Korg Grandstage review

Korg Grandstage review
9

€2.114,00

Beste deal op: bax-shop.nlbax-shop.nl
Korg Grandstage review
Korg Grandstage review
€2.114,00

Korg is historisch gezien niet erg actief op het gebied van de stage piano, althans niet op professionele, dure gebied. Hun SV-1 ‘Stage Vintage Piano’ dateert uit 2009 en hoewel het een waardevol (en nog steeds beschikbaar) instrument is, toont het onvermijdelijk zijn leeftijd. Met een concurrentie op de markt die sterker dan ooit is, was er duidelijk een opvolger nodig. We presenteren: de Grandstage. Dit zijn echt zonder twijfel premium producten, met zowel 88- als 73-noten versies welke het beste RH3 hammer action keyboard van Korg hebben, hun vlaggenschip geluidstechnieken en een gebruiksvriendelijk voorpaneel. Ze worden ook geleverd met accessoires, waaronder een muziekstandaard, een fatsoenlijk demperpedaal met halve pedaal mogelijkheden en (ongewoon) een volledige en vrij uitgebreide standaard. In deze Korg Grandstage review zullen we deze nieuwe stage piano uitgebreid onder de loep nemen.

 

Korg Grandstage review:

Behuizing

Korg Grandstage functionaliteitenLaten we deze Korg Grandstage review eerst eens beginnen met een paar fysieke karakteristieken. De behuizing is een mix van metalen panelen, plastic uiteinden en vezelplaat basis. Het 88-noten model weegt ongeveer 20kg, wat ongeveer evenveel is als deze recensent aankan (tenminste zonder veel te vloeken). De bouwkwaliteit is goed: alles past mooi in elkaar, de behuizing kraakt of buigt niet, de knoppen zijn glad en grof en de audioaansluitingen op het achterpaneel zijn stevig verankerd, zodat de geplaatste stekkers weinig bewegen.

Aan de achterkant bevindt zich een echte IEC-netvoeding, een momentane stroomschakelaar, stereo-audio-uitgangen op XLR en onevenwichtige 1/4-inch aansluitingen, ingangen voor drie pedalen (expressie, schakel en demper), DIN MIDI in-/uitgangen en USB Type A en B aansluitingen. Het Korg logo licht op in verschillende kleuren, je kan schakelen door de verschillende opties en zelfs de intensiteit aanpassen op basis van de aanslagsnelheid. Als je niet zo van oplichtende kleuren bent, dan zal je blij zijn om te horen dat je het ook uit kan schakelen. Op het linker voorpaneel zit een hoofdtelefoonaansluiting.

 

Geweldige ontwerpen

De Grandstage geeft je de mogelijkheid om een of twee klanken tegelijk te spelen (in een split- of lagenconfiguratie), welke je kan selecteren in de secties gemarkeerd met ‘Keyboards’ en ‘Ensemble’. De zin van de marketingafdeling die het over ‘zeven geluidsbronnen’ heeft is niet onjuist, maar verwijst naar de verschillende akoestische en analoge modellerings- en sample-replay technologieën die aan de basis liggen van de soundset, in plaats van naar het aantal klankkleuren dat de Grandstage tegelijkertijd kan genereren.

Korg Grandstage stage piano

Dit gezegd hebbende, gebeuren er een aantal slimme dingen onder dat voorpaneel. Soepele geluidstransmissies zorgen ervoor dat pianonoten die vastgehouden worden met het demperpedaal (om een voor de hand liggend voorbeeld te noemen) blijven ongestoord doorgaan wanneer je overschakelt op een ander geluid. De uitvoering is zelfs nog robuuster – die pianonoten kunnen nog half-pedaling uitgevoerd worden terwijl je bezig bent met het nieuwe geluid. En in beperktere mate zal het instrument zelfs het onwaarschijnlijke scenario uitvoeren van twee oudere geluiden die blijven hangen terwijl een nieuwere wordt gespeeld. Het is een subtiel iets, maar zeker handig voor bepaald optreedsituaties. De effecten van de Grandstage bieden ook meer dan je eerst denkt en je krijgt niet alleen dat voorpaneel Reverb/Delay sectie om mee te spelen. Maar ik loop vooruit op de zaken.

Laten we teruggaan naar de secties Keyboard en Ensembles op het bovenpaneel in deze Korg Grandstage review. Het is een beetje tegendraads, maar beide hebben toegang tot exact dezelfde compilatie van 500 vooringestelde klanken, waarvan 170 ‘keyboards’ en 330 niet-keyboard ‘ensembles’. Het is wat logischer als je merkt dat de hoofdkeuzedraaiknop in de sectie Keyboard ‘Ensemble’ als laatste categorie heeft en andersom.

De draaiknoppen hier zijn eindeloze encoders, waarvan er twee omringd worden door LED ‘streepjes’ die hun huidige waarde tonen, en de andere (gemarkeerd met ‘Variation’) gekoppeld zijn aan een klein OLED-display. Korg hebben dit al eerder gedaan (op de KingKorg synth bijvoorbeeld) en alhoewel ze klein zijn, zijn ze erg duidelijk en informatief.

Review Korg Grandstage achterkant

Het verkennen van de geluiden is net zo eenvoudig als je zou willen: draai de keuzeknop naar de gewenste categorie en draai met de knop Variation door de presets. Lagen worden bereikt door gewoon beide geluidsproducerende secties in te schakelen en bij splitsingen wordt de tweede laag handig ingeschakeld als deze nog niet geactiveerd was. Als je deze ingedrukt houdt en een toets afspeelt, wordt het splitsingspunt gedefinieerd. Heb je je twee geluiden andersom nodig? Druk gewoon op ‘Swap’. Allemaal heel eenvoudig, snel en intuïtief.

Na het verfijnen van je setup kan het worden opgeslagen als een Favoriet. Er zijn vierenzestig slots beschikbaar, die precies in het midden van het paneel worden weergegeven als achtletterige naam banks, elk met acht slotknoppen. Zeker een goede verbetering ten opzichte van de oude SV-1, die in totaal acht slots heeft. Hoewel het niet mogelijk is om een Favoriet een naam te geven, zou het je weinig opleveren, omdat op het moment dat je een Favoriet selecteert, het voorpaneel en de draaiknoppen laten zien waar het uit bestaat. Spelers die aan meerdere muzikalen projecten werken, kunnen sets van 64 favorieten van en naar een USB-stick opslaan en laden. Er is ook de optie om een voetschakelaar te gebruiken om door de Favorieten te bladeren.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Het geluid

Ik zal er niet om heen draaien in deze Korg Grandstage review: de akoestische piano’s van de Grandstage behoren tot de allerbeste die je in hardwarevorm zult aantreffen; onberispelijk gepresenteerd, dynamisch en muzikaal lonend, en vastgehouden nootvervallen hebben van complexiteit en leven tot aan de stilte. De SGX-2 geluidsbron maakt blijkbaar gebruik van volwaardige stereo samples met 12 snelheidslagen. Ik kon geen snelheidsverandering detecteren en de toonverschuivingen tussen aangrenzende tonen zijn niet meer uitgesproken dan je zou ervaren bij een echte piano. De prestaties bevinden zich op hetzelfde niveau als die van de huidige toonaangevende bibliotheken van computersamples; de pedaalresonantie klinkt geweldig, de afspeelbron ondersteunt ook niet-pedaal sympathieke resonantie en er zijn subtiele pedaalgeluiden. Al met al zeer indrukwekkend.

Aansluitingen Korg Grandstage achterkant

Zes primaire vleugels – Grandstage, Italian, German, Japanese, Berlin en Austrian – hebben allemaal een ‘speler’-stereoperspectief (bas links en treble rechts) en een eigen karakter. De eerste drie zijn de meest hedendaags klinkende, onberispelijk gepresenteerd, schoon en met een nauw vastgelegde aanwezigheid en focus. ‘Austrian’ is een beetje ruimer en rustiger, terwijl ‘Berlin’ slanker, meer houtachtig en tot echte delicatesse in staat is. Ik vond persoonlijk alleen ‘German’ niet echt indrukwekkend in deze Korg Grandstage review. Je zou kunnen verwachten dat een Steinway een schril en dominant karakter heeft, maar deze is ronduit schreeuwerig op de hoogste dynamische niveaus voor noten net rond midden C.

De twee buffets zijn interessant. De eerste is een typisch klein huisinstrument, gretig en vol in het midden, grof en niet harmonieus richting de onderste octaven. De tweede is groter en verfijnder, met een consistentere bas. Er zit wel wat ruimtegeluid in de opname en het kan een beetje kunstmatig klinken wanneer je er oplet. Het bovenste octaaf wordt vreemd dun en sommige lage noten hebben een vaste vervalfase, welke na ongeveer drie seconden naar voren komt. Toch zijn dit allebei goede alternatieven voor de vlaggenschip vleugels in sommige situaties.

Elektrische piano’s worden aangedreven door de modellerende EP-1 geluidsbron van Korg. Je krijgt een Mark I, II, V, en een soort van Dyno-bewerkte Rhodes, een Wurlitzer 200, Hohner Pianet en een Yamaha elektrische vleugel. Het geluid en de speelbeleving zijn hier absoluut eersteklas en de progressie van de Mark I van klok naar bast door het snelheidsbereik is echt fenomenaal. In feite bieden alle Rhodos een geweldig gevoel van bijna tastbare aanwezigheid, ondersteund door authentieke note-off gerammel. De Wurlitzer klinkt ook authentiek, elastisch, onvermijdelijk iets minder complex. De Yamaha is echter eigenaardig; de belangrijkste preset heeft een losse, pseudo-stereo presentatie, zelfs wanneer er geen andere effecten geactiveerd zijn. Hij klinkt ook als een CP70 of 80 plus een ander geluid, met onafgestemde elementen in de bas die verder gaan dan het inherente ontbreken van harmonie. Sommige variaties zijn veel beter en schoner.

Ik zal de geluidscategorie ‘EP SYN’ snel bespreken in deze Korg Grandstage review en gewoon zeggen dat als je elektrische piano’s in Yamaha DX-stijl nodig hebt, je ze hier vindt, in al hun plastische en verrassend expressieve glorie. Er zijn ook elektronische piano’s uit het analoge tijdperk en sommige elektrische/synth hybriden. Ze zijn allemaal meer dan geschikt voor het doel.

De Clavinet voorziening biedt alle vier rocker-tab toonopties van het echte ding. De belangrijkste presets zijn mono en opnieuw zit er een sterk mechanisch element in het geluid; eerste attacks zijn bedrieglijk complex, een paar toetsen hebben vuile releases en er is ook een toets en case geluid toegevoegd. Na de clavinetten zijn er nog een paar klavecimbels en zijn typische midden 20-eeuwse gedrochten; verschrikkelijk voor barokmuziek, briljant voor halloween optredens.

En dat brengt ons bij de orgels, die zijn gemodelleerd naar toonwiel (de CX-3 van Korg), Vox, Farfisa en een paar wind geblazen originelen. Natuurlijk zullen de orgelklanken van een hammer action keyboard nooit erg bevredigend zijn en het feit dat de Grandstage geen drawbars of rocker-tabs heeft kan niet verhuld worden; je zit zo goed als vast aan de aangeboden presets. Maar dat gezegd hebbende, is er genoeg om van te genieten.

Goedkoopste Korg Grandstage Review

De Hammond geluiden hebben een hoop karakter en ze zoemen, klikken, draaien en grommen net als de beste. Het pitchwiel van de Grandstage doet hier zijn werk als een Leslie-luidspreker rotatie snelheidsschakelaar – een geweldige ontwerpkeuze – en de realtime schakelaars voegen vibrato en/of chorus toe. Ook percussie wordt nauwkeurig gemodelleerd, in die zin dat de intensiteit ervan verdwijnt wanneer nieuwe noten gespeeld worden. Ik vermoed dat voor 99 procent van de optredende spelers hier alle Hammond actie te vinden is die ze ooit nodig zullen hebben; vooral omdat je groep gerelateerde registraties als favorieten kan indelen en naadloos tussen hen kan schakelen.

Transistor orgels zijn ook uitstekend. De Vox zou goed moeten zijn – Korg is de eigenaar van het merk – en dat is het ook: stoer en wild. Ook de Farfisa heeft een fruitige snaarmachine kwaliteit die direct aantrekkelijk is. Van de overige instrumenten in de categorie Orgel zijn er een aantal bruikbare Italiaanse en Franse squeezeboxes, maar het primaire ‘Accordion’-geluid heeft een ping-pong delay-effect ingebouwd dat ongetwijfeld een programmeerfout is. Ook de pijporgels zijn voor mij te groot, te gotisch en alleen maar als een parodie op het echte ding: goed voor graaf Dracula optredens misschien. Een aantal aantrekkelijke, stillere fluit- en rietcombinaties mis ik zeker.

Onder de Ensemble-geluidscategorieën zijn de snaren over het geheel genomen erg leuk: zoet en helder en aantrekkelijk zonder ondergedompeld te hoeven worden in chorus en reverb. Er is ook een fatsoenlijke variatie, van symfonisch tot wendbare studio secties en kwartetten. Sommige Mellotron-banks dragen bij aan het plezier en respecteren de oorspronkelijke duur van acht seconden. Een verscheidenheid aan synth pads, snaarmachines, koren en mooie Fairlights wordenin deze categorie gestopt en er is geweldig spul te vinden, wat alle fronten beslaat.

Digitale Piano Korg Grandstage reviewKoperblazers biedt een gelijkaardig beeld. Een paar klanken, zoals een grote Harmon gedempte trompetsectie en ‘SFZ Brass’ (Steely Dan spelers zullen hier blij mee zijn), zijn absolute klassiekers. Sommige windgeluiden die hier te horen zijn, bieden meerdere articulaties van de SW1 en SW2 schakelaars. Er is ook een heel goede sax en een opmerkelijke harmonica die wanneer zorgvuldig gespeeld, net als een echte klinkt.

In de categorieën Synth en Lead krijg je een gezonde dosis ‘Wish you were here’, ‘Jump’, ‘Africa’, ‘Here comes the sun’ en ‘Get lucky’. Er zijn een aantal eenvoudige pads in PolySix-stijl, romige Moog-klanen en een mooi Sequential eerbetoon ‘Sawyer Lead’. Deze en vele andere leads zijn overigens monofoon. De overige klanken van klokkenspellen, gitaren, bas en SFX/Hit zijn zo goed als je zou verwachten. Sommige akoestisch, vaak heel overtuigend als het op de juiste manier gespeeld wordt en sommige synthetisch, die de kwaliteit die elders in de soundset te vinden is grotendeels handhaven. Een opmerkelijke afwezige zijn de drums.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Effecten

Net als de rest van het instrument is de Reverb/Delay eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Vier reverbs en vier delays zijn mogelijk en een diepte-encoder past de droog/nat balans aan (en blijkbaar ook het feedback-niveau voor het Tape delay-algoritme, tot aan een eeuwigdurende eenheid). De vertragingstijden kunnen alleen ingesteld worden met een time-tapknop, tot ongeveer 2,5 seconden.

Goedkope Korg Grandstage Review

De naturalistische reverbs zijn grotendeels vrij van gerinkel en hebben een vooraf ingesteld verval van respectievelijk ongeveer 3,5, 2 en 0,3 seconden, van Hall naar Room. De mono Spring reverb is uitstekend en is geweldig bij de elektrische orgelklanken. Tape-vertraging is ook goed: mono, smeary en lo-fi. Alleen de rechttoe rechtaan echo-achtige Delay behoudt de originele pan karakteristieken van de stereo piano’s. Reverb en Delay instellingen krijgen voorrang ten opzichte van de handmatige geluidsselecties, maar kunnen worden opgeslagen in (en opgeroepen als onderdeel van) een Favoriet.

Hetzelfde kan niet gezegd worden van de ingebouwde drie-bands EQ, wat een echte widget van wereldniveau is. De boosts en sneden die het toepast zijn duidelijk genoeg, maar erg zacht; de frequentiebanden hebben letterlijk zachte afroleigenschappen. Goed voor subtiele toonverschuivingen en het aanpassen van de Grandstage aan verschillende PA’s en niet zo goed voor piano-via-een-telefoonlijn effecten.

De sectie Dynamics valt ook onder een globaal niveau, onaangetast door het terughalen van Favorieten. Maar wat is het nu precies? Een compressor? Nou, het lijkt de huidige geselecteerde snelheidscurve scheef te trekken (er zijn er overigens negen) en misschien wijzigt het ook het dynamische bereik van de geluidsweergave in reactie op de snelheid. Draai de knop een kant op en alles voelt luider en gevoeliger aan. De andere, meer delicaat, met een breder dynamisch bereik. In een band- of ensemblesituatie waarin je het gevoel hebt dat je subtielere bijdragen worden gemaskeerd door wat er om je heen gebeurt, zal een kloksgewijze Dynamics twist ze in de mix brengen zonder je piekniveau aan te tasten. Het is een briljante functie, veel nuttiger dan een conventionele compressor. De snelheidsverschuivingen geraken ook tot de MIDI-uitgang, dus Dynamics speelt een nuttige rol in de master keyboard functionaliteit.

 

Alternatieven

Het is geen toeval dat de Grandstage bijna net zo duur is als de Nord Piano 3. Dat keyboard wint op het gebied van de nog grotere omvang van zijn pianobibliotheek en meer instelbare effecten, maar verliest ten opzichte van de Korg in de breedte en kwaliteit van zijn andere geluiden, en het ontbreken van pitch- en modwielen. De RD-2000 van Roland is ook vergelijkbaar geprijsd en heeft aanzienlijk meer toeters en bellen, evenals een andere reeks vlaggenschiptechnologieën. Hij biedt veel meer realtime controle, ook voor de orgelklanken, maar benadert de complexiteit van werkstations op sommige gebieden.

 

Conclusie van deze Korg Grandstage review

Als er iets is wat Nord ons door de jaren heen heeft geleerd, is het wel dat bruikbaarheid en vibe belangrijker zijn dan verbluffende functies. Korg lijkt dit bij de Grandstage te hebben meegenomen; dit is een keyboard dat, hoewel eenvoudig, eigenlijk zeer gewenst is. Het instrument doet de belangrijke dingen goed.

Tijdens deze Korg Grandstage review vond ik het spelen met de Grandstage erg vermakelijk. Hij voelde lonend en spannend om te spelen, waarbij oplossingen geboden worden in plaats van problemen naar voren komen. De exacte balans van functies is hier van cruciaal belang; de nadruk op eersteklas pianogeluiden, maar met fantastisch klinkende orgels, synths en snaarinstrumenten die veel spelers regelmatig nodig hebben. De ‘Smooth Sound Transitions (soepele geluidsovergangen)’, Dynamics-draaiknop en zelfs het leveren van een sterke metalen muziekstandaard bieden allemaal voordelen. Ik kan zeker zien dat Grandstage een deel Roland RD markt afsnoept, vanwege het grotere gebruiksgemak, terwijl hij ook de verkoop van de Nord Piano zal beïnvloeden vanwege het over het algemeen bredere bereik (om nog maar te zwijgen over de pitch- en modwielen).

De lijst van dingen die ik niet fijn vond is vrij kort. Ik heb al een paar bedenkingen genoemd over specifieke geluiden. Een ander is de opstarttijd van 38 seconden: een luxeprobleem als ik het een probleem kan noemen, maar soms een beetje een dooddoener. MIDI-controller functies zijn niet meer dan oppervlakkig: toetsen, wielen en pedalen, maar geen draaiknoppen of schuifregelaars voor CC-berichten. Gelijktijdige vertraging en reverb zou een mooie optie zijn geweest. De standaard is ook een beetje onhandig en ik denk dat een hoop gebruikers liever een lagere prijs hadden gewild. Wat het kostenplaatje naar voren brengt ten opzichte van andere instrumenten op de markt.

Al met al is de Grandstage echter een uitstekende stage piano. Een allrounder, maar je kan er mogelijk van gaan houden.

Vergelijk prijzen nu bij:

9 Totale Score
Uitstekende allround stage piano

Al met al is de Grandstage echter een uitstekende stage piano. Een allrounder, maar je kan er mogelijk van gaan houden.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste Korg digitale piano of bekijk Korg reviews. Tenzij je onmiddellijk de beste digitale piano zoekt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo