5 Tips om Je Digitale Piano te Onderhouden

Het is een algemeen bekend feit dat traditionele piano’s een hoop werk vereisen in onderhoud. In feite zouden velen zelfs durven zeggen dat het onderhoud dat een piano vereist hen naar alternatieven drijft, zoals digitale piano’s. Betekent dit dan dat een digitale piano helemaal niet onderhouden dient te worden? Uiteraard niet. Digitale piano’s moeten net als ieder instrument onderhouden worden als je wil dat ze enkele jaren meegaan. Hier zullen we je dus enkele tips geven om je digitale piano te onderhouden

1. Kies een plaats voor je piano.

5 Tips om Je Digitale Piano te Onderhouden

Behandel je digitale piano net als ieder ander waardevol meubelstuk; behandel hem in feite net als een traditionele of akoestische piano. Een digitale piano dient ook beschermd te worden tegen schade van hitte, water en zelfs vocht. Daarom is het goed de locatie van de piano in je huis te overdenken.

 • Plaats de digitale piano NIET direct op een plaats waar veel doorgang zal zijn. Je wil niet dat mensen tegen de piano blijven botsen, of zelfs tegen de hoeken.
 • Plaats de piano NIET te dicht bij electronische toestellen die hitte afgeven, zoals de verwarming, computer en ovens, om maar enkele te noemen.
 • Plaats de piano WEL op z’n minst 4 meter van de hittebronnen die hierboven vermeld worden.

2. Gebruik Enkel Degelijke Poetsmethoden

Digitale piano’s moeten op een bepaalde manier gereinigd worden. Zelfs de beste digitale piano’s zijn niet volledig immuun tegen schade; vele piano’s zijn beschadigd geraakt voor de simpele reden dat hun eigenaars ze niet op de juiste manier reinigden.

Gebruik GEEN water of vochtige doek om de piano te reinigen. Gebruik liever een droge, propere doek.

Check de instructies of de handleiding voor specifieke methoden, gewoon voor de zekerheid.

Was WEL je handen en wrijf ze goed droog voor je piano begint te spelen, vooral als je net gegeten hebt of huishoudelijk werk hebt gedaan.  Je wil geen vuil of vet van je handen op de toetsen. Het vuil kan ook je vingers beïnvloeden tijdens het spelen.

LEES OOK: Hoe je piano toetsen schoonmaken?

3. Observeer Degelijk Pluggen

Roland LX15 sfeer

Er zijn al vele ongelukken gebeurt door beschadigde elektrische outlets of verkeerd pluggen, dus je moet zeker leren hoe je de plugs met respect behandelt.

Overlaad de outlet NIET door je digitale piano in te pluggen met je computer, microgolfoven en andere elektrische apparaten. Een outlet delen kan op de geluidskwaliteit inspelen en de algemene prestatie van je piano. Dit leidt tot kortsluitingen, brand en lichamelijk letsel, om nog maar te zwijgen van de enorme schade die het kan toebrengen aan je piano.

Laat de kabels NIET argeloos rondslingeren. Zorg er zeker voor dat ze uit de weg hangen, zodat niemand er per ongeluk over valt.

Zorg ervoor dat je outlet goed werkt. Check de outlet strip en vervang die indien je problemen ondervindt.

Unplug de piano wanneer je die niet gebruikt, maar zorg er wel voor dat je hem eerst uitschakelt.

4. Gebruik de Digitale Piano zoals het Hoort

Onthoud: een digitale piano is een digitale piano. Het is een muziekinstrument, niet zomaar een meubelstuk om dingen op te plaatsen of andere dingen op te doen dan muziek maken.

 • Gebruik hem NIET als ladenkast. Het gewicht dat je op de piano legt kan de klank aantasten, om nog maar te zwijgen van de schade die het aan het oppervlak kan aanbrengen.
 • Gebruik de piano NIET als eettafel. Eet je maaltijden in de keuken of eetkamer, niet bovenop je digitale piano.
 • Drink NIET aan je digitale piano. Het is geen bar waar je je glas wijn kan achterlaten. Je wil niet per ongeluk water morsen over gevoelige onderdelen van de piano.
 • Leun NIET op je piano. Je gewicht zou nog het meeste schade kunnen toebrengen, het zou je piano zelfs kunnen doen omvallen.

5. Bescherm je Digitale Piano

Roland HP 507 review

Dus wanneer je de piano niet gebruikt laat je hem daar gewoon zo staan? Net als tijdens het gebruik is de piano ook kwetsbaar wanneer niemand hem bespeelt.

 • Laat je toetsen NIET onbeschermd achter. Stof is funest voor zowat alle elektronische apparaten, en aangezien het overal terecht kan komen, raakt het zo bij de gevoelige onderdelen van je piano. Stof op de sensors heeft bijvoorbeeld een impact op de performance van de piano.
 • Sta je huisdieren NIET toe op de piano te klimmen. Naast de gebruikelijke vuile plekken en schrammen kan hun vachthaar ook in de sensors van andere componenten belanden, wat de akoestiek van de piano aantast.
 • Schakel de piano WEL correct uit na het gebruik.

Zodra je problemen opmerkt, neem contact op met bevoegd service-personeel. Breng je digitale piano niet naar zomaar elke elektricien voor onderhoud. Check de garantie om te kijken welke voorwaarden gelden en ga verder van die info.

Conclusie

Dit zijn maar enkele van de tips om je digitale piano te onderhouden. Je zal sowieso een hoop meer ontdekken, vooral in de digitale piano reviews geschreven door gebruikers, op basis van hun eigen ervaringen. Het belangrijkste om het meeste uit je piano te halen is er vooral van genieten. Gebruik hem zo vaak je kan om prachtige muziek te maken, en als je dat dan toch doet, om er enorm van te genieten! Dat is per slot van rekening waar de digitale piano voor ontworpen werd.

LEES OOK:

9 Opmerkingen
 1. Het toetsenbord van mijn yamaha clavinova is na 15 jaar gebruik vuil bij de toetsen tussen zwart en wit. Moeilijk te beteiken met een droge doek….Hoe moet ik dit reinigen?

 2. de toetsen van mijn Kaway electronische piano galmen na. Een paar toetsen komen niet meer helemaal omhoog na aanslag. Dat was gisteren nog niet zo. Is dit probleem op te lossen? Graag uw advies,
  met vriendelijke groet, Lisette Spronck, Amsterdam.

 3. Van mijn Clavinova doen alle C toetsen het niet meer? Is dat eenvoudig op te lossen?
  Al vast bedankt Dennis

 4. Mijn Yamaha P120 digitale piano is al wat ouder dus heeft wat probleempjes n.l er blijven toetsen hangen,komen niet meer omhoog.En af en toe valt het rechter kanaal weg.Wat kan ik doen of laten doen?

  • Dag, A.C. de Smidt.

   Ik kom net pas (na 2 jaar jammer genoeg) je post tegen hier op de website over je Yamaha P-120 vragen. Zelf heb ik ook een Yamaha P-120 en deze heb ik helemaal zelf gereviseerd. Inmiddels heb ik heel veel ervaring hiermee, en wil je graag helpen.
   Je mag mij wel mailen op edk160@hotmail.com met vragen.

  • wij hebben er ook last van
   heb jij al een oplossing gevonden?

   • Dag, Ik zie net de posts hier op de website met vragen over de Yamaha P-120. Zelf heb ik er ook een en die heb ik helemaal gereviseerd. Inmiddels heb ik heel veel ervaring hiermee, en wil je graag helpen met advies. Stuur maar een berichtje naar:
    edk160@hotmail.com

    Groet, Erik

 5. @Aan allen met een Yamaha P-120: Ik heb inmiddels heel veel ervaring met revisie en onderhoud van dit prachtige instrument ! Ik zie dat het al bijna 2 jaar geleden is dat hier gepost is over de P-120 met vragen. Hopelijk lezen jullie deze reactie want ik wil jullie graag adviseren of helpen met jullie vragen. Groet Erik

 6. ik heb een clavina nova digitaal er blijven toetsen hangen
  repareerd u ook ?
  kan u dit aan huis oplossen ?groetjes justine lous
  bergen op zoom

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo