Piano stemmen

piano stemmenHet regelmatig laten stemmen van jouw piano zal zeker doorklinken in je speelplezier. Als een piano ieder half jaar gestemd wordt, hoeven de snaren niet zoveel verplaatst te worden tijdens de stemming en blijven zij langer goed staan. Met als resultaat, langer een zuiver geluid. Ook is de piano dan sneller gestemd.

Als u een piano van een particulier wil kopen, raden wij je aan een pianostemmer er even naar te laten kijken.

Als je helemaal zeker van de zaak wil zijn kan je hem het beste ook voor de verhuizing laten stemmen. Immers, als de pennen waar de snaren aan vast zitten niet meer stevig in het hout zitten, kan hij moeilijk of niet meer gestemd worden. Ook weet je dan van te voren wat voor klank hij heeft en wat de eventuele reparatie of onderhoudskosten zullen zijn.

Een oude piano kan soms door los zittende stempennen niet meer op standaard toonhoogte gestemd worden. Zodoende kan de piano thuis heel anders klinken dan bijvoorbeeld de piano in de pianoles; dit kan verwarrend zijn als je een liedje hebt ingestudeerd. Ook kan men dan niet meespelen met bijvoorbeeld een CD (dat soms bij lesboekjes ingesloten zit).

Wat kunt u zelf doen om u piano te onderhouden.

  1. De kast stofvrij houden met een zachte doek.
  2. Zorgen dat er zo min mogelijk stof tussen de toetsen komt.
  3. De toetsen kunt u schoonhouden door wat ruiten schoonmaakmiddel op een niet te vochtige zemen lap te doen en ze daarmee af te vegen.
  4. De piano eens in de vijf jaar een onderhoudsbeurt te laten geven. Het mechaniek en de toetsen zullen dan zo afgesteld en nagekeken worden dat alles weer goed loopt. Het resultaat zult u merken aan het speelgemak van de piano.
  5. De lucht vochtigheid in de gaten houden. Het ontstemt raken van de piano wordt mede veroorzaakt door de luchtvochtigheid. Door de werking van het hout veranderd ook de spanning op de snaren. De luchtvochtigheid mag tussen de 60 en 70% zijn.
  6. Laat ongedierte niet in uw piano wonen, muizen vinden het heerlijk om van al het beschikbare vilt een nestje te maken.
  7. Zet geen planten of vochtige dingen op de piano, als er vocht in de piano komt is dit zeer schadelijk voor de snaren, het stof en vilt en het houtwerk.

LEES OOK:

BesteDigitalePiano.nl
Logo