Novation SL MK3 review

7.5

€605,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Novation SL MK3 review
Novation SL MK3 review
€605,00

  • Introductie
  • Video's

De Novation 49/61 SL MK3 kopen?

Uitgerust met draaiknop, schuifregelaar en pad besturingen en gecombineerd met het Automap-systeem van Novation, viel de SL MK2-serie op als enkele van de meest flexibele MIDI-controllers van de overvolle markt van 2009. Sindsdien is er echter veel veranderd.

De server-gebaseerde Automap-opstelling was zo flexibel, maar ziet er nu uitzonderlijk omslachtig uit in vergelijking met de plug-and-play compatibiliteit die aangeboden wordt door systemen zoals de Native Instruments NKS of Akai Advance. En met de opkomst van bluetooth-MIDI en een heropleving van CV, vinden veel muzikanten dat ze meer van hun controllers dan eenvoudige USB en MIDI nodig hebben.

Of Novation aan deze wensen voldoet zal je ontdekken in deze Novation SL MK3 review.


Positieve- en negatieve eigenschappen van de Novation SL MK3

Positief:

  • Uitstekende, eenvoudig te gebruiken sequencer
  • Flexibele reeks van digitale en analoge besturing
  • Components-systeem maakt het eenvoudig om sjablonen te beheren en te bewerken

Negatief:

  • Geen swing per kanaal
  • Een aantal randomisatie/variatiehulpmiddelen zou mooi zijn

Inleiding

Met de introductie van de SL MK3 is Novation opnieuw op zoek naar meer flexibiliteit. Hoewel de besturingselementen die over het voorpaneel verdeeld zijn niet enorm verschillen van zijn voorganger, verbetert de nieuwe hardware de connectiviteit en de functies om zodoende veel verder te gaan dan de standaard MIDI-controllers.

beste digitale piano Novation 61SL MK3 USB MIDI keyboard

Ja, je kan de SL MK3 nog steeds aansluiten op een computer en gebruiken om je DAW aan te passen. Maar met een achtkanaals sequencer aan boord en meerdere vormen van digitale en analoge output, kan deze nieuwste SL echt nog veel meer doen.

De SL MK3 is er in varianten met 49 en 61 toetsen, maar afgezien van het bereik van het klavier is de hardware voor beide hetzelfde. Bij beide varianten krijg je een volledig, half-gewogen en met aftertouch uitgerust klavier. Het is een klassiek synth-stijl klavier gevoel, maar het is snel en comfortabel om te spelen. Dat is precies wat je nodig hebt van een all-round controller als deze. De aanslagscurve is instelbaar, waaronder een vaste optie. Het klavier wordt gecombineerd met stevig aanvoelende pitch- en modwielen die je links vindt, samen met een royale hoeveelheid knoppen, pads, draaiknoppen en schuifregelaars en vijf heldere LCD-schermen. beste digitale piano Novation 49SL MK3 USB keyboard

De hardware zelf is licht genoeg om zonder moeite te verplaatsen, maar voelt tijdens deze Novation SL MK3 review toch robuust en goed gebouwd aan. Het bovenpaneel is matzwart en in combinatie met de backlit bedieningselementen en de aanpasbare klavier-lichtbegeleiding, is het resultaat een ontwerp dat zowel stijlvol als eenvoudig te navigeren is.


Aansluitingen

Langs de achterkant heeft de SL MK3 een aan/uit-schakelaar en ingang voor de externe voedingsadapter, die te allen tijde nodig is omdat er geen USB-voedingsoptie is. Vervolgens komt er een USB-poort, voor aansluiting op een computer, samen met drie DIN-poorten. De eerste twee zijn voor MIDI in en uit en de derde kan worden gebruikt als secundaire uitgang of een MIDI-doorvoerpoort.

Op het analoge front tijdens deze Novation SL MK3 review is er een klokuitgang plus twee kanalen van CV, gate en mod out, wat allemaal 3,5 mm aansluitingen zijn. Tot slot zijn er drie pedaalingangen voor sustain, expressie en effectenschakelaar. Qua werkstroom is het kernelement van de SL MK3 de achtkanaals sequencer. Deze is losjes gebaseerd op de pad sequencer die je op de Circuit-serie van Novation kan vinden.

Novation SL MK3 Review aansluitingen

Net als bij die instrumenten maakt de SL gebruik van een systeem van 16-stapspatronen, dat op het eerste gezicht vrij simplistisch lijkt, maar veel dieper blijkt te zijn als je eenmaal begint te graven in de functies en mogelijkheden. Hier staat elk van de acht kanalen bekend als een ‘Part (onderdeel)’. Elk onderdeel kan notengegevens van de sequencer uitvoeren, maar ook automatiseringsgegevens die door de pads, knoppen, schuifregelaars en draaiknoppen worden aangestuurd. Onderdelen kunnen naar elk van de uitgangen van de controller worden gerouteerd en de besturingsroutines kunnen handmatig worden ingesteld of worden toegewezen aan een vooraf gemaakt sjabloon.


Kenmerken en gebruik

De SL MK3 wordt direct uit de doos geleverd met goed ontworpen sjablonen voor het besturen van een aantal gangbare hardware-apparaten, waaronder de Digitakt en Analoge RYTM van Elektron, de Roland TR-8S, Korg Minilogue en, zoals je zou verwachten, de eigen Peak and Circuit synths van Novation. Het bedrijf belooft in de toekomst meer vooraf in kaart gebrachte hardwaresjablonen, maar het proces om je eigen sjablonen te maken en bestaande sjablonen te bewerken via de Components-app (hier verderop meer over) is eenvoudig genoeg.

Novation SL MK3 Review voor- en achterpaneel

In de Steps-modus is elk 16-stapspatroon polyfoon en kun je de noten en parameters één voor één opnemen of laten invoeren door het bijbehorende pad op het centrale 2×8-raster vast te houden. Snelheid en poortlengte voor afzonderlijke stappen kunnen in het instellingenmenu worden bewerkt. Elk patroon kan zijn eigen lengte, tijdsdeling en richting krijgen, waardoor het eenvoudig is om te experimenteren met polyritmische ideeën. Terwijl elk patroon een maximale lengte van 16 stappen heeft, krijgen gebruikers in de Patroonweergave toegang tot acht Patroonslots voor elk onderdeel, die eenvoudig kunnen worden gekopieerd en gekoppeld om sequenties van maximaal 128 stappen te creëren. Naast de Stappenmodus biedt een automatiseringsweergave een uitgebreidere parametercontrole en automatiseringsvolgorde voor elk onderdeel.

Naast de sequencer beschikt de SL MK3 ook over een Arpeggiator, met instelbare snelheid, poortlengte en richting. Met de Arpeggiator-modus geactiveeerd kan het arp-patroon worden aangepast met behulp van het 16-pad grid om stappen toe te voegen of te verwijderen. De arp kan slechts op één onderdeel tegelijk worden gebruikt, maar het is mogelijk om te veranderen aan welk onderdeel de arp gekoppeld wordt met de centrale draaiknoppen. Het klavier zelf biedt ook een aantal handige functies tijdens deze Novation SL MK3 review.

De eerste is een Scale-modus, waarmee het klavier een van de 15 toonladdertypes met aanpasbare basisnoot kan worden toegewezen. Er is een keuze uit drie manieren waarop het klavier kan worden ingesteld om op deze toonladders te reageren. Display, waarbij de lichtgids van het klavier de juiste noten weergeeft, maar alle klaviernoten actief blijven. Snap, waarbij noten die buiten de toonladder worden gespeeld naar de dichtstbijzijnde noot in de toonladder springen. En filter, waarbij noten buiten de geselecteerde toonladder worden gedeactiveerd.beste digitale piano Novation 49SL MK3 USB MIDI keyboard

Het klavier kan ook worden verdeeld in zones, die elk kunnen worden toegewezen aan een van de acht delen, zodat gebruikers meerdere instrumenten tegelijk kunnen spelen. Dit is handig voor gebruik als live optredens. Er kunnen maximaal acht zones worden toegewezen, elk met een instelbaar klavierbereik, weergegeven via de LED-lichtgeleider boven het klavier. Hoewel deze veelzijdige sequencing tools de kern van de SL MK3 zijn, kan hij nog steeds de DAW controletaken verwerken die je zou verwachten van een high-end MIDI-controller.

Door op de InControl-knop op het voorpaneel te drukken tijdens deze Novation SL MK3 review, wordt de hardware omgeschakeld naar de DAW die op dat moment is aangesloten. De exacte interactie tussen de MK3 en de software is afhankelijk van welke DAW wordt gebruikt. Ableton Live gebruikers krijgen de beste deal, met een bijna plug-and-play opstelling en nauwe interactie met de meeste Live elementen, met inbegrip van parameter feedback geboden door de vijf schermen.

De MK3 is ook HUI-ready, dus gebruikers van DAW’s zoals Cubase, Pro Tools en Reaper worden allemaal goed bediend. Novation biedt ook uitgebreide sjablonen voor Logic en Reason. Raadpleeg de handleiding online voor details over welke DAW-elementen kunnen worden aangestuurd.

Components app

Components is de browsergebaseerde bibliothecaris en personalisatietool van Novation. Deze was oorspronkelijk ontwikkeld voor Circuit, maar nu ook compatibel met Peak en de nieuwe SL-serie. In dit geval kan het systeem worden gebruikt voor het beheren en bewerken van sjablonen, het wijzigen van diepere instellingen en het beheren van sessies, waardoor het oude Automap-systeem effectief wordt vervangen. Presets voor de SL MK3 zijn onderverdeeld in Sessies en Sjablonen.

components

Sjablonen bevatten besturingsrouteringsinstellingen voor verschillende hardware- of softwareapparaten en kunnen worden geladen vanuit een vooraf gemaakte lijst of helemaal zelf worden gemaakt. Sessies bevat sequencer- en automatiseringsgegevens. De twee gecombineerd worden een Pack genoemd.

Components biedt gebruikers een nette en goed ontworpen omgeving voor het maken, bewerken en opslaan van alles wat in een Pack zit. De app is browser-gebaseerd, wat handig is voor toegang onderweg. We vinden vooral de mogelijkheid om sjablonen te bewerken vanaf een mobiel apparaat buiten de studio erg fijn, voor wanneer je je instellingen wilt aanpassen ter voorbereiding van een studiosessie of live optreden. Components kunnen echter ook gedownload en offline uitgevoerd worden, zodat je niet gebonden bent aan een internetverbinding.


Beperkingen

dashboard

Als een compleet pakket zijn we echt onder de indruk van dit instrument tijdens deze Novation SL MK3 review. We zijn grote fans van de leuke, hands-on benadering van de sequencing die wordt gebruikt door de Circuit-serie, en het is geweldig om dat als onderdeel van een studio controller/sequencer als deze te hebben.

Er zijn echter wel een paar kleine beperkingen op het gebied van de sequencing werkstroom.

Zo kan je patronen bijvoorbeeld aan elkaar koppelen, maar de SL MK3 biedt niet veel op het gebied van lange vormregeling naast het handmatig activeren van de patronen.

We hebben ook behoefte aan variatie en randomisatietools, als een snelle manier om variatie toe te voegen aan loops en patronen. En alhoewel er globale swingcontrole is, kan je geen swing aan individuele delen toevoegen. En het zou mooi zijn om individuele stappen te verwijderen uit de sequencer grid, voor ietwat diepere controle over de nauwkeurige details van timing.

Dit zijn echter kleine minpunten, waarvan sommige kunnen worden aangepakt met firmware-updates. Het is belangrijk om op te merken hoe consequent Novation de originele Circuit heeft ontwikkeld in de jaren sinds dat de serie is uitgebracht, wat een goed voorteken is voor het vooruitzicht van nieuwe functies en verbeteringen bij de SL MK3. Hij zal echter niet bij de werkstroom van iedereen passen, en de compromis voor flexibiliteit is een licht gebrek aan directheid.


Conclusie van de Novation SL MK3

beste digitale piano Novation 61SL MK3 USB keyboard

Van de goed ontworpen sjablonen tot de eenvoudig te gebruiken Components-app heeft Novation uitstekend werk verricht om de installatie zo probleemloos mogelijk te maken. Maar gezien de aanpasbaarheid van de SL MK3 moet je nog enige tijd besteden aan het configureren van de controller om deze zo goed mogelijk aan te passen aan je eigen opstelling.

Hij kan niet tippen aan de plug-and-play directheid van het Komplete Kontrol systeem van NI, maar biedt veel meer flexibiliteit voor het koppelen van hardware en software.

De mogelijkheid om analoge hardware, MIDI-instrumenten, plugins en DAW te sequencen en te besturen vanuit één interface en klokbron is uitstekend. Tijdens deze Novation SL MK3 review lieten we bijvoorbeeld de sequencer akkoorden activeren op een Korg Minilogue, polyritmische grooves van een Analog RYTM en TR-8, sequentiepads in FXpansion Cypher 2 en dit alles terwijl we elk een analoge klok naar een met CV uitgeruste effecten opstelling stuurden, met de gelijktijdige mogelijkheid om niveaus en apparaten in Live aan te passen met een druk op de knop. Dat is slechts één voorbeeld. Duik in de veelzijdige workflow van de SL MK3 en je zult merken dat er een diepe put aan creatieve mogelijkheden is.

7.5 Totale Score
Vele creatieve mogelijkheden

De Novation SL MK3 is uitermate eenvoudig te gebruiken in combinatie met Components-app. De vele mogelijkheden maakt dat je zeker nog enige tijd moet besteden aan het configureren van de controller, waardoor deze voor beginners minder geschikt is. De veelzijdigheid van deze midi controller, maakt dat hij is aan te bevelen aan ervaren gebruikers.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo