Yamaha AvantGrand N3 review

Zolang keyboards met stroomkabels bestaan is het reproduceren van het geluid en de speelervaring van een concert vleugelpiano het ultieme doel geweest. De Rhodes en Wurlitzer die nu bekend zijn vanwege hun unieke geluiden, waren oorspronkelijk bedoeld als akoestische piano kopieën. De eerste elektronische stage piano’s moesten het doen met toevoegen van een piano achtige aanval en verval aan analoge waveforms. De CP60, CP70 en CP80 van Yamaha deden zogenaamde pickups onder echte snaren en hamers, waardoor ze hetzelfde deden voor de piano als Les Paul voor de gitaar deed. In 1983 voegde Kurzweil multisampling in hun K250 toe. Nu we tientallen jaren verder zijn hebben we een hoop technologische ontwikkelingen gezien. Meer polyfonen, meer snelheidslagen, sympathische resonantie, sustainpedalen, release samples en we kunnen nog veel even doorgaan. De AvantGrand probeert nu niet alleen naar voren te springen, maar op een nieuw niveau te komen. Dit doet hij door je oren, ogen, vingers en beide kanten van je hersenen te overtuigen dat je een echte concert vleugelpiano speelt. In deze Yamaha AvantGrand N3 review zal je ontdekken of dat gelukt is.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Yamaha AvantGrand N3 review:

Plus- en minpunten in een oogopslag

Positief

  • Komt dichterbij het reproduceren van het geluid, de akoestiek en aanrakingservaring van het spelen van een akoestische concert vleugel dan elke digitale piano, hardware of software tot op heden.
  • Beste speakersysteem die we gehoord hebben in een instrument in deze categorie.
  • Uitstekende bouwkwaliteit.
  • Prachtig ontwerp.

Negatief

  • Mist de multitimbrality, arranger features en lesfuncties die sommige high-end digitale pianokopers mogelijk verwachten voor deze prijs (€15.990).

Yamaha AvantGrand N3 – De digitale kant

Yamaha noemt de AvantGrand een akoestische/digitale hybride en het eerste gevoel dat dit waar is komt door het feit dat zowel de akoestische als de digitale pianoafdelingen van het bedrijf net zoveel invloed hadden tijdens de ontwikkeling.

De digitale kant is de klank generatie. Yamaha voerde volledig nieuwe sampling sessies met hun CFIIIS concert vleugelpiano uit. Alhoewel ze niet adverteren hoeveel velocity lagen aanwezig zijn (voor de concurrentie en het besluit om niet te adverteren richting spec-spotters), denken onze oren dat het ver in de tien is. Tijdens het volledige speelbereik van pppp tot ffff hoorde we alle dynamische drama en rijke harmonische opbouw waar we aan gewend zijn bij de CFIIIS. We konden echter niet horen dat de AvantGrand schakelde van een sample naar een andere. De reactie van een toets naar de ander was ook verrassend gelijk over de volle 88 noten. Zelfs met een koptelefoon op merk je op dat dit een van de meest nauwkeurige en uitgebreide sampling inspanningen is tot op heden in een hardware digitale piano.

Goedkoopste Yamaha AvantGrand N3 Review

De eerste van twee vleugelpiano presets is warm en perfect gebalanceerd voor klassieke en zachtere jazz. De tweede is wat helderder en meer modern, maar niet zo erg om te stellen dat Yamaha een heldere piano heeft gemaakt. De eerste elektrische piano is een gevoelvolle Rhodes emulatie, een beetje aan de schone kant, met een goede chorus en voldoende low-end kracht als je daar naar op zoek bent. De tweede EP is meer als de DX-7. Deze en een klavecimbel met authentieke toetsen vrijlating geluid is alles wat je krijgt op het gebied van de niet piano geluiden. Je zal niet eens de normaal verplichte General MIDI bank krijgen. Het is duidelijk dat Yamaha zo min mogelijk technologische afleidingen als mogelijk wil hebben, om zodoende de boodschap te geven hoe dicht dit in de buurt van een echte vleugelpiano komt.

Om dezelfde reden zal je geen parameters vinden om de sample volume vrij te laten, voor sympathetische resonantie of andere details die je mogelijk in de software wereld aan zou passen. Deze details zijn echter wel aanwezig en worden prachtig weergegeven en dwalen af naar subtiliteit. Als je bijvoorbeeld een staccato akkoord speelt terwijl je andere toetsen ingedrukt houdt (of het demperpedaal), dan zal je de ongedempte snaren op de juiste manier horen resoneren. Het is belangrijk om te onthouden dat je ook geen knoppen of menu’s krijgt voor zulke dingen op een echte concert vleugel.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Yamaha AvantGrand N3 – De akoestische kant

De AvantGrand is verantwoordelijk voor wat er na het geluid gebeurt wanneer ze uit de speakers komen op een manier dat geen enkele andere digitale piano kan evenaren. De basis is redelijk simpel. Onder de deksel van de N3 zitten vier woofer/tweeter paren: drie aan de linkerkant, midden en vlak aan de voorkant en eentje midden achterin. Deze komen overeen met waar Yamaha de microfonen heeft geplaatst toen ze bezig waren met de sampling van de CFIIIS piano. Wat uit een bepaalde speaker komt, is wat in die desbetreffende microfoon ging. Bass frequenties worden zachtjes verdeeld over vier subwoofers die naar de grond zijn gericht aan de onderkant van de unit. Wij vonden dat dit perfect de manier nabootst waarop bass van onderen naar je toe komt wanneer je luid de lage klanken speelt op een echte vleugel.

Het gaat een beetje dieper dan multichannel geluid. De output van elk kanaal werkt samen met de vorm van de behuizing en deksel. Dit zorgt ervoor dat verschillende frequenties reflecteren, in de lucht mengen en de weg naar je oren vinden op dezelfde manier als de snaren en klankkast van een echte vleugel. Alhoewel het N2 model minder speakers heeft, volgt deze hetzelfde principe en is deze meer geoptimaliseerd voor een buffet behuizing.

Als dit slecht uitgevoerd wordt, dan kan dit resulteren in een geluid waar je de ‘gaten’ in hoort. Yamaha heeft het echter zo goed gedaan dat niet alleen het realisme met kop en schouders boven alle andere high-end digitale baby vleugels met ingebouwde speakers uitsteekt waar we mee gespeeld hebben. We zijn namelijk ook zo verwend dat we moeite hebben om weer via studio monitors piano te spelen. Deze zijn prima voor overdubbing of het mixen van piano in een project van meerdere muziekstukken, maar voor soloprestaties miste we de N3 toen de review periode voorbij was.

Het akoestische arsenaal van de N3 bestaat ook uit een klankkast resonator. Dit zijn een paar omzetters die verbonden zijn met het hard hout onder de lessenaar. Samen met het TRS systeem onder de toetsen (waar we hieronder meer over vertellen), komen deze erg ver om de vibraties die je voelt tijdens het spelen van een echte vleugel te reproduceren.

Beste Yamaha AvantGrand N3 Review

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

Keyboard actie

De AvantGrand N3 en N2 toetsen hebben virtueel de actie van een echte vleugelpiano. Ze voelen dus exact als de echte op het gebied van gewicht gradatie, echappement en elk tastbare aspect. Onder de kap registreren optische hamersensors note-ons en standaard snelheid informatie. Toetsensensors (ook optisch) weten echter binnen een mum van tijd wanneer je een toets aanslaat en waar die toetsen zijn. De geluidsbron kijkt naar al deze factoren om te beslissen welke klankinhoud je te horen krijgt van een noot. Het resultaat? De meest belangrijke deugd van een goede pianist. Het gevoel (een zeer uitgebreide berekening van fysica en geometrie dat veel dieper gaat dan simpelweg hoe hard je speelt) op de AvantGrand is net zo goed als een echte vleugel. Dit is simpel gezegd de beste vinger naar muziek verbinding waar we altijd naar op zoek zijn in een digitale piano.

Het laatste percentage van het realisme van de actie is het TRS (Tactile Response System), een omzetter onder de toetsen die vibraties naar je vingers stuurt. Je kan het horen als je het primaire volume erg laag zet, het klinkt als een gedempte piano. Wij vonden de intensiteit rond medium het beste.

Besturing en MIDI Yamaha AvantGrand N3

Op dit gebied wordt de technologische factor wederom verborgen en Yamaha heeft een volume knop, drie LED en tien geborstelde aluminium knoppen in een stijlvolle kleine lade verborgen die je vanuit het toetsenbord uitschuift. Dit betekent dat veel handelingen, zoals het spelen van demo liedjes, aanpassen van gevoeligheidsintensiteit (je hebt de keuze uit hard, medium, zacht en vaste snelheidscurves) en transposing allemaal gedaan worden door iets vast te houden terwijl je op iets anders drukt.

Ja hij heeft MIDI (vijf-pin aansluitingen, geen USB), dus je kan een sequentie van een DAW maken als je dat wilt. Je kan ook liedjes met een enkele track opslaan naar of MIDI files afspelen vanaf een USB. GM en XG bestanden zullen afspelen, maar aangezien de AvantGrand niet multitimbral is, zal je alleen datgene op MIDI kaneel 1 horen. De AvantGrand speelt ook perfect DKV bestanden af voor Disklavier piano’s. Het is echter niet nodig dat de toetsen net zo bewegen als op een Disklavier. Daarnaast zal je wederom alleen maar een piano horen op een multitrack bestand.

Yamaha AvantGrand N3

Conclusie Yamaha AvantGrand N3 review

Yamaha heeft een nieuwe standaard neergezet voor wat mogelijk is met een vervanging voor een vleugelpiano en met een dramatische marge. De grote vraag blijft echter of hij de vraagprijs waard is. Een punt die mensen mogelijk aan zullen geven, is dat je voor hetzelfde geldt of minder een degelijke baby vleugel kan vinden. Na zes weken met de N3 gespeeld te hebben en de piano verscheidene keren vergeleken te hebben met echte akoestische vleugels van verschillende afmetingen, vonden we dat we iets van 182cm en tenminste €25.000 nodig hadden om te vergeten dat de AvantGrand nooit gestemd hoeft te worden of niet reageert op temperatuur en vochtigheid en zachter gezet kan worden om stil te oefenen. Het punt dat we duidelijk proberen te maken, is het feit dat de AvantGrand zo authentiek klinkt en speelt, dat zelfs puristen die zulke standaard verkoopargumenten van digitale piano’s weggewuifd hebben, voldoende reden hebben om hun keuze te overwegen. Yamaha heeft niet alleen een technologische sprong gemaakt, maar een tegenstrijdig iets bereikt. Namelijk een digitale piano die bedoeld is voor personen waarvoor een echte piano alleen maar goed genoeg is.

»» klik hier voor meer info, prijzen & gebruikersreviews »

.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo