Yamaha PSR-E353 review

yamaha psr e353 review

De Yamaha PSR-E353 is een digitale piano met 61 toetsen die onderdeel is van de beginner PSR serie van Yamaha. In deze Yamaha PSR-E353 review zullen we een kijkje nemen of dit keyboard geschikt is voor beginners en welke features hij heeft waar nieuwe spelers van kunnen profiteren.

We zullen kijken of deze features het doel van Yamaha bereiken: namelijk een geweldig keyboard die vol zit met behulpzame dingen die beginners kunnen gebruiken om te groeien tijdens het piano spelen.

We zullen niet alleen een kijkje nemen naar de E353 in deze Yamaha PSR-E353 review, maar ook kijken hoe presteert ten opzichte van de Yamaha PSR-E443, PSR-E253, de nieuwe PSR-E453 en de PSR-EW400.

Dus is de PSR-E353 je geld waard? Nou laten we met de ontleding van dit instrument beginnen door de kijken naar de esthetica.

yamaha psr e353 review

Yamaha PSR-E353 review:

Hoe ziet de PSR-E353 eruit?

Het eerste ding wat opvalt aan de Yamaha PSR-E353 is de uitstraling. Als dit een keyboard voor beginners is, dan ziet hij er zeker niet zo uit. Maar hoe zou een beginners keyboard er dan uit moeten zien?

yamaha psr e353 review

Ten eerste heeft hij mogelijk een hoop heldere kleuren. Ten tweede ziet hij er goedkoop gemaakt uit met plastic van een lage kwaliteit. Ten derde zijn de speakers mogelijk een beetje klein. En tot slot zal het keyboard zelf er erg breekbaar uit zien.

Nou, gelukkig heeft Yamaha erg goed werk gericht om deze stereotypering te voorkomen. De PSR-E353 is grijs en zwart, met een erg scherp, hoekig en stug frame. Er zijn bijna geen afgeronde randen, waardoor hij er erg geometrisch en symmetrisch uitziet.

De voorkant van het keyboard (boven de toetsen) is grijs, met zwarte, grijze en witte knoppen. Er is een klein minimalistisch scherm die informatie over de geluiden, liedjes en stijl weergeeft en dit scherm heeft een geel, oranje kleur wanneer deze aanstaat.

De enige andere kleur naast wit, zwart en grijs is de demo knop, welke lichtgeel is. Dus op esthetisch gebied ziet het keyboard er veel professioneler uit dan je zou denken. Als je je zorgen maakt dat de knoppen moeilijk van elkaar te onderscheiden zijn vanwege het ontbreken van de felle kleuren, dan hoef je je geen zorgen te maken, want bij elke knop wordt duidelijk aangegeven wat deze doet.

De features van de Yamaha PSR-E353

Laten we het nu gaan hebben over de features in deze Yamaha PSR-E353 review. Het keyboard wordt geleverd met een ongelofelijke 573 klanken waar je uit kan kiezen. Deze geluiden bestaan uit vleugelpiano’s, elektrische piano’s, orgels, koperblazers hoornen, drums en nog veel meer.

Door deze geluiden bladderen is erg makkelijk. Je kan individueel door de selectie scrollen of instrumenten handmatig selecteren door het nummer in te voeren met het keypad aan de rechterkant van het scherm.

Er zijn 158 achtergrond stijlen, wat betekent dat je met verschillende ritmes, akkoorden en genres met de druk op een knop mee kan spelen. Zoals bij een hoop Yamaha keyboards wordt de PSR-E353 geleverd met een draagbare vleugel knop, wat alles terugzet naar de fabrieksinstellingen: het vleugelpiano geluid wat je krijgt wanneer je de piano voor het eerst aanzet.

Dit is een geweldige feature om te hebben, omdat het makkelijk is om verdwaald of verward te raken met de meest eenvoudige keyboards. Dit zorgt ervoor dat je altijd opnieuw kan beginnnen zonder de stekker uit het stopcontact te hoeven halen.

Beste Yamaha PSR-E353 Review

Een andere geweldige feature waar we het over willen hebben in deze Yamaha PSR-E353 review is het leersysteem van dit keyboard. Yamaha voegt deze toe aan een hoop keyboards, dus de feature is redelijk standaard. Je hebt nu echter de optie om luisteren, timing en wachten te oefenen. Je kan meespelen met klassieke muziekstukken om comfortabel te worden met je handen over het keyboard te bewegen en je muzikale repertoire uit te breiden. Je kan ook oefenen met akkoorden spelen. Akkoorden zijn elke serie noten die tegelijkertijd gespeeld worden. Je hebt majeur en mineur akkoorden en dit keyboard zal je helpen om de basis akkoorden te spelen die elke pianist zou moeten weten.

Een aantal van de meer technische features op dit keyboard maken hem mogelijk meer geschikt voor middenklasse spelers dan je zou denken. Zo deelt de arpeggiator noten op in een ritmische manier, waardoor het spelen van een hoop noten een stuk makkelijker wordt. Er is zijn een hoop ingebouwde effecten, waaronder een stereo verwijding, master EQ, een melodie onderdrukker en een panner. Deze features zijn mogelijk niet interessant voor beginners, die zich meer druk maken over spelen dan klanken creëren. Deze features worden echter vaak achterwege gelaten bij beginner keyboards en het feit dat je ze kan vinden op de PSR-E353 is verrassend en handig voor middenklasse spelers met een beperkt budget.

De knoppen van de Yamaha PSR-E353 doen ook verschillende dingen. Zo kan je bijvoorbeeld je liedje, stijl of geluid selecteren. Je kan de vele opname knoppen gebruiken om melodieën en liedjes op te nemen en ze daarna af laten spelen.
Er is een metronome knop en tempo tap, zodat je kan oefenen op bijna elke willekeurige snelheid. Je kan geluiden ook opdelen of kiezen voor een dual-split tussen de toetsen om meer dynamisch geluid te creëren. Een goed voorbeeld van dit is de piano en snaren, wat het mogelijk maakt om onmiddellijke snaar begeleiding te hebben terwijl je het pianogeluid speelt. Het keyboard heeft ook een duidelijk aangegeven master volume en aan/uit knop, zodat je volume snel aan kan passen en weer uit kan schakelen wanneer je klaar bent.

Wanneer je met een liedje meespeelt, dan kan het soms een beetje repetititef worden. Yamaha heeft een optie geïntegreerd om verschillende onderdelen van hetzelfde liedje te spelen met de druk op een knop en er is ook een fill knop, welke een drum toevoegt wanneer je de knop indrukt, voor meer dynamiek op de achtergrond. Het is een leuke manier om het gevoel te krijgen dat je met een echte band speelt.

Het gevoel van de toetsen

Het eerste belangrijke ding om op te merken, is dat de toetsen niet gewogen zijn. Dit betekent dat in tegenstelling tot een echte piano of gewogen digitale piano, de toetsen van dit keyboard lichter zijn en makkelijk ingedrukt kunnen worden. Is dit iets negatiefs? Niet noodzakelijk. Een hoop spelers geven namelijk de voorkeur aan lichtere toetsen en ze zijn ook goed voor beginners die mogelijk nog niet genoeg kracht in hun vingers hebben om lange tijd met gewogen toetsen te spelen.
De meeste beginner keyboards van Yamaha zijn licht en ze voelen aardig goed aan. De aanslaggevoeligheid van dit keyboard is voornamelijk voldoende. Het maakt het mogelijk om luid of zacht te spelen en je dynamieken te oefenen, zodat je speelstijl snel beter wordt.

Dit keyboard heeft een maximale polyfonie van 32 noten, wat betekent dat je 32 noten tegelijkertijd kan spelen zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat noten wegvallen. Voor een keyboard met 61 toetsen is een polyfonie van 32 noten uitstekend. In dit geval betekent het dat je meer dan de helft van de toetsen tegelijkertijd kan spelen zonder een noot te missen.

Beginner composities hebben vaak niet meer dan 6 tot 8 toetsen tegelijkertijd nodig. Yamaha heeft voor 32 in plaats van 16 noten gekozen, om ervoor te zorgen dat je al het benodigde hebt (of iets meer dan nodig).

Omdat er zoveel geluiden zijn, klinken sommige geweldig, terwijl andere oké zijn. De vleugelpiano is warm en vriendelijk en geweldig om je een idee te geven hoe het voelt om met een echte piano te spelen. Omdat dit echter een keyboard is, is hij ontworpen om bepaalde aspecten van een echte piano na te proberen te bootsen. Maar denk op geen enkel moment dat dit keyboard het echte gevoel en geluid van een echte akoestische piano kan simuleren. Dat is gewoon niet mogelijk met dit keyboard.

Een aantal van de andere geluiden zijn echter nog steeds leuk om mee te spelen, zoals de drum geluiden. Aan de voorkant van het keyboard (net boven de toetsen) kan je zien welke drumgeluiden verbonden zijn aan toetsen wanneer je drum presets gebruikt. Dit maakt het mogelijk om de drumgeluiden in de gaten te houden en meer te leren over hoe echte drums eruit zien en hoe elk onderdeel klinkt.

Goedkoopste Yamaha PSR-E353 Review

Belangrijke specificaties van de Yamaha PSR-E353

Dit zijn een aantal van de specificaties van dit keyboard:

  • Prijs
  • 4,4kg
  • 61 toetsen
  • LCD display
  • USB to Host (maakt het mogelijk om met een computer te verbinden)
  • Koptelefoon aansluiting
  • Aux in (speel mee met je favoriete liedje)
  • AWM stereo sampling
  • Sustainpedaal input
  • DC IN 12V Power
  • 2,5W speakers (2)

Yamaha PSR-E353 vs PSR-E453

Laten we beginnen met de PSR-E453. Ten eerste is dit keyboard duurder (€329). Het is nog steeds een 61 toetsen keyboard, maar hij heeft een aantal honderd geluiden meer, 6W speakers, een 48 noten polyfonie en hij heeft meer opties voor aanslaggevoeligheid.
Op het gebied van geluidskwaliteit is dit keyboard echter erg vergelijkbaar. Hij is zeker weten meer gericht op middenklasse spelers door de meer complexe lay-out en het grotere keyboard oppervlakte. Als je de PSR-E353 bezit en op zoek bent naar een kleine upgrade, dan zou dit keyboard voldoende moeten zijn. We zijn echter niet volledig overtuigd dat deze beter is voor beginners. Hij is iets meer verwarrend en de PSR-E353 heeft de meeste van dezelfde features.

Yamaha PSR-E353 vs PSR-E443

Hoe zit het met de PSR-E443? Nou deze is vergelijkbaar met de E353, maar hij is iets duurder.
Dus waarom is dat? Nou de gevoeligheid is iets luxer en hij heeft iets meer geluiden om uit te kiezen. Afgezien van dat is dit keyboard ongeveer hetzelfde, alhoewel hij 6,8kg weegt terwijl de E353 minder dan de 5kg weegt.

Dus als draagbaarheid belangrijk voor je is, dan wint de E353 nog steeds.

Yamaha PSR-E353 vs PSR-E253

De volgende is de PSR-E253. Een veel goedkoper keyboard dan zijn oudere broer, maar hij biedt nog steeds een hoop voor een budget prijs. Hij is iets lichter en heeft nog steeds een geweldige leerfunctie.
De opname functie is echter maar een nummer en er is geen arpeggiator functie. Hij heeft ook een aantal minder geluiden om uit te kiezen. Voor kinderen en beginners is dit nog steeds een geweldig keyboard. Hij heeft echter niet dezelfde hoeveelheid features en ziet er niet zo mooi uit als de E353.

Yamaha PSR-E353 vs PSR-EW400

Tot slot nemen we een kijkje naar het duurste keyboard op onze vergelijkingslijst, de PSR-EW400 (€429).
Het is een keyboard met 76 toetsen en een gewicht van 10kg. Hij heeft 758 geluiden waar je uit kan kiezen, een zes-nummer functie controle, een strak design en dezelfde geweldige leerfunctie die je op andere keyboards kan vinden.

De toetsen voelen erg goed aan en er zijn meer, wat positief is voor een hoop spelers. We zouden dit keyboard meer categoriseren als een middenklasse keyboard vanwege zijn toegevoegde features en de hogere prijsklasse waar hij zich in bevindt.

Is hij beter dan de E353? Nou hij heeft iets meer te bieden, maar we denken nog steeds dat de E353 een betere deal is.

Goedkope Yamaha PSR-E353 Review

Conclusie Yamaha PSR-E353 review

De Yamaha PSR-E353 voldoet zeker weten aan zijn omschrijving. Het is een geweldige beginners keyboard en zou zelfs gebruikt kunnen worden door sommige middenklasse spelers.

Als je echter een beginner bent die op zoek is naar een geweldig keyboard om mee te beginnen, kies dan voor deze of een van de andere PSR keyboards die we vandaag besproken hebben (afhankelijk van de features die je wilt).

We hopen dat je genoten hebt van deze Yamaha PSR-E353 review.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste keyboards of ga onmiddellijk het beste Yamaha keyboard kopen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo