Moog Grandmother review

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Moog Grandmother - €969.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Moog Grandmother
Laatste updates:
  • €969.00 - 2018/12/08
  • €979.00 - 2018/11/17
  • €989.00 - 2018/11/10
Sinds: 2018/11/10
  • Hoogste prijs: €989.00 - 2018/11/10
  • Laagste prijs: €969.00 - 2018/12/08

Moog Music presenteert nieuwe producten meestal tijdens hun jaarlijkse Moogfest en dat was dit jaar niet anders. Deze keer werd een nieuwe semi-modulaire analoge synthesizer onthuld de Grandmother, welke we in deze Moog Grandmother review uitgebreid zullen bespreken.

Allereerst zullen we de positieve- en negatieve eigenschappen van deze synthesizer opnoemen om vervolgens een kijkje te nemen naar het ontwerp. Verder zullen we onze ervaring met deze synthesizer met je delen en tot slot zullen we onze conclusie van dit product bespreken.


 

Positieve- en negatieve eigenschappen van de Moog Grandmother

Positief:
  • De eenvoud van een monosynth
  • De flexibiliteit van een patchbaar modulair instrument
  • Goed doordachte patchpunten
  • Een hoop interconnectiviteit
  • Het Moog modulaire geluid
Negatief:
  • Een aantal verborgen functies
  • Breekbare stroomaansluiting


 

Ontwerp

Het hoeft waarschijnlijk niet gezegd te worden dat dit een bedrijf is dat verstand heeft van modulaire synthesizers. In de jaren zestig waren de enorme modulaire systemen van Robert Moog de eerste commercieel haalbare synthesizers, en in de afgelopen jaren heeft het bedrijf zijn semi-modulaire Mother-32 en DFAM modules aan de Eurorack en desktop menigte gepresenteerd.

Deze nieuwe – de zogenaamde Grandmother – is een primeur voor de semi-modulaire lijn van Moog in die zin dat hij is uitgerust met een hoogwaardig, aanslaggevoelig klavier met 32 toetsen van Fatar. Er zijn ook een paar wielen, een voor pitchbend en een voor modulatie. De eerste is geveerd, waardoor hij altijd terug kan keren naar de basistoon.moog grandmother review beste synthesizerEen trio van kleurrijke backlit-knoppen vind je terug bij het bedieningssectie aan de linkerkant. Deze voeren meerdere taken uit, zoals octaven verschuiven en fungeren ook als sequencer besturingen (Play, Hold, Tap tempo). Ze worden ook gebruikt bij het opnemen van sequences. Bovendien bieden deze drukke knoppen (samen met de gelijkaardige Oscillator Sync-knop) toegang tot vele verborgen functies, waar later meer over.

Een Glide-draaiknop aan de linkerzijde zorgt voor de verplichte Emersonian pitch sweep. Een legatomodus is mogelijk, toegankelijk door op de Hold-knop te drukken en de knop te draaien.

Net als je oma is deze Grandmother erg retro uitgerust. Het paneel is verdeeld in veelkleurige ‘modules’, waaronder Sequencer (geel), Modulation (zwart), Oscillators (lichtblauw), Mixer en Utilities (beide zwart), Filter (groen), VCA (zwart) en Spring Reverb (rood). Elk biedt de verwachte besturingen, samen met een gecombineerd totaal van 35 1/8-inch (3.5mm) aansluitingen die gebruikt kunnen worden voor het omleiden van het intern bedrade signaalpad.

Het kleurenschema heeft voor een beetje verdeeld gezorgd in de synthesekringen. Voor onze ogen geeft dit een idee van het retro gerichte geluid van het instrument en is ook een manier om elk gedeelte te identificeren. Dit is zeker een pluspunt in deze Moog Grandmother review voor beginners.

Aan de achterkant zit een Audio-gedeelte met een ¼-inch (ongebalanceerde) uitgang, een ¼-inch instrument ingang voor het routeren van externe signalen door het filter en de reverb, samen met een 1/8-inch aansluiting voor de Reverb uitgang en nog een met het juiste niveau voor het verzenden van audiosignalen naar Eurorack modules.synthesizer moog grandmother review beste digitale piano

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Moog Grandmother - €969.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Moog Grandmother
Laatste updates:
  • €969.00 - 2018/12/08
  • €979.00 - 2018/11/17
  • €989.00 - 2018/11/10
Sinds: 2018/11/10
  • Hoogste prijs: €989.00 - 2018/11/10
  • Laagste prijs: €969.00 - 2018/12/08

 

Er is een extra kwartet van 1/8-inch aansluitingen gewijd aan de interfacing van de ingebouwde sequencer/arpeggiator van de Grandmother, inclusief Clock in and out, Reset input en On/Off input. Verdere connectiviteit komt in de vorm van DIN-stijl MIDI In, Out en Thru, evenals USB MIDI. Een rode LED geeft aan dat er MIDI binnenkomt, doordacht geplaatst tussen de MIDI Out en USB-poorten waar je hem zo min mogelijk opmerkt.

Er is een kleine Fine Tune draaiknop met een centrale detente voor het instellen van de master tune van Oscillator 1, een aan/uitschakelaar en een aansluiting voor de externe voeding. Deze laatste verraadt de prijs van de Grandmother. De kabel is erg dun en de aansluiting steekt deels uit en kan ervoor zorgen dat hij er makkelijk uitvalt. Tijdens deze Moog Grandmother review hadden we hier geen problemen mee, maar het was fijn geweest als hij iets steviger geplaatst kan worden.


 

Kwalitatieve besturingen

Afgezien van die eigenaardigheid waren we aangenaam verrast door het gewicht en de constructie van het instrument. Met zo’n 7 kg is hij verrassend zwaar en hij voelt erg solide aan. De draaiknoppen hebben een degelijke kwaliteit en alhoewel de schakelaars een beetje speels aanvoelen, is het fijn dat ze afdekt zijn.

Samen met de synth en voeding bevat de doos een echte (uitstekende) bedrukte handleiding, zes patchkabels van verschillende lengte en een plastic ‘Slinky’-speelgoed met het Moog logo.

moog grandmother review beste digitale piano synthesizer

Je zal mogelijk blij zijn dat je iets hebt om mee te spelen terwijl je wacht tot de oscillators van de Grandmother stabiliseren na het inschakelen. Zoals bij de meeste echte analoge synthesizers duurt het ongeveer tien minuten voordat ze hun optimale temperatuur hebben bereikt. Zodra ze dat doen, krijg je echter het bekende Moog-geluid en – afhankelijk van de niveaus in de Mixer-module – nog een beetje meer.

Waarom is dat zo? Alhoewel de oscillators gebaseerd zijn op dezelfde beproefde circuits als in de Minimoog, zijn de Mixer, VCA, Filter, envelope generator en spring reverb ontworpen rond circuits die gebruikt werden in de klassieke Moog-modules van de jaren zestig.

De Oscillatormodule is verdeeld over de twee belangrijkste oscillators. Elke oscillator kan driehoek, zaagtand, blokvorm en pulsgolven creëren, maar elke pulsbreedteaanpassing moet uit een modulatiebron komen. Osc 1 biedt een instelbaar bereik tussen 32′ en 8′, terwijl Osc 2 een bereik tussen 16′ en 2′ biedt. Oscillator 2 biedt ook een draaiknop voor het onafhankelijk instellen van de frequentie. Oscillatorsynchronisatie is ook beschikbaar. Oscillator Patch punten bestaan onder andere uit Wave Out, Pitch In, PWM In (Osc 1) en Linear FM In (Osc 2).

Standaard worden de oscillators (en ruis) naar de Mixer geleid. Dit is gebaseerd op de CP3-module van Moog, een circuit dat zorgt voor een mooie asymmetrische clipping bij harde aandrijving. In feite wordt deze mixer vaak geprezen voor het leveren van veel van het beroemde ‘Moog geluid’. De Mixer’s patch punten zijn onder andere Osc 1 In, Osc 2 In, Noise In, en Output.

Beste Moog Grandmother Review

Het zou geen Moog zijn zonder het klassieke 24dB transistor-ladder filter. Die krijg je (natch) en samen met Cutoff, Resonance, en (bipolaire) Envelope Amount draaiknoppen, is er een drie-positie schakelaar voor het instellen van twee verschillende key-tracking hoeveelheden. Aansluitingen zijn voorzien voor Input, Output, Envelope Amount In, en Cutoff In.

We hoeven je tijdens deze Moog Grandmother review vast niet te vertellen dat het filter briljant klinkt. Hij is natuurlijk in staat tot zelfoscillatie en kan via het klavier worden afgespeeld.

De eenzame Envelop generator is een typische vier-fase affaire; hij biedt draaiknoppen voor Attack, Decay, en Release, met een verticale schuifregelaar voor Sustain. De schuifregelaar is erg soepel, net als de crossfader op een DJ-mixer of de Octatrack van Elektron. Aansluitingen bestaan uit Trigger In en zowel positieve als negatieve uitgangen.

Zoals je zou verwachten, is er een LFO, welke verbonden is aan het modwiel. De aangeboden golfvormen zijn onder andere sinus, zaagtand, helling en blokvorm. Een draaiknop regelt de Rate, en drie andere bepalen de hoeveelheid modulatie die naar de oscillator pitch, filter cutoff of de pulsbreedte van beide oscillators wordt gestuurd.

Modulatie patch punten zijn onder andere Rate In, Sync In, Wave Out, en S/H (Sample en Hold) Out. Deze laatste is een leuken, omdat hij kan worden gebruikt naast de geselecteerde LFO-golfvorm.

De LFO kan in het audiobereik worden geduwd en kan worden afgespeeld vanaf het klavier, de sequencer/arpeggiator, of over MIDI of via CV-ingangen. Dit maakt enorme drie-oscillator geluiden mogelijk.

Goedkoopste Moog Grandmother Review

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Moog Grandmother - €969.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Moog Grandmother
Laatste updates:
  • €969.00 - 2018/12/08
  • €979.00 - 2018/11/17
  • €989.00 - 2018/11/10
Sinds: 2018/11/10
  • Hoogste prijs: €989.00 - 2018/11/10
  • Laagste prijs: €969.00 - 2018/12/08

 

De VCA van de Grandmother biedt controle over het volume en biedt aansluitingen voor VCA In, VCA Amount In en Reverb In. Met een drie-positie schakelaar kan de VCA door de Envelope generator worden aangestuurd of voor onbepaalde tijd op drone worden gezet.

De derde optie is de Keyboard Release modus. Dit fungeert als een soort van envelope generator, met een onmiddellijke attack, volledige sustain en een release time die wordt bepaald door de release time van de primaire ADSR. Dit maakt het gebrek aan een tweede envelope generator niet helemaal goed, maar het helpt wel.

De Spring Reverb module heeft voor wat opschudding gezorgd. Eens een veelvoorkomende functie op synths (VCS3, ARP 2600), Spring Reverbs vielen uit de mode toen er meer overtuigende digitale opties kwamen. Toch heeft dit een zekere retro charme. De spring reverb van de Grandmother is klein maar effectief en voegt weinig ruis en veel sfeer toe.

De Utilities module bestaat uit nuttige dingen die niet intern gepatched zijn. Een vierpunts Mult kan vier willekeurige signalen samenvoegen. Er is ook een bipolaire Attentuator met een enkele ingang en uitgang. Deze lijken misschien een beetje overbodig, maar zelfs de eenvoudigste functie voegt kracht en flexibiliteit toe in een semi-modulaire omgeving.

Minder bruikbaar is het simpele (niet-resonante) High Pass Filter. Je krijgt een in- en uitgang; geen speciale patchpunten voor modulatie. Toch klinkt hij goed en kan het gecombineerd worden met het laagdoorlaatfilter om banddoorlaatfiltering te bieden. Gelaagde patches kunnen worden gecreëerd door een oscillator door elk filter te leiden.


 

Verder gebruik tijdens deze Moog Grandmother review

De Arp/Seq-besturingen van de Grandmother vallen onder de verticale strook geel aan de linkerkant. Hier kun je schakelen tussen de verplichte arpeggiator en een 256-noten sequencer. Een drie-positie schakelaar wordt gebruikt om te schakelen tussen de arpeggiator, de sequencer en de sequencer-record modi.

De arpeggiator is standaard – schakel hem in (met behulp van de eerder besproken Play-knop), houd een handvol noten vast en de Grandmother speelt ze plichtsgetrouw terug in de volgorde waarin ze werden afgespeeld. Je kunt ook kiezen tussen vooruit/achteruit of willekeurig afspelen. Je kunt ervoor kiezen om alleen de gespeelde noten te spelen, of een octaaf hoger herhalen of een octaaf hoger en dan twee octaven hoger.

Goedkope Moog Grandmother Review

 

De sequencer-modus maakt complexere passages mogelijk. Er kunnen maximaal drie sequences in het geheugen worden opgeslagen. Het is strikt genomen een step sequencer – geen realtime opname – en de noten worden via het klavier zelf ingevoerd. Rests, ties en accents worden ingevoerd met behulp van de drie knoppen boven de pitch- en modewielen. Opgenomen sequences kunnen worden vergrendeld en getransponeerd door op een willekeurige toets te drukken.

De schakelaar voor het selecteren van het octaaf van de arpeggiator wordt ook gebruikt om te selecteren welke van de drie opgeslagen sequenties wordt afgespeeld.

We hebben de Left Hand Controller knoppen een aantal keren genoemd, omdat ze heel wat functies uitvoeren, waaronder veel minder voor de hand liggende taken. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in combinatie met het klavier voor globale taken, zoals het veranderen van het MIDI-kanaal van het instrument, aanpassen van het MIDI-klokgedrag en het pitchbend bereik, het activeren van lokale aan/uit en nog veel meer. De meeste worden beschreven in de handleiding, dus die zal je bij de hand moeten houden.

Minstens één niet gedocumenteerde functie bleek cruciaal te zijn. Toen we de Grandmother voor het eerst aandeden tijdens deze Moog Grandmother review, kregen we al snel het gevoel dat er iets mis was. We ontdekten al snel dat de master tuning niet goed afgestemd was. We hebben geprobeerd om de Fine Tune knop op de achterkant te verstellen, maar dit leverde niks op; het bereik was vreemd genoeg gelimiteerd.

Een e-mail naar Moog resulteerde in een verborgen ‘Note Calibration’ procedure, toegankelijk door een paar knoppen ingedrukt te houden en de laagste noot op het klavier te spelen. Het duurde een paar minuten voordat dit proces afgerond was.

Bij nadere inspectie toen we deze Moog Grandmother review vervolgde, bleek dat onze pitch- en modwielen zich niet gedroegen zoals verwacht. Een andere snelle e-mailuitwisseling met Moog gaf ook dat antwoord. Het bleek dat er een paar modellen uitgebracht waren waarvan de kalibratie van de draaiknoppen en wielen niet goed gebeurd was. De kalibratiegegevens van de Grandmother zijn opgeslagen in een interne EPROM. Moog stuurde ons drie kleine SYSEX-bestanden en instructies om het probleem op te lossen. Het was een eenvoudig proces en werkte zoals beloofd. De pitch- en modwielen deden nu wat ze moesten doen, en het Fine Tune bereik werd uitgebreid tot een redelijk en nuttig bereik. Het belangrijkste is dat het instrument perfect in orde was en sindsdien hebben we geen enkel probleem meer gehad.


 

Conclusie

Ondanks de kleine afmetingen is deze Grandmother een veelzijdige performer, die in staat is om een breed scala aan geluiden te produceren, zelfs voordat een kabel wordt gepatched. Het standaard signaalpad biedt voldoende flexibiliteit om voldoende volle, stuiterende bassen, strakke kickdrums, vegende begeleidingen en zelfs een paar interessante geluidseffecten te creëren. Enigszins herinnerend aan de vroege jaren ’80 monosynths zoals de Roland SH-101 en Moog Source, is er genoeg te ontdekken en het resulterende geluid is bevredigend, zelfs bemoedigend. Het legendarische geluidskarakter van Moog is van dien aard dat de ruwe golfvormen zelfs met weinig modulatie of manipulatie goed klinken en dat is ook hier het geval.

Zodra er meer patchkabels geleverd worden, vallen veel van de beperkingen van het instrument weg. Er zijn maar een paar kabels meegeleverd tijdens deze Moog Grandmother review, maar er zijn er niet veel nodig om een aantal spannende patches op te slaan. Bubbelende effecten, steeds wisselende drones en percolerende sferen zijn gemakkelijk te bereiken. De vele synchronisatiemogelijkheden van het instrument maken gesynchroniseerde passages mogelijk door gebruik te maken van zowel de sequencer als LFO in lock step. Op deze manier konden we tijdens deze Moog Grandmother review een vertragingslijn vervalsen voor een overtuigende Berlin School sequence. De toevoeging van de spring reverb is een kers op een zeer smakelijke taart.

moog grandmother review beste digitale piano synthesizer

Het is tijdens deze Moog Grandmother review ook belangrijk om op te merken dat de uitgebreide I/O-opties de uitbreiding van het instrumentenset met externe modulaire of semi-modulaire uitrusting mogelijk maken. Zo is bijvoorbeeld looping in een extra envelope generator op zich al eenvoudig. De sequencer en arpeggiator spelen graag met andere MIDI- en CV-gebaseerde sequencers, en kunnen zelfs worden vergrendeld tot een audio click.

De Grandmother vinkt alle vakjes af. Het is een ideaal instrument om de basisprincipes van synthese en verder te leren en een uitstekende toegangspoort tot de wereld van modulaire en semi-modulaire synthesizers. Voor degenen die gewoon willen spelen, maken het kwalitatieve klavier en het volle besturingspaneel hem een interessante optie voor optredens.

De Grandmother is niet voor iedereen. Er zijn geen presets of polyfonie, hij biedt een schaars sequencergeheugen en een beperkt fysiek toetsenbereik. Hij is niet ontworpen om de ultieme alles-in-één oplossing te zijn (hoewel hij goed zou passen bij zo’n instrument). De beperkingen zijn opzettelijk en kunnen worden gezien als een aanvulling.

Is hij de vraagprijs waard? Absoluut, al was het maar om geen andere reden dan gebruikers een voorproefje te geven van die oude Moog modulaire circuits zonder een tweede hypotheek af te sluiten. Als je een gelijkaardige verzameling van gekloonde Moog-modules in elkaar zou zetten zou je meer betalen en zou je nog steeds een kwalitatief keyboard moeten kopen. Bij deze krijg je alles van Moog zelf en daarnaast nog veel meer functies.

Of je nu een beginner bent in de wereld van de synthese of een veteraan op zoek naar dat bekende ouderwetse Moog-geluid, je zult merken dat deze Grandmother een krachtig instrument is en eentje waar je maar al te graag tijd mee door zal willen brengen.

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Moog Grandmother - €969.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Moog Grandmother
Laatste updates:
  • €969.00 - 2018/12/08
  • €979.00 - 2018/11/17
  • €989.00 - 2018/11/10
Sinds: 2018/11/10
  • Hoogste prijs: €989.00 - 2018/11/10
  • Laagste prijs: €969.00 - 2018/12/08
Laat je mening horen

      Laat een bericht na