Nord Stage 2 HA76 review

Laten we dit maar meteen achter de rug hebben: de Nord Stage 2 HA76 is fantastische piano. Maar voordat we uitleggen waarom dat zo is, en zelfs voordat we hem vergelijken met een Korg Kronos of zelfs met een Nord HA88, laten we eerst kort zien hoe de HA76 zich verhoudt tot enkele van de beste piano’s in zijn klasse.

Maak kennis met de Clavia digitale muziekinstrumenten

De maker van de Nord digitale piano’s is een bedrijf met de naam Clavia, gebaseerd in Stockholm, Zweden.

Oprichters Hans Nordelius en Mikael Carlsson zetten het bedrijf op in 1983, in de kelder van Hans (beginnen niet alle goede muziekbedrijven op deze manier?) met het maken van elektronische drums. Het duurde tot 1995 voor ze hun eerste synthesizer maakten, de Nord Lead.

In 2005 introduceerde Clavia hun eerste podiumpiano en nu, een paar modellen verder, praten we over de Stage 2 HA76.

Hoeveel van jullie weten dat digitale piano’s ook in andere kleuren verkrijgbaar zijn dan zwart en wit? Ik gok zo, best veel. Een van de karakteristieken van Nord keyboards die ze anders maken dan andere keyboards is dat ze rood zijn. Dat had je niet gedacht, toch?

Over de Stage

Nu je kennisgemaakt hebt met het merk kunnen we gaan praten over het Stage 2 HA76 stage piano. Het is een stage piano met 76 toetsen. Veel andere digitale piano’s in eerdere reviews hebben 88 toetsen.

De Nord Stage 2 is verkrijgbaar in een 88-toetsen uitvoering, mocht je het je afvragen. Er is ook een model met 73 toetsen. Maar in deze recensie gaan we het hebben over het model met 76 toetsen.

Geluidskwaliteit

In een woord: geweldig.

En als je wat meer woorden nodig hebt: genialiteit in een doos.

De HA76 heeft een groter prijskaartje dan enkele andere modellen die we hier besproken hebben. Maar man oh man, wat klinkt dit ding geweldig! Nadat je dit juweel gehoord hebt wil je misschien niet eens meer terug naar je oude keyboard of digitale piano. Mocht je me niet op mijn woord geloven, klik dan hier om naar een demo van de piano te luisteren en vertrouw op je oren.

Features van de HA 76

Nord beschouwt de Stage 2 serie hun vlaggenschip. In een notendop zijn hier de belangrijkste features:

  1. Toetsenbord met gegradeerde toetsaanslag
  2. Drie secties voor sound generation
  3. Ingebouwde effects control
  4. Verbindt via MIDI of USB met je computer
  5. Kan gebruikt worden als controller voor andere instrumenten

Pianosectie

In de pianosectie heb je beschikking over een goede hoeveelheid akoestische vleugels (waaronder een Bosendorfer Imperial Grand), staande piano’s, elektrische piano’s, Wurlitzer A200 elektrische piano, klavecimbel, clavinet en elektrische vleugels als de  Yamaha CP-80.

Onder de unieke features van de Nord is de String Resonance functie, die het geluid van resonerende pianosnaren op fundamentele of harmonische frequenties nabootst wanneer je andere snaren bespeelt. Er is een Long Release optie, waarmee je de release time van noten kan verlengen, heel geschikt als je legato speelt. Het is ontworpen om de demperspanning van een akoestisch of elektromechanisch instrument na te bootsen.

De Nord Stage 2 HA76 heeft tevens een sustainpedaal. Met het optionele Nord Triple Pedal (apart verkocht) kun je profiteren van wat Nord het Dynamic Pedal Noise noemt. Met de drie pedalen kun je het mechanische geluid van het demperpedaal beheersen. Bovendien kun je dan natuurlijk ook gebruik maken van half-pedaal en sostenuto.

Een ander uniek aspect aan de productie van de Nord keyboards dat ik nog niet in andere merken ben tegengekomen is dat de keyboards tijdens het productieproces allemaal individueel gestemd worden zodat de respons en balans consequent blijft. Deze tijdsinvestering van Nord is de tijd zeker waard.

Orgelsectie

Op de HA76 krijg je drie orgelnabootsingen: Hammond B3, Vox Continental en Farfisa Compact en daarbij roterende speakersimulatie.

Hoe werkt dat precies, vraag je je af? Nou, je drukt een knop in om een van de drie opties te kiezen en los kun je gaan. De ingebouwde controls voor de orgelsectie zijn simpelweg ontzettend leuk.

Er zijn negen “draw buttons” (tegenover drawbars) die elk hun eigen 8-LED bar graph hebben om je te laten zien hoe ver je de drawbar uitgeschoven zou hebben op een echt orgel. Hoe meer lichtjes er branden, hoe verder de drawbar uitgeschoven is. Ingebouwd zijn ook settings voor percussie/effect en vibrato/chorus.

Bovendien stelt het keybed zichzelf automatisch bij zodat het reageert op de hoogste triggerpositie, waardoor het spel authentieker en sneller aanvoelt.

Synthesizersectie

Het zou te ver voeren om in deze Nord Stage 2 HA76 review alle verschillende opties in de synthsectie van de HA76 te beschrijven, dus laten we het erop houden dat er genoeg mogelijkheden zijn om je lange tijd van de straat te houden.

De synth engine geeft je vier verschillende typen synthesizers. De ingebouwde controls zijn de droom van de analoge synthesizerliefhebber, met alle knopjes die je zou verwachten op vele klassieke (en trouwens ook moderne) analoge of “virtueel-analoge” synthesizers, waaronder verschillende filters en een arpeggiator.

Oh, wat een arpeggiator is?  Wel, het is waarschijnlijk makkelijker je dat te laten zien dan het je vertellen, dus bekijk deze nuttige (en behoorlijk in-depth!) demonstratie op YouTube om hier meer over te weten te komen.

Twee andere features zijn toegang tot de Nord Sample Library en de Nord Sample Editor voor je computer, waarmee je je eigen geluiden kan personaliseren en ze op je HA76 kan zetten.

De HA76 en programmeren

Het programmeren van de HA76 is vrij eenvoudig. Je hoeft niet door allerlei lagen heen te navigeren, alle opties zijn recht voor je op het control panel en hebben een fijne lay-out. De effectensectie is ook zeer uitgebreid. Je hebt tremolo, wah-wah, panning, phaser, chorus, flanger, delay, EQ en nog veel meer.  Alle effecten kun je bedienen met een druk op de knop. Nogmaals, geen eindeloze lagen met schermpjes waar je doorheen moet. Easy-peasy.

Gratis samples

Bij de HA76 zitten twee sound libraries, de Nord Piano Library en de Nord Sample Library.

De Piano Library bevat alle elektronische en akoestische piano’s die Nord maakt, inclusief Duitse en Japanse vleugels, enkele staande piano’s, classic vintage electrics, (waaronder Fender Rhodes, Wurlitzer) en ga zo maar door.

Je krijgt ook een selectie aan klavecimbels. Wat zo tof is aan de Piano Library is dat je de verschillende geluiden direct op je HA76 kan downloaden vanaf je computer en je deze geluiden op elk gewenst moment kan aanpassen. Is dat niet gaaf?

Met de Sample Library heb je meer dan 1000 samples tot je beschikking, waaronder de Mellotron (als je niet weet wat dat is, luister dan naar het begin van “Strawberry Fields Forever” van The Beatles en je begrijpt waar het over gaat).

Bovendien kun je met de Nord Sample Editor ook je eigen samples maken.

Nord 2 HA76 vs Yamaha Motif XF7

De Yamaha Motif XF7 is een 76-toetsen workstation keyboard uit de Yamaha vlaggenschipserie. De Motif draait al mee sinds 2001 en de XF6, XF7 en XF8 zijn de laatste uitvoeringen ervan.

Het aantal features op dit instrument is gewoon verbluffend. In het kort: je krijgt samples van de veelgeprezen CFIII en S6 vleugels, 1,353 instrumentklanken, waaronder drum kits, de mogelijkheid om uit te breiden met nog eens 2GB content via flash memory, een groot LCD scherm, ingebouwde sequencer EN Cubase DAW computer software, enzovoorts.

Ik zou een apart artikel nodig hebben om alles op te sommen dat de XF7 kan, maar als je aan het kijken bent naar de HA76, moet je deze piano ook in je overwegingen meenemen.

Nord HA76 vs Korg Kronos

De Korg Kronos is een model met 73 toetsen dat ook de moeite waard is. Hij wordt ook gemaakt in met 61 toetsen en met 88 toetsen. De Kronosserie, gelanceerd in 2011, is Korg’s vlaggenschip.

Dit keyboard is uitgerust met Korg’s recentste gegradeerde toetsaanslag, een megagroot 8-inch touch screen display, 9 verschillende sound engines, ingebouwde sequencer enzovoorts enzovoorts.

Net als de Nord HA76 is de Kronos gemaakt voor live optreden en synthesis. In tegenstelling tot de HA76 geeft de Kronos je echter een sequencer waarmee je direct je tracks kan produceren.

Is de Nord HA76 het geld waard?

Je hebt inmiddels waarschijnlijk wel door dankzij onze Nord Stage 2 HA76 review dat het zeker NIET een piano voor je oma of je pianoleraar is.

Is het de beste digitale piano die voor deze prijs verkrijgbaar is? Misschien. Hij zal waarschijnlijk niet heel hoog scoren op de WAF (wife acceptance factor) meter wat decor betreft, maar bedenk dan dat dit instrument vooral bedoeld is voor live optredens.

Dus, als je op zoek bent naar een digitale piano die zo ongeveer alles voor je doet behalve de afwas, dan hoort de Nord HA76 zeker op je short list te staan.

Oh, en voor het geval je nog niet 100% overtuigd bent, vergeet niet onderstaande demo te beluisteren om te horen hoe de Nord HA76 klinkt!

Twijfel je nog? Lees dan zeker onze digitale piano koopgids.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo