Casio is geen onbekende op de digitale piano markt. Van hun Celviano serie met meubelachtige instrumenten voor thuis, tot hun Privia serie van draagbare werkpaarden die klaar zijn voor optredens (waaronder de geprezen Privia Pro PX-5S). Het bedrijf heeft constant nieuwe records verbroken door uitstekend geluid en prestaties aan te bieden voor een zeer aantrekkelijke prijs. Maar met de lancering van hun nieuwe Celviano Grand Hybrid serie probeert Casio de akoestische piano-ervaring tot een nog hoger niveau te brengen. Deze twee nieuwe instrumenten hebben houten toetsen en volledig nieuwe sample sets en speakersystemen die zoveel de gebruiker als de luisteraars omringen. Maar hoe dicht komen deze nieuwe instrumenten in de buurt van een echte piano? Je ontdekt het in onze Casio GP-300 & Casio GP-500 review.
× Prijs nodig?
- Casio GP-300: bekijk aanbieding
- Casio GP-500: bekijk aanbieding
Casio GP-300 & Casio GP-500 review:
Plus- en minpunten in een oogopslag
Voordelen
- Een akoestische piano-ervaring in een digitaal instrument
- Responsieve, echte houten keyboard actie welke gecombineerd wordt met verbijsterende goede samples en speakersystemen
- Innovatieve features voor zowel spelers als leraren
- Nemen relatief weinig ruimte in beslag
Nadelen
- Zwaar
- Geen vleugelpiano stijl klankkast beschikbaar
- Duur wanneer je ze met andere digitale piano’s vergelijkt
Design Casio GP-300 & Casio GP-500
Beide nieuwe Celviano Grand Hybdrid modellen zijn verwerkt in een buffetpiano klankkast. Terwijl andere fabrikanten de keuze bieden voor zowel vleugel- als buffetstijlen voor hun hybride piano’s (zoals de AvantGrand serie van Yamaha), richt Casio zich voornamelijk op de universiteit en huis markt met instrumenten die een hoop geluid bieden, maar relatief weinig ruimte in beslag nemen.
De GP-500 is het vlaggenschipmodel en afgewerkt in gepolijst ebbenhout en de Casio GP-300 heeft een satijn ebbenhout en imitatie hout afwerking. Beide modellen hebben Casio nieuwe keyboard actie, aanpasbare dekselpositie, verschillende hall simulators en luisterposities en andere vormingsmogelijkheden voor het geluid. En alhoewel de duurdere GP-500 (€4088) een bijgewerkte geluidsbron heeft en meer ingebouwde keyboardinstrumenten en vervormingsmogelijkheden voor tonen dan zijn goedkopere broertje (€2799), zijn beide instrumenten op hun eigen manier formidabel.
× Prijs nodig?
- Casio GP-300: bekijk aanbieding
- Casio GP-500: bekijk aanbieding
Keyboard actie
Casio is al een aardig tijdje flinke stappen aan het maken op het gebied van keyboard actie (hun Privia Pro PX-5S heeft bijvoorbeeld een gewogen hammer action keyboard met gesimuleerde ivoren en ebbenhouten oppervlaktes en dit alles in een pakket van 11 kg). Maar met hun nieuwe Celviano Grand Hybrid serie stappen ze nog verder het terrein van de akoestische piano binnen. Het hart van de nieuwe GP-500 en de Casio GP-300 bestaat uit een volledig nieuwe keyboard actie die ontworpen is in samenwerking met de Duitse fabrikant C. Bechstein. Het keyboard heeft de naam ‘Natural Grand Hammer Action Keyboard’ gekregen en deze actie combineert prachtige pianotoetsen met een bewegend mechanisme die een hamer net zo gooit als bij een akoestische piano. Deze combinatie van echte pianotoetsen en oppervlaktes, welke gepaard gaan met een een drievoudige sensor en bewegend hamersysteem maakt echt een wereld van verschil voor de speler. Digitale piano’s hebben vaak last van acties die of te licht of juist te zwaar en springerig zijn. Maar bij deze piano’s heeft Casio een winnende combinatie gevonden die de speler een stap dichter in de buurt brengt van een bewegend, mechanisch instrument. Het is zeker een goede set van Casio om een partnerschap aan te gaan met C. Bechstein, meer dan 150 jaar een bekende leider op het gebied van het fabriceren van piano’s.
Geluid Casio GP-300 & Casio GP-500
Naast de indrukwekkende nieuwe keyboard actie, heeft Casio ook erg goed zijn best gedaan bij de Celviano Grand Hybrid om de manier te imiteren waarop een akoestische piano geluid projecteert. Dit heeft de naam ‘Grand Acoustic System’ gekregen en combineert een 6 speakers/4-channel audiosysteem met een design die het geluid op een vergelijkbare manier verspreidt als een echte akoestische piano. Deze instrumenten bieden ook verscheidene manieren om het geluid aan te passen en dit zowel op het gebied van het perspectief van de speler en de luisteraar. Van aanpasbare deksel en luisterposities tot hall en dekselsimulators. Er is ook een speciale koptelefoon modus, waarbij de stereo image specifiek aangepast wordt voor gebruik met een koptelefoon.
Beide modellen hebben nieuwe sample sets die gemaakt zijn van drie bekende akoestische piano’s, namelijk de Berlin Grand (gebaseerd op een instrument van C. Bechstein), de Hamburg Grand en de Vienna Grand. Spelers van eerdere Casio digitale piano’s zullen zonder twijfel vinden dat de Hamburg Grand vergelijkbaar klinkt, aangezien deze ook in verschillende variaties bij andere instrumenten is gebruikt.
Elk pianomodel heeft een primaire preset en ook een zachte en heldere versie. Zoals je zou verwachten zijn er ook een verscheidenheid aan andere instrumentgeluiden ingebouwd, waaronder elektrische piano’s, orgels en snaarinstrumenten (het vlaggenschip GP-500 model heeft iets meer van deze geluiden). Beide modellen hebben een maximum van 256 polyfonen.
De AIR (Akoestische en Intelligente Resonator) Grand Sound Source is volgens Casio het brein van de nieuwe geluidsbron. Dit systeem combineert de nieuwe sample sets met de geluidstechnologieën die het samenspel tussen de verschillende systemen op een akoestische piano nabootsen. Parameters zoals snaar- en demperresonantie en demper en pedaalgeluid kan je aanpassen (mechanisch pedaalgeluid en key on/off geluid is alleen beschikbaar bij de GP-500). Er zijn bij beide modellen ook verscheidene effecten die aangepast kunnen worden, zoals Reverb, Chorus en Brilliance.
× Prijs nodig?
- Casio GP-300: bekijk aanbieding
- Casio GP-500: bekijk aanbieding
Ingebouwde features
Er zijn genoeg intelligente features bij de Celviano Grand Hybrid modellen die zowel op de speler als de leraar zijn gefocust en toegankelijk zijn via het keypad en LCD aan de linkerkant van het keyboard. Je vindt de mogelijkheden die je zou verwachten, zoals een metronoom, transpositie en de mogelijkheid voor split en layer (spelers kunnen twee geluiden samenvoegen, het keyboard in twee zones verdelen en ook een layer in de rechterhand combineren met een split in de linkerhand). Meer avontuurlijke mogelijkheden zijn bijvoorbeeld Concert Play, waarmee je naar bekende muziekstukken kan luisteren en ook mee kan spelen en deze worden gespeeld door een echt orkest. Daarnaast heb je alleen bij de GP-500 een Scene functie, waarmee je aangepaste geluiden en omgevingen op kan slaan. Beide modellen hebben dan weer een Duet modus, zodat je het keyboard in tweeën kan delen met dezelfde klanken, wat zeer geschikt is voor leraren die met hun leerlingen willen spelen. Andere opmerkelijke functies zijn een audio recorder die WAV bestanden (44.1kHz/24-bit) rechtstreeks opslaat naar een USB-stick en een 2-track MIDI recorder met een capaciteit van maximaal 5.000 noten).
Voor connectiviteit bieden de Celviano Grand Hybride modellen USB, MIDI I/O, 1/4-inch inputs en outputs en koptelefoon aansluitingen. Beide modellen hebben tot slot ook drie pedalen en ondersteunen de half-pedaal functie.
Hoe spelen en klinken de Casio GP-300 & Casio GP-500
We hoorde de Celviano Grand Hybrid de eerste keer in september toen de bekende klassieke pianiste Simone Dinnerstein tijdens een lanceringsevenement van Casio speelde. Dinnerstein staat erom bekend dat ze vaak video’s post tijdens het spelen op een Hamburg Steinway concert grand. Dus hoe zou dit compacte, hybdride instrument klinken onder haar vingers? Nou verrassend goed, want hij klonk op alle vlakken als een concert vleugel. We hebben in de tussentijd maar weinig digitale instrumenten gehoord die zo goed klonken als de Casio. Net als alle andere genodigden waren we erg onder de indruk.
Maar horen is natuurlijk maar één onderdeel, want om echt een goed een oordeel te kunnen geven moet je ook zelf spelen en dat is precies wat we gedaan hebben met de Casio GP-300. We selecteerde de Berlin Grand preset en begonnen met spelen. Vanaf de eerste aanraking voelde de Celviano Grand Hybrid meer aan als een akoestisch dan een elektronisch instrument. De toetsen voelde net aan als die van een echte piano en de tonen hebben een rondheid die het digitale mechanisme in het instrument totaal niet prijs geven. We hadden echt het gevoel dat we met een akoestisch instrument aan het spelen waren, zelfs zoveel dat we op manieren improviseerde wat we normaal gesproken alleen maar doen bij een akoestische piano.
Conclusie Casio GP-300 & Casio GP-500 review
Wanneer je met een goede piano speelt, dan wil je steeds meer blijven spelen en dat is precies het effect dat deze Celviano’s op ons hebben en dat is uiteraard een geweldig compliment voor een digitaal instrument. De drie primaire pianogeluiden zijn geweldig en representeren de akoestische instrumenten waar ze van afgeleid zijn erg goed. Net als hun akoestische wederhelften is de Berlin Grand warm en gelijk, de Hamburg Grand heeft kracht en is bijterig en de Vienna Grand is schoon en netjes. Dit zijn op zichzelf staand al wereldklasse geluiden, maar wanneer je ze combineert met het Grand Acoustic System van Casio en de opnieuw ontworpen speakers springen ze echt tot leven. De extra keyboardgeluiden zijn erg bruikbaar en de onboard features zijn innovatief en welkom, maar voor het overgrote deel van de spelers zal het geluid en gevoel van de Celviano Grand Hybrid hen overhalen. Het zorgde er zeker weten voor dat wij weer wilde spelen. We hopen dat je genoten hebt van deze Casio GP-300 & Casio GP-500 review.
× Prijs nodig?
- Casio GP-300: bekijk aanbieding
- Casio GP-500: bekijk aanbieding
Vergelijk nu prijzen bij: