Studiologic Numa Compact 2 review

Een paar jaar geleden hadden we de mogelijkheid om een synthesizer uit te proberen van een relatief onbekend bedrijf, Studiologic. Dit bleek een beest van een instrument te zijn en toen we dus de mogelijkheid kregen om een compacte, maar op papier complete stage piano van het bedrijf uit te testen, waren we erg enthousiast.
In deze Studiologic Numa Compact 2 review lees je alles over onze ervaringen. Allereerst zullen we de positieve- en negatieve eigenschappen van deze stage piano voor je opsommen. Vervolgens bespreken we uitgebreid onze ervaring, eindconclusie en aanbeveling van deze stage piano.
Overzicht van de Studiologic Numa Compact 2
- Geweldige klanken voor de prijs
- Fijn semi-gewogen klavier
- Zeer draagbaar en betaalbaar
- Luidsprekers zijn gezien hun kwaliteit eigenlijk een beetje overbodig
Ervaringen met de Studiologic Numa Compact 2
Waar de Sledge een volwaardig digitaal synthmonster is (met oscillators, filters, envelopes, etc), is de Numa Compact 2 een meer specifiek instrument dat zich richt op de meer traditionele pianist/keyboardspeler, met akoestische en elektrische piano, orgel, begeleiding en bassynth geluiden (samen met verrassend effectieve orkestrale presets en andere willekeurige klanken).
Het eerste wat ons opviel tijdens deze Studiologic Numa Compact 2 review, is dat hij lichtgewicht aanvoelt, maar zonder dat je een goedkoop gevoel krijgt. En naast dat het klavier de volledige 88 toetsen heeft (waardoor dit instrument mogelijk interessanter voor je is dan bijvoorbeeld een Yamaha Reface), zijn de toetsen ook nog eens semi-gewogen (met aftertouch) voor een meer realistisch gevoel. We waren niet verrast aangezien deze gemaakt is door Fatar.
Maar wat is natuurlijk een goed gevoel als het instrument moeilijk te gebruiken is en niet goed klinkt? Voor de prijs waren we op dit gebied wederom verrast tijdens deze Studiologic Numa Compact 2 review. We houden meestal niet van menu-gestuurde systemen, maar het kleine scherm is duidelijk en alle bedieningselementen zijn eenvoudig te gebruiken.
We stellen de fysieke knoppen echter ook op prijs, zodat niet alles via navigatiemenu’s uitgevoerd hoeft te worden. Met een lichte tik op de knoppen is het eenvoudig om door verschillende geluiden heen te scrollen en voor het overgrote deel klinken ze allemaal heel goed. Je hebt ook een paar bonusfuncties, zoals zone splitsen en een aantal vrij overtuigende ingebouwde effecten.
Waar je normaal gesproken pitch/modwielen zou vinden, heeft Studiologic twee kleine, metalen joystickachtige controllers aan de linkerkant van het voorpaneel geplaatst. Maar deze zijn eerlijk gezegd net zo gemakkelijk te gebruiken voor expressieve doeleinden als een traditionele wielbesturing. Dus hier hoef je je geen zorgen over te maken.
De Numa Compact 2 wordt ook geleverd met ingebouwde luidsprekers. En hoewel het niet de beste kleine luidsprekers zijn die we ooit zijn tegengekomen, zullen ze voldoende zijn voor oefendoeleinden. Dat is een van de leuke dingen aan het instrument.
We kunnen ons dit voorstellen als hét apparaat om te oefenen, om te werken aan je composities of zelfs in een repetitieruimte, omdat je hem makkelijk aan kan sluiten op een PA. Hij werkt zelfs goed als een instrument voor onderweg, als je alleen maar een paar pianogeluiden voor je band nodig hebt, maar iets als een Sub 37 gewoon te overdreven is. Tot slot is dit ook een uitstekende MIDI-controller voor wanneer je wilt opnemen.
Conclusie van de Studiologic Numa Compact
Al met al is de Numa Compact 2 een ideale oplossing die waanzinnig veelzijdig is: hij speelt geweldig, biedt de beloofde geluiden en past uitstekend in de jamruimte, de studio en voor onderweg.
Over een paar weken is de Numa Compact 2x ook beschikbaar, welke verdergaat waar zijn voorganger is gebleven en nog meer biedt voor een paar honderd euro meer. Zodra we de mogelijkheid hebben gehad om deze uit te proberen, zullen we onze ervaringen natuurlijk weer met je delen.