De eerste Yamaha S-line werd een decennium geleden gelanceerd en was ontworpen om geweldige features en geluiden te bieden in een pakket die specifiek gericht is op stage/solo spelers in plaats van hardcore geluidontwerpers. Na verscheidene reïncarnaties heeft Yamaha nu de XS gelabelde S serie keyboards uitgebracht, welke momenteel bestaat uit de S70XS en de S90XS. Het enige verschil tussen de twee is het lengte van het keyboard, waarbij de S70 een 76 gewogen hammer-action toetsenbord heeft en de S90 88 toetsen. In deze Yamaha S70XS review zullen we een kijkje nemen hoe goed dit keyboard presteert.
Opgelet! Deze piano is niet meer leverbaar. Bekijk hier de opvolger: Yamaha piano’s
Yamaha S70XS review:
Features
De actie is zeker weten erg goed (goed gebalanceerd en niet te zwaar) en heeft geen last van een sponzig gevoel. Daarnaast kan je er ook veel verschillende geluiden/instrumenten mee afspelen, waaronder synths en orgels.
Alhoewel de S70XS zeker niet een keyboard is die je als lichtgewicht zou omschrijven (25,5 kg), is het zeker mogelijk voor één persoon om hem te tillen. Zodra je hem echter in een behuizing voor optredens hebt gestopt wordt het dragen van de S70Xs een taak voor twee personen.
De bouwkwaliteit is erg goed met mooie houten eindpanelen en een militair metalen behuizing. Alle schuifknoppen en draaiknoppen voelen geweldig aan en dat is ook iets wat je zou verwachten van een instrument in deze prijsklasse (€2159). Er is zelfs een standaard die je uit kan klappen en waar je je laptop op kan zetten.
Qua interface en lay-out hebben we een beetje een gemengd gevoel. Er is een hoop gaande op het voorpaneel (teveel voor een stage instrument) en het kan redelijk verwarrend zijn om te navigeren. Nog een minpunt is het kleine scherm. Alhoewel we Yamaha toejuichen om alles toegankelijk te maken zonder op het scherm te hoeven vertrouwen, is dit iets van een synthesizer van vijf jaar geleden. Een goed punt is echter dat de Cubase AI4 gebaseerde VST editor deze minpunten in ieder geval een beetje teniet doet.
We hebben nog steeds het gevoel dat sommige Yamaha keyboards last hebben van te gecompliceerde interfaces en de S70XS zet deze traditie jammer genoeg voort, waardoor programmeren soms frustrerend is met te veel scrollen en op knoppen drukken.
Er is echter wel toegang tot meeste primaire features door gebruik te maken van het matrix systeem/draai- en schuifknoppen, waaronder filter cutoff, resonantie, envelopes, effecten/effectwaarden en delen binnen een optreden/arpeggiator patroon. Plus er zijn directe knoppen voor elk level van effect en EQ (insert, chorus, reverb, master FX en master EQ).
De S70XS heeft voldoende onboard connectiviteit, waaronder twee setjes stereo outputs, een microfoon input en USB voor MIDI naar DAW aansluiting. Daarnaast kan je S70XS het transport van je DAW controleren en als een controle oppervlak fungeren. Afgezien van dat kan je ook alle interne en externe audio rechtstreeks opnemen naar het onboard flash geheugen of naar een verbonden USB-stick. MIDI bestanden en WAV/AIFF bestanden kunnen ook rechtstreeks afgespeeld worden vanaf een UBS stick of externe USB schijf.
Geluid Yamaha S70XS
Er zijn vier bestuurmodi, namelijk:
- Voice (welke maar één element/onderdeel gebruikt.
- Performance (wat elementen/onderdelen binnen een geluid stapelt voor splits en layers en maakt complexe gelaagde ritmische/auto-begeleiding achtergronden mogelijk die gemaakt worden door de vierdelige arpeggiator te gebruiken).
- Multi (wat het mogelijk maakt om geluiden aan MIDI kanalen te koppelen voor een snelle selectie en/of externe sequencer playback).
- Master (wat je controller functies bestuurt en al je favoriete geluiden, optredens en Multi’s rangschikt onder één kopje.
Dit is in het begin allemaal een beetje verwarrend, maar wanneer je volhoudt en de verschillende modi regelmatig gebruikt, zal het allemaal vrij snel natuurlijk worden. Met zoveel geluiden/optredens is de categorie zoekfunctie een geschenk en je kan als type en sub-type zoeken om snel de geluiden te vinden die je wilt gebruiken.
De geluidsbron is gebaseerd op het bekende AWM2 sample gebaseerde systeem van Yamaha met meer uitgebreide articulatie (uit het vlaggenschipmodel de Motif XS gehaald), wat voor meer expressieve en realistische geluiden zorgt. Er wordt gebruik gemaakt van elementen, zoals key on/off geluiden, sympathetische resonantie, toetsenklikken, gitaar slides etc.
Op het gebied van geluid heb je een hoop keuze en voor iedere stijl en speler is er wel iets. Highlights zijn een aantal erg realistische piano’s, waaronder authentieke reproducties van de S6 en C3 vleugelpiano’s van Yamaha (met snaar/sympathetische resonatie/halfpedaal), een hoop redelijke elektrische piano’s (Rhodes/Wurlitzers) en een aantal geweldige gitaren, drumgeluiden/kits, snaarinstrumenten, koperblazers etc.
De klavecimbels en orgels missen echter de authenticiteit van de akoestische piano’s en een aantal andere piano’s en EPs klinken een beetje te klinisch/levenloos, vooral wanneer je de effecten weglaat. Het is ook teleurstellend dat de schuifknoppen niet fungeren als schuifweerstanden/drawbars van orgels en dat veel presets volzitten met reverb en andere effecten. Er zijn echter ook een aantal zeer bruikbare analoge synth leads en basses, plus 18 onboard filter types.
De onboard arpeggiator heeft een duizelingwekkende hoeveelheid preset types en gebruikersslots (respectievelijk 6.779 en 256), plus tot vier onderdelen, dus elk type patroon en stijl wordt gedekt. Er zijn ook een aantal geweldige prestatie presets die gebruik maken van gelaagde arpeggiator patronen gestapeld met drums, basses en snaren, die ook reageren op de akkoord die gespeeld wordt voor onmiddellijke en diverse auto-begeleiding achtergrondmuziek. Perfect voor personen die solo spelen!
Conclusie Yamaha S70XS review
De Yamaha S70XS heeft een hoop te bieden. Hij ziet er zeer robuust uit en zo voelt hij ook. Daarnaast krijg je een geweldige hoeveelheid redelijke geluiden die je jaren geïnteresseerd kunnen houden. Om deze redenen is het een sterke kandidaat. Nu we dat gezegd hebben kan de verwarrende interface een dealbreaker zijn voor sommige personen en het zal zeker een tijdje duren voordat je deze echt onder de knie hebt.
Probeer hem echter zeker uit als een geweldig klinkende, diverse en speelbare stage piano/synth wilt. We denken dat je voornamelijk geïnteresseerd zal zijn door het keyboard, de diverse features en de direct bruikbare kwalitatieve geluiden. We hopen dat je genoten hebt van deze Yamaha S70XS review.
Vergelijk nu prijzen bij: