Casio CTK-2400 review

De Casio CTK-2400 is een lichte, compacte digitale piano met 61 toetsen die over verschillende features beschikt die interessant zijn voor zowel keyboardbeginners als muzikanten die al verder gevorderd zijn en muziek willen opnemen. Laten we eerst naar de basics kijken: het is een smaller keyboard, meet 100 x 15 x 40 cm en weegt 5k g. Dit maakt het makkelijk om het instrument te vervoeren en zelfs om hem ergens in je kamer te plaatsen aangezien hij gewoon op je bureau past. Dit laatste zal nodig zijn omdat bij de Casio CTK-2400 geen standaard of demperpedaal worden bijgeleverd.

CTK-2400: op maat van beginners

Casio CTK-2400

De CTK-2400 beschikt over een cool LCD-scherm met volgende features: het tonen van een paar handen voor de vingerzetting, de display van de alfa en bassleutel die de noten toont terwijl je ze speelt en een klein keyboard met oplichtende toetsen wanneer je ze aanslaat.Met meer dan 400 verschillende stemmen en 150 ritmes heeft de gebruiker een ruime waaier aan keuzes. Je kan kiezen tussen verschillende soorten instrumenten zoals piano’s, orgels, drums en nog veel meer. Maar het neusje van de zalm is toch wel de sampling feature. Dit keyboard heeft een ingebouwde microfoon waarmee je tot twee seconden geluid kan opnemen en dan als sample kan gebruiken als een stem voor je keyboard. What’s not to like?!

Met deze feature heb je dus een eindeloze bron aan stemmen en sounds aangezien je er zo veel als je zelf wil kan creëren.

Met dit keyboard heb je 48 polyfonen (het aantal toetsen die tegelijkertijd kunnen klinken). Dit is vrij laag indien je het instrument wil gebruiken voor gevorderd spelen maar dat is niet echt waar de CTK-2400 voor bedoeld is. Het is een sampling keyboard en dit is simpelweg niet iets wat de klassieke pianist gebruikt.

De educatieve features op het LCD-scherm maken duidelijk dat dit een keyboard voor beginners is. Daarbij krijg je nog 20 liedjes in de databank en een bijgeleverde liedjesboek. Dit keyboard is ook gepast voor zij die zich op muziekproductie willen storten met de sampling feature en de USB/MIDI-aansluiting voor een makkelijke verbinding met pc’s en Macs.

Een minpuntje is het feit dat een standaard en demperpedaal niet meegeleverd worden, ook omdat zoveel andere keyboards deze twee wel meeleveren. Hoewel dit snel op te lossen is door een kort bezoekje aan de dichtstbijzijnde muziekwinkel, kan het toch als een minpuntje aanzien worden.

Het kan nog een bijkomend nadeel zijn dat de toetsen niet gewogen zijn, hoewel ze wel aanvoelen en eruitzien als bij een echte piano. Voor een beginner kan dit later moeilijkheden geven wanneer hij overschakelt naar een echte piano, waar de toetsen wel gewogen zijn. Je speelt dus niet op een instrument dat de beste ervaring van een echte piano dupliceert.

Vergelijking met de CTK-3200

CTK-3200

het is interessant om even te kijken naar de features van andere Casio’s en daar de features van de CTK-2400 tegenover te plaatsen. Laten we starten met de CTK-3200.

De look van beide is hetzelfde: zwart en bijna identieke afmetingen. Ze delen ook veel dezelfde kenmerken:

 • 60 toetsen
 • AHL (Acoustic and Highly-compressed Large-waveform) geluidbron die zorgt voor stemmen met realistische sound
 • 400 stemmen en 150 ritmes
 • 48 toetsen polyfonie
 • Lesfunctie om songs aan te leren met behulp van het LCD-scherm
 • Sampling functie
 • USB/MIDI-optie
 • Auto-begeleiding

De CTK-3200 beschikt verder over volgende features:

 • Wiel voor pitch bending dat 0-12 semitonen toelaat
 • Music challenge spel dat de kennis van de speler test
 • Twee niveau’s van aanraakgevoeligheid

De CTK-2400 heeft ook features die de CTK-3200 dan weer niet heeft. Vooral in de details van de sampling functie. De CTK-2400 heeft een ingebouwde microfoon terwijl de CTK-3200 een audio input jack heeft om samples op te nemen. De maximale lengte van de samples is langer bij de 2400. Met de long-sampling functie neemt hij tot 2 seconden op en de short sampling functie tot 0.4 seconden.

De CTK-3200 daarentegen kan enkel 3 samples opnemen, elk tot 1 seconde tegenover de 5 korte samples en 1 lange sample bij de 2400. Tenslotte heeft de CTK-2400 10 types sampling tonen en de 3200 geen enkele.

Het is duidelijk dat de CTK-2400 de winnaar is op vlak van sampling keyboard, tegenover de 3200 die slechts enkele sampling features aanbiedt. De 2400 heeft meer ampling opties, een ingebouwde microfoon vergeleken met de audio-in jack en dan veel meer samples aan dan de 3200.

Wil je voor een sampling keyboard gaan, ga dan voor de CTK-2400. De CTK-2400 en 3200 zijn beide goed voor beginners maar de 3200 vertrouwt meer op het spelen op zich tegenover de 2400 die zich meer focust op samples.

Vergelijking met de CTK-2300

CTK-2300

Laten we nu de CTK-2400 vergelijken met de CTK-2300, een andere keyboard uit dezelfde familie. Beide keyboards zijn bijna volledig identiek:

 • Zwarte look
 • 62 toetsen met geen aanraakgevoeligheid
 • 400 stemmen en 150 ritmes
 • 48 toetsen polifonie
 • ISB/MIDI-aansluiting
 • Sampling functie
 • Lesfunctie waarmee je liedjes kan leren met het LC scherm
 • Inbegrepen: muziekstandaard en liedjesboek

Het lijkt erop dat de enige grote verschillen zijn dat de CTK-2300 een kortere sampling capaciteit heeft van 1 seconde voor tot 3 tonen en, zoals de CTK-3200, gebruikt de sampling functie een audio-in jack tegenover de ingebouwde microfoon van de 2400. Een ander klein verschil is de beschikbaarheid van de Music Challenge game in de lesfunctie van de CTL-2300.

Vergelijking met de Yamaha PSR-e243

PSR-e243

Nu we de gelijkenissen en verschillen tussen de Casio CTK-2400 en andere Casio keyboards hebben blootgelegd, kunnen we de CTK-2400 vergelijken met nog een ander bekend en respectabel merk: Yamaha.

Het eerste Yamaha keyboard dat we gaan vergelijken met de CTK-2400 is de PSR-e243. Dit is ook een keyboard met 61 toetsen en geschikt voor de beginnersmuzikant. Hij is groter dan de CTK-1400 terwijl hij 4kg weegt, dit is 1 kg lichter dan de CTK-2400.

De gelijkenissen:

 • 61 toetsen, geen aanraakgevoeligheid
 • Lesfunctie (de Yamaha Education Suite)
 • USB-aansluiting
 • Reverbeffecten
 • Liedjesbibliotheek

De verschillen: de PSR-e243 is volgende kenmerken rijker dan de CTK-2400:

 • 385 stemmen, 100 begeleidingsstijlen
 • Geen sampling functie
 • Sound controller app en een app die je vooruitgang bijhoudt (iOS compatibel)
 • Portable grand knop
 • Ultrabreed stereo sound
 • Song playback wordt continu aangepast aan het tempo van de speler

Het lijkt erop dat het grootste verschil tussen beide neerkomt op het gebrek aan de sampling functie van de PSR-e243. Een ander groot verschil is de iOS-compatibiliteit van de PSR-e243. De laatste Yamaha’s lijken allemaal over de sound controller app te beschikken. Deze app laat je toe om de keyboard vanaf je iPhone of iPhone te bedienen.

Yamaha legt dus meer de focus op de aansluitingen en de CTK-2400 meer op sampling en muziekproductie.

Ondanks de verschillen zijn ze beide wel nog steeds gericht op de beginnersmuzikant.

Vergelijking met de YPT-240

 Yamaha YPT 240

Het laatste keyboard dat we met de CTK-2400 zullen vergelijken, is nog een Yamaha: de YPT-240. Dit keyboard heeft ook 61 toetsen en ideaal voor de beginnersmuzikant.

Deze Yamaha beschikt net zoals de vorige Yamaha over de Yamaha Education Suite en is compatibel met iOS. Hier kun je de sound controller app vinden om de settings te controleren. Ook hier is er geen aanraakgevoeligheid maar de YPT-240 heeft wel Master EQ settings waar je de sound settings kan aanpassen naar je eigen smaak.

Dit keyboard lijkt zeer hard op de PSR-e243 waardoor de lijst van verschillen met de CTK-2400 praktisch gelijk is aan de lijst hierboven met de verschillen tussen de CTK-2400 en de PSR-e243.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste keyboards of ga onmiddellijk het beste casio keyboard kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo