Casio CTK-4400 review

Casio en Yamaha zijn twee van de grootste merken in de digitale keyboard industrie. Ze zijn zoals je waarschijnlijk wel weet ook bekend vanwege het creëren van geweldige digitale piano’s en muziek workstations. De geweldige technologie en uitstekende features op de instrumenten van deze twee bedrijven zijn leidinggevend in de industrie. In de laatste paar jaar is Casio echt flink verbetert op het gebied van het creëren van kwalitatieve digitale keyboards die niet alleen voor jonge of onervaren pianisten zijn. Casio werd voorheen gezien als een simpele fabrikant die piano of keyboard ‘speelgoed’ maakte, maar ze zijn nu een serieuze concurrent van Yamaha, het bedrijf dat al meer dan een eeuw instrumenten maakt. Daarom gaan we het in dit artikel hebben over het Casio CTK-4400 digitale keyboard. We zullen dit keyboard daarnaast vergelijken met de CTK-4200 en de Yamaha PSR-E343. We zullen naar de verschillende features van elk draagbare keyboard met 61 toetsen kijken en bepalen welke de beste koop is voor je individuele behoeften, het maakt niet uit of dat muziek creëren of gewoon oefenen en voor je plezier spelen is.

Casio CTK-4400 review

Features van de Casio CTK-4400

De Casio CTK-4400 is een compact, draagbaar keyboard die ideaal is voor beginners die net beginnen met het leren van piano spelen. Dit betekent echter niet dat pianisten van verschillende niveaus er niet mee kunnen genieten, aangezien er verscheidene functies zijn waar spelers van verschillende niveaus van kunnen genieten. Maar hij heeft veel features die veel meer beginner vriendelijk zijn, zoals de volgende:

 • Touch gevoelige toetsen
 • 600 AHL keyboard klanken
 • Concert hal reverb
 • 48 polyfonen
 • Step-up leersysteem
 • 180 ritmes
 • 152 liedjes
 • Sampling functie
 • USB/MIDI connectiviteit
 • Power adapter inbegrepen

De Casio CTK-4400 is een divers keyboard dat van alles kan doen, zoals studenten helpen om geprogrammeerde liedjes te leren door middel van educatieve features en het opnemen en sequencing van muziekcomposities door gebruik te maken van de record en sampling functie. Het keyboard heeft 152 liedjes die je kan leren met het Step Up leersysteem, wat mogelijk meer is dan welke andere fabrikant voor een vergelijkbaar keyboard biedt. En met 600 verschillende klanken en 180 verschillende ritme opties waar je uit kan kiezen, is het erg makkelijk om creatief te zijn met de CTK-4400. Nog een gave feature van dit keyboard is de concert hal reverb functie, waardoor het geluid zo klinkt alsof je in een live concerthal speelt.

Alhoewel de toetsen van de Casio CTK-4400 niet gewogen zijn, zijn ze aanrakingsgevoelig om de aanrakingsreactie van een akoestische piano na te bootsen. Op het gebied van polyfonen krijg je er 48 voor een keyboard met 61 toetsen, wat niet slecht is. Maar voor ons is het nog steeds een beetje aan de lage kant (64 zou meer ideaal zijn als een minimum voor de meeste instrumenten waar je van plan bent veel mee te spelen). Maar al met al is dit een substantieel keyboard voor een beginnende pianist, maar ook voor iedereen die graag met compositie en/of muziekproductie wil spelen. En voor €199 is het een goede koop als je nagaat hoeveel features er in zitten.

Beste Casio CTK-4400

Vergelijking met de CTK-4200

De oude Casio CTK-4200 is ook een draagbaar keyboard met 61 toetsen en is de voorganger van de Casio CTK-4400. Er zijn verscheidene features die de CTK-4400 en CTK-4200 met elkaar delen. Dit zijn een aantal:

 • 61 toetsen met aanrakingsgevoeligheid
 • 600 klanken
 • 180 ritmes
 • 48 polyfonen
 • Step-Up leersysteem
 • Opname mogelijkheden
 • Audio input voor een MP3 speler
 • USB poort voor MIDI
 • Stroomvoorziening meegeleverd

Zoals je kan zien zijn er veel overeenkomsten tussen de Casio CTK-4400 en CTK-4200. Dus wat is het verschil tussen de twee? Op de website van Casio wordt gezegd dat de CTK-4200 beter dan ooit klinkt (waarschijnlijk bedoelen ze dan beter dan de voorganger), maar er wordt voor de rest niet echt aangegeven hoe en waarom dat zo is. Beide piano’s hebben als we er naar luisteren een rijk, resonerend en realistisch pianogeluid en beter dan het laatste keyboard dat we verderop in dit artikel gaan bespreken, de Yamaha PSR-E343.

Een belangrijk verschil is de toevoeging van het Virtual Hall digitale effect (welke we eerder hebben besproken). Deze is beschikbaar in de Casio CTK-4400, maar niet in de CTK-4200. Afgezien van dat lijken deze twee keyboards bijna identiek (alhoewel het zwart/zilver exterieur van de CTK-4200 een klein beetje anders is).

Aangezien alle aandacht gefocust wordt op het nieuwe model zal je veel moeite hebben om de CTK-4200 nog nieuw te vinden. Maar aangezien de prijs al zo laag is, raden we aan om gewoon voor de Casio CTK-4400 te kiezen, aangezien je iets meer features krijgt en voor de rest dezelfde kwaliteit krijgt voor een aantrekkelijke prijs.

Casio CTK-4400 kopen

Vergelijking met de Yamaha PSR-E343

Het laatste keyboard waar we de Casio CTK-4400 mee zullen vergelijken is de Yamaha PSR-E343, wat ook een digitaal keyboard met 61 toetsen is en welke gericht is op de beginnende pianist, maar door spelers van verschillende niveaus gebruikt kan worden. Dit zijn de overeenkomsten tussen de twee keyboards:

 • 61 toetsen, niet volledig gewogen
 • Leerfunctie (Yamaha Education Suite genaamd)
 • USB/MIDI connectiviteit
 • Reverb effecten
 • Mediabibliotheek

Laten we nu eens een kijkje nemen naar een aantal verschillen:

 • 385 klanken, 100 begeleidende stijlen en 32 polyfonen
 • Geen sampling feature
 • iOS compatibiliteit (i-UX1 verbindingskabel vereist, maar niet meegeleverd) voor features zoals de geluidscontrole app en een ook de progressie tracker app
 • Draagbare grand knop (alhoewel vergelijkbaar met de Virtual Hall feature van de Casio CTK-4400)
 • Ultra wijd stereogeluid welke digitale verwerkingstechnologie gebruikt
 • Afspelen wordt continu aangepast aan het tempo van de speler

Zoals je kan zien hebben het model van Casio en Yamaha veel overeenkomsten, maar op een paar punten verschillen ze ook veel van elkaar. Een verschil dat er echt uitspringt is 32 polyfonen, wat 16 minder is dan de 48 van de CTK-4400. Als je dacht dat 48 al laag was, dan is 32 mogelijk een reden om dit keyboard niet te kopen. Als je na het leren van de meegeleverde liedjes meer geavanceerde muziekstukken wilt spelen, dan is een polyfonen aantal van 32 toetsen redelijk limiterend. Maar als je dit laatste niet wilt doen, dan zou 32 prima moeten zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je voor je aanschaf weet waar je het keyboard voor gaat gebruiken. Als je later echter een betere pianist wilt worden, dan heb je niet alleen meer polyfonen nodig, maar ook een piano met 88 toetsen.

Nog een verschil dat we opmerkte tussen de twee keyboards is dat de Yamaha meer dan 200 klanken minder heeft dan de Casio. De belangrijkheid hiervan ligt wederom af van elke individu. Als je primaire doel het componeren en creëren van elektronische muziek is, dan heb je zoveel mogelijk klanken nodig. En alhoewel 385 klanken nog steeds een mooi aantal is, wordt het overschaduwd door de 600 van de Casio. Maar Yamaha heeft wel de begeleidende stijlen feature, wat ook interessant is voor een componist die meer wil focussen op het creëren van melodieën terwijl het keyboard een begeleidende stijl afspeelt.

De iOS compatibiliteit is een plus voor Apple gebruikers, maar voegt niks toe voor personen die geen Apple gebruiken. Het is echter belangrijk om op te merken dat beide keyboards USB/MIDI connectiviteit hebben om je te ondersteunen tijdens de muziekproductie, als dat je doel is. Je keyboard verbinden met een computer is altijd een goede feature, aangezien er een hoop software is die je kan helpen.

Goedkoopste Casio CTK-4400

Conclusie Casio CTK-4400 review

Dus welk keyboard is beter? Nou dat hangt er helemaal van af waar je naar op zoek bent in een keyboard. Als je veel klanken en ritmes, een hoog polyfonen aantal voor het afspelen van meer geavanceerdere muziekstukken en een sampling feature wilt, dan denken we dat je het beste voor de Casio CTK-4400 kan kiezen. Als je echter een Apple apparaat hebt en voornamelijk een betere speler wilt worden, dan is de Yamaha waarschijnlijk beter voor je. De PSR-E343 is ook iets goedkoper met een prijskaartje van €189. Het verschil is echter zo minimaal dat als je de features van de Yamaha niet mist, je het beste voor de Casio CTK-4400 kan kiezen. Alle drie de keyboards zijn echter kwalitatieve instrumenten met geweldig geluid en een goede prijs.

1 Reactie
 1. Ik heb de ctk 4000 en door de speakers is alles ok maar door de modikabel krijg ik alleen de drumgeluiden die onder de toetsen zitten heb al Midi proberen te veranderen maar het blijft zo
  Kan iemand mij vertellen wat ik fout doe?

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo