Yamaha clp-465gp review digitale vleugel

Zeer fijn instrument qua uiterlijk en geluid, deze Yamaha CLP-465GP digitale minivleugel

Yamaha heeft een Clavinova CLP serie van digitale piano’s met de naam “400-serie”, waartoe ook de Yamaha CLP-465GP digitale minivleugel hoort. Eerder schreef ik al reviews over de staande modellen CLP430, 440, 470 en 480 op mijn blog. Deze 400-serie heeft een nieuwere geluidschip die een fraai akoestisch pianogeluid laat horen en deze serie bevalt me heel goed.

Yamaha CLP-465GP review

De toetsaanslag in deze nieuwe 400-serie is dezelfde als in de vorige serie, 300, namelijk de GH3 key action. Hoewel dit systeem goed presteert, de beweging van de toetsen solide is en de dynamische reactie prima is, vind ik persoonlijk dat de toetsen een beetje te stijf bewegen, vooral wanneer je heel zachtjes speelt. Dat is voor mij het enige nadeel aan het GH3 (of GH) key action-systeem. Verder presteert dit systeem goed en zijn de toetsen minder lawaaierig dan bij sommige andere merken.

De eerste (staande) piano in deze 400-serie is de CLP430. De CLP430 piano is verkrijgbaar  (met korting) voor ongeveer € 2000, afgewerkt met gelakt ebbenhout (afhankelijk van de dealer in Yamahawinkels). Hoewel de digitale features op deze piano vrij basaal zijn, is de piano een aardige verbetering op het voorgaan de model, de CLP330.

De nieuwe Yamaha 3’8″ diepe CLP465GP digitale minivleugel is identiek aan de CLP430, op de volgende punten na:

  • verbeterd CLP465 speakersysteem en audio power (80 watt in 4 speakers),
  • synthetisch ivoren toetsbedekking (niet op de CLP430)
  • en de voor de hand liggende verschillen in de behuizing van de piano.
  • De CLP465GP heeft een 128-stemmige polyfonie, wat heel goed is, en 14 fraaie instrumentklanken
  • De piano kan twee geluidslagen tegelijk spelen
  • biedt toetstranspositie, wat pluspunten zijn.
  • heeft een two track MIDI recorder/player en een1 track WAV-bestanden (CD-kwaliteit) audio recorder. Dit is voldoende, hoewel ik vooral de WAV recorder goed vind, waarmee je je opname op USB-stick kan opslaan (de piano heeft ook een USB-poort). Je kan vervolgens op je computer je audiobestanden op CD branden, e-mailen naar vrienden of bewerken op de computer. Met de USB-poort op de piano heb je ook toegang tot geweldige educatieve en creatieve muziekprogramma’s.
Yamaha CLP-465GP digitale vleugel

De Yamaha CLP-465GP digitale minivleugel is zo’n €1400 duurder dan de CLP430 (basisuitvoering, ongelakt) en zo’n € 1050 duurder in de gelakte ebbenhouten uitvoering van de CLP430 als je ook de fraaiere behuizing wilt, het betere ingebouwde speakersysteem, synthetisch ivoren toetsen en een zeer fraaie en elegante bijpassende pianokruk. De prijs van dit model ligt behoorlijk wat hoger dan die van de CLP430, zeker als je bedenkt dat de poten van de CKP465GP geen wieltjes hebben en cover uit een deel bestaat in plaats van de tweedelige cover die je op echte minivleugels vindt. De kruk en de extra geluidskwaliteit zijn verbeterd ten opzichte van de CLP430, dus al met al is de CLP465GP is een solide piano en een zeer aantrekkelijk meubelstuk in een kleiner formaat (zonder té klein te zijn). En ja, het is een Yamaha, wat doorgaans betekent dat je een digitale piano van uitstekende kwaliteit in huis haalt.

Conclusie Yamaha CLP-465GP review

Al met al kan ik de Yamaha CLP465GP piano aanradenaan iemand die op zoek is naar een instrument van uitstekende kwaliteit en een overtuigende pianoklank, samen met een aantal leuke, maar beperkte, features en extra functies en die het geen probleem vindt om tussen € 3300 en € 3700 voor een piano te betalen. (dit is de gemiddelde discountprijs)
Persoonlijk vind ik het behoorlijk veel geld voor iets dat in feite een simpele CLP430 in vleugelstijl met slechts een paar verbeteringen ten opzichte van CLP430. De CLP465GP zou op z’n minst een minivleugeluitvoering moeten zijn van de CLP440, of nog beter, een minivleugeluitvoering van de CLP470 in een beter uitgevoerde behuizing, voor zo’n € 3700. Dan zou je echt iets bijzonders in handen hebben. Persoonlijk vind ik dat de CLP465GP zoals hij nu is niet meer dan € 3300 zou mogen kosten. Als je deze piano voor die prijs kan vinden, dan is de aankoop naar mijn mening de moeite waard.

Ben je naar een andere piano op zoek? Lees ook:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo