Korg Havian 30 review

Voor de opkomst van de microprocessor was een televisie met groot scherm niet het middelpunt van de woonkamer, maar een buffet of zelfs een vleugelpiano. In sommige landen, zoals China en de Arabische Emiraten is de vleugelpiano zelfs het nieuwste luxueuze statussymbool. Nu we steeds verder de 21ste eeuw ingaan is een vleugelpiano hebben bijna onmogelijk, wat komt door kleinere woonoppervlaktes, geluidsoverwegingen, prijs en een mobiele populatie. Maar desalniettemin zijn er nog steeds veel mensen die graag een piano in hun huis hebben en bedrijven zoals Korg, Casio, Yamaha en Roland en een aantal anderen zijn hard aan het werk om elektronische equivalenten te maken voor verschillende prijzen die net als een piano klinken (en soms voelen). Dit is niet een makkelijke taak, aangezien een piano een zeer complex akoestisch instrument is waar het geluid moeilijk van nagebootst kan worden. Met nieuwe sampling technologie en genoeg computerkracht om meer geavanceerde algoritmes te creëren, beginnen pianogeluiden steeds echter te worden. Of dit ook het geval is voor de Korg Havian 30 zal je hieronder kunnen lezen in deze Korg Havian 30 review.

Korg Havian 30 review:

Korg Havian 30 review

Specificaties

Op de website van Korg kan je de volledige specificaties vinden, maar dit zijn de belangrijkste punten:

 • De Korg Havian 30 is duidelijk gericht op huismuzikanten of scholen en niet muzikanten die optreden of solo in een bar spelen.
 • De 88 gewogen toetsen actie geeft een akoestisch piano gevoel.
 • Dual 25W amps drijven het onboard bass-reflex systeem aan met twee 4-inch speakers.
 • De Havian 30 heeft een hoop geluiden (gebaseerd op bijna 600 instrument multisamples) en 64 drum kits (gebaseerd op meer dan 1.000 percussie samples) die mogelijk gemaakt worden door de expertise van Korg. Er is ook ruimte voor 256 geluiden en 128 drum kits die aangepast zijn door de gebruiker.
 • Geluiden bestaan uit degene die je verwacht (buffet, vleugel en elektronische piano’s, klavecimbel, orgel, claves etc.), maar er zijn ook gitaren, koperblazers, snaarinstrumenten (ideaal om samen te voegen), bas, synthesizers, een algemeen MIDI setje etc.
 • Een automatische begeleiding met 420 fabrieksstijlen (en slots voor maximaal 1.040 gebruikersstijlen) hoort bij de Korg PA serie keyboard features.
 • Je kan MP3 (en MIDI) bestanden afspelen en ook je muziekstukken opnemen en opslaan als een MP3 bestand met drie variabele bit rate kwaliteitsniveaus.
 • Vier stereo effect blokken bieden 125 effect types en daarnaast ook een 3-band EQ voor elke nummer en een master effecten blok met een limiter en een 4-band parametrische EQ.
 • Het pianogeluiden emuleert demperresonantie. Er wordt ook een demperpedaal meegeleverd die half pedalen ondersteunt.
 • De optionele standaard voegt zo’n €100 aan de prijs van €1379 toe, maar raden we zeker aan en als je ze in een bundel koopt kan je een beetje besparen.
Goedkoopste Korg Havian 30

De gebruikersinterface

Alles wat ontworpen wordt voor de consument moet een transparante interface hebben. Het is geen probleem als deze uitgebreid is, zolang hij maar eenvoudig te gebruiken is. Met de Trinity betrad Korg de touchscreen wereld relatief vroeg en het 5-inch TFT kleuren TouchView display van de Korg Havian 30 biedt een volwassen en begrijpelijke gebruikersinterface. Net zoals de iPhone iOS 8 update zijn alle bekende elementen aan de oppervlakte te vinden, maar je kan ook dieper graven om de gave/verstelbare opties te vinden.

Sterke punten Korg Havian 30

 • We beginnen een review altijd door te zien hoe ver we kunnen komen zonder de handleiding te lezen en we vermaakte ons prima door willekeurig op knoppen te drukken en naar de geluiden te luisteren. Je kan zelfs aardig ver komen, maar je mist een hoop van de meest interessante features als je niet even wat tijd spendeert aan het lezen van de handleiding.
 • Er is een solide en behulpzame documentatie. Een dvd bevat een één uur durende video handleiding die opgedeeld is in 7 secties en er is ook een PDF handleiding. De geprinte snelstartgids biedt een uitstekende balans tussen eenvoud en het ontdekken van de diepere onderdelen van het keyboard. Andere bedrijven zouden een voorbeeld moeten nemen aan Korg hoe dit goed gedaan moet worden.
 • Het schakelen tussen stijlen en variaties kan zonder pauzes gedaan worden. Als alle DAWs nu eens geluidsbronnen hadden die zo aaneengesloten waren…
 • Korg is bekend met sampling/synthesis en dat is duidelijk te zien. Het bereik en de kwaliteit van de geluiden is uitstekend en je krijgt niet die ‘cheesy’ kwaliteit van sommige andere instrumenten.
 • Korg is ook bekend met hoe je een touchscreen hoort te besturen. Mocht het scherm te klein voor je vingers zijn, dan kan je altijd gebruiken maken van het draaiwiel om door de verschillende opties te scrollen.
 • De doorzoekbare SongBook database met velden voor namen, artiesten, genre en tempo (je kan filteren op verschillende criteria), helpt om liedjes en prestatie instellingen te vinden.
 • Het programmeerbare pedaal en de resonantieopties voegen aan het realisme van de pianogeluiden toe.
 • MIDI over USB is een meer modern alternatief vergeleken met het toevoegen van een 5-pin DIN verbinding (welke niet aanwezig is).
 • De USB poort is geschikt voor opslag (zonder gepatenteerde vereisten voor het formatteren van USB-sticks of schijven) en computerverbindingen.
 • De mogelijkheid om stijlen aan te passen en op te nemen en je eigen muziek te creëren maakt dit veel meer dan een ‘instellen en vergeten’ instrument.
Korg Havian 30 kopen

Beperkingen Korg Havian 30

 • Geen aansluiting voor een zacht of sostenuto pedaal, alhoewel de Korg Havian 30 reageert op sostenuto controle via MIDI.
 • Het duurt ongeveer 30 seconden voordat hij opgestart is, aangezien er aardig wat data geladen moet worden.
 • We ervoeren een paar keer dat het display niet meer werkte toen we geluiden selecteerde. Dit was echter zeldzaam en konden we niet meerdere keren veroorzaken. Het model dat we in deze Korg Havian 30 review bespreken heeft echter 1.00 software en de unit uit- en weer inschakelen zorgde voor een oplossing van het probleem.
 • De AC adapter bestaat uit twee onderdelen, raak deze niet kwijt.
 • Je kan met externe monitors verbinden, maar dat moet je doen door een adapter te verbinden via de koptelefoon uitgang.
 • De joystistick controller is klein en voelt niet stevig aan.
 • Theoretisch gezien kan het SongBook bewerkt worden met software, maar Korg heeft momenteel geen plannen om een programma hiervoor te ontwikkelen, dus dat zou van een derde partij moeten komen.

Conclusie Korg Havian 30 review

Als je het uitkiezen van je piano alleen maar baseert op prijs, dan kan je een stuk minder betalen en nog steeds een goed klinkende piano vinden (zoals de Korg SP170S voor €500). Je zal niet dezelfde opties hebben en behuizing is niet net zo stijlvol, maar startende muzikanten kunnen daarmee beginnen zonder hun bankrekening te plunderen. Ondanks dat de Korg Havian 30 redelijk betaalbaar is, is het meer een high-end product en het lijkt erop dat hij voornamelijk gericht is op verschillende soorten spelers. Van kleintjes die net beginnen met spelen tot ouders die al (of geen) ervaring hebben. Je kan diep in de Havian 30 duiken door te profiteren van features die gevonden kunnen worden in moderne workstations (veel verschillende geluiden, bewerkingsmogelijkheden en gebruikersopties) en ook de creatieve kick-start en genotsfactor die gevonden kan worden in bewerkingskeyboards.

Alhoewel de stijlen en muziekstukken het ‘blikkerige’ aspect niet kunnen vermijden die bij dit soort keyboards horen, is het makkelijk genoeg om variaties toe te voegen en de kwaliteit van het geluid doet genoeg om een solide gebruikerservaring te bieden. We staan er altijd versteld van hoe Korg het mogelijk maakt om realisme, helderheid en warmte in hun opgenomen instrumenten toe te voegen en dat is bij de Havian 30 geen uitzondering. Twee 4-inch speakers zullen zeker niet als een Bosendorfer klinken, maar wat ze wel kunnen doen ze goed.

Sommige van de vijf begeleidingsonderdelen die je akkoorden volgen zijn redelijk simpel, maar anderen zijn aardig geavanceerd en sommige zijn echt indrukwekkend. Je moet er echter wel van bewust zijn dat dit voornamelijk voor mainstream muziek is. Als je een EDM of rap monster wilt hebben, dan is dit niet het instrument waar je naar op zoek bent.

Er zijn ook een aantal extra educatieve onderdelen, zoals het weergeven van een MIDI bestand als akkoorden en het laten zien van scrollende CDG lyrics wanneer deze beschikbaar zijn (zo niet, dan kan je een .txt bestand toevoegen om de lyrics te laten zien, maar ze zullen alleen niet automatisch scrollen). Je kan ook markeringen toevoegen om naar specifieke plekken in een muziekstuk te springen voor studie doeleinden of het oefenen.

Korg Havian 30 review

Er is altijd het gevaar dat wanneer je een instrument probeert te creëren die bedoeld is om alles te zijn voor alle personen, dat je iets krijgt dat te duur is voor normale spelers en niet interessant genoeg is voor meer geavanceerde gebruikers. De Havian 30 vermijdt dit door een oppervlakte te hebben die makkelijk te gebruiken en aangenaam is en de meeste gebruikers zullen genoeg hebben aan wat aan de oppervlakte gevonden kan worden. Maar voor personen die willen graven zijn er een hoop extra mogelijkheden beschikbaar, welke profiteren van een logisch besturingssysteem en een goede documentatie. We gaan er ook vanuit dat de prijs profiteert van de R&D van de vlaggenschipmodellen van Korg, de geluiden van hun workstations en de kwantiteit prijzen op elementen die veel voorkomen bij meerdere Korg producten, zoals het touchscreen.

Voor personen die gewoon een huispiano willen hebben is de Korg Havian 30 iets te veel van het goede en je kan erg goede alternatieven vinden voor een stuk minder. Maar voor personen die een keyboard met 88 gewogen toetsen, een hoop kwalitatieve geluiden, uitgebreide flexibiliteit, een ingebouwd geluidssysteem en het plezier van het meespelen met een automatische begeleiding willen hebben, dan is de Havian 30 het perfecte instrument.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste Korg digitale piano of bekijk Korg reviews. Tenzij je onmiddellijk de beste digitale piano zoekt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo