Yamaha CLP 430, CLP 440, CLP 470 & CLP 480 review

Yamaha CLP 430 review, CLP440, CLP470 & CLP480 review [Clavinova digitale piano] – Sterk aanbevolen – Erg fraai

BELANGRIJK!: Deze modellen zijn niet meer verkrijgbaar. Ze zijn vervangen door de Yamaha CLP 525, CLP 535, CLP 545, CLP 565, CLP 575 en de Yamaha CLP 585

Ik speel al vele jaren met plezier op akoestische en digitale piano’s van Yamaha. (ik heb er twee in mijn muziekstudio). De Yamaha Clavinova CLP400 serie digitale piano’s bevat uitstekende instrumenten die op alle vlakken goed presteren, met een vrij realistische toetsaanslag en pianoklank. De nieuwere modellen uit de 400 serie werden vroeg in 2011 op de markt gebracht, dus ze zijn wat technologie betreft wat ouder in vergelijking met nieuwere digitale piano’s van andere grote merken zoals Kawai, Roland en Casio, maar deze piano’s zijn nog steeds erg populair en de huidige modellen zijn uitgevoerd in meubelbehuizing.

Onder de huidige Yamaha modellen vind je de CLP 430CLP 440CLP 470 & Yamaha CLP 480. Al deze piano’s zijn verkrijgbaar in gelakte ebbenhouten uitvoering en kosten in de meeste Yamahawinkels ongeveer € 250/€300 meer dan de ongelakte ebbenhouten uitvoering. Je kan wel bedenken dat de gereduceerde prijs van een Clavinova’s over het algemeen zo’n 25% lager zou moeten liggen dan de winkelprijs, afhankelijk van de dealer, het model en beschikbaarheid. Het spreekt voor zich dat je online steeds de beste prijs vindt t.o.v. een lokale winkel. Mijn ervaring leert me dat Bax-Shop steeds de beste prijs & service verhouding biedt. De kwaliteit van de instrumenten stijgt mee met de prijsklasse, met betere pianoklanken, betere toetsaanslag (plastic toetsen/houten toetsen), meer features, beter intern audiosysteem en een fraaiere behuizing.

 

BELANGRIJK!: Deze modellen zijn niet meer verkrijgbaar. Ze zijn vervangen door de Yamaha CLP 525, CLP 535, CLP 545, CLP 565, CLP 575 en de Yamaha CLP 585

 

Indrukwekkende omschrijvingen

Wanneer je meer dan € 3800 betaalt voor een van deze nieuwe Yamaha CLP’s, dan wil je natuurlijk dat het een geweldig instrument is en deze Clavinova’s klinken daadwerkelijk goed. Yamaha gebruikt, zoals alle producenten van digitale piano’s, zelfverzonnen woorden om hun klank of toetsaanslagtechnologie te beschrijven. Een aantal van deze beschrijvingen klinkt zeer indrukwekkend in hun teksten. Yamaha gebruikt beschrijvingen als

 • Intelligent Acoustic Control (IAC),
 • GRE,
 • Smooth Release,
 • Linear Graded Hammers en
 • Soundboard Speaker.

Roland heeft SuperNATURAL Piano, Kawai heeft Progressive Harmonic Imaging, Casio heeft AIR en Kurzweil heeft zijn Triple Strike Piano.

Maar voor mij, iemand die door de jaren heen honderden verschillende digitale piano’s heeft bespeeld, zijn deze beschrijvingen vrij betekenisloos. Uiteindelijk wordt de kwaliteit van je speelervaring niet bepaald door de woorden die de fabrikant gebruikt, maar door het spelen op de piano.

 • Klinkt en voelt de piano die je gekocht hebt voor jou als een piano?
 • Maakt de piano je vrolijk als je erop speelt en de klanken hoort?
 • Speelt de piano muziek die je goed vindt als je de piano bespeelt?

Dat zijn de echte vragen die je jezelf moet stellen als je een piano koopt (lees onze tips hier). Beschrijvende woorden die de technologie en verschillende modellen moeten vaststellen geven je wel enige informatie, maar je moet een piano kopen op basis van wat hij kan, niet op basis van de beschrijving van de fabrikant.

Al met al bevallen de nieuwe akoestische pianoklanken en nuances in deze Yamaha Clavinova piano’s me wel. Ze zijn vrij goed, hoewel klank en toetsaanslag nog steeds een subjectieve waarneming is die afhankelijk van iemands ervaring en pianospel.

 

De Yamaha CLP 430 & Yamaha CLP 440

Er viel me iets op aan de Yamaha CLP430 en Yamaha CLP440 dat me een beetje verontrustte. De plastic GH3 toetsaanslag in de CLP 430 en CLP 440 (de 3 staat voor een derde toetssensor, hetgeen heel goed is) is te stijf en geeft naar mijn smaak teveel weerstand wanneer je de toetsen zacht bespeelt. De houten toetsaanslag van de CLP470 en CLP 480 lijkt beter te zijn. Bij deze piano’s is voornoemd probleem me niet zo opgevallen. Echter, hoe goed de CLP 470 en CLP 480 ook zijn, de houten toetsen op deze modellen zijn anders ontworpen en geïnstalleerd dan de Kawai CA serie met houten toetsen (Yamaha’s grootste concurrent wat houten toetsen betreft).

Op basis van mijn aanzienlijke ervaring met akoestische piano’s, kan ik zeggen dat de toetsen van Kawai authentieker aanvoelen in hun beweging en de manier waarop ze op het instrument geïnstalleerd zijn. Yamaha probeert, net als andere fabrikanten, de toetsen zo te ontwerpen dat ze zich kunnen meten met een akoestische piano. Maar wanneer je een akoestische piano bespeelt, zouden de toetsen makkelijk in te drukken zijn als je ze licht bespeelt en zou dat steeds een beetje makkelijker moeten worden. De toetsaanslag in de CLP serie is gegradeerd en worden inderdaad lichter om in te drukken als je het toetsenbord volgt. Maar de algehele zwaarte en weerstand van de toetsen als je ze vanuit rust indruk (zogenoemde static touch weight) is in mijn ogen opvallend bij de CLP 430 en CLP 440. Het zal iemand die niet zoveel ervaring heeft met het spelen van akoestische piano’s misschien niet zo opvallen, maar als je een goede akoestische piano van Yahama of een ander goed merk hebt bespeeld en deze vergelijkt met deze CLP digitale piano’s, valt het je waarschijnlijk wel op.

Voor mij hebben de Yamaha CLP 430 en CLP 440 een toetsaanslag die minder aanvoelt als een akoestische piano in vergelijking met digitale piano’s van Roland en Kawai in dezelfde prijsklasse. Dit is slechts mijn mening, het kan zijn dat je er anders over denkt.

 

Geluid waarvan je versteld zal staan

Al deze Yamaha Clavinova piano’s hebben een goed volume, vooral de Yamaha CLP 480 die een enorme hoeveelheid power met zich mee brengt! De CLP 480 heeft in totaal 200 watt in meerdere ingebouwde speakers waarvan je versteld zal staan als je zo’n volume (en zulk goed geluid) wilt. Ook met een lager volume is de geluidskwaliteit van de CLP480 goed. Er is een opvallend verschil in de resonantie en het realisme van de pianoklanken van de CLP480 door zijn betere speaker systeem en speakerfuncties in vergelijking met de andere Clavinova CLP modellen.

De CLP480 heeft ook meer dan 500 instrumentgeluiden waaruit je kan kiezen (wow!), vergeleken met slechts 28 op de CLP 470. De Yamaha CLP 480 is het enige model uit deze serie dat General MIDI-bestanden kan opnemen en afspelen door 16 individuele instrument tracks, hetgeen helpt bij het leren piano spelen en oefenen. Bovendien is het erg leuk om mee te spelen. Helaas heb je dus wel het topmodel CLP480 nodig om van deze features te kunnen genieten.

 

De CLP 470 had deze features ook moeten hebben, zeker als je bedenkt dat dit model verkocht wordt voor +/-€ 2300. Zelfs enkele van Yamaha’s goedkoopste digitale piano’s, zoals de nieuwe DGX650 +/-€800 online) kunnen General MIDI afspelen en opnemen en hebben honderden instrumentklanken. Maar Yamaha wist duidelijk waar ze mee bezig waren door mensen meer geld te laten betalen en ze min of meer te dwingen de CLP480 te kopen als ze deze toffe features willen hebben. De CLP480 is absoluut mijn favoriet in deze serie, maar er hangt wel een prijskaartje aan.

 

Stevige behuizing & andere features

Alle modellen hebben

 • een fraaie, stevige behuizing met voorbenen,
 • fijne toetsen die als ivoor aanvoelen (behalve de CLP430),
 • USB-poort voor audio WAV-bestanden en simpele MIDI muziek (alleen de CLP480 kan General MIDI afspelen)
 • en al met al een goede toetsaanslag en pianoklank.

Yamaha heeft met zijn nieuwe technologie een zeer goede pianoklank geproduceerd, pedaalnuances, resonantie en langere wegsterftijd van het geluid met het sustainpedaal – wat je ook vindt in een goede akoestische piano.

Yamaha heeft dit goed gedaan en voor sommige meergevorderde of gevorderde pianisten of studenten die hun spel willen verbeteren is deze nieuwe pianotechnologie een leuke extra. Maar voor de meeste gezinnen die ik ken, die op zoek zijn naar een goede, solide digitale piano voor recreatief gebruik en plezier voor minder geld, zijn er zeker andere opties (andere piano merken en modellen) die, naar mijn mening, net zo’n goede kwaliteit, nuttige educatieve features, een fraaie behuizing en een bevredigende speelbeleving met zich mee brengen.

 

Yamaha CLP 430, de goedkoopste

De goedkoopste Clavinova is de CLP430, die in Yamaha winkels tussen € 1800 en € 2100 kosten. Online moet je hem vinden voor een paar honderd euro minder. De Yamaha CVP Clavinova’s kunnen multi-track MIDI-tracks afspelen, maar de prijzen van deze piano’s beginnen, afgeprijsd, bij € 3000, hoewel ze erg fraai zijn. 

Zoals ik al schreef, voor de hogere prijs van deze piano’s heeft de Yamaha Clavinova 400 serie een opvallend gebrek aan instrumenttonen keuzes op drie van de CLP modellen in vergelijking met andere merken in dezelfde prijsklasse. Het is aan jou natuurlijk of dit belangrijk voor je is.

 • Er zijn slechts 14 instrumenten tonen opgenomen in de CLP430,
 • 28 in de CLP440,
 • 28 in de CLP470
 • en meer dan 500 instrumenten tonen in de CLP480.

De modellen met 14-28 instrumenten zijn van goede kwaliteit; de instrumenten klinken goed en het is plezierig ermee te spelen, zoals de elektrische piano, klavecimbel, akoestische gitaar, orgels. Echter, Roland biedt in zijn HP-lijn 337 instrumenten tonen van goede kwaliteit, en zelfs Rolands goedkopere RP301R heeft meer instrumenten tonen – aangenomen dat je dit belangrijk vindt.

De Yamaha CLP 430 heeft geen synthetisch-ivoren toetsen zoals de andere Yamaha modellen (Roland, Kawai en Casio hebben deze toetsen ook in de lagere prijscategorie) en de CLP430 heeft slechts een 128-stemmige polyfonie in vergelijking met de CLP 440, CLP 470 en CLP 480 die een 256-stemmige polyfonie hebben, hetgeen royaal is en nuttig kan zijn, vooral voor meergevorderde en gevorderde spelers. Een meerstemmige polyfonie maakt het mogelijk complexere muziek te spelen, vooral wanneer twee of meer instrumenten met elkaar gecombineerd worden en tegelijkertijd gespeeld worden (bijvoorbeeld piano en strijkinstrument).

De meeste gezinnen waarmee ik spreek willen bij voorkeur minder dan € 2000 uitgeven aan een digitale piano, dan is de Yamaha CLP 440 een goede keus en heeft die in vergelijking met de CLP430 een wat beter intern geluidssysteem. De CLP440 ziet er goed uit, klinkt goed en heeft twee speakers op 80 watt (dit klonk naar mijn smaak overigens een beetje goedkoop in vergelijking met andere piano’s). De piano kan WAV-bestanden opnemen en afspelen, alsook reguliere piano MIDI-bestanden. Het is een goede piano en ziet er fraai uit met zijn met synthetisch-ivoor afgewerkte toetsen (dit kan al dan niet belangrijk voor je zijn).De piano heeft ook Yamaha’s populaire GH3 (3 sensor) toetsaanslag, wat preciezer spel mogelijk maakt (tegenover de lager geprijsde Yamaha Arius serie YDP162 en 181). De toetsaanslag op de CLP430 en CLP440 is wat lawaaieriger dan piano’s van Roland wanneer de toetsen het keybed raken en er is enige laterale beweging. Toetsaanslag is het hart van elke digitale piano en hoewel Yamaha goed is in de Clavinova serie (vooral de CLP470/480), bevalt de toetsaanslag van Roland me beter, al is dat natuurlijk slechts mijn persoonlijke smaak.

 

Meubelpiano

Als je op zoek bent naar een meubelpiano in een lagere prijsklasse, zou je zeker de Casio Privia PX 850 moeten overwegen. Ook dit is een goede piano’s. Het compacte Casio PX 850 model in satijnzwart heeft de

 • synthetisch-ivoren/ebbenhouten toetsen,
 • 256-stemmige polyfonie (wat erg hoog is in die prijsklasse),
 • kan WAV-bestanden opnemen en afspelen met behulp van een USB-poort (net als op de CLP’s),
 • een redelijk realistische pianoklank
 • en overtuigende akoestische toetsaanslag (3 sensor toetsaanslag voor soepeler spel met 4-level stereo samples)
 • en andere features,

allemaal verwerkt in een compacte en moderne behuizing. Ik heb op mijn blog een recensie geschreven voor de Casio PX850, die je hier kan lezen: Casio PX 850 review.

Met het verbeteren van de technologie zijn fabrikanten in staat betere producten tegen lagere prijzen te produceren in verschillende productcategorieën (bijvoorbeeld mobiele telefoons, tablets, TV’s, digitale piano’s, enz.) en dat lijkt ook voor de nieuwe Casio PX850 te gelden.

Het is altijd goed om ook naar andere merken te kijken, vooral als je in de hogere prijsklasse ( boven € 1500) zoekt. Ik raad je daarom aan dat je ook de nieuwere Roland HP en LX lijn van meubelpiano’s bekijkt, aangezien het fijne piano’s zijn om te beluisteren en te bespelen en ze een paar pluspunten op de Yamaha Clavinova’s hebben. In het bijzonder de Roland HP503, HP507 en LX15 zijn goed in deze hogere prijsklasse en bieden, vind ik, een heel realistische piano-ervaring zowel wat toetsaanslag als pianoklank.

 

Yamaha CLP piano’s, klikken goed

De Yamaha CLP digitale piano’s zien er aantrekkelijk uit (vooral de gelakte ebbenhouten behuizing) en klinken goed, vooral wanneer je met headphones luistert. Over het algemeen spelen ze soepel. De

Yamaha CLP Clavinova’s zijn al sinds jaren populaire piano’s en ik denk dat de meeste mensen er plezier aan zouden beleven. Het merk Yamaha heeft een goede reputatie voor service, betrouwbaarheid en doorverkoopwaarde, dus ik raad ze zeer aan. Let erop dat de Clavinova serie in een lokale pianowinkel meestal duurder verkocht worden dan online shops die met discountprijzen werken. Bovendien kan de (afgeprijsde) prijs per winkel een beetje verschillen, afhankelijk van de winkel en beschikbaarheid. Ik raad jullie alvast Bax-Shop aan, die geeft je steeds de beste prijs & service. Dit geldt ook voor enkele digitale piano’s van andere merken,

 

Welke digitale piano je ook besluit te kopen, uiteindelijk gaat het allemaal om muziek maken, plezier hebben, jezelf uiten en iets in huis halen dat goed is voor jou en je familie. Ben je nog op zoek naar tips, lees dan onze digitale piano koopgids.

 

BELANGRIJK!: Deze modellen zijn niet meer verkrijgbaar. Ze zijn vervangen door de Yamaha CLP 525, CLP 535, CLP 545, CLP 565, CLP 575 en de Yamaha CLP 585

 


Vergelijk nu prijzen bij:
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo