Novation Circuit Mono Station review

Totaal score:
Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Novation Circuit Mono Station - €432.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Novation Circuit Mono Station
Laatste updates:
  • €432.00 - 2018/11/27
  • €436.00 - 2018/11/20
  • €439.00 - 2018/11/13
Sinds: 2018/11/13
  • Hoogste prijs: €439.00 - 2018/11/13
  • Laagste prijs: €432.00 - 2018/11/27

Toen ik de Circuit Mono Station een tijdje geleden voor het eerst zag, dacht ik dat Novation simpelweg twee producten aan elkaar gelast had. Makkelijk werk en snel geld verdienen. Bass Station bovenop en Circuit onderaan. Het concept is echter niet zo simpel, het is meer een Vulcan samensmelting dan dat van een instrument, waarbij de beste delen van beide gecombineerd worden.

De Circuit Mono Station is in staat om muziek op een erg fijne makkelijke manier te maken wat de Circuit zo’n populaire computerloze muziekproducer maakt, maar gecombineerd met de geluidsmotor en hands-on controle van de Bass Station II. Dus je zou dit in principe moeten zien als een volgestopte Bass Station II.

Dezelfde geluiden, gecombineerd met het onbetwistbaar geweldige en flexibele featurepakket van de Circuit. En met het relatief kleine prijsverschil tussen de Bass Station II en Circuit Mono Station, lijkt dit instrument niet duur te zijn voor die extra sequencing die je krijgt. In deze Novation Circuit Mono Station review zal ik kijken of dit ook echt het geval is.


 

Belangrijkste eigenschappen

  • 3-part sequencer, mono en parafonische analoge synth
  • 64 synth patches
  • Twee oscillators plus noise
  • Hi-, lo- en band-pass filters
  • 3 distortion modi
  • 4 x 8 modulatiematrix
  • Mixer voor Osc. 1, Osc. 2, Sub Osc, Noise, Ring Mod, Audio In
  • Sequencer: 32 sessies, 2 tracks per sessie
  • 32 RGB backlit grid knoppen, 18 functieknoppen, 8 draaiknoppen, 6 RGB mini-draaiknoppen
  • Verbindingen: 2 x ¼-inch audio in en out, 3 x 3,5 mm MIDI in, out en thru, 2 x 3,5 mm analoge klok in/out, 3 x 3,5 mm CV, gate en aux cv, USB (geen buss aandrijving), koptelefoon
  • Bevat Ableton Live Lite en 4GB Loopmaster samples
  • Afmetingen: 240 x 250 x 54 mm
  • Gewicht: 1,45 kg
Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Novation Circuit Mono Station - €432.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Novation Circuit Mono Station
Laatste updates:
  • €432.00 - 2018/11/27
  • €436.00 - 2018/11/20
  • €439.00 - 2018/11/13
Sinds: 2018/11/13
  • Hoogste prijs: €439.00 - 2018/11/13
  • Laagste prijs: €432.00 - 2018/11/27

 

Geschiedenis

Laten we even kort de originele individuele instrumenten bespreken. De Bass Station was in essentie ontstaan door acid-house muziek en een van de vele producten in de jaren 90 die Roland TB-303 geluiden maakte, omdat Roland in de tijd niks uitbracht wat dat kon doen (en men niet een vermogen aan de originele hardware uit wilde geven).

novation circuit mono station review synthesizer kopen

Dit instrument deed wonderen voor Novation en er werden een ontelbaar aantal apparaten verkocht. Het bedrijf maakte een software plug-in versie en bracht het daarna weer terug in 2013 als een v2 hardware synth die vele personen erg fijn vonden (waaronder ik). Hij had een geweldige prijs en rond die tijd kon je dat zelfs voor een plug-ni betalen.

Dan is er nog de Novation Circuit. Ik kreeg deze sequencer/synth/groovebox in 2015 in mijn handen en heb recent pas de nieuwe v1.5 bekeken. Hierbij kwam ik erachter dat de alles-in-een Circuit muziek maak ervaring beter dan ooit is. Beide zijn innovatief op hun eigen manier en de Bass Station heeft een aantal geweldige geluiden. Ik ben dus erg benieuwd om hun samensmelting tijdens deze Novation Circuit Mono Station review te ontdekken.


 

Wat krijg je?

De Circuit Mono Station heeft duidelijk een oogje op de modulaire synth gemeenschap. Novation heeft mogelijk wijs besloten om (nog) niet een aantal Eurorack modules uit te brengen in een markt die verzadigd begint te raken. Ook is dit een markt waar vaak hoe kleiner het bedrijf, hoe cooler het geval is (zelfs Novation kan als te groot gezien worden). In plaats daarvan is het gewoon de uitstraling van het modulaire fenomeen (hands-on draaiknoppen, sequencing, niet een computer nodig hebben) wat Novation op probeert te focussen bij de Circuit Mono Station.

novation circuit mono station review

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Novation Circuit Mono Station - €432.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Novation Circuit Mono Station
Laatste updates:
  • €432.00 - 2018/11/27
  • €436.00 - 2018/11/20
  • €439.00 - 2018/11/13
Sinds: 2018/11/13
  • Hoogste prijs: €439.00 - 2018/11/13
  • Laagste prijs: €432.00 - 2018/11/27

 

Direct uit de doos kan je zien dat dit een grotere, meer vierkante versie van de Circuit is, met uiteraard meer hoogte door de toevoeging van de Bass Station extra’s. Er zijn een overvloed aan verbindingen vergeleken met de Circuit. Het aantal CV-verbindingen laat alleen al zien wat ik aangaf over dat Novation dit instrument richt op de Eurorack gemeenschap. Hij is niet buss aangedreven en (in tegenstelling tot de Circuit) kan je hem niet gebruiken met batterijen, wat jammer is.

De synthmotor is gericht op twee primaire oscillators (plus een Sub, Ring Mod en Noise) en een selecteerbare high-, band- of low-pass filter. Er is ook een four-wave LFO, ADSR, Distortion en Modulation Matrix sectie, die ik later uitgebreid zal behandelen. Beste Novation Circuit Mono Station ReviewLaten we echter eerst een kijkje nemen naar het woord parafonisch. De Circuit Mono Station is zowel monofonisch als parafonisch. Monofonisch is makkelijk: dat is dat je een voice per keer op kan nemen en afspelen. Maar wanneer je echter twee oscillators hebt, dan betekent dat ongetwijfeld dat je hem duofonisch kan maken (bijv. twee voices tegelijkertijd spelen en opnemen). Ja en nee.

Wanneer deze twee voices of oscillators hetzelfde filter en amplitude envelope delen, kunnen ze niet omschreven worden als echt onafhankelijke voices. Daarom wordt de term parafonisch hier gebruikt en op synths zoals de (geweldige) Moog Sub 37. Dus je krijgt alle rijke volheid van twee voices samenvoegen, maar er zijn restricties.

Voor de rest is alles zoals je van Novation verwacht. Het instrument voelt goed gebouwd en stevig aan. De besturingen zijn net zo solide en ik vind het fijn dat de draaiknoppen verschillende afmetingen hebben op basis van populariteit. De Mixer draaiknoppen zijn bijvoorbeeld kleiner dan die van de Filter en master volume. Als je ooit al eens een Circuit of Bass Station gebruikt hebt of nog steeds hebt, dan lijkt het mij logisch dat je je snel thuis zal voelen met de Mono Station.


 

Dieper graven

Wanneer ik verder kijk in deze Novation Circuit Mono Station review is het allemaal bekend terrein, vooral al je de Circuit kent (uiteraard). De primaire architectuur van de sequencer is gefocust op 32 sessies, waar Novation er 16 van gevuld heeft (maar die je kan overschrijven) om je een idee te geven van de kracht van het apparaat. Binnen elke sessie kan je tot 16 patronen samenvoegen voor Oscillator 1 en acht voor Osc. 2, welke twee van de sequencer tracks zijn.

Een derde track maakt het mogelijk om modulatie op te nemen, zodat je alle soorten bewegingen opgenomen kan hebben terwijl je bezig bent. Deze track kan fungeren als een Source binnen de Modulation Matrix en kan dus gerout worden om dingen zoals de oscillator pitch of filterfrequentie aan te sturen. De opnames van deze zullen ook opgeslagen worden in een van de acht patronen.

Goedkope Novation Circuit Mono Station Review

Het is een goed idee om direct gewend te raken aan de kleurstelling. Dat is paars voor Osc. 1, groen voor Osc. 2 en oranje voor de Modulation track. Ze zijn niet alleen gecodeerd met deze kleuren voor het selecteren van elk sequencer onderdeel, maar hun individuele noten worden ook in deze kleuren weergegeven. Hetzelfde geldt voor de draaiknoppen in het kleine mixergedeelte en wanneer je elke hier verhoogt, zal de kleur aangenaam helderder gloeien.

Het opnemen van patronen is zo makkelijk als het druk op Record en noten te spelen terwijl de sequencer ronddraait. De noten worden weergegeven boven aan de 32-pad grid (als twee octaven of een meer traditioneel keyboard overzicht) en 16 bars van je sequencer worden draaiend aan de onderkant weergegeven. Je kan ook kiezen uit verschillende overzichten, zoals het tegelijkertijd hebben van het keyboard voor zowel Osc. 1 als Osc. 2, zodat je beide kan spelen of liever een uitgebreid overzicht voor een van de twee, zodat je een groter notenbereik hebt.

Step opnames worden uitgevoerd door de noot vast te houden tijdens je sequence en welke noot je daarna wilt spelen (beide worden rood). Verwijder simpelweg door de stappen te herhalen of Clear ingedrukt te houden en op de gewenste noot te drukken.

Goedkoopste Novation Circuit Mono Station Review

Je kan Velocity (volume), Gate (lengte) en Glide (portamento) van individuele noten erg makkelijk aanpassen, door simpelweg de Velocity en Gate knoppen links te gebruiken (en Shift-Gate voor Glide). Je houdt elke knop ingedrukt en dan het deel van de sequence die de noot bevat en zijn Velocity, Gate of Glide waarde wordt bovenin het scherm weergeven tussen 1 en 16, wat je vervolgens aan kan passen. Vooral Glide en Gate zijn handig in de context van het creëren van erg verbogen, acid-achtige baslijnen.

Ga terug naar de Modulation Matrix en je kan een vergelijkbaar process voor Velocity gebruiiken om Modulation aan een gesequenced noot/deel toe te voegen. Druk op Mod/Seq. en vervolgens de hoeveelheid modulatie met de 16 grid delen bovenin. Zorg ervoor dat ‘Seq’ geselecteerd is als je bron en de bestemming wordt dan gemoduleerd met een diepte van modulatie wat vastgesteld wordt door de primaire draaiknop.

Er is ook een stack met patroon opties om dingen zoals lengte en richting te bewerken, en ze te dupliceren en samen te voegen. Er zijn een totaal van 16 muziekschalen waar je uit kan kiezen (waaronder persoonlijke favorieten zoals Bebop Dorion en Todi).

Tot slot is de Circuit Mono Station op het gebied van functies toegevoegd aan het Components gedeelte op de Novation website. Met de standaard Circuit kan je dit pakket met plug-ins gebruiken om de onboard synth te bewerken via je computer en patch en sessie informatie te wijzigen. Je kan bijvoorbeeld een setje van Peak geluiden uploaden of zelfs je eigen samples laden, wat geweldig is.

De Circuit Mono Station is een analoge synth, dus het is niet mogelijk om je eigen samples hiernaar te uploaden. Wat ‘Components’ mogelijk maakt, is dat je een willekeurige hoeveelheid patches op kan slaan die je op de Circuit Mono Station creëert (naast de 64 die het instrument heeft) en ze terughalen wanneer je dat wilt. Je kan deze patches vervolgens delen met andere CMS-gebruikers of degene uploaden die publiekelijk gedeeld worden.


 

Het geluid

Dus op het gebied van functies krijg je een hoop met de Circuit. Op het gebied van geluid is dit uiteraard gebaseerd op bas, dus dit is totaal anders dan een ‘standaard’ Circuit. Geen drums, maar twee delen (oké para-delen) van squeals en drones. Dit kan je mogelijk limiterend vinden, maar met meer dan 64 patches krijg je een verrassende hoeveelheid geluiden. Bassynths zijn vaak ook geweldig voor het verscheuren van leads en er worden voldoende geboden. De parafonische motor geeft ook een hoop flexibiliteit voor enorm ontstemde stabs en hits, geweldig voor impact op elk moment.

synthesizer kopen novation circuit mono station review

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Novation Circuit Mono Station - €432.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Novation Circuit Mono Station
Laatste updates:
  • €432.00 - 2018/11/27
  • €436.00 - 2018/11/20
  • €439.00 - 2018/11/13
Sinds: 2018/11/13
  • Hoogste prijs: €439.00 - 2018/11/13
  • Laagste prijs: €432.00 - 2018/11/27

 

Maar alhoewel de geluiden meer gevarieerd zijn dan je mogelijk denkt, zijn ze mogelijk niet het primaire punt van de Circuit Mono Station. Het gaat er om wat je met ze kan doen en hoe je na verloop van tijd kan variëren. Uiteraard zijn er al die draaiknoppen om aan te draaien en variaties om over patronen op te nemen, dus je mist een van de belangrijkste punten van dit apparaat als je deze niet ontdekt.

En op dit gebied maakt de Circuit Mono Station het samenvoegen van patronen en tunes niet alleen makkelijk, maar hij moedigt alle ook aan om een bewegend, levend, verplaatsend beest te zijn. Ik ben verrast dat hij je niet afstraft om noten met rust te laten, aangezien er zoveel is wat je kan doen met elke via de synthbesturingen, de Modulation Matrix en met de drama die Glide en Gate introduceren. Ik ben verplicht om het Distortion gedeelte op dit gebied te vermelden. Je krijgt drie soorten en een niveaubesturing, en dit voegt echt variatie, gruis en vuiligheid aan je geluid toe.


 

Alternatieven

Novation Bass Station II analoge synthesizer

Je zou een goed argument hebben als je de originele Circuit een alternatief noemt. Hij is goedkoper en stop hem vol met bas samples en je komt mogelijk in de buurt van de Mono Station. Ik zie de twee echter meer als twee apparaten die elkaar aanvullen en ze werken erg goed samen. Zoals ik eerder al aangaf, zal je ook minder betalen voor de Bass Station II, maar dan mis je alle mooie sequencing functies van de Circuit, alhoewel het mooie keyboard een bonus is.

 

Pioneer Toraiz AS-1pioneer toraiz as 1 review synthesizer kopen

Een meer rechtstreeks alternatief is de Pioneer Toraiz AS-1. Deze heeft dezelfde prijs en maakt gebruik van wijdere Dave Smith geluiden als zijn bron. Ik had hier een hoop plezier mee en geeft de voorkeur aan zijn bredere geluid, maar de Mono Station wint in mijn ogen op het gebied van functies, pads en hands-on besturingen.

Lees onze uitgebreide Pioneer Toriaz AS-1 review


 

Conclusie van de Novation Circuit Mono Station

Bij de vorige Circuit had ik het gevoel dat ik maar een deel deed van wat het apparaat kon doen, aangezien Novation zoveel extra’s onder het oppervlak had. Deze extra’s zijn hier echter duidelijker en nog dramatischer.

De synth, Modulation Matrix en noten parameter aanpassingen bieden een totaal van 53 automation lanes die je op kan nemen en zitten recht in je gezicht, waarbij bijna vereist wordt dat je ze gebruikt. Dus je krijgt een gevarieerd en flowing geluid bij de Circuit Mono Station, maar ik moet zeggen dat hij meer gericht is op personen die van dance houden.

beste synthesizer novation circuit mono station review

De gemeenschap is echter geëxplodeerd sinds de acid-house dagen die zorgde voor de originele Bass Station en ik moet eerlijk zeggen dat de toevoeging van de Circuit het geluid van de synth meer levendig gemaakt heeft en is volledig bijgewerkt om hem relevant te maken voor de danceproducer van vandaag de dag, ongeacht wat ze willen creëren.

De extra connectiviteit plaatst de Circuit Mono Station ook in het hart van een Eurorack-systeem, waarbij de Aux CV Out een van de acht bestemmingen van de Modulation Matrix is. Dit betekent dat je alle van de Matrix bronnen kan koppelen en daarom kan introduceren aan je modulaire wereld.

Ik zou ook zeggen dat het een geweldige aanvulling op de normale Circuit is. Je krijgt de beste bas en lead onderdelen van de Mono Station en de rest van de Circuit. Een geweldig apparaat die een hoop plezier en energie aan de geweldige Bass Station wereld toevoegt.

We hopen dat je genoten hebt van deze Novation Circuit Mono Station review.

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Novation Circuit Mono Station - €432.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Novation Circuit Mono Station
Laatste updates:
  • €432.00 - 2018/11/27
  • €436.00 - 2018/11/20
  • €439.00 - 2018/11/13
Sinds: 2018/11/13
  • Hoogste prijs: €439.00 - 2018/11/13
  • Laagste prijs: €432.00 - 2018/11/27
8 Total Score
Geweldige aanvulling met veel extra’s

De Novation Circuit Mono Station is een geweldige aanvulling op het normale Circuit. Je krijgt de beste bas en lead onderdelen van de Mono Station en de rest van de Circuit. Een geweldig apparaat die een hoop plezier en energie aan de geweldige Bass Station wereld toevoegt.

Laat je mening horen

      Laat een bericht na