegenstelling tot een spinet zijn deze grotere buffetpiano’s te (top)zwaar om te verplaatsen zonder een wijde onderwagen. Nadat je de deksel(s) van de piano hebt vergrendeld en de piano in dekens hebt gewikkeld, verplaats je de onderwagen naar een uiteinde van de piano en met de hulp van je team plaats je hem rustig op de onderwagen.

 • Zorg dat er zich zoveel mogelijk personen aan de onderwagen kant van de piano bevinden om het gewicht te ondersteunen. Dit is vooral belangrijk om te onderhouden bij grote buffetpiano’s, aangezien deze vaak erg topzwaar zijn.
 • Laat de zwaartekracht niet het werk voor je doen. Verplaats de piano rustig van begin tot einde met mankracht.

 

De piano vervoeren

Zorg ervoor dat je team het gewicht van de piano ondersteunt op basis van zijn zwaartepunt en leid de onderwagen langzaam naar de eindbestemming.

 • Als de piano op de onderwagen te hoog is om door een deuropening te passen, dan zal hij rustig een paar centimeter per keer opgetild en verschoven moeten worden door de opening. Plaats de piano weer stevig op de onderwagen zodra je hem door de deuropening heen hebt.
 • De juiste manier om elk object op te tillen is door de knieën zakken, een rechte rug houden en met je benen tillen. Zorg ervoor dat iedereen die helpt weet wat de juiste manier van tillen is.
 • Als je het gevoel hebt dat de piano in onbalans is, schreeuw dan stop en vertel iedereen om de piano rustig op de grond te zetten. Maak aanpassingen aan de positie van de onderwagen en/of je team en probeer het opnieuw.

 

Een vleugel piano vervoeren

Vleugel Piano Vervoeren

Ken je piano

Een vleugelpiano is lang en laag, wat ervoor zorgt dat hij een beter geluid heeft dan een buffet, maar daardoor neemt hij ook meer ruimte in beslag. Om deze reden zie je vleugelpiano’s bijna nooit in een huis.

 • Vleugelpiano’s zijn net als buffetpiano’s qua afmetingen opgedeeld in babyvleugels, welke zo’n 230 kg wegen, standaard vleugels en tot slot concertvleugels. Deze laatste zijn de grootste van ze allemaal en kunnen tot wel 600 kg wegen en meer dan 2,7 lang zijn. Het verplaatsen van een vleugelpiano is echter hetzelfde voor alle afmetingen.

 

Plan je route

Zoals bij de andere piano’s moet je ook bij de vleugelpiano de weg vrijmaken en alle openingen opmeten.

 • Vanwege de afmetingen van een vleugelpiano wordt deze vaak op zijn kant vervoerd, dus zorg ervoor dat deuropeningen hoog genoeg met voldoende ruimte over.
 • Als de piano te diep is om door een deur verplaatst te worden met ruimte over, dan is er professionele hulp vereist.

 

Bereid de piano voor

Dit is waar het verplaatsen van een vleugelpiano veel lastiger wordt dan een buffet. De makkelijkste manier om een vleugelpiano te verplaatsen (en hoe professioneel verhuizers dat doen), is hem om een rollend onderstel (meubelroller), wat in principe een gewichtdragende plank op wielen is. Til met zoveel mogelijk personen de baskant van de piano op en schroef de poten van de piano los. Zet de piano voorzichtig neer en wikkel de poten in dekens. Doe vervolgens hetzelfde met de hulp van je team bij de overgebleven poten en de behuizing van de piano.

 • Rollende onderstellen/meubelrollers kan je vaak huren als je er zelf niet een hebt of je kan natuurlijk zelf een maken (zorg er echter wel voor dat hij stevig genoeg is).
 • Zorg ervoor dat de deksel van zowel de piano als het keyboard goed vergrendeld zijn.

»» Bekijk de bestverkochte meubelrollers hier

 

De piano vervoeren

Til voorzichtig de achterkant van de piano omhoog, terwijl je tegelijkertijd het keyboard uiteinde gelijkmatig optilt. Zodra de piano in balans op het onderstel geplaatst is, kan je hem verplaatsen door rustig te duwen aan de achterkant en te trekken aan de voorkant. Extra hulp moet aan beide kanten van de piano staan om hem in balans te houden tijdens een ongelijkmatige ondergrond.

 • Het is de bedoeling om de piano verticaal op het onderstel te plaatsen, met de linkerkant (baskant) op het onderstel, zodat de treblekant naar boven gericht is en het keyboard verticaal staat.
 • Onthoud dat de piano zwaarder wordt richting de baskant, wat waarschijnlijk betekent dat het zwaartepunt dichter aan die kant dan de andere kant is.

 

Tips voor een piano vervoeren bij meerdere verdiepingen

1. Schakel professionele hulp in

De veiligste manier om een piano naar boven of beneden te verplaatsen op een trap, is professionele verhuizers inhuren. De grote afmetingen, het ongelofelijke gewicht en het onduidelijke zwaartepunt van een piano, maken het een gevaarlijk voorwerp om te verplaatsen in verticale ruimtes voor personen die geen experts zijn.

 

Buffet Piano Vervoeren

2. Gebruik alle uitrusting waar je aan kan komen

Bezoek een doe-het-zelf zaak en spreek met iemand die kennis heeft over de afmetingen en het gewicht van de piano, om te helpen besluiten wat het beste voor je zal werken.

 • Een onderwagen met banden of riemen kan een piano naar boven of beneden verplaatsen op een trap veel makkelijker maken.
 • Speciaal ontworpen onderstellen voor piano’s zijn ook een optie.

 

3. Leer alles over de trap

Ontdek alle mogelijke informatie over de leeftijd, het ontwerp en de compositie van de trap. In sommige gevallen is een trap niet gemaakt om een gewicht van een piano van ruim 300 kg en vier of vijf volwassen verhuizers te ondersteunen, wat betekent verplaatsen (via de trap) niet mogelijk is. Het is beter om dit van tevoren te weten in plaats van dat je ernstige schade aan je/een huis en mogelijk verwondingen veroorzaakt.

 

4. Ondersteun het onderste uiteinde

Als je om wat voor reden dan maar ook besluit om geen professionele hulp in te schakelen voor het verplaatsen van je piano, onthoud dan dat het uiteinde van de piano dat naar beneden gericht is nog meer gewicht zal hebben dan op een vlakke ondergrond.

 • Het overgrote deel van de mensen die je helpen moet aan het onderste uiteinde van de piano helpen om deze stabiel te houden. Niemand mag echter recht achter de piano staan en er moet voldoende ruimte zijn om opzij te stappen. Een zwakke schakel kan betekenen dat de persoon die achter de piano staat geplet zal worden door het gewicht.
 • Zorg ervoor dat iedereen makkelijk aan de kant kan stappen als jullie de controle over de piano verliezen.

 

5. Beweeg langzaam

Neem regelmatig een pauze, nog vaker dan bij een vlakke ondergrond. Op adem komen en je positie aanpassen is erg belangrijk tijdens het verplaatsen op een trap. Stop na elke trede, zet de piano neer, zorg dat iedereen goede grip heeft en gaat naar de volgende trede. Door langzaam te werk te gaan zal je ervoor zorgen dat iedereen een goede grip heeft en het risico op verwondingen minimaliseren.

 

6. Pas op bij bochten

Bij elk bocht, zelfs op onderwagens of onderstellen, is het mogelijk dat de piano gedraaid of op een andere manier gemanipuleerd moet worden. Een paar sterke en goed gebalanceerde personen kunnen de draai maken. Zorg er wel voor dat iedereen zoveel mogelijk ruimte heeft en stevig op beide voeten staat.

 

We hopen dat een piano vervoeren met deze tips een stuk makkelijker voor je wordt. Heb je zelf nog tips, laat dan hieronder een reactie achter.

1 Reactie
 1. veel dank voor het delen van deze informatie. Ze helpen enorm!

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo