Native Instruments Komplete Kontrol M32 review

Algemene score:
Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Native Instruments Komplete Kontrol M32 - €109,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Native Instruments Komplete Kontrol M32
Laatste updates:
  • €109,00 - 2019/11/15
  • €113,00 - 2019/11/08
  • €114,00 - 2019/10/25
  • €112,00 - 2019/10/18
Sinds: 2019/10/18
  • Hoogste prijs: €114,00 - 2019/10/25
  • Laagste prijs: €109,00 - 2019/11/15

Moet je de Native Instruments Komplete Kontrol M32 kopen?

De laatste tijd hebben we gezien dat Native Instruments hun expertise toepast op een ander onderdeel van de markt dan waar ze normaal gesproken op focussen. De nieuwe A-serie van Komplete Kontrol keyboards biedt een aantal van de hoogwaardige functies van de S-serie, maar is ook een stuk goedkoper.

Zelfs de A25 (het kleinste keyboard dat NI tot op heden heeft gemaakt) was echter in een wereld waar we gewend zijn aan iPads en superdunne laptops redelijk groot en zwaar. Daar brengt het bedrijf nu echter verandering in met de Native Instruments Komplete Kontrol M32.


 

Positieve- en negatieve eigenschappen

Positief:
  • Erg betaalbaar
  • Goede bouwkwaliteit
  • Touchgevoelige bedieningselementen
  • USB-aangedreven
  • Uitstekende integratie met alle software van NI en sommige DAW’s
  • Zeer draagbaar
  • Erg uitgebreide softwarebundel voor de prijs

Negatief:
  • Het scherm is klein, als dat iets is waar je je snel aan ergert
  • Geen USB-C-kabel, wat gezien de prijs te begrijpen is


 

Kleinste ooit

Maak kennis met de nieuwste creatie van NI, de Native Instruments Komplete Kontrol M32 MIDI-controller keyboard. Hij is op elk vlak kleiner. Met het technische talent en software ecosysteem van NI heeft hij echter meer functionaliteit dan je zou verwachten van zo’n compact apparaat. En met een gewicht van maar 1,4 kg kan je hem echt meenemen in een kleine rugzak naast je computer of iPad.

Native Instruments Komplete Kontrol M32 review

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Native Instruments Komplete Kontrol M32 - €109,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Native Instruments Komplete Kontrol M32
Laatste updates:
  • €109,00 - 2019/11/15
  • €113,00 - 2019/11/08
  • €114,00 - 2019/10/25
  • €112,00 - 2019/10/18
Sinds: 2019/10/18
  • Hoogste prijs: €114,00 - 2019/10/25
  • Laagste prijs: €109,00 - 2019/11/15

 

Hij wordt aangedreven door een USB 2.0 poort en de meegeleverde kabel is uiteraard ook geschikt voor MIDI. Er is geen USB-C, aangezien dit formaat nog niet standaard in de industrie is. Je kan echter je eigen kabel gebruiken en hem verbinden met een USB-C-apparaat. Er is ook een TRS-pedaalingang, welke gekoppeld kan worden aan de sustainparameter. Net als alle KK-keyboards kan hij ook werken als een algemene MIDI-controller.


 

Wat krijg je?

De M32 werkt echter het beste wanneer je hem koppelt met de software van NI. Je krijgt hier echt een hoop integratie en extra’s voor de prijs. Laten we beginnen met de hardware. De 32 synth-action toetsen zijn klein, maar meer speelbaar dan je mogelijk verwacht. Er is een beetje weerstand, ze klappen niet naar beneden en omhoog, dus je kan er expressief mee zijn.

kleinste midi controller

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Native Instruments Komplete Kontrol M32 - €109,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Native Instruments Komplete Kontrol M32
Laatste updates:
  • €109,00 - 2019/11/15
  • €113,00 - 2019/11/08
  • €114,00 - 2019/10/25
  • €112,00 - 2019/10/18
Sinds: 2019/10/18
  • Hoogste prijs: €114,00 - 2019/10/25
  • Laagste prijs: €109,00 - 2019/11/15

 

Je krijg 8 touchgevoelige draaiknoppen, twee touchstrips, een encoder die je vier kanten op kan drukken en ook een oled-scherm. Deze laatste is klein, maar functioneel. Het is de enige visuele feedback die je krijgt (afgezien van de backlit knoppen). Deze keuze is uiteraard gemaakt om kosten te besparen, maar in onze ogen acceptabel.

De knoppen zijn gekoppeld aan de belangrijkste bedieningselementen voor de software van NI en andere DAW’s. Dus rechtsboven vind je knoppen voor de Browser, Plug-In of Track selectie. Links vind je transportbesturingen, octaaf, toonladder, arp, ongedaan maken en meer. Je hebt toegang tot de secundaire functies door ‘Shift’ ingedrukt te houden.


 

DAW-bediening

Bij de Native Instruments Komplete Kontrol M32 krijg je een aantal functies van de veel grotere KK-keyboards. Hierbij moet je denken aan Smart Play (akkoorden, toonladders en arpeggio’s), van tevoren geconfigureerde bediening van alle Komplete- en NKS-formaat software instrumenten en effecten en bediening van de belangrijkste functies in Logic, Garageband en Live. Cubase en Nuendo ondersteuning zal binnenkort toegevoegd worden. Er is ook VSTi- en VST FX-ondersteuning, tag gebaseerd browsen met Previews en integratie met Maschine-software.

set up van kleinste midi controller

Qua software is NI erg gul geweest, aangezien een geweldige bibliotheek geboden wordt. Naast een kopen van Ableton Live Lite, krijg je Maschine Essentials met een 1.6 GB bibliotheek, Komplete Start met meer dan 2.000 klanken, de Monark, Reaktor Prism, Scarbee MKI instrumenten, 2 maanden toegang tot sounds.com en een tegoedbon voor de online shop van NI.


 

Conclusie

De Native Instruments Komplete Kontrol M32 is een meesterwerk op het gebied van techniek en betaalbaarheid. Met de expertise die NI heeft opgedaan tijdens het ontwikkelen van professionele apparatuur, heeft het bedrijf het voor elkaar gekregen om de hardware in te korten tot het essentiële, een hoop ruimte te besparen en deze MIDI-controller erg betaalbaar te maken.

Met het software aanbod en de hoeveelheid integratie in het ecosysteem, krijg je daarnaast veel meer waarde dan de meeste concurrenten kunnen bieden.

midi controller native instruments komplete kontrol m32

Stel Laagste Prijs Melding In
×
Breng mij op de hoogte, wanneer de prijs daalt
Stel Notificatie voor Product in: Native Instruments Komplete Kontrol M32 - €109,00
Prijsgeschiedenis
×
Prijsgeschiedenis voor Native Instruments Komplete Kontrol M32
Laatste updates:
  • €109,00 - 2019/11/15
  • €113,00 - 2019/11/08
  • €114,00 - 2019/10/25
  • €112,00 - 2019/10/18
Sinds: 2019/10/18
  • Hoogste prijs: €114,00 - 2019/10/25
  • Laagste prijs: €109,00 - 2019/11/15

 

Hij is klein, draagbaar en krachtig en er wordt niet bespaard op werkstroom en bruikbaarheid. Ja, de toetsen zijn relatief klein, maar meer speelbaar dan we dachten. Je sluit hem aan, download je software en alles werkt gewoon. We miste geen functies, zoals schermen boven elke draaiknop. Of beter gezegd, we vonden het niet erg om deze op te offeren om iets te krijgen dat zo draagbaar is (en betaalbaar). We denken in ieder geval dat het NI zeker zal helpen om veel bekendheid te vergaren buiten de professionele markt.

8.5 Totale Score
Klein maar krachtig

De Native Instruments Komplete Kontrol M32 is klein, draagbaar en krachtig en er wordt niet bespaard op werkstroom en bruikbaarheid. Samengevat is het een meesterwerk op het gebied van techniek en betaalbaarheid.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter