Casio Celviano AP 250 piano review

OPGELET!!! Deze piano is vervangen door een nieuw model. Ontdek hem in onze Casio AP-270 review

In januari van 2013 onthulde Casio zijn nieuwste generatie Celviano reeks op de winter NAMM show in Anaheim, Californie. Ze hadden veel succes met hun vorige lijn, deze bevatte de AP-220, de AP-420 en de AP-620. Nu brengen ze de volgende generatie op de markt, deze omvat de AP-250, de AP-450 en de AP-650. Deze drie modellen zijn sterk verbeterd tegenover de vorige generatie en beschikken over een deel van Casio’s recentste technologie.

De Casio Celviano AP 250 piano kan beschouwd worden als het instapmodel van de drie, een soort van toegangspoort naar andere Celviano producten. Maar eigenlijk doet alleen de naam denken aan een instapmodel, want de krachten en capaciteiten die hij bezit staan nog altijd ver boven de kwaliteit van de beste digitale piano’s op de markt, In feite zijn elke van de drie piano’s gemaakt om tegemoet te komen aan verschillende eisen, aangezien sommige meer gericht zijn op een eenvoudige presentatie, terwijl anderen meer opties bieden, zelfs tot het opnemen van volledige 16-sporen nummers.

Hoe ziet de Casio AP 250 er uit?

De AP-250 focust net zoals alle andere Celviano producten op de elegantie en klasse die je verwacht van een echte piano, en giet deze in een digitale vorm. Niets van dit alles wordt meer geïllustreerd dan door de prachtige kleuren die beschikbaar zijn. De AP-250 wordt geleverd met een mooie, zwarte houtgetinte afwerking, en een wondermooie eikenhoutgetinte afwerking. Elk van deze kleuren voegt wat stijl op zich toe, en zou perfect passen in het decor van elk huis of professionele aangelegenheid.

De prachtige constructie van de piano kan verrassend zijn als men rekening houdt met het gemak om deze op te bouwen. Het is algemeen geweten hoe moeilijk het  transporteren, opzetten en onderhouden van een echte akoestische grote piano kan zijn. Bij de AP-250 lijkt het wel alsof hij gebouwd is voor het beantwoorden op de vraag van mensen in die situatie die naar een alternatief op zoek zijn. Als je er voor kiest om de piano thuis te laten afleveren, zal hij geleverd worden in een grote doos die rond de 70 kg weegt. Nochtans weegt hij na het openen en in elkaar steken maar rond de 40 kg . Elk onderdeel is prachtig gemaakt zodat niemand ooit zal weten dat je deze machine zo makkelijk kan samenstellen.

Hoe klinkt de Celviano AP-250 piano?

Dezelfde 8-watt, 12 centimeter grote luidsprekers maken hun terugkeer van de AP-220, en het is pas nadat je de stap zet naar de AP-450 dat je een verandering zal opmerken. De AP-450 heeft een verbluffend dubbel 20-watt luidsprekersysteem, en geen gebrek aan kracht. Nochtans doet het 8-watt systeem in de 250 het goed bij het naar buiten brengen van geluid en het leveren van goede prestaties.

Hetgene dat echt voor de kracht van het luidsprekersysteem zorgt is Casio’s nieuwe AiR (Acoustic and Intelligent Resonator) systeem, welke een stapje hoger is dan het oude AiF systeem. Dit is één van de grote verschillen tussen de nieuwe en de oude generatie Celviano piano’s. Het AiF Linear morphing systeem was eigenlijk al een sterk staaltje technologie. Maar het AiR systeem brengt de toongeneratie naar een hoger niveau, met behulp van meer dan drie keer het samplegebruik van het AiF systeem. Dit resultaat is een verbazingwekkend, helder geluid dat gebruik maakt van vier verschillende niveaus aan concertpiano samples welke perfect geplaatste noten fabriceren, ongeacht hoe zwaar of licht je speelt.

Bijkomende eigenschappen van de Casio AP 250

De AP-250 heeft een prachtige interface waar stijl en design samen in verwerkt is. Er is een beperkt aantal knoppen, zodat je niet verward wordt als je het toestel bedient.

Buiten de volumeknop zijn er een paar snelle instrumentknoppen, die je toelaten om snel terug over te schakelen naar vleugelpiano ongeacht welk geluid geselecteerd is. Er is ook een functieknop die de pianist toelaat om de totale werking van de piano te controleren door er op te drukken samen met een toets die bij een bepaalde actie hoort. Bijvoorbeeld, om een bepaalde toon te selecteren druk je op de functieknop en de bijbehorende pianotoets, die discreet gelabeld is op het bedieningspaneel. Je kan een aantal functies controleren, zoals de transponeerfunctie, de laagfunctie, de splitfunctie en Casio’s innovatieve duetmodus. Duetmodus laat toe dat twee mensen op hetzelfde bereik spelen, wat geweldig is voor de student en de leraar tijdens pianolessen. Natuurlijk wordt de piano ook geleverd met twee hoofdtelefoonaansluitingen om dit te ondersteunen.

Het geluid van de Casio AP250 is absoluut prachtig. Ik was in staat om een voorstelling bij te wonen waarbij deze digitale piano tegenover het geluid van een echte conventionele piano geplaatst werd. en ik kan eerlijk zeggen dat er momenten waren dat je het verschil tussen de twee niet kon horen. De pianosamples van de AP-250 zijn minutieus samengesteld zodat het enige verschil dat je kan horen de akoestische dispositie is. Een echte piano is gemaakt voor een groot publiek, maar een digitale piano klinkt geweldig voor een kleiner publiek of door een hoofdtelefoon of versterker.

De AP-250 heeft ook een aantal digitale effecten. Er zijn vier verschillende types nagalm, deze kunnen elk type atmosfeer creëren, zoals een concertzaaleffect of het gevoel van een kleinere locatie. Er zijn ook vier verschillende types choruseffecten, welke het geluid meer karakter geven dan een stereosysteem. In vele tonen zit ook een digitale signaalverwerking.

Deze digitale piano heeft geen MIDI in/uitgangen, en kiest er bewust voor om met externe bronnen of toestellen te communiceren door de USB-poort. De USB-poort is in staat  om alle MIDI mogelijkheden te controleren, en laat de AP-250 toe om als een MIDI beheerder te koppelen aan andere MIDI toestellen. Dit is handig om met de tweesporen recorder van de piano te werken, die een maximum heeft van 5000 noten en je toelaat om opnames direct naar je computer over te zetten.

Conclusie van de Casio AP 250 review

Algeheel ben ik sterk onder de indruk van de kwaliteit en functionaliteit die gebundeld is in de Casio Celviano AP 250. Met de noemer van instapmodel ben ik verbaasd dat dit toestel zoveel te bieden heeft. Volgens mij is het meer een instapmodel voor de hogere niveaus van pianospel en productie. Hij heeft een wat teleurstellende catalogusprijs van €1400, maar je moet deze digitale piano kunnen vinden voor minder dan €1000 (op bax shop bvb).

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste koop digitale piano of ga onmiddellijk het beste Casio piano kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo