Novation Launchkey 61 MK2 review

Totaal score:
Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Novation Launchkey 61 MK2 - €216.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Novation Launchkey 61 MK2
Laatste updates:
  • €216.00 - 2018/12/13
  • €221.00 - 2018/12/06
  • €216.00 - 2018/11/29
  • €211.00 - 2018/11/22
  • €209.00 - 2018/11/08
Sinds: 2018/11/08
  • Hoogste prijs: €221.00 - 2018/12/06
  • Laagste prijs: €209.00 - 2018/11/08

Novation Launchkey 61 MK2 kopen?

De laatste week hebben wij de mogelijkheid gekregen om de bijgewerkte Launchkey uit te proberen. We willen direct tijdens deze Novation Launchkey 61 MK2 review duidelijk maken dat we erg onder de indruk zijn. Wij kregen het model met 61 toetsen toegestuurd, maar er zijn ook modellen met 25 en 49 toetsen beschikbaar.

Om te beginnen is de Launchkey een geweldig MIDI-keyboard en daarnaast integreert hij erg goed met Ableton Live. Maar zijn besturingen en parameters kunnen ook geïntegreerd worden met andere DAW’s. Laten we eens kijken wat geboden wordt op dit nieuwe model en hoe goed hij werkt.


 

Positieve- en negatieve eigenschappen

Positief:
  • De synth-gewogen toetsen spelen erg goed voor hun doel
  • Aanslaggevoelige pads hebben een uitstekende visuele feedback in Live
  • InControl werkt in de HUI-emulatiemodus geweldig in andere DAW’s

Negatief:
  • Als je de voorkeur geeft aan toetsen met een pianogevoel, dan zal je deze toetsen niet fijn vinden
  • De toetsen zijn iets slanker dan de meeste MIDI-keyboards


 

Nieuwe uitstraling en parameters

De kleur is veranderd op het nieuwere model. Novation heeft gekozen voor een zwarte behuizing met blauw onderstel. Op gebied van besturingen krijg je 9 schuifregelaard, plus 9 knoppen onder deze, die gebruikt kunnen worden voor dempen of solo tracks wanneer je de InControle of HUI emulatiemodus gebruikt in je DAW.

novation launchkey 61 mk2 midi review beste digitale piano

Daarnaast zijn er 8 draaiknoppen, knoppen om heen en weer te schakelen tussen de schuifregelaars en draaiknoppen, een LCD-scherm die de waarde van de gekozen parameters laat zien, Track/MIDI-Channel voor- en achterwaarts knoppen, octaaf schakelknoppen, modulatie en pitchwielen. En zelfs transportknoppen.


 

Synthtoetsenbeste digitale piano novation launchkey 61 mk2 midi review

De Launchkey is voorzien van wat Novation synth-gewogen toetsen noemt. Deze toetsen hebben een mooie vering, wat goed werkt voor het spelen van synthesizerinstrumenten. Ze zijn misschien niet ideaal als je een meer semi-gewogen gevoel wilt, dus test eerst het gevoel van de toetsen uit.

Ook zijn de toetsen iets smaller dan je de standaard pianotoetsen. Geweldig als je kleinere handen hebt, maar als je gewend bent aan grotere toetsen kan het even wennen zijn.


 

Launchpads op de controller

digitale piano novation launchkey 61 mk2 midi review

Een van de belangrijkste kenmerken is dat de controller wordt geleverd met 16 aanslaggevoelige pads. Dit zijn dezelfde pads die ook op de Launchpad controller zitten.

Wat anders is aan deze bij dit MKII-model, is dat deze nieuwe aanslaggevoelige pads zijn voorzien van RGB feedbackverlichting, en ze kunnen je nu veel betere feedback geven over wat je clips doen in Live. Daarnaast zien ze er echt cool uit als ze verschillende lampjes knipperen wanneer de clips veranderen in Live.

 


 

Gebruik

Integratie met Ableton Live

De Launchkey werkt op zijn best in combinatie met Ableton Live. We waren verbaasd over hoe goed hij geïntegreerd was. We opende een Operator-patch met een Rack en enkele Macro’s, en tijdens het opstarten werden onze 8 draaiknoppen direct gekoppeld aan de draaiknoppen van deze macro’s.

novation launchkey 61 mk2 midi review beste digitale piano kopen

Er is dus zeker sprake van een naadloze integratie tussen de MKII en Ableton Live. En de transportfunctionaliteit helpt je bij het navigeren door je project, door clips op te starten en op te nemen tijdens het spelen, wat ons zeker hielp om de werkstroom in Live te versnellen.

Incontrol

InControl is het protocol dat wordt gebruikt als je de controller wilt gebruiken met andere DAW’s dan Ableton Live. In ‘Your DAW’ kunnen de MIDI Input en Output voorkeuren worden ingesteld op de Launchkey InControl optie. Je kunt de controller ook gebruiken in de Mackie HUI-emulatiemodus, waarbij je volledig gebruik kan maken van de transportknoppen op het apparaat.

Gebundelde software

De Launchkey wordt geleverd met wat audiosoftware. Ten eerste krijg je een kopie van Ableton Live Lite, wat geweldig is als je Live nog niet eerder hebt gebruikt. Je dus direct zelf ervaren hoe goed deze controller integreert met een DAW zoals Live. Plus als je wilt upgraden naar Ableton Standard of Suite, dan betaal je hier minder voor vanuit Lite vergeleken met direct een van deze pakketten kopen.

Je krijgt ook de Novation Bass Station en V-Station virtuele instrumenten, plus 4 GB Loopmasters sample content. Je krijgt dus een flinke dosis software om te gebruiken met de controller, als je die nog niet hebt.


 

Conclusie van de Novation Launchkey 61 MK2

Over het geheel genomen is de Launchkey een geweldige functievolle MIDI-keyboardcontroller voor zijn prijs. De synthesizertoetsen voelen goed aan als je met synthesizerinstrumenten wilt spelen, maar is mogelijk een beetje wennen als je de voorkeur geeft aan pianostijl gewogen toetsen.

novation piano novation launchkey 61 mk2 midi review digitale piano kopen

Hij integreert uitstekend met Live. Je kunt gemakkelijk schakelen tussen instrumenten en alle bedieningselementen worden automatisch toegewezen. Daarnaast kun je de pads gebruiken om de clips van Live te activeren en te wijzigen. Hij kan tot slot ook heel goed werken met andere DAW’s met behulp van de InControl-technologie.

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Novation Launchkey 61 MK2 - €216.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Novation Launchkey 61 MK2
Laatste updates:
  • €216.00 - 2018/12/13
  • €221.00 - 2018/12/06
  • €216.00 - 2018/11/29
  • €211.00 - 2018/11/22
  • €209.00 - 2018/11/08
Sinds: 2018/11/08
  • Hoogste prijs: €221.00 - 2018/12/06
  • Laagste prijs: €209.00 - 2018/11/08
7.5 Total Score
Goed instapmodel met een zachte prijs

Deze Launchkey is zeer goed voor zijn prijs. De synthesizertoetsen voelen goed aan, maar is mogelijk even wennen als je meer ervaring hebt met pianostijl gewogen toetsen. Wij vonden het een prettig apparaat, Houdt echter wel rekening met de slankere toetsen die niet voor iedereen even comfortabel zullen zijn.

Laat je mening horen

      Laat een bericht na