Casio Privia PX-130 piano review

De Casio PX-130 is vervangen door de Casio PX-150, lees de review hier.

Ik heb al eerder gezegd hoe moeilijk Casio het gehad heeft in het  verleden met hun etiket van speelgoedfabrikant. In alle eerlijkheid is dat etiket meer dan verdiend als je veel producten van hen onder de loep neemt. Echter, als je de Casio CDP-120 beschouwt als een ‘kleine stap’, dan kan de Casio Privia PX 130 piano zeker beschouwd worden als een “grote sprong” in het wegwerken van dit imago.

Ik heb al eerder vermeld dat mijn eerste keyboard als kind een Casio was. Het was niet het mooiste toestel ter wereld, maar voor mij was hij zeker mooi. Ik koesterde hem voor al zijn originele eigenschappen, maar ook voor al zijn tekortkomingen. Maar ik zou nooit geloofd hebben dat diezelfde fabrikant die dat geschenk uit mijn kindertijd geproduceerd heeft zo’n goedkoop meesterwerk als de Privia PX-130 zou maken.

Eén van de meest verbazingwekkende dingen aan de casio PX 130 is dat voor al de technologische vooruitgang en innovatie waarover hij beschikt, hij eigenlijk verbleekt op het gebied van knoppen en controlepanelen in vergelijking met de kleine Casio die ik had als kind. Het keyboard uit mijn kindertijd had een beeldscherm met blauwe achtergrondverlichting, meer dan 50 knoppen ( of zo leek het toch), en allerlei soorten draaiwieltjes en regelaars. Gewoon door er naar te kijken zou je denken dat hij veel meer kon dan de Privia.

Maar je bent mis als je dit denkt. De makers van de casio PX-130 hebben deze digitale piano met opzet zo ontwikkeld dat hij niet alleen muzikaal meesterwerk is, maar ook een kunstwerk dat perfect in de decoratie van je huis past.

Casio Privia PX 130 piano specificaties en eigenschappen

De piano heeft een simpele, strakke look met een zwart en grijze afwerking. Het toetsenbord is, net zoals bij de meeste piano’s met 88 toetsen, ongeveer 1,32 meter lang en 28 centimeter breed. Het beste aan deze Privia is zijn verbazingwekkend gewicht van maar 11,3 kilogram! Er zijn veel digitale piano’s met lang niet zo veel technologie en techniek aan boord die bijna twee keer zo veel wegen.

Wanneer je voor het eerst op deze piano speelt, is er één ding dat je bijna onmiddellijk merkt, en dat is hoe sterk het geluid lijkt op dat van een echte piano. Dit komt helemaal door het ontwerp van de piano, en de ingenieurs bij Privia hebben hier veel werk ingestoken. Casio heeft zijn eigen specifieke technologie ontwikkeld, namelijk het Linear Morphing System, welke geïntegreerd is met vier verschillende niveaus van stereopiano samples om een ervaring te creëren die kan wedijveren met de meeste akoestische piano’s. In feite geven veel pianisten in hun beoordeling van de casio PX 130 toe dat ze liever op dit instrument spelen dan op een echte piano. Heel mooie eigenschappen zoals het hierboven vermelde gewicht van het toestel maken het voor veel pianisten heel moeilijk om te beslissen. De privia beschikt ook over toetsen met geavanceerde tri-sensor scaled hammer action technologie, welke een ongekend gevoel van realisme aan de piano geven, door het nabootsen van zwaardere toetsen bij de bas en lichtere toetsen naarmate je naar de hoge tonen vordert. Hiernaast beschikt hij ook nog over Acoustic Resonance DSP, waardoor het toetsenbord instaat is het effect van open snaren na te bootsen wanneer de dempers omhoog zijn gebracht door de pedaal. Dit toont Casio’s oog voor detail.

Met 88 toetsen om mee te werken, weet je dat de piano over voldoende technologie beschikt om de hardware te ondersteunen, en met een fenomenale 128-stemmige polyfonie ben je zeker dat er geen kans is om uit de toon te vallen of problemen met het geluid te hebben. Je hebt ook de mogelijkheid om een stevige houten standaard, een muzieksteun en alle drie pianopedalen (demppedaal, zacht pedaal en sostenutopedaal) mee aan te schaffen wanneer je de piano koopt. Dit is echt een verbetering tegenover de meeste piano’s die ik al gezien heb; sommige hebben enkel een demppedaal, terwijl andere piano’s er helemaal geen hebben.

Deze piano beschikt over zestien verschillende prachtige tonen, welke allemaal beheerd kunnen worden vanuit het controlepaneel net boven de toetsen, of via de toetsfuncties welke je toelaten om de toetsen als snelkoppeling te gebruiken om instellingen te selecteren. Dit is een niveau van functionaliteit dat je meer en meer tegenkomt bij digitale piano’s, omdat het fabrikanten toelaat om hinderlijke knoppen en regelaars die het design ingewikkelder maken achterwege te laten.

Het toestel beschikt ook over een verrassend groot aantal demosongs – zestig – welke de pianist kan gebruiken om op te oefenen. Ikzelf heb deze mooie demo’s altijd gebruikt om mijn verwachtingen te verhogen van wat bereikt kan worden op een piano, maar ook om te oefenen en als inspiratie om zelf muziek te maken. De meeste piano’s beschikken niet over meer dan tien songs, maar met de PX-130 heb je meer dan genoeg materiaal om mee te werken. Je kan zelfs de linker- of rechterhandgedeeltes van de demo’s wegnemen en meespelen door gebruik te maken van de opneemfunctie van het keyboard.

De Casio PX 130 wordt geleverd met vier verschillende types nagalm, vier verschillende soorten choruseffecten, een laagfunctie die een laag kan aanbrengen op twee tonen tegelijk en een splitfunctie die het keyboard in twee verschillende soorten tonen verdeelt. Een nieuwe innovatie is de duetmodus, welke perfect is voor pianolessen of geweldige duet oefensessies.

De twee handige ¼” inch koptelefoonaansluitingen zijn hier ook ideaal voor.

De softwaremogelijkheden van de casio PX-130 zijn redelijk indrukwekkend. Ik had al vermeld dat deze piano beschikt over zestig songs, en de reden daarvoor is het ingebouwde ‘ digitale pianogeheugen’ van dit keyboard. Deze prachtige eigenschap laat je toe om niet alleen songmateriaal van je computer over te zetten, maar ook muziek op te nemen en over te zetten naar de harde schijf van je computer. Je kan dit allemaal doen via de betrouwbare USB/MIDI aansluiting van de Privia.

Conclusie van de Casio px 130 piano review

Ik heb een groot aantal piano’s gehad na de lange periode met mijn allereerste geliefde Casio. Mijn pianisthanden hebben bijna alles aangeraakt, van Yamaha’s tot Rolands. Ik weet alles over elke fabrikant, inclusief al hun voordelen en nadelen. Maar ondanks al de stereotiepen ben ik misschien wel klaar om terug te gaan naar Casio nadat ik in contact gekomen ben met de Casio Privia PX 130 piano.

OPGELET!

De Casio PX-130 is vervangen door de Casio PX -150, lees de review hier.

Nog niet overtuigd? Ontdek hier onze #1 beste digitale piano of kijk ook eens naar het beste Casio digitale piano.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

BesteDigitalePiano.nl
Logo