Akai MPK 88 review

Akai MPK 88 review

De Akai MPK88 geeft je de controle en het gevoel waar je naar op zoek bent. Met 88 volledig gewogen toetsen geeft deze USB-aangedreven MIDI-controller je het gevoel van authentieke snaren en hamers, zoals bij een echte piano. Zou de MPK88 het keyboard voor jou kunnen zijn? Haal hier de feiten, deze review brengt je de pro’s en cons van dit professionele keyboard.

Akai MPK 88 review

De Akai MPK 88 Opstellen

Uit de doos weegt dit keyboard 29,5 kilogram. Maar wees niet otmoedigd. Hoewel dit keyboard wat zwaarder is, het installatieproces is enorm simpel: Plug and play.

Zodra je je nieuwe Akai MPK88 MIDI-controller opgesteld hebt kan je simpelweg je computer met het keyboard verbinden via USB.

Akai MPK 88 review digitale piano

De MPK88 komt met vele voorgeprogrammeerde mogelijkheden voor de populairste software-programma’s en DAW’s, zoals Reason, Live Lite, FL Studio en meerderen. Zodra je het keyboard met het gewenste programma hebt verbonden ben je klaar om creatief te zijn. Gelukkig is het een pijnloos proces.

Dus je hebt hem uit de doos gehaald en bent klaar om hem te gebruiken, maar wat ga je eigenlijk precies doen met deze digitale Akai piano? Wat het eerste opvalt zijn de 88 toetsen, 16 MPC-pads, rijen vol knoppen, faders en talloze andere knoppen, een LCD-scherm en 2 wielen. Dat ziet er veelbelovend uit, dus laten we enkele andere eigenschappen van dit keyboard bekijken. 

Gebruik en Functies

  • Laten we beginnen met de 16 MPC-pads. Akai geeft je 3 extra databanken voor 64 creatieve opties. Naast de MPC-pads heb je ook een nootherhalingsoptie met verstelbare snelheid. De pads zijn gevoelig voor aanraking en uitgerust met 127 snelheden. Zo krijg je natuurlijk klinkende percussie alsook een hoop andere creatieve opties. Akai deed het vooral goed met de MPC, maar hoe zit het met de toetsen?
  • Met 88 toetsen heb je genoeg ruimte om te spelen en het authentieke gevoel van een echte hameractie-piano te beleven. De toetsen voelen lekker springerig, wat een aangenaam gevoel geeft bij het spelen. Sommigen zullen vinden dat de toetsen op dit keyboard wat te luid zijn, wat lastig kan zijn als je wil opnemen met een microfoon tijdens het spelen. Voor de meesten zou dit echter geen problemen mogen opleveren.
  • Aan de rechterkant van het toetsenbord bevinden zich 24 toekenbare Q-link-knoppen, knoppen en faders met 3 banken, wat het totaal brengt op zo’n 72 toekenbare software-parameters. Deze opties bieden je vrij veel controle over talloze dingen als track volume, panning, treble, bass en zo veel meer. Met zoveel controle in handen heb je een veel vlottere werkflow. En het bevordert het creatieve proces enorm.
  • De linkerfuncties helemaal bovenaan worden bestuurd door middel van 2 wieltjes: Pitch en modulering. Het pitchwiel is een genot om mee te werken en het wiel centreert zichzelf. Het modulatiewiel biedt ruimte voor eindeloos creatief verkennen, en staat je toe klanken te tweaken wanneer je maar wil.
  • Vervolgens de key-split en arpeggiator De MPK88 biedt je de mogelijkheid het toetsenbord in twee te delen en aparte klanken toe te kennen. Zo kan je je creativiteit zelfs nog meer de vrije loop laten. Voeg hier dan nog eens de arpeggiator aan toe, die afgesteld is op het tempo en meerdere snelheden bevat; de artiest in je zal helemaal bevrijd zijn. Om je handen ook wat vrijheid te gunnen terwijl je de arpeggiator bedient is er een “Latch”-knop. Deze zal de noten voor je vasthouden.

De Akai MP88 MIDI Controller is een opmerkelijk apparaat. Dit keyboard zal je zonder twijfel verwennen. Talloze uren loopende beats en melodieën, opdat je spelplezier zowaar eindeloos zou lijken. Dit is allemaal uiteraard schitterend, maar hoe zit het met de prijs?

akai mpk 88 review piano

»» Onze Piano Aankoop Gids

Hieronder vergelijken we de zeer betaalbare Akai MPK88 met andere piano’s in zijn soort, op basis van gewicht, prijs en zelfs Amazon reviews.

Heb je Wat Wisselgeld?

De prijs weegt op tegen het gewicht, met zo’n 600 euro, maar dit is pakweg de beste digitale piano voor minder dan 750 euro. Met alle functies en algemene ervaring van de MPK88 valt de prijs verrassend mee. Het ongeloofelijke gebruiksgemak, de creatieve vrijheid en besturing betalen voor zichzelf.

Er valt veel goeds te zeggen over dit apparaat, maar heeft hij dan totaal geen nadelen? Wel, er zijn gelukkig geen grote cons hier. De MPK88 is goed ontworpen en heeft een geweldige uitstraling in iedere studio. Maar aangezien we al zijn goede kanten nu wel gehad hebben, laten we ook eerlijk zijn over zijn minpunten.

Uit met de Zware Jongens

  • Zwaargewicht: Het is waard hier te noteren dat dit een vrij zwaar instrument is. Zorg ervoor dat je een stevige stand hebt.
  • Hoor je dat?: De toetsen mogen dan wat luider zijn, maar dit is een hamer-actie-keyboard.
  • Je Kan Niet Stoppen?: Er is geen aan/uit-knop op dit beest. Je zal hem moeten uitschakelen door de USB-kabel te verwijderen, maar waarom zou je ook, toch?

Je zal met moeite bezwarende moeilijkheden tegenkomen bij de MPK88. Hij is goed gebouwd en ruimt enige creatieve blokkade zonder enige moeite uit de weg. Het valt haast niet te ontkennen dat de MPK88 ideaal geschikt is voor productiewerk. Dit is een geweldige deal zodra je begrijpt wat je voor je geld krijgt. Als bonus gooien ze er ook een editie van Ableton Live bovenop om je aan het werk te zetten. Dat gezegd zijnde, laten we nog even kijken naar de accessoires die je kan overwegen naast de MPK88.

Accessoires – een Kers op de Taart

  • Keyboard Stand: Denk er ook zeker aan dat je 30 kilogram moet ondersteunen.
  • Sustain/Epression Pedaal Je moet er wel nog pedalen bij kopen, maar die kosten gelukkig niet zo veel.
  • Stof Cover: Behandel je MPK88 zoals het hoort door hem tegen stof te beschermen.
  • Gepimpt: Sites als com geven je de mogelijkheid de kleur van je MPC pad te veranderen, ze te upgraden; ieder Akai-accessoires je maar wil vind je daar.

Akai MPK 88 vs. Studiologic VMK-188

Dit zou natuurlijk maar een matige review zijn zonder een vergelijking, niet? Hier zullen we de MPK88 met de Studiologic VMK-188:

akai mpk 88 review piano
  • Je kan de Akai MPK 88 al krijgen voor minder dan 600 euro, terwijl de VMK-188 voor iets minder dan 750 euro over de toonbank gaat.
  • Je zal ook 30 kilogram moeten tillen. De Studiologic VMK-18 weegt in vergelijking slechts 20 kilogram.
  • Dit komt omdat de MPK-88, in tegenstelling tot de Studiologic, pads heeft.
  • Beiden zijn uitgerust met Hameractie
  • Beiden zijn uitgerust met USB
  • De Akai komt met Pitch Modulering Wheels, waar de Studiologic uitgerust is met een Pitch Modulering Joystick
  • En beiden zijn snelheidsgevoelig.

Op basis van deze vergelijking kan men besluiten dat Akai de winnaar is. Hoewel hij zwaarder is, je krijgt wel duidelijk meer voor je geld. De MPK88 lijkt een ware droom voor iedere producer.

Het enige besluit zou dus moeten zijn dat dit het keyboard voor jou is. Het is tenslotte een geweldig instrument om creaties mee te scheppen. Een instrument dat bijgesteld en bestuurd dient te worden om je werkflow te verbeteren. Akai slaagt daar aardig in en biedt je voldoende controle en vrijheid. Globaal genomen is de Akai MPK88 MIDI controller een indrukwekkende, alsook enorme, hulp en inspiratie in de studio. Voor de volledige lijst van specificaties, uitrusting en accessoires kan je een kijkje nemen op AkaiPro.com.

Sla onze website op in je favorieten voor meer digitale piano’s en reviews.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo