Korg Kronos 88 LS review

Korg Kronos 88 LS Review
9

€2.199,00

Beste deal op: oostendorp-muziek.nloostendorp-muziek.nl
Korg Kronos 88 LS review
Korg Kronos 88 LS review
€2.199,00

Als Korg zegt dat de Kronos 88 LS hun ‘krachtigste synthesizer ooit’ is, dan moet je eigenlijk wel rechtop gaan zitten en opletten. De geschiedenis van het bedrijf van het maken van synthesizers gaat al 45 jaar terug tot het eerste aanbod, de Korg miniKORG-700. Sindsdien heeft het bedrijf vele baanbrekende instrumenten en grensverleggende synthseries uitgebracht.

Zo heb je de MS-20, Polysix en MonoPoly die hielpen synthpop te definiëren. De Poly-800 die een van de eerste goedkope programmeerbare synths was, de M1 die het geluid van de late jaren ’80 creëerde en de Wavestations, Trinity’s en Tritons van de jaren ’90 en ’00. Helemaal tot aan de Kross en Kronos van vandaag.

Dus Korg is geen nieuweling op de synthmarkt en vandaag hebben we de krachtigste synthesizer ooit voor ons. In deze Korg Kronos 88 LS review lees je er alles over.


Moet je de Korg Kronos 88 LS kopen?

Positief
  • Een imposant werkstation dat letterlijk alles doet
  • Geweldig touchscreen
  • Prachtige geluidsengines; waar je negen van krijgt
  • Een sequencer waarmee je je computer volledig vergeet
  • Groot bedieningsoppervlak dat zich aanpast aan wat je doet
  • Klavier voelt heerlijk aan
Negatief
  • Sommige touchscreen opties zijn lastig
  • Het is onvermijdelijk dat je een niveau van complexiteit moet overwinnen
  • Gebruik met pc bij verwerken songs een must

Het ultieme werkstation

Het Kronos werkstation werd in 2011 aangekondigd en is in verschillende vormen en speciale kleuren uitgebracht. De 88 LS is de meest recente en tevens het hoogtepunt van de serie, ontworpen om zowel muzikanten en spelers, als studiocomponisten en producenten aan te spreken. Hij is lichtgewicht en meer draagbaar dan de meeste keyboards met 88 toetsen, dus optredende muzikanten zullen er dol op zijn, en hij zit vol met een verbluffende set functies.

Korg Kronos 88 LS Review voor- en achterpaneel

Het werkstationconcept is dus eenvoudig: stop zoveel mogelijk in één keyboard voor een compleet aanbod. Dat is een synthesizer, effecten, sequencer, sampler en zoveel mogelijk andere toeters en bellen die er inpassen. De Kronos 88 LS gaat nog een stapje verder. Waarom slechts één synth-engine, wanneer je er negen kan hebben, van Premium Piano tot meerdere analoge en digitale synths. Dan zijn er nog 16 simultane effecten, 21 GB aan geluidsgegevens plus 62 GB aan samplegeheugen, een 800 x 600 pixel ‘SVGA-kleurentouchscreen’, een 16-track MIDI-Sequencer en 16-Track Audio Recorder, tot 200 klanken polyfonie, 1.505 Multisamples en 1.388 Drumsamples.

We kunnen nog verder gaan, want elk van de negen engines kan dan worden opgesplitst in subsets van meer specificaties, maar we denken dat je het wel snapt: als je wat muziek moet maken, kan die muziek bijna zeker gemaakt worden met de Kronos 88 LS.


Gebruik van de Korg Kronos 88 LS

Korg Kronos 88 LS workstation review kopen

Kronos heeft zeven hoofdmodi waarmee je waarschijnlijk bekend bent als je al eerder een synth-werkstation als deze hebt gebruikt. De programmamodus is voor het afspelen van individuele geluiden, de combinatiemodus is voor het combineren van 16 geluiden voor keyboard splits en lagen, de sequencer-modus is voor de 16 tracks van MIDI en audio-opname, de Set List-modus biedt toegang tot programma’s, combinaties, zelfs complete nummers en nog veel meer (ideaal voor het opvoeren van de elementen waaruit een nummer of hele set bestaat), de Sampling-modus is voor het opnemen en organiseren van je eigen audio, de Disk-modus voor uitgebreide opslag- en laadopties en tenslotte de Global-modus voor het wijzigen van de belangrijkste keyboardfuncties.Tot dusver is alles redelijk normaal tijdens deze Korg Kronos 88 LS review. Maar de echte kracht van Kronos kijkt je recht vanuit het midden van het keyboard aan: het grote touchscreen. Hiermee navigeer je door de pagina’s binnen de hoofdmodi, met behulp van een tabbladsysteem. Het is vrij eenvoudig te begrijpen. Tabbladen onderaan staan voor pagina’s binnen pagina’s, dus je gaat dieper. Maar als je terug wilt gaan kun je de knop Exit indrukken en hoe vaker je er opdrukt, hoe verder je teruggaat. Het scherm is uitstekend, hoewel er in sommige modi – bijvoorbeeld Combinatie – veel gebeurt. Je moet wel redelijk voorzichtig zijn met je aanrakingen en er kunnen fouten gemaakt worden. Gelukkig zijn er ‘off-screen’-opties om parameters aan te passen als je ze nodig hebt.

workstation Korg Kronos 88 LS review

Als je bijvoorbeeld een te wijzigen parameter markeert kun je het scherm gebruiken door het aan te raken en naar boven en beneden of naar links en rechts te slepen. Als je dit te lastig vindt, gebruik dan de Value Controllers (schakelaars en schuifregelaar) op het voorpaneel, of de hoofd draaiknop, of kies gewoon het nummer op het numerieke toetsenblok. Veel opties dus.Het scherm werkt zeer goed in combinatie met het Kronos bedieningsoppervlak aan de linkerkant. Hier beslis je zelf of Kronos welke hardware besturingen gekoppeld zijn aan wat er op het scherm staat. Dus of de schuifregelaars bijvoorbeeld het volume voor het eerste of tweede deel van een Combinatie regelen.

Aan de rechterkant van het scherm is het belangrijkste gebied voor het kiezen van programma’s en combinaties. Geluiden worden verspreid via banks A tot G en vervolgens een gebruikersbank van A tot G. Je kan ook toegang krijgen tot een andere gebruikersbank AA tot GG door tegelijkertijd op de Preset en User bank knoppen te drukken of natuurlijk via het touchscreen dat toegang geeft tot alle programma’s en combinaties. Om eerlijk te zijn denken we dat je hier al je programmaselecties maakt, want je kan zoeken naar geluiden uit 16 categorieën (plus twee van de gebruiker), zodat het veel sneller is om iets te vinden. Er is zelfs een zoekfunctie. Wat betreft de geluiden zelf, waar moeten we beginnen tijdens deze Korg Kronos 88 LS review?


Het geluid

Kronos maakt gebruik van soepele geluidsovergangen. Dus een van de eerste dingen die je opvalt als je door de presets bladert, is dat ze niet plotseling worden afgebroken bij het overschakelen van het ene programma of combinatie naar het andere. Elk programma kan twee van de negen engines van de Kronos als hoofdingrediënten hebben, dus het is waarschijnlijk het beste om naar elk van deze engines te kijken en de soorten geluiden die ze produceren te beoordelen tijdens deze Korg Kronos 88 LS review.

Korg Kronos 88 LS review kopen

We beginnen met de SGX-2 piano-engine. Deze is gebaseerd op samples van drie piano’s (Japanse C, Duitse D en Berlijnse D) en elke noot opgenomen met maximaal 12 snelheidslagen. Een erg leuke eigenschap van Kronos, is dat je sommige functies van het instrument grafisch kan aanpassen op het scherm. Dus met de piano kan je bijvoorbeeld instellen hoe ver het deksel open of dicht is. De resulterende geluiden zijn over de hele linie uitstekend, en zorgen in combinatie met het lichte gevoel van het 88 LS klavier voor verbluffende resultaten.

Op dezelfde manier biedt de EP-1 engine geweldige elektrische piano’s. Je krijgt aparte controle over de pianoklank en de mechanische ruis, wat resulteert in een geluid dat aanvoelt alsof het van het echte instrument komt.

Met de CX-3 orgelengine verandert het Kronos besturingsoppervlak automatisch in een drawbar-sectie om de tonen aan te passen (die ook op het scherm kan worden aangepast door middel van drawbars). Je kan een geweldig Leslie-effect introduceren door de joystick naar voren te bewegen. Het resultaat is verbluffend, met een grote hoeveelheid kracht en vuiligheid.

workstation Korg Kronos 88 LS review

Voor wat je de ultieme digitale synthesizer zou kunnen noemen, biedt de Kronos 88 LS een flinke dosis analoge attitude met dank aan drie van zijn engines: MS20-EX, PolySix EX en AN-1. Je krijgt een volledige weergave van de synths in verschillende delen, zodat je een draaiknop op het scherm kan aanpassen of patchen door virtuele kabels te slepen. De MS-20EX is niet verrassend een reproductie van die legendarische synthesizer, met een hoop toeters en bellen toegevoegd.

Stap een paar jaar vooruit naar de PolySix en opnieuw krijg je een virtuele realisatie van het origineel op het scherm, waarbij het besturingsoppervlak van de Kronos steeds automatisch wordt aangepast. Net als de MS-20 is deze prachtig in gebruik en we vragen ons tijdens deze Korg Kronos 88 LS review af of de Kronos 2049 zowat elke synthesizer uit de geschiedenis van Korg zal hebben geïmplementeerd. AL-1 is de moderne analoge engine die opnieuw gebruik maakt van modellering om de weelderige, analoge tonen te creëren. Over het geheel genomen zou je niet denken dat dit digitale recreaties van analoge klassiekers zijn. Ze klinken rijk en diep en de hoeveelheid controle die je hebt over het geluid is ongelooflijk.

Met alle synthsecties (eigenlijk alle engines, maar het is meer op maat gemaakt voor de synthesizers) kun je tot in het hart van elk geluid komen met volledige schermbewerking. De beelden tonen een geluid en parameters in al zijn glorie, gaan diep als je wilt of geven een samenvatting van de belangrijkste kenmerken op de hoofdpagina van elk programma. Het scherm nodigt uit tot geluidsaanpassingen, net als het bedieningsoppervlak van de Kronos, dat is gekoppeld aan de meest gebruikte synthesizerparameters voor meer tactiele controle. En met zowel dat en het scherm gecombineerd, is het gemakkelijk om op zijsporen terecht te komen en te verdwalen in het genot van het geluidsontwerp.

workstation kopen Korg Kronos 88 LS review

De volgende engine is de STR-1, een fysieke modelleergeluidsbron achter de snaar en tokkel presets op de Kronos. Hier regelt het bedieningspaneel functies zoals snaartype en demping met een geweldig effect.

De laatste synthengine is de HD-1 sampling synth, die verantwoordelijk is voor meer ‘echte’ geluiden op de Kronos, maar ook golfvormende synthese voor meer ritmische en evoluerende geluiden. Deze zit achter veel van de KRONOS-geluiden en een groot deel van het geluid.

Korg Kronos 88 LS workstation review

Combinaties van de programma’s (tot 16 daarvan) worden op dezelfde manier geselecteerd en omvatten alles van splitsingen tot geweldige lagen. Als je denkt dat er genoeg te doen was met een programma dat gebruik maakt van twee synthengines, stel je dan eens voor wat 16 van hen samen kunnen doen. De resultaten zijn gewoonweg ongelooflijk.

Tot slot moeten we in dit gedeelte van deze Korg Kronos 88 LS review vermelden dat controllers zoals de vectorjoystick en ‘ribbon’ allemaal kunnen worden toegewezen om meerdere parameters tegelijk te wijzigen, zodat je zeer dramatische real-time wijzigingen in je optredens kan doorvoeren.


Nog vele andere functies

Dit is een krachtig beest en we zijn al bijna aan het einde van deze Korg Kronos 88 LS review gekomen zonder de vele andere mogelijkheden te behandelen. Dus we zullen nu proberen om een aantal die er echt uitspringen te bespreken. Ten eerst is er Karma, de AI-poging van Kronos, een soort van volwassen automatische begeleiding, maar veel beter dan dat het klinkt. Je selecteert Karma-modus en de schuifregelaars op het voorpaneel worden automatisch ingesteld om de parameters van patronen, riffs en drums aan te sturen die automatisch afgespeeld worden rond de noten en akkoorden die je speelt.

Korg Kronos 88 LS Review besturingen links

Het is een instant nummercreatie en de schuifregelaars regelen het notenpatroon, de duur en het ritme, waarbij patronen over het algemeen complexer worden als je van links naar rechts beweegt. We zijn nooit grote fans geweest van keyboards die interpreteren en noten toevoegen rond wat we spelen. Maar we moeten tijdens deze Korg Kronos 88 LS review zeggen dat Karma het goed doet en dat je snel ideeën en muzikale aanwijzingen kan krijgen. Deze kunnen allemaal in de sequencer (of je DAW) kunnen worden opgenomen als je creativiteit mist.

workstation kopen Korg Kronos 88 LS workstation review
workstation Korg Kronos 88 LS review

Nu we het over de sequencer hebben tijdens deze Korg Kronos 88 LS review, is deze natuurlijk volledig uitgerust, maar een van de hoogtepunten is het gebruik van liedjessjablonen, die in genres zijn ingedeeld met geschikte programma’s die automatisch in een combinatie worden opgenomen. Zo krijg je misschien een geschikte bas ingedeeld op track twee binnen een reggae sjabloon, die zelfs je levels en panning opstelling zal hebben. Het gebruik van de sequencer laat tijdens deze Korg Kronos 88 LS review echt zien hoe goed de Kronos is ontworpen op het gebied van zijn scherm en besturingsoppervlak.

Het scherm ziet er bijna computerachtig uit, nog niet als een DAW, maar met bijna evenveel sequencing opties en het bedieningsoppervlak aan de linkerkant van het scherm stelt zichzelf automatisch in om het volume met de schuifregelaars en pan met de draaiknoppen te mengen. Alles werkt prachtig in combinatie met elkaar en de bediening wordt al snel volledig intuïtief.


Heb ik dit echt nodig?

Ben je iemand die van alles in één doos houdt? De Kronos 88 LS is letterlijk alles in één doos. Volwaardig klavier, volwaardige sequencer, sampler, synthesizer (keer ongeveer zes), goede piano en orgel en dit alles verpakt in een geweldig pakket dat je ook nog eens kan tillen. Het lijkt net of hij een hele band op straat wil zetten. Natuurlijk kun je een computer als een alles-in-een doos beschouwen, en een volledig uitgeruste (bijvoorbeeld met Kontakt en een heleboel andere soft synths) zal ongeveer net zo duur zijn.

Korg Kronos 88 LS Review klavier

Maar als je nog steeds een hardware werkstation wilt, dan zul je echt niet iets kunnen vinden dat veel beter is dan de Kronos 88 LS. Dus, dan heb je het nodig, toch? Nou, misschien niet. Houd er rekening mee dat de afmetingen en de action van het klavier dit echt een goed werkstation voor de speler maken. Als je niet zo’n persoon bent, dan kun je overwegen om een van de kleinere modellen in de Kronos-serie te gebruiken. Zoals bijvoorbeeld degene met 61 toetsen, welke nog steeds dezelfde functies heeft, maar veel goedkoper is.


Alternatieven

Native Instruments Komplete Ultimate + Komplete Kontrol

beste midi controller gewogen toetsen Native Instruments Komplete Kontrol S88

Vergelijk prijzen Lees review

Oké, het is geen hardware synth, maar als je net begint en echt alles in één doos wilt hebben, dan kun je een Apple en de twee bovenstaande voor minder geld dan de Kronos 88 LS kopen.

Yamaha Montage

Yamaha Montage 8

Vergelijk prijzen Lees review

Net als de Kronos doet de Montage vrijwel alles en hij heeft een mooi touchscreen. De focus ligt volgens ons misschien een beetje meer op het maken en verkennen van geluid.


Conclusie van de Korg Kronos 88 LS

workstation Korg Kronos 88 LS review

Het is moeilijk om alles op de Kronos 88 LS te behandelen, maar die laatste regel over de sequencer vat samen hoe goed dit workstation werkt. En deze nieuwste versie van Korg, met zijn superlichte en volledige klavier is alles voor alle soorten spelers, of ze nu in de studio zijn op live optreden. Het scherm is zijn hart en de negen engines zijn ziel en de combinatie, zoals het nabootsen van die klassieke Korg synths, is verbluffend. De Kronos is duurder dan andere workstations die je ook volledige muziekcreatie zullen bieden (inclusief de Kross en MODX).

Maar de reden waarom de Kronos 88 LS duur is, is de speelbaarheid en het feit dat het de beste van de Kronos-serie is, een reeks die de afgelopen zeven jaar tot in de perfectie is aangepast. Is het dan de krachtigste synth van Korg ooit? Nou, het bevat hetzelfde als drie analogen, een wavestation, een FM-synthesizer en voegt daar ook nog eens een lading van akoestische en elektrische instrumentatie aan toe. Het antwoord op die vraag is dus zeker geen hogere wiskunde.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier de beste synthesizers.
9 Totale Score
Het beste van Korg

De Kronos 88 LS is niet goedkoop, maar hij geeft je wel alles wat je nodig hebt en meer. Het scherm is zijn hart en de negen engines zijn ziel en de combinatie, zoals het nabootsen van die klassieke Korg synths, is verbluffend. Als je het geld ervoor hebt dan bevelen we hem zeer aan.

Tags:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo