Alesis Coda review

Alesis Coda review
Na verscheidene jaren afwezig te zijn geweest en het overduidelijke falen van hun Cadenza product van 2011, probeert Alesis het weer een keer om de betaalbare digitale piano markt te betreden met de Coda serie, welke de voorganger vervangt met twee nieuwe producten. De Alesis Coda en Coda Pro digitale piano’s werden officieel aangekondigd tijdens NAMM 2015 en zijn de nieuwe oplossingen voor beginners en middenklasse spelers. Ze zijn voornamelijk ontworpen met draagbaarheid en betaalbaarheid in gedachten, maar deze producten zijn ook erg gefocust op geluid en algehele kwaliteit. Het bedrijf heeft schijnbaar geleerd van de fout met Cadenza en levert nu een veel aantrekkelijker en moderner product aan die op alle gebieden is verbetert. Zo worden er twee verschillende keyboard types geboden en een nieuwe geluidsbron. Deze laatste is gemaakt in samenwerking met AiR Music Technology en SONiVOX, wat twee van de bekendste muziek software bedrijven zijn. Laten we eens een kijkje nemen naar de primaire features van beide digitale piano’s in deze Alesis Coda review.

Vergelijk prijzen:

Alesis Coda review:

Wat krijg je als je de Alesis Coda en Coda Pro aanschaft

Het nieuwe Alesis instapmodel product is beschikbaar in twee verschillende modellen, namelijk de standaard Coda voor €369 en de Coda Pro voor €499. Beide hebben hetzelfde design en primaire features, maar de eerste is een semi-gewogen digitale piano met 88 toetsen en de tweede biedt een volledig gewogen keyboard, wat uiteraard een betere keus is voor studenten, leraren en live muzikanten.

De Alesis Coda/Coda Pro doos bevat het volgende:

  • Coda of Coda pro digitale piano met 88 toetsen
  • Externe 12V stroom adapter
  • Piano stijl sustainpedaal
  • Muziekstandaard
  • Gebruikershandleiding

Voor een extra €129 kan je zowel de Coda als de Coda Pro omtoveren tot een staande digitale piano dankzij het optionele piano statief. Dit is een elegant houten meubelstuk waarbij drie pedalen bij inbegrepen zitten, namelijk Zacht, Sostenuto, Sustain en de halve pedaalfunctie en deze kan via een enkele kabel met het keyboard verbonden worden.

Alesis Coda kopen

Een makkelijke draagbare machine

Het eerste verschil met de oude Cadenza dat je direct opmerkt is uiteraard de esthetica. Alesis heeft ervoor gekozen om het achterhaalde design van de vorige piano te dumpen en een beter uitziend modern design te omarmen. Zo zitten er nu twee speakers in de bovenkant van het platte chassis en heeft de lay-out en het primaire besturingspaneel een flinke facelift gekregen. Het chassis zelf heeft nu een meer overtuigende mix van materialen in zowel glanzende als matte afwerking, wat helpt om de Coda en Coda Pro een stuk aantrekkelijker te maken dan de voorganger. Ondanks de 88 toetsen uitbreiding en de afmetingen van de digitale piano, zijn beide modellen nog steeds erg licht (11 kg voor de Coda en zo’n 13 kg voor de Coda Pro, wat de helft van het gewicht van het vorige model is) en bieden een makkelijke opstelling en draagbaarheid voor elke situatie.

Alesis Coda digitale piano achterkant

De primaire interface bevat nu een aan/uit schakelaar, een volume knop, een LED display, 16 knoppen voor het besturen van MIDI, Metronoom, Patronen, Split/Layer, Transpose, Duet modus en nog 10 andere knoppen om de 20 ingebouwde klanken te besturen. Andere opties kunnen gebruikt worden door de SHIFT toets ingedrukt te houden en de desbetreffende toets op het keyboard in te drukken.

Aan de linkerkant zit een wiel waarmee je de noten kan verhogen of verlagen. Tot slot zit aan de achterkant een USB poort, MIDI uitgang, Sustain aansluiting, AUX I/O en de stroomaansluiting, terwijl aan de voorkant twee aansluitingen voor een koptelefoon zitten.

Vergelijk prijzen:

Geluid en meer

Het geluid van de Cadenza vleugelpiano was werkelijk verschrikkelijk, maar de nieuwe piano samples van SONiVOX en AiR zijn echt een flinke stap voorwaarts. De Coda en Coda Pro staan nu op een lijn met de beste producten in deze markt (zoals de nieuwe Yamaha P-45) en bieden echt een geweldige piano sample, welke zowel in het midden als in de lage delen goed klinkt. De vleugelpiano toon zorgt voor een erg natuurlijke speelgeluid dankzij de 64 polyfonen, waardoor je meer noten vast kan houden tijdens het indrukken van het sustainpedaal of tijdens het gebruik van de Split/Layer modus.

Alesis heeft het bestaande geluidssetje van het Cadenza model uitgebreid door 20 verschillende presets toe te voegen, waaronder twee vleugelpiano geluiden, drie elektrische piano tonen, klavecimbel, clavinet en vibrafoon geluiden, vijf verschillende orgelgeluiden (van kerkorgels tot rock orgels), accordeon en harmonica, elektrische gitaar, gevingerde bass, twee snaargeluiden en een slagsetje.

De mogelijkheid om de split of layer te gebruiken op twee verschillende tonen (of beide waarbij je goed op de totale hoeveelheid polyfonen let) maakt het mogelijk om met de Coda en Coda Pro erg rijke en diverse geluiden te krijgen, welke veel uitgebreider zijn dan de concurrenten zoals Yamaha. Uiteraard hebben we het hier over standaard geluiden en niet de professionele, maar het is het waard om te vermelden dat sommige presets aardig goed klinken, wat ook komt door de geïntegreerde DSP, welke een aantal geweldige effecten toevoegt.

Nog een grote verbetering ten opzichte van het vorige model is het 88 toetsen hammer-action gewogen keyboard waar Alesis voor gekozen heeft. Deze vervangt het verschrikkelijke keyboard van de Cadenza en biedt een veel meer realistisch gevoel tijdens het spelen. Klikkende geluiden zijn uiteraard nog steeds aanwezig, maar de algehele kwaliteit van het keyboard voldoet tenminste aan de standaarden van concurrerende producten.

Goedkoopste Alesis Coda

Alesis Coda vs Coda PRO

Als je twee producten hebt die alleen maar een ander keyboard hebben (semi-gewogen vs hammer-action gewogen), dan vraag je je waarschijnlijk af hoe je tussen de Coda en Coda Pro moet kiezen? Nou de overduidelijke voorkeur gaat uit naar de Coda Pro, welke een meer diverse keuze biedt die bruikbaar is voor bijna elke situatie, van het oefenen voor live shows tot het gebruik als een USB controller voor het managen van je VSTs. Onthoud dat afgezien van de verschillende keyboard types, de features van de twee modellen in principe hetzelfde zijn. Dus uiteindelijk hangt je keuze af van hoe de toetsen onder je vingers voelen, hoe zwaar het zal zijn om van locatie naar locatie te reizen en hoeveel geld je wilt spenderen.

Als je een leraar bent, dan is het makkelijk om de Coda Pro aan te raden vanwege het hammer-action keyboard. Dankzij de Duet modus kan je het keyboard opdelen in twee delen om mee te spelen met je leerlingen. Je kan zelfs gebruik maken van de twee koptelefoon uitgangen, zodat je niemand in de nabije omgeving stoort. Je kan ook de ingebouwde metronoom gebruiken of rechtstreeks opnemen met je keyboard door gebruik te maken van de 2-track recorder, waar je maximaal vijf liedjes mee op kan nemen.

Vergelijk prijzen:

Als je een solo muzikant bent, dan is het goed om te weten dat de Styles en Songs secties het mogelijk maken om een grote verscheidenheid aan muziekgenres te spelen (van rock tot blues, van pop tot jazz, etc.) en zelfs een specifiek deel van een liedje dempen om je solo uit te voeren. In dit geval hangt het kiezen alleen maar af van je interesse om wel of niet of gewogen keyboard onder je vingers te hebben.

Als je een live of studio muzikant bent, dan kan je door de Alesis Coda Pro te kiezen een geweldige piano krijgen met verscheidene geweldige features en doeleinden. Met de USB poort kan je de Coda Pro omtoveren tot een controller voor je favoriete VSTs (welke bestuurt kan worden met de pitch blend, een feature die veel concurrenten niet hebben), terwijl de MIDI output gebruikt kan worden met externe versterkers en geluidsmodules voor meer complexe opstellingen. De Aux input maakt het mogelijk om te verbinden met een externe audiobron (zoals drum machines of achtergrondmuziek), terwijl de Aux output het mogelijk maakt om te verbinden met een mixer of digitale recorder zonder de koptelefoon uitgangen te gebruiken.

Maar als je doel is om plezier en een geweldige, super lichte digitale piano te hebben, dan zou je kunnen overwegen om ruim €100 te besparen en de standaard Coda te kopen. Alhoewel de Coda geweldig is voor het afspelen van orgelgeluiden, biedt hij niet hetzelfde gevoel als het hammer-action keyboard van de Coda Pro, maar het is nog steeds een goede compromis als je naar de verkoopprijs kijkt.

Alesis Coda review

Conclusie Alesis Coda review

Na het grote falen van de Cadenza heeft Alesis eindelijk zijn naam gezuiverd met de nieuwe Coda digitale piano’s, welke twee producten biedt die ontworpen zijn voor studenten, leraren, live muzikanten en nog meer. Zowel de Coda en Coda Pro bieden een grote verscheidenheid aan opties die vooral geweldig zijn voor een digitale piano in de €369 – €499 prijsklasse. Alesis kan nu rustig ademhalen, aangezien ze een waardig en bruikbaar product hebben gecreëerd die makkelijk tegen de bestaande concurrentie op kan boksen. De Alesis Coda en Coda Pro zijn zonder twijfel een van de beste budget digitale piano’s op de markt.

Score: 4/5

Vergelijk prijzen:

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo