Kurzweil Artis Review: frisse piano geluiden

Kurzweil Artis Review

€1.816,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Kurzweil Artis Review: frisse piano geluiden
Kurzweil Artis Review: frisse piano geluiden
€1.816,00
Laatste Amazon prijsupdate was: 2024/07/13 10:29 am
× Product prijzen en beschikbaarheid kloppen met betrekking tot de datum/tijd aangegeven en zijn onderhevig aan verandering. De prijs en beschikbaarheid informatie weergegeven op Amazon.com (Amazon.in, Amazon.co.uk, Amazon.de, etc) op het moment van aankoop is geldend voor de aankoop van dit product.

In de vroege jaren negentig zette Kurzweil de keyboard markt op zijn kop met de PC88: een betaalbare, draagbare stage piano met 88 toetsen, dat erg gauw het favoriete instrument werd voor keyboardspelers die optraden, waaronder ook ikzelf. Nu heeft Kurzweil de Artis geïntroduceerd, hun allerlaatste stage piano-meets-all-around gig keyboard, met hun lang verwachte nieuwe piano sample. Uiteraard zijn de verwachtingen erg hoog gespannen. Zal het net zoveel hoofden doen keren als zovele van hun andere aanbiedingen hebben gedaan?

Kurzweil Artis Review stage piano front

  • PROS: Gloednieuwe 128MB Duitse vleugelpiano. Enorm krachtige VAST engine. 128-stemmige polyfonie. Het beste stem-stelende algoritme op de markt. Geweldige vintage toetsen en niet-piano geluiden.
  • CONS: Geen toegang tot primaire programma’s als split/layer aan staat. Slechts tien Favorieten beschikbaar. Geen opname/playback van audio files via een externe flashdrive. Geen drum patronen op het toestel. Geen aftertouch.
  • Eindconclusie: Alles waar Kurzweil PC series fans van houden plus een langverwacht nieuwe piano multisample, alles samen in een op optredens gericht interface.

Bekijk hier de beste online prijs & gebruikersreviews >>>

Overzicht

Met in feite alle processor kracht en de volledige sound set van Kurzweil’s vlaggenschip PC3K8, biedt de Artis een nieuwe gestreamlinede interface die ontworpen is om eenvoudig aan alle klanken en features te kunnen, nodig voor keyboardspelers die zoeken naar een “kostwinnend” instrument.

Kurzweil Artis stage piano zijkantProgramma navigatie gebeurt met een groot draaiwiel en Vorige/Volgende knoppen, of 16 Categorie knoppen, waarvan elke 16 aparte Programma knoppen heeft die dubbel dienst doen als alfanumeriek toetsenbord. Dubbel drukken op de Programma knoppen op de onderste rij geeft je toegang tot de MIDI programma wijziging, ROM-play demo melodietjes, en een erg leuke feature met de naam Program Demo dat een korte zin afspeelt om duidelijk te maken hoe de designer die elk geluid programmeerde zou willen dat het gebruikt wordt.

Negen schuivers en vijf toewijsbare knoppen geven je realtime controle over tal van nuttige parameters die afhangen per Programma. Nog vier andere knoppen zetten zones aan of uit. Een drie-bands master EQ vind je naast de volume schuifknop, en biedt je zowel high als low shelving, als een sweepable midrange. Speciaal daarvoor voorziene transponeer knoppen vind je boven de pitch en mod draaiknoppen, samen met een Variatie knop die van functie verandert afhankelijk van het programma, zoals het in werking zetten van een pad of het toevoegen van een effect. Onder de display zijn er zes zachte knoppen die verschillende dingen doen afhankelijk van de mode van de unit. Daaronder vind je nog tien extra knoppen die je met één druk op de knop je favoriete sounds geeft.

De Kurzweil Artis is uitgerust met hetzelfde hammer-action Fatar TP-100 keybed dat ook gebruikt wordt in de SP4-8 stage piano. Het is glad, en sneller voor het spelen van niet-piano riffs dan vele weighted actions, met als keerzijde van de medaille dat ze niet zo stevig voelt als de TP40L action gebruikt in de PC3K8. Zoals geïmplementeerd in de Artis geeft de action geen aftertouch door.

Achter Paneel

Kurzweil Artis aansluitingenHet achter paneel van de Artis is waar je twee footswitch poorten kan vinden waarop je ofwel enkele conventionele pedalen kan aansluiten, ofwel TRS pedalen die halve demping voor piano geluiden ondersteunen, of dubbele pedalen. Er is een aparte poort voorzien voor een continuous control pedaal. USB poorten zijn ook voorzien voor zowel computer verbindingen als USB-stick opslag van Programma data. De 1/8″ stereo input wordt gebruikt om een muziek playback toestel naar de output te leiden. De koptelefoon poort vind je vooraan, onder de toonhoogte en mod wielen.

Architectuur

De Kurzweil Artis is volgeladen met sounds geselecteerd van de ingebouwde wave ROM van de PC3K, de KB3 orgel motor, en de Kore64 uitbreidingsROM voor wat betreft de PC3 series. Dit samen zorgt voor wat wel eens het meeste gevarieerde geluidspalet zou kunnen zijn voor een stage piano tot op de dag van vandaag:

  • 256 Programma’s georganiseerd in 16 banks van elk 16 Programma’s.
  • Nog eens 256 slots zijn voorzien om je eigen programma’s op te slaan, maar het bewerken dat je op de Artis kan doen is beperkt tot het opslaan van variaties op de parameters die Kurzweil vooraf ingesteld heeft aan een bepaalde Programma controller.
  • Een gratis software editor (beschikbaar op kurzweil.com/product/artis/downloads) maakt dat je bijna elke parameter in de machine kan aanpassen.

Om het even welke vier programma’s kunnen gesplitst en/of gelayerd worden over het keyboard in Multis; net zoals met Programma’s zijn er 256 in de fabriek ingesteld, en 256 vrij voor de gebruiker. Je kan ook elk PC3 programma inladen.

Bekijk hier de beste online prijs & gebruikersreviews >>>

In Programma mode, kan de Artis gesplitst en gelayerd worden met behulp van de zachte toetsen onder de display. Dit roept een secundair programma op, dat veranderd en getweaked kan worden alsof je in Programma mode zit – maar de enige manier om toegang tot het primaire Programma te krijgen is door de split/layer te annuleren. Bovendien zal het activeren van een split of layer de eerste twee schuifknoppen instellen om het volume te controleren; maar je zal ze eerst tot het volle volume moeten openschuiven voordat ze beginnen werken.

Kurzweil Artis Review stage piano frontIn Multi mode controleren de vier eerste schuifknoppen alle vier de zones, en elke zone kan aan of uit gezet worden door gebruik te maken van de knoppen boven de schuifknoppen. Telkens wanneer een schuifknop in Programma wordt bewogen, wordt de parameter die erdoor gecontroleerd wordt op de display getoond, zodat je niet hoeft te raden naar wat welke schuifknop doet in elke context. Als je talloze realtime opties die beschikbaar zijn dankzij de VAST engine in gedachten houdt, is dat een erg leuk extraatje. Net zoals bij de PC3, controleren de eerste paar schuifknoppen typisch de filter cutoff en resonantie, en de laatste controleren effecten zoals galm diepte en vertragingstijd.

Alle effecten die je vond in PC3K’s indrukwekkende engine zitten ook in de Artis, maar enkel die gekozen door Kurzweil voor elk Programma kunnen gebruikt worden, en opnieuw, aanpassingen op het toestel zijn beperkt tot het veranderen van de waarden van vooraf ingestelde parameters. Multi mode geeft je meer controle over effecten kettingen, maar je zal nog steeds de gratis editor software willen voor dieper maatwerk.

In Gebruik

Kurzweil Artis spelen sfeerAls diehard Kurzweil fan, kon ik haast niet wachten om Artis’ nieuwe “Duitse Vleugelpiano” sample te horen. Het is verdorie best wel indrukwekkend, en overduidelijk een verbetering van de triple-strike piano multisample die Kurzweil al zolang heeft gebruikt. De klank is rijk en vol, en de kracht van de VAST engine en de mogelijkheid om tot 32 layers per Programma te gebruiken (elk mogelijk er tussen in gewoven met een fijn bepaalde snelheid  en/of toetsbereik) is erg effectief gebruikt om een zeer realistische en genuanceerde piano te maken die duidelijk superieur is aan alles wat Kurzweil al op de markt heeft gebracht. Het fff piano sample is misschien wat schel voor sommige spelers, maar valt vast in de smaak bij zij die houden van een dynamische piano die dwars door een mix heen snijdt.

De EPs en Clavs komen bijna allemaal meteen van de PC3, en bieden een erg mooie selectie van echt nuttige geluiden. Bovendien is het best wel cool om het KB3 orgel te hebben in een stage piano. In KB3 mode gedragen alle schuifknoppen zich als drawbars, en de negen knoppen boven de schuifknoppen controleren alle functionaliteiten die je verwacht van een daarvoor gebouwd drawbar orgel: harmonische percussie, vibrato/koor, key klik, toonwiel remmen, en meer. Als de KB3 mode aanstaat, doet de Variatie knop dienst als een toggle voor het rotary speaker effect. Hoewel dit het niet haalt van de betere daarvoor voorziene pedalen en clonewheels die je momenteel op de markt vindt, klinkt het beter dan om het even wat anders dat je kan vinden in een doe-het-allemaal instrument van het Artis’ type.

De synth geluiden zijn fantastisch. Hetzelfde geldt voor de pads, die erg warm zijn en geweldig voor layering. De 16 strijkers programma’s zijn meteen geplukt uit de String ROM, Orchestral ROM, en (voor Mellotron strijkers) Vintage Keys ROM van de PC3, en klinken prachtig.

Er is ook een drum bank met steengoede samples en Programma’s van de Kore64 uitbreiding, maar geen enkel drum patroon kan ook maar ergens op het toestel gevonden worden, behalve dan in de hiervoor genoemde Programma Demos.

Conclusies Kurzweil Artis Review

Keyboardspelers hebben al jaren gewacht op een nieuw piano sample van Kurzweil, en de Artis lost dat in en zelfs meer. In wezen is het een PC3K8 geluiden engine (sanssequencer) met een verschillend keybed, een eenvoudiger interface, en het door gebruikers inlaadbare 128 MB flash geheugen is vervangen door 128MB piano ROM. Als je de synthese kracht van Kurzweil wil maar met frisse piano geluiden en een eenvoudiger, meer op optredens gerichte bediening dan de PC3 reeks, dan is de Artis mogelijk het product voor jou.

Bekijk hier de beste online prijs & gebruikersreviews >>>

Ben je er nog niet uit?

Bekijk dan zeker ook onze Stage Piano TOP 10 of onze Piano reviews.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo