Crumar MOJO 61 review

Crumar MOJO 61 Review
8

€1.390,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Crumar MOJO 61 review
Crumar MOJO 61 review
€1.390,00

De Crumar MOJO 61 kopen?

Is de Crumar MOJO 61 hét instrument voor optredende muzikanten die op zoek zijn naar een single-manual clonewheel of kan je er beter met een wijde boog omheen lopen? Je leest er alles over in deze Crumar MOJO 61 review.

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Crumar MOJO 61

Positief
  • Authentiek voelende toetsen
  • Bevat EP’s en andere orgels, plus effecten
  • Draadloze controle over bewerking
  • Ondersteunt een tweede manual via MIDI
Negatief
  • Slechts twee presets
  • Kan niet alle instrumenten door het virtuele Leslie-effect sturen

Vergelijk nu prijzen bij:


Eerste indruk van de Crumar MOJO 61

Terwijl de 61-toetsen, single-manual Crumar Mojo 61 VB3-II geluidsengine software van GSI gebruikt en identiek klinkt aan de dual-manual Mojo, biedt hij wifi bewerking en voegt hij een pijporgel toe aan de lijst van extra instrumenten (elektrische piano’s en transistororgels), Maar hij bevat slechts twee presets in plaats van de acht in de dual-manual versie.

Crumar MOJO 61 Review digitaal orgel

Vergelijk nu prijzen bij:

Net als de meeste single-manual Hammond-stijl drawbars (clonewheels), kan de Mojo 61 worden gebruikt in dual-manual modus wanneer deze via MIDI is aangesloten op een tweede, lower-manual keyboard. Elke manual krijgt een enkele set drawbars met twee presets.

Om dit in perspectief te plaatsen heeft de duurdere, single-manual Hammond XK3c twee sets van drawbars en 8 presets bestuurd door het onderste octaaf van de tegenovergesteld gekleurde toetsen, zoals op de originele Hammond B3, C3 en A100 modellen. De grotere Hammond XK-5, ook een single-manual instrument, heeft vier sets drawbars. Twee voor de bovenste en twee voor de onderste manual, evenals het octaaf van de tegenovergesteld gekleurde preset toetsen.

Crumar MOJO 61 review drawbar keyboard kopen

Persoonlijke voorkeuren bepalen wat het beste is voor een speler, maar we zijn blij dat we het extra gewicht en de grootte die de tegenovergestelde toetsen met zich meebrengen verliezen. Zolang we een set drawbars hebben die we tijdens het spelen aan kunnen passen en een paar presets, dan zijn we tevreden. De opstelling van de MOJO 61 is vergelijkbaar met wat je vindt in de Nord Electro en Hammond SK1.

Een van de eerste dingen die ons opviel tijdens deze Crumar MOJO 61 review, is dat het keyboard een kortere throw heeft (de hoek van de rusttoestand tot aan de onderkant van het klavier) dan andere clonewheels die we gespeeld hebben. Daardoor lijkt het meer op een traditionele Hammond, waardoor ons spel meer klonk alsof we een origineel instrument gebruikte.

De VB3-II geluidsengine is uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde Hammond emulaties en de ingebouwde Leslie simulator heeft bijna een B3-niveau dat niet zichtbaar is in andere clonewheels. Er zit meer ‘omtrek’ in het geluid en het sprong er vooral uit toen we er percussie aan toevoegde. De Leslie-emulatie omvat drive, Fast/Slow/Stop besturing en de typische chorus/vibrato effecten. Het hoofdvolume en de driveknoppen hebben de vorm van niveauregelaars op een klassieke Leslie, wat een mooie toevoeging is.

Crumar MOJO 61 drawbar keyboard review

Toen we de interne Leslie sim omzeilde en de MOJO 61 door een originele Ventilator Leslie sim lieten gaan, evenals een Speakeasy Vintage pre in een Leslie 45, klonk elk van deze opstellingen nog realistischer. Maar waar het allemaal op neerkomt is een combinatie van nuances die, samen genomen, erg dicht in de buurt komen van echte B3-ervaring op de MOJO 61. Het is de toon in combinatie met keyclick, maar ook details zoals leakage, crosstalk en weerstandsdraad leeftijd, die deze engine zijn eigen mojo en realisme geven. Terwijl de steriliteit die sommige digitale B3-emulatoren bieden wordt weggenomen. En, zoals je hieronder zult zien, is dit alles aanpasbaar, zodat je je persoonlijke variaties kan creëren.


Klassieke toetsen

De MOJO 61 wil echter meer dan alleen een Hammond B3 zijn. Je hebt ook de beschikking over twee transistorstijl orgels. Combo F biedt een Farfisa-geluid, Combo V heeft het Vox-karakter, terwijl Pipe een 776-pipe barokorgel nabootst. Elk van deze orgels geeft je veel nuance en detail.

Crumar MOJO 61 drawbar keyboard review

De elektrische piano’s van de MOJO 61 omvatten Tines, een Rhodes-emulatie en Reed, welke is gebaseerd op de Wurlitzer-klank. Zoals je zou verwachten, bevatten de piano’s instrumentspecifieke effecten zoals tremolo, auto-pan, ringmodulatie, stereo phase en chorus, reverb en een versterkersimulator. Voor de laatste biedt Crumar modellen van de Vox AC30, Marshall JCM-800, Fender Twin en Roland Jazz Chorus versterkers, elk met hun eigen verstelbare 3-band EQ.

Het zou mooi zijn als je de tremolo snelheid voor de elektrische piano’s vanaf het voorpaneel zou kunnen benaderen, en ook overdrive aan de versterkersimulaties toe kunnen voegen voor wat meer kracht. En we hadden tijdens deze Crumar MOJO 61 review graag gewild dat we deze allemaal door de interne Leslie emulator konden laten gaan.

Crumar MOJO 61 drawbar keyboard review

Over het geheel genomen zijn de Rhodes en Wurlie zeer goede emulaties, en in combinatie met de effecten zijn ze erg bruikbaar. Van de twee is de Rhodes onze favoriet, die een goede hoeveelheid complexiteit en veel toonvariatie biedt bij het gebruik van wifi voor het bewerken van parameters (zie hieronder). De Wurlie is niet slecht. Hij is volgens ons gewoon niet zo dynamisch. Beide transistororgels doen fantastisch werk om het geluid dat je zoekt te creëren als je Animals en Doors tunes bekijkt.


Wifi bewerking

Naast de bediening op het voorpaneel maakt de MOJO 61 gebruik van wifi om de gebruiker een diepere parametercontrole te bieden. Hierdoor is het niet nodig om door de menu’s te navigeren om de instellingen te wijzigen en het instrument aan te passen.

Het koppelen van de MOJO 61 aan een iPhone is een fluitje van een cent tijdens deze Crumar MOJO 61 review. Selecteer onder instellingen MOJO alsof het een netwerk is, voer een wachtwoord in, typ Mojo/ in de browser en je bent klaar. Nu worden alle functies onder de motorkap onthuld en elke parameter is gemakkelijk toegankelijk met een extra druk op een knop.

Crumar MOJO 61 review drawbar keyboard

Vergelijk nu prijzen bij:

Het resultaat van deze connectiviteit is dat het maken van wijzigingen in een patch vereenvoudigd wordt, wat precies is wat je wilt in stressvolle situaties zoals op de bandstand of in de studio. Thuis gingen we bijvoorbeeld voordat we een cluboptreden met de funk/soul band Family Style hadden, gingen we door elke parameter heen en kregen we het orgelgeluid dat we nodig dachten te hebben. Maar zoals gebruikelijk kwamen we bij het optreden en het orgel dat we van tevoren hadden gekozen in de generator selector (een 1970 A100) was niet precies goed voor de opstelling. In het hoge register hadden we iets meer rust nodig. Dus tussen de nummers door pakten we onze telefoon erbij, opende onze browser en schakelde naadloos over naar het standaard VB3CE2 (standaard) orgel. Daarna tikten we op Save All. Makkelijk, snel en intuïtief.

Crumar MOJO 61 review drawbar keyboard

In de editor is elke parameter binnen handbereik en niet meer dan één menuselectie verwijderd. Hier kun je kiezen uit 21 verschillende Hammond modellen, variërend van late jaren ’50 tot vroege jaren ’70 klassieke-B3’s, C3’s, A100’s, evenals een A101, A102 en A105. Er is een selecteerbare generator vorm (in essentie EQ curves toegepast op de toonwielen) en variabele hoeveelheden leakage en crosstalk met crosstalk vorm. Je kan ook de leeftijd van de weerstandsdraden aanpassen (waardoor het orgel oud of nieuw klinkt), de complexiteit van het toonwiel programmeren en Foldback aan of uit zetten. Daarnaast is er een trimcontrole beschikbaar voor elke drawbar en een diep assortiment aan slagwerk, chorus/vibrato en Leslie-parameters;  allemaal beschikbaar via de draadloze verbinding. Het zou mooi zijn als al deze parameters op de Crumar website zouden staan.

Merk op dat de parameters voor de transistororgels niet via wifi kunnen worden ingesteld. Alles wat je daarvoor nodig hebt is toegankelijk op het voorpaneel.


Conclusie van de Crumar MOJO 61

Met de MOJO 61 heeft Crumar uitstekend werk verricht door het gevoel, de klank en de algemene sfeer van een traditioneel toonwiel na te bootsen in één enkel manual instrument. Met de klank van het orgel van de VB3-II engine, veel bewerkbare parameters en een klavier dat zo authentiek aanvoelt, is het bijna alsof je een op maat gemaakte Hammond in een doos hebt.

De wifi-mogelijkheden zijn eenvoudig en krachtig. En de extra instrumenten zijn goed voor optredens en bieden een goede mogelijkheid om een enkel keyboard mee te nemen naar optredens waar je alleen deze zes veelgebruikte geluiden nodig hebt. Petje af voor Crumar voor het betreden van een overvolle markt met sterke concurrenten en het creëren van een geweldig product. We gaan vanavond naar een optreden en ja, de MOJO 61 is het instrument dat we met ons mee zullen nemen.

Vergelijk nu prijzen bij:

8 Totale Score
Petje af voor Crumar

Met de MOJO 61 heeft Crumar uitstekend werk verricht door het gevoel, de klank en de algemene sfeer van een traditioneel toonwiel na te bootsen in één enkel manual instrument. Met de klank van het orgel van de VB3-II engine, veel bewerkbare parameters en een klavier dat zo authentiek aanvoelt, is het bijna alsof je een op maat gemaakte Hammond in een doos hebt.

2 Opmerkingen
  1. Mooie review van de Crumar!! Ook andere artikelen waren een genot om te lezen. Jullie hebben goed onderzoek en voorwerk gedaan.

    Afgelopen week heb ik op een Crumar Seven gespeeld en ik ben eigenlijk wel verkocht. Ik alleen de sample piano nog niet live kunnen horen

  2. hallo mijn vraag is kan je de crumar 61 ook splitten b.v links elc piano rechts orgel??? graag info groet johan.

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo