Roland’s Aira reeks bevat ook een 21ste-eeuw herwerking van de TB-303 Bass Line synthesizer, die acid house muziek helpte lanceren in de late jaren 80 en erg veel invloed had op vroege hip-hop. Propellerhead ReBirth repliceerde de sound meer dan tien jaar geleden erg goed, dus is het zeker dat Roland dat zou verbeteren. Ze namen ook meer vrijheid ten opzichte van het origineel dan ze deden bij de Aira TR-8, en dat is iets geweldig. Laat ons het onder ogen zien: De TB-303 programmeren was gecompliceerd, en een mopje onder de gebruikers was dat je effectief acid (LSD) moest nemen om het door te hebben. In contrast daarmee heeft de Roland TB-3 een LED-backlit touchpad en een absoluut aangename benadering van het maken van hypnotiserende loops.
PROS
Fantastische modeling van de sound van de TB-303. Covert zowel klassieke als hedendaagse sounds. Geïntegreerde effecten complementeren op prachtige wijze de oscillator modes. Sequencing is leuk en onmiddelijk. Doet dubbel dienst als USB audio interface.
CONS
Veranderingen aan de synth parameter warden kunnen niet bewaard worden. Sequences kunnen niet geëxporteerd worden via sys-ex.
Bottom Line
Roland krijgt de essentie van de TB-303 beet en maak hem leuker, flexibeler en makkelijker te gebruiken.
»» klik hier voor de beste aanbiedingen & gebruikerreviews »
Overzicht en Sounds
De schuwt slaafse devotie aan de features van het origineel, te beginnen met zijn niet minder dan 134 vooraf ingestelde tonen om te gebruiken als “oscillators” in de context van zijn synth engine. Zesentwintig van die tonen zijn replicas van de oscillator van de TB-303, en ze coveren elk een andere benadering van zijn sound.
Bank A’s collectie van 26 modes is volledig toegewijd aan het originele sound van de 303, met een aantal hippe verwerkte opties. De eerste vier modes in de bank zijn erg goede recreaties van de basis sound van het origineel met zijn kenmerkende zaagtand en vierkante waves prachtig nagemaakt. Daarna worden de dingen behoorlijk wild.
Hoewel de originele 303 enkel die twee waves aanbood, waren er best wel een aantal typische processing trucs die gebruikt werden tijdens zijn hoogdagen in de late jaren 80 en de vroege jaren 90. Bekende productie trucs waren ondermeer verschillende types distortion en overdrive, maar ook delay, reverb en koor/unisono effecten. Die worden allemaal gerepresenteerd in de rest van bank A en klinken fantastisch. De andere drie banks coveren bass, lead en effect sounds respectievelijk. Vele hiervan zijn gericht op actuele dansmode en klinken misschien gedateerd in de toekomst, maar andere zijn inspirerend en tijdloos.
Nadat je een toon als startpunt hebt gekozen heb je een aantal draaiknoppen om je sound in te draaien: Volume, Cutoff, Resonantie, Accent en Effect. Op het eerste zicht is het makkelijk te veronderstellen dat de legendarische enveloppe modulatie en decay van de 303 afwezig zijn. Dat is niet zo – je hebt er gewoon toegang to via de touchpad van het toestel terwijl je speelt en programmeert, met dank aan de vier interface modes voor het scherm.
Ga je verder dan bank A, en de envelope modulatie beïnvloedt meer dan enkel filter en decay. Bit-crushing, uitgebreide modulatie en zelfs wat korrel-stijl effecten kunnen hier gebruikt worden. Het zelfde geldt voor de Effect draaiknop van de TB-3, die tijdsgebaseerde effecten zoals delay en reverb toevoegt. De TB-3 heeft ook de “Scatter” functie van de Aira reeks, die de patronen warpt en twist op een muzikaal intelligente en glitchy manier.
Nog een performance optie is de X-Y play mode, die de TB-3 een uitgesproken Kaossilator vibe geeft. Wanneer deze actief is, laat het touchscreen je pitch swoops in je performance steken, zelfs als een sequence speelt. Wanneer je verandert naar X-Y mode, onderbreekt vingercontent kort de actieve sequence. De piano keyboard mode werkt op vergelijkbare manier, met keys op het scherm die de sequence onderbreken zolang je vinger beneden blijft.
Net zoals de TR-8, kan de Roland TB-3 dienen als audio interface, dankzij de USB implementatie die zowel MIDI als bi-directionele audio omvat.
»» klik hier voor de beste aanbiedingen & gebruikerreviews »
Sequencing
De Roland TB-3 heeft 64 patroon slots voor je sequences. Elke daarvan is één maat lang, maar Rolands Patroon Select mode laat je tot acht patronen aan elkaar binden (één enkele bank, voor de duidelijkheid) in sequence met een swipe van je vinger. Dat geeft de unit een stuk meer muzikaliteit in een performance context, maar zoals bij de TR-8 is er geen ketting van patronen in liedjes per se. Net als bij de TR-8 is dat niet noodzakelijk een slechte zaak. Het is gewoon een reminder dat deze grooveboxes gespecialiseerd zijn in live optredens.
Je gaat sequences binnen ofwel via step recording of via realtime noot invoer. In step mode biedt de TB-3 de aanpak van de originele 303 in al zijn geschifte glorie, maar dankzij de touchpad voelt het proces over het algemeen vriendelijker. De rusten, accenten en slide/tie functies van het origineel worden geregeld door de groene panelen van het touch screen, die het rode keyboard flankeren.
Realtime mode werkt zoals je dat zou verwachten, met de bonus dat de step LEDs over de top van het toestel scrollen als je noten invert. Ik moet zeggen da teen gewone metronoom hier handig had geweest, maar er is er geen.
In het begin was ik nukkig dat de Roland TB-3 geen enkele synth parameter edit opsloeg bij zijn sequences. In het kader van alles wat dit toestel kan, zou dit het over de top brengen, vooral als je het geluidsbereik van zijn synthese engine in gedachten houdt. Maar toen dacht ik over de originele 303, die da took niet doet. En ook de Korg Volcas doen het niet. Dus, net zoals bij de TR-8, is het doel hier om je verbeelding te laten gaan terwijl je werkt. Dat kan leiden tot een hoop leuke ongelukjes, dus als je op de TB-3 speelt in de studio, laat je DAW dan lopen om te op te vangen.
Roland TB-3 or Volca?
Er is ons – vaak – gevraagd of de TB-3 beter is dan de Korg Volca Keys of Volca Bass. Het antwoord gaat dieper dan “Wel, ze zijn verschillend”, want ze hebben best wel wat gemeenschappelijk, zoals touchpad keybaords, erg vergelijkbare workflows, en geen mogelijkheid om bewerking van sounds op te slaan. De TB-3 heeft acht keer zoveel sequence patronen – maar de Volca Keys kan parameter veranderingen automatiseren. Het feit dat hij dubbel dienst kan doen als USB audio interface spreekt in het voordeel van de TB-3. Maar aan de Volca kant heb je het feit dat het een echte analoge is. De Volca synths hebben ook meer draaiknoppen, een speaker, en werken op batterij. Ze hebben wel geen swing of shuffle, wat groove opties beperkt. Elke heeft een eigen uitgesproken karakter, en na een hoop luisteren kon ik nog steeds niet zeggen welke “beter” klonk – eerlijk waar.
Conclusies Roland TB-3 Review
Over het algemeen is de Roland TB-3 een ongelooflijke prestatie. Als je het houdt op een aantal TB-303 modellen in de eerste bank van vooraf ingestelde tonen, krijg je een prachtige verbetering van het origineel die absoluut geweldig klinkt door boxen. Als je dan nog eens een hondertal tonen toevoegt die veel van zowel analoog als digitaal synthese gebied coveren, dan ben je ver van de 303 en in een totaal nieuwe arena van geluid. Hoewel sommige sounds een beetje een digitale glans hebben, zijn er veel Virus gebruikers die dat geluid erg graag willen, zodat hun behoeften ook door de TB-3 worden ingelost.
De andere performance modes, zoals X-Y play, enveloppe mode, en het touch-keyboard maken de performance hoek nog scherper. Ik verwacht ten volle deze wonderbox in net zoveel DJ installaties te zien als de TR-8 – waarschijnlijk in combinatie, wat nog een teken is dat het club landschap op het punt staat zijn roots van gewoon tracks samen te mixen achter zich is aan het laten. Alles bij elkaar maakt de prijs-naar-performantie verhouding van de TB-3 een moderne klassieker.
»» klik hier voor de beste aanbiedingen & gebruikerreviews »