Behringer DeepMind 12 review

Totaal score:
Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Behringer DeepMind 12 synthesizer - €780.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Behringer DeepMind 12 synthesizer
Laatste updates:
  • €780.00 - 2018/11/07
  • €706.00 - 2018/10/23
Sinds: 2018/10/23
  • Hoogste prijs: €780.00 - 2018/11/07
  • Laagste prijs: €706.00 - 2018/10/23

De reputatie van Behringer in deze industrie was misschien niet altijd de beste, maar de afgelopen jaren heeft Uli Behringer met de oprichting van The Music Group in de Filippijnen als overkoepelende organisatie voor het merk Behringer en andere overgenomen bedrijven (waaronder Klark-Teknik, Lab Gruppen, Lake, Midas, Tannoy, TC en Turbosound) veel gedaan om de reputatie van het bedrijf te verbeteren, hoewel er nog steeds producten op de markt komen die niet mee kunnen komen met de concurrentie.

In de synthesizerarena heeft Uli Behringer lange tijd belangstelling getoond voor het klonen van synths zoals de Minimoog, de Prophet 5, de Odyssey en in het bijzonder de Juno 106 (zoek in Google naar de Phat 108 als je hier niet van op de hoogte bent.) Dus toen de teasers van de DeepMind 12 begonnen te verschijnen, was het niet verwonderlijk om te zien dat hij veel op de Juno leek. De gelijkenis van grafisch ontwerp was opmerkelijk, en zelfs de keuze van de faderdoppen van de Juno versterkte het gevoel dat er iets ongemakkelijk Roland-achtigs aan zou komen. Toen er meer details naar voren kwamen – het gebruik van DCO’s, de verwisselbare basversterking om de onderliggende frequentierespons van de Junos te evenaren, de filtertopologie en meer – was het duidelijk dat de overeenkomsten meer zouden zijn dan alleen oppervlakkig. Maar het werd ook duidelijk dat er significante verschillen zouden zijn en, toen de DeepMind 12 uitkwam, was er een tweede oscillator, een dual-mode filter, een modulatiematrix, effecten en meer aangegroeid. Dus hoewel de inspiratie zeker uit de Oost-Chinese Zee kwam, is de nieuwe synthesizer van Behringer geen identieke kopie van de Juno; deels misschien een eerbetoon, maar geen kloon. Laten we eens kijken in deze Behringer DeepMind 12 review eens kijken wat hij zoal te bieden heeft.

 

Overzicht

Voordelen:
  • Een goede en aantrekkelijk geprijsde kleine polysynth
  • Biedt veel meer synthese dan duidelijk is
  • Heeft volledige, aanslaggevoelige- en aftertouch gevoelige toetsen, en een interne voeding
  • Interne wifi en toegevoegde realiteit software wijzen de weg naar een mogelijke toekomst

Nadelen:
  • Niet zo direct als sommige synths; veel van het systeem is alleen toegankelijk via menu’s
  • Bi-timbraal zou geen overbodige luxe zijn geweest
  • Scherm is ouderwets
  • Heeft slechts 49 toetsen

 

Behringer DeepMind 12 review:

Architectuur

Veel van het ontwerp en de implementatie van de DeepMind 12 komt van het Midas team in het VK, wat een goed teken is omdat ze tientallen jaren ervaring hebben in het hogere segment van de audio-industrie. Maar voor zover ik weet heeft dit team nog nooit een synthesizer ontworpen, dus ik verwachtte wat eigenaardigheden, en ik was niet teleurgesteld.

Zijkant Behringer DeepMind 12Laten we deze Behringer DeepMind 12 review beginnen met de basis. Ondanks het feit dat de DeepMind 12 breed beschreven wordt (en niet in de laatste plaats door Behringer zelf) als ‘analoog’, is het een monotimbrale 12-stemmige analoge/digitale hybride polysynth met een lichtgewicht maar bruikbare 49-toetsen aanslag- en een aftertouch gevoelig klavier. Elke stem bestaat uit twee DCO’s, een schakelbare 12/24dB/oct VCF, drie digitaal gegenereerde contourgeneratoren, twee digitaal gegenereerde LFO’s en een modulatiematrix. Stemmen kunnen op verschillende manieren worden gestapeld, van 12-noten polyfonie tot ontstemde gedrochten met één noot, en na een algemeen hoogdoorlaatfilter maken vier instelbare digitale effecteneenheden het audiopad compleet. Prestatie controllers zijn beperkt tot de traditionele pitch en modulatie wielen, maar er zijn ook octaaf op/neer schakelaars en multi-mode, polyfone portamento. Er zijn 1024 patchgeheugens in acht banks van 128 geluiden, en je kunt deze toewijzen aan 16 categorieën, waarvan er vier door de gebruiker kunnen worden gedefinieerd voor specifieke projecten.

Misschien wel het meest verrassende aan de DeepMind 12 tijdens deze Behringer DeepMind 12 review is zijn omvang. Met een vier-octaafs toetsenbord en een ondiep bedieningspaneel, bevindt hij zich duidelijk in het ‘schattige’ uiteinde van het spectrum. Toch voelt hij geruststellend solide en zijn toetsen hebben volledige afmetingen, dus dat is een hindernis die overwonnen is, en hij heeft een geïntegreerde voeding, dus dat is een andere. Helaas is dit door de beperkte paneeloppervlakte geen ‘één draaiknop per parameter’-synthesizer en veel basisfuncties zijn alleen toegankelijk via de menu’s op het scherm. Bovendien is het monochrome 128 x 96 scherm verre van geavanceerd, en hoe de ontwerphandleiding het “groot” kan noemen begrijp ik niet helemaal. Blijkbaar was er binnen Behringer een discussie over het vervangen van het apparaat door een volledig gekleurd TFT-scherm, maar zowel om kosten- als om ontwikkelingsredenen besloot het bedrijf vast te houden aan het bestaande apparaat en eerlijk gezegd doet het zijn werk. Om nog even bij de hardware te blijven, was ik nogal verbaasd toen Uli Behringer op een aantal forums schreef: “de DeepMind 12 is met ongeveer 4000 componenten een van de meest complexe synthesizers die ooit is gebouwd. Door zijn discrete ontwerpstructuur, heeft hij veel meer componenten dan je waarschijnlijk zult vinden in een van de huidige synthesizers op de markt.” Dit lijkt een opmerkelijke bewering. De analoge plaat in de DeepMind 12 is piepklein en tot de rand gevuld met chips. Is dit belangrijk? Niet echt, maar ik vind zijn opmerkingen (op zijn best) vreemd. Positief is ook dat de DeepMind 12 drie jaar garantie heeft, wat royaal en welkom is.

Synthesizer Behringer DeepMind 12 review

Voordat ik de synthesizer begon te beoordelen voor deze Behringer DeepMind 12 review, onderzocht ik de vijf Global menu’s. De eerste is geschikt voor connectiviteit, zodat gebruikers MIDI en SysEx kunnen instellen voor de vijfpins-, USB- en wifi-verbindingen. De tweede bevat de keyboardinstellingen: zoals aanslag- en aftertouch-curves, lokaal aan/uit en het basisoctaaf. Vervolgens komen de pedaal- en paneelinstellingen-menu’s, waarvan de eerste verschillende pedaalmodi biedt en onder andere een reeks sustain/gating opties waar EDM-artiesten van gaan genieten, en de tweede stelt je in staat om te bepalen hoe de fysieke schuifregelaars reageren wanneer je ze verplaatst. Tot slot is er het systeemmenu dat, misschien wel het belangrijkst, toegang biedt tot de verschillende afstem- en kalibratieroutines. Dus na alles naar mijn voorkeuren ingesteld te hebben, was het nu tijd om wat geluiden te creëren.

 

Geluidsbronnen, filters en VCA’s

Beste Behringer DeepMind 12 ReviewHet belang van de menu’s van de DeepMind 12 wordt duidelijk zodra je de eerste van de bouwstenen van een patch (die Behringer een Programma noemt) kiest. Op het paneel biedt de DCO1 allen aan/uit schakelaars voor de zaagtand en puls/PWM golfvormen, plus schuifregelaars om de verticale hoek modulatie en PWM diepte te regelen. Dat is niet veel en zijn zeven verdere parameters (met inbegrip van de beelden en de modulatiebronnen) zijn weggestopt in een menu. Daarnaast biedt DCO2 schuifregelaars voor pitch, pitch-modulatie en niveau. Verrassend genoeg zijn er geen golfvormschakelaars, noch fysiek, noch in het bijbehorende menu, en het blijkt dat deze oscillator slechts een blokvorm golf genereert. Met een vierde schuifregelaar kun je echter een nieuwe vorm van golfvorming aansturen, waarbij een pulsgolf elke helft van de inschakelcyclus onderbreekt; hoe hoger de waarde, hoe breder deze puls wordt. De begintonen kunnen variëren van nasaal tot metaal en omdat je deze parameter kunt moduleren, blijkt DCO2 flexibeler dan je zou verwachten. Je kunt de DCO2 ook hard synchen met de DCO1 met de gebruikelijke resultaten, en de combinatie van golfvorming en synchronisatie biedt een aantal interessante klankkleuren. De uiteindelijke audiobron is een roze-ruisgenerator met een eigen niveauregelaar. Houd er echter rekening mee dat de DeepMind 12 geen mixer heeft; je kan de DCO1 golfvormen alleen uit of aan zetten (nul procent of 100 procent) en DCO2 en/of ruis in de mix laten vervagen op niveaus die tussen deze grenzen liggen, waardoor het geluidsbereik dat je kunt maken wordt beperkt. Bovendien is er geen extern signaal input, wat een belangrijk gemis kan zijn voor sommige potentiële gebruikers.

Het laagdoorlaatfilter biedt de verwachte frequentie- en resonantie schuifregelaars, met extra schuifregelaars voor keyboard- en contourtracking en LFO-modulatie. Als dit bekend klinkt, ben ik niet verbaasd omdat het de Juno-serie tot en met het grafische ontwerp nabootst; afgezien van het feit dat de contourschakelaar in een andere positie staat, zijn ze praktisch gezien identiek. Toch zijn er hier twee extra knoppen, en dat zijn verre van onbeduidende toevoegingen. De eerste schakelt tussen een 12dB/oct (2-polige) respons en een 24dB/oct (4-polige) respons, en is ook zeer nuttig. Ik merkte al snel dat ik voor veel geluiden de voorkeur gaf aan de 12dB/oct-modus. De tweede brengt je naar het filtermenu, waar je aanvullende parameters zoals aanslaggevoeligheid en aftertouch LFO-diepte vindt. Behringer claimt een cutoff frequentiebereik van 50Hz tot 20kHz en toen ik deze cijfers testte, klopte dit bijna precies.

Behringer DeepMind 12 synthesizerToen de DeepMind 12 geleverd werd probeerde ik een aantal van mijn favoriete Juno-geluiden te programmeren met behulp van de zelfoscillerende filters als aanvullende oscillatoren, maar elk filter was niet afgestemd op de andere en ze volgden met iets andere snelheden, dus voerde ik de kalibratieroutines uit. Dit duurde even, maar toen het klaar was, was alles goed op elkaar afgestemd en volgde goed. In tegenstelling tot de Roland-filters, sluiten de Behringers zich echter niet aan bij de harmonieën van de oscillatoren, waardoor ik niet in staat was om een aantal van de patches te creëren die ik wilde namaken. Ook, zoals ik later ontdekte, overleeft het stemmen ook niet altijd het instrument een tijdje uitschakelen en daarna weer inschakelen. Tenzij dit een eigenaardigheid is van het pre-productie reviewmodel (wat heel goed mogelijk is) kan het zijn dat je deze routines vaker uitvoert dan je zou verwachten.

De volgende stap in het signaalpad voor elke stem is de VCA. Hier valt niet veel over te zeggen, behalve dat het een onverwachte pan-parameter heeft waarmee je de 12 stemmen over het stereoveld kunt verspreiden. Standaard is dit ingesteld op nul (mono) zodat je je er misschien niet van bewust bent dat het er is, maar een beetje breedte kan interesse toevoegen aan veel geluiden zoals pads en speciale effecten.

Na de VCA’s worden de stemmen gecomprimeerd naar stereo en door een globale 6dB/oct high-pass filter geleid, wat nog een knipoog is in de richting van de Junos, en een nuttige toevoeging op elke synthesizer. Er is zelfs een knop gemarkeerd met Boost die, wanneer hij aanstaat, de basrespons nabootst die door alle synths in de originele Juno-serie wordt gebruikt, en dit zorgt voor een mooie verdikking en opwarming van je geluiden.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

LFO’s en contouren

Links van de audio-oscillatoren vind je een paar identieke LFO’s. Deze bieden een keuze uit zeven golfvormen die je alleen kunt selecteren via hun menu’s, met schuifregelaars om hun snelheid en vertragingstijden te regelen en een menu-item om hun slew rate desgewenst aan te passen. Omdat ze digitaal worden gegenereerd, kunnen ze opties bieden die anders niet praktisch zouden zijn, zoals synchronisatie met de arpeggiator klok, en het mogelijk maken van nauwkeurige controle over de relatieve fasen van de LFO’s tussen stemmen. Bovendien zijn hun frequentiebereiken ongewoon breed, van ongeveer 0,05 Hz aan de onderkant tot 1,28 kHz aan de bovenkant, en je kunt ze het toetsenbord nauwkeurig laten volgen, wat betekent dat je een kunt gebruiken om AM- en FM-timbres te genereren en de tweede voor conventionele modulatie taken. Gezien het feit dat de audio-oscillatoren analoog zijn, is de consistentie van FM-tonen van de stemmen opmerkelijk.

Behringer DeepMind 12 Review schermIk ga in deze Behringer DeepMind 12 review geen ruimte verspillen aan het redetwisten van de mogelijke voor- en nadelen van analoge versus digitale contouren – het stoort me niet op de een of andere manier zolang ze aan de ene kant van de schaal pittig zijn en aan de andere kant traag. De DeepMind 12 scoort daarbij hoog. Ik heb tijdens deze Behringer DeepMind 12 review minimale AD-tijden gemeten die zo kort waren dat de VCF en VCA nauwelijks tijd hadden om te klikken, en maximale aanvals- en releasetijden van 32 seconden. Maar in plaats van me op deze metingen te concentreren, ga ik de ontwerpers een pluim geven voor een heel ander maar scherpzinnig stukje ontwerp; elk van de A-, D- en R-fasen kunnen de vorm aannemen van een exponentiële, lineaire of logaritmische curve, met 256 variaties van het ene uiterste naar het andere, en de sustainfase biedt controle over zowel het begin- als het eindniveau. Met deze curven kun je de kenmerken van vele ouderwetse synths nabootsen en, door je in staat te stellen vormen te definiëren die normaal gesproken de taak van vijftrapscontouren is, ook de mogelijkheid bieden om dingen zoals orkestklanken nauwkeuriger te programmeren dan anders mogelijk zou zijn. Ik ben onder de indruk van de vele activeringsmogelijkheden die je onafhankelijk van elkaar voor elk van de drie contourgeneratoren kunt selecteren. Bovendien zijn twee van de drie contouren rechtstreeks verbonden met de VCF en de VCA, maar ze verschijnen alle drie als bronnen in de modulatiematrix, terwijl al hun snelheden, niveaus en curven als bestemmingen worden weergegeven. Dit is geweldig.

Ah ja, de modulatiematrix… Dit biedt acht slots waarbinnen je keuzes uit 22 bronnen en keuzes uit 130 bestemmingen kunt moduleren (met positieve of negatieve polariteit), en het is waar je interessante dingen doet, zoals het verkorten van de contouren terwijl je met het toetsenbord speelt voor natuurlijke geluiden, of het maken van programma’s met meerdere parameters van aanslaggevoeligheid voor al je favoriete ARP Pro-Soloist imitaties. Er zijn hier ook twee modulatiebronnen die nergens anders op de synthesizer zichtbaar zijn: MIDI Note Off Velocity, die ‘echt’ kan zijn of op een vaste waarde kan worden ingesteld in de globale menu’s, en MIDI Breath Control, die in kaart wordt gebracht via het expressiepedaal. Niets weerhoudt je er natuurlijk van om dingen te moduleren die zelf andere dingen moduleren, dus de mogelijkheden zijn enorm.

 

De effecten

De laatste stap in het signaalpad bestaat uit vier digitale, stereo-effecten slots, hoewel je deze kunt omzeilen om een volledig analoog VCO/VCF/VCA/HPF pad naar de buitenwereld te behouden als je dat wilt. Er zijn 33 effecten beschikbaar en, om Behringer’s beschrijving te gebruiken, de “apparaatinspiraties” van sommige daarvan waren producten vervaardigd door bedrijven die zich nu binnen de Music Group bevinden, terwijl andere van elders onder andere reverbs geïnspireerd door de Lexicon PCM70 en 480L, een Roland Dimension D-chorus, en een Moog-achtige filter zijn. Je kunt ervoor kiezen om het signaal geheel of gedeeltelijk door een van deze systemen te leiden, en hoewel de 24-bits woordlengte, 48kHz samplingfrequentie en maximale 40-bits berekeningsresolutie niet voldoen aan de hoogste specificaties die veel van de huidige processoren en plug-ins bieden, zijn ze naar mijn mening volledig voldoende hier.

Er zijn 10 verschillende effectconfiguraties, variërend van de voor de hand liggende ‘vier op een rij’ tot allemaal tegelijk, en acht andere, waaronder twee met feedback loops. Je moet de laatste van deze voorzichtig gebruiken, omdat het gemakkelijk is om van het hele zootje een sonische vernietiging te maken. Gelukkig anticipeerden de ontwerpers op de ergste gevolgen hiervan (je luidsprekerconussen die de tegenoverliggende wand van de studio steken) en plaatsten een 30Hz hoogdoorlaatfilter in de loops, wat je een flink wat geld zou kunnen besparen als het mis zou gaan.

De handleiding (en, zoals ik later ontdekte, de editor) illustreren de effectenalgoritmen in grafische vorm en tonen hun parameters in weergaven van de oorspronkelijke processoren. Het scherm van de synthesizer is hiertoe niet in staat, dus parameters – tot 12 voor een bepaald effect – worden weergegeven als licht vierkante draaiknoppen met snelkoppelingen die uit drie karakters bestaan. Gelukkig zijn veel van deze parameters bestemmingen in de modulatiematrix, wat nog meer mogelijkheden suggereert. Ik was blij te zien dat je de effecten binnen een bepaald programma kunt herschikken zonder hun parameterwaarden te verliezen, en dat je ze van het ene programma naar het andere kunt kopiëren. Aan de onderzijde zijn er geen fysieke schakelaars om de effecten in of uit te schakelen. Dit is prima in de studio, maar je zult waarschijnlijk wel bedieningselementen willen toewijzen in de modulatiematrix om dit praktisch te maken in live situaties.

Vergelijk prijzen nu bij:

 

Akkoorden, klokken, arpeggio’s en sequenties

De eerste functie die je zult tegenkomen in de Arp/Seq sectie is het akkoordengeheugen. Zoals je zou verwachten, kun je op deze manier een akkoord opnemen en het tijdens het spelen op en neer transponeren op het keyboard. Je kunt zelfs verschillende akkoorden programmeren voor verschillende toonsoorten, waar sommige mensen van gaan houden. Maar mijn favoriete toepassing hiervoor was iets anders, omdat ik het gebruikte om een aantal enorme, modulaire synthesizer patches na te maken tijdens deze Behringer DeepMind 12 review. Dit deed ik door een geschikte single-oscillator patch te programmeren en vervolgens een akkoord op te nemen (bijvoorbeeld de eerste, vierde en vijfde in de toonladder) en de resulterende drie-scillator patch af te spelen met twee, drie of zelfs vier stemmen per toonhoogte. De resultaten kunnen opmerkelijk zijn.

Behringer DeepMind 12 Review DeepMind 6

De DeepMind 12 heeft een interne hoofdklok die zijn arpeggiator, regelsequencer en alle gesynchroniseerde functies zoals de LFO’s en sommige effectparameters kan aansturen. Je kunt dit instellen van 20 tot 275 spm met de schuifregelaar Rate, of tik op het tempo met de knop Tap/Hold. Als er een MIDI-klok wordt gepresenteerd, zal de synthesizer hier ook op synchroniseren met klokdivisies variërend van 1/2 tot 1/48. Swing is ook verkrijgbaar binnen een bereik van 50 (geen swing) tot 75 procent.

De arpeggiator zelf biedt meer dan je zou verwachten, niet alleen het verstrekken van de gemeenschappelijke omhoog, omlaag, omhoog / omlaag, willekeurig, en ‘as played’ modi, maar vijf ongebruikelijke ‘omgekeerde’ en ‘afwisselende’ modi over een enorme zes octaaf maximum bereik. Er zijn ook 64 patronen beschikbaar: 32 presets, en 32 die je zelf kunt programmeren. Deze maken van de arpeggiator in feite een monofone sequencer met 32 stappen. Je kunt de patronen op de DeepMind 12 zelf bewerken, waarbij je voor elke stap de patroonlengte, de noot en de gate duur kiest, maar je kunt de noten van het keyboard niet programmeren, wat het nogal bewerkelijk maakt.

De laatste functie die hier beschikbaar is, is de Control Sequencer die, zoals de naam al aangeeft, geen noten speelt maar patchparameters via de modulatiematrix aanstuurt. De bedieningselementen zijn vergelijkbaar met die van de arpeggiator, met de toevoeging van een slew generator waarmee sequenties zich soepel van de ene waarde naar de andere kunnen ontwikkelen in plaats van tussen stappen te springen.

 

Het gebruik

Goedkope Behringer DeepMind 12 ReviewDertig jaar geleden was de Juno 106 enorm succesvol, niet alleen omdat hij betaalbaar was, maar ook omdat het een verbazingwekkend eenvoudige synthesizer was om te programmeren en te gebruiken. Het uitgebreide gebruik van menu’s op de DeepMind 12 doet daarentegen denken aan een latere periode. Vier cursortoetsen zijn geplaatst rond een klikknop die de functie uitvoert van de Alpha draaiknop die geïntroduceerd is op Alpha Juno serie van Roland, er is een schuifregelaar voor gegevensinvoer die grote veranderingen in waarden versnelt, en als je naar het begin of einde van een reeks waarden wilt springen, kun je dit doen met de Roland-truc van + ingedrukt houden gevolgd door -, of vice versa. In de meeste gevallen werkt het systeem goed, hoewel het mogelijk een beetje een schok is voor jongere spelers die opgegroeid zijn met touchscreens. Bovendien vond ik het bedieningspaneel, ondanks de kleine afmetingen, nooit krap tijdens deze Behringer DeepMind 12 review. Compact, maar niet krap. Ik vond de toevoeging van voice-leds rechtsonder op het paneel ook fijn. Deze bleken nuttig bij het spelen van gestapelde stemmen (ze geven direct informatie over hoeveel toetsen je tegelijkertijd kunt indrukken voordat het stelen van noten plaatsvindt) en ze hielpen me ook om te beslissen wanneer een specifieke stem uit de maat was en ik de afstem-/kalibreringsroutines moest uitvoeren.

Maar hoe zit het met het geluid? In werkelijkheid staan er al veel demo’s op het internet, maar wat deze vaak niet illustreren is het scala aan geluiden dat de DeepMind 12 kan produceren. Ik stuitte tijdens deze Behringer DeepMind 12 review op hoogwaardige patches die varieerden van broze en glazige tonen tot prachtige weelderige ensembles, pads en klankkleuren. Daartussen lagen orkestklanken, elektrische piano’s en klavinetten, orgels en meer. De arpeggiator en de besturingssequencer kunnen dieper graven en het diep in het EDM-gebied brengen, waar hij maar graag piept, ruft en gaat spatten. Ik was ook verbaasd over hoe goed hij als monosynth is. Je kunt over de top gaan met stemmen stapelen en ontstemmen, spelen met de relatieve fasen van de LFO’s, en effecten toepassen, maar wanneer slimmer gebruikt, maken deze functies het ook mogelijk om een enorm scala aan nuttige lead en bass geluiden te verkrijgen. Misschien werkt het vier-octaafs klavier hier ook het beste. Te kort voor veel polyfone toepassingen, deze is ideaal om te soleren, vooral omdat je de prioriteit van de noot (laagste, hoogste, laatste noot) kunt bepalen en of deze reageert op single- of multi-triggering. Interessant, ondanks deze reeks van geluiden, is er een consistent karakter aan de basis van alle van hen. Net zoals er in het verleden een Roland-geluid, een Moog-geluid, een Oberheim-geluid (enzovoort) was, is er in de DeepMind 12 een achterliggend Behringer-geluid dat kenners meteen zullen identificeren als afkomstig van iets dat moderner is dan de VCO versierde synths van vroeger. Sommigen zullen het geweldig vinden, anderen niet, maar dat is een persoonlijke keuze. Objectief gezien heb ik slechts één kritiekpunt op dit gebied; de preproductie-eenheid die ik hier heb, is nogal luidruchtig. Dit is vooral duidelijk wanneer het geluid gemoduleerde effecten bevat, want wervelgeluid is veel opdringender dan consistent ruisen, dus heb ik daar bij de ingenieurs van Behringer vraagtekens bij gezet. Ze vertelden me dat de productiemodellen minstens 6dB stiller zullen zijn dan deze, en dat is goed nieuws, hoewel ik vermoed dat nog stiller nodig is.

Behringer DeepMind 12 Review schuifregelaars

Tot mijn verbazing heb ik niet veel anders om te bekritiseren tijdens deze Behringer DeepMind 12 review. Zeker, DCO2 is vreemd beperkt, het ontbreken van een mixer is vervelend, het onvermogen om bepaalde functies te selecteren van het voorpaneel is frustrerend, bewerken kan een beetje onhandig zijn en er is geen analoge connectiviteit. Maar voor de prijs denk ik dat ik dit kan aanvaarden. Aan de andere kant, het bouwen van een prestatie-georiënteerde polysynth met een vier-octaafs toetsenbord heeft altijd een beetje krenterig geleken. Ik ben ook teleurgesteld dat de DeepMind 12 niet beschikt over een bi-timbrale modus, omdat hij in sommige opzichten doet denken aan de machtige Roland Super-JX10, waarmee je twee patches aan weerszijden van een splitpoint op zijn overvloedige 76-toetsen keyboard kunt plaatsen, of ze kunt samenvoegen om geluiden te creëren met twee verschillende sonische componenten. Het zou geweldig zijn geweest als de DeepMind 12 hetzelfde had kunnen doen.

Tot slot wil ik nog de koelventilatoren van de DeepMind 12 benoemen in deze Behringer DeepMind 12 review. Ik heb een aantal synths met zeer luidruchtige ventilatoren en hoewel ze acceptabel zijn op het podium, probeer ik waar mogelijk te vermijden dat ze worden gebruikt in de studio. Het verbaasde me dan ook dat een kleine synthesizer op basis van de nieuwste oppervlaktetechniek niet één, maar twee ventilatoren nodig heeft, wat suggereert dat er veel warmte wordt opgewekt door zijn XMOS- en SHARC-processoren in een behuizing die te klein is om deze met behulp van eenvoudige koellichamen af te voeren. Wetende hoe streng Behringer is op gebied van het beperken van de kosten, kan ik geen reden bedenken dat deze ventilatoren toegevoegd zijn als ze niet nodig waren, dus het is goed dat ze minder lawaai maken dan de monsters in, bijvoorbeeld, mijn Memorymoog en een aantal ouderwetse Kurzweils. Of ze de komende jaren stil zullen blijven, zal de tijd leren. Vreemd genoeg kun je de ventilatoren in de Global-menu’s uitschakelen. Dit lijkt me vreemd – of ze zijn nodig of ze zijn het niet – en ik was geneigd om ze uit te schakelen voor deze Behringer DeepMind 12 review om te zien wat er zou gebeuren Ik vermoed dat er niets erger gebeurd zou zijn dan alles uit de toon vallen, maar aangezien de mensen van Behringer ongetwijfeld de synthesizer weer in functionele staat terug willen hebben, heb ik besloten het risico niet te nemen. Ik heb de ventilatoren echter vertraagd om het akoestische geluid te verminderen, omdat een van de ventilatoren duidelijk hoorbaar was als ik dat niet deed.

 

Conclusie van deze Behringer DeepMind 12 review

De geschiedenis van Behringer kennende, moet ik toegeven dat ik met enige vrees aan deze Behringer DeepMind 12 review begon. Maar toen ik tijd doorbracht met de DeepMind 12, werd ik echt overgehaald. Zeker, het is niet de analoge synthesizer van je wildste dromen, maar hij is nooit ontworpen om dat te zijn en met een prijs van ruim €800, zal hij ongeveer een derde kosten van de prijs van vlaggenschipsynths zoals de Prophet 6 en OB-6. Of, met andere woorden, hij kost (in reële termen) een fractie van de prijs van de synthesizer die hem inspireerde. Zeker, het gebruik van digitale LFO’s en contourgeneratoren, en DCO’s in plaats van VCO’s, zal sommige kenners ontmoedigen, maar ik ben een grote fan van de DCO-gebaseerde synths van Roland, zoals de Juno 60, de JX3P en de Super JX10, evenals meer obscure instrumenten, waaronder de Kawai SX240 en de Bit One, en ik zou ze nooit de rug toekeren om dit.

Dus zal Behringer een paar verkopen? Zoals andere fabrikanten in de afgelopen jaren hebben ontdekt, kan de markt van minder dan €1000 wispelturig zijn, maar als deze markt betrouwbaar en goed ondersteund blijkt te zijn, dan kan de DeepMind 12 een groot succes worden. Uli Behringer verklaarde al voordat deze synthesizer in de winkels lag dat hij door de overweldigende respons al besloten had om binnen Behringer een synthesizerdivisie op te richten en hiervoor ingenieurs en productmanagers in dienst zou nemen. Ik hoop alleen dat de volgende modellen van het bedrijf iets minder duidelijk gebaseerd zijn op klassiekers van andere merken. We hangen boetiekfabrikanten niet aan de schandpaal voor hun emulaties van ouderwetse synths en modules, dus, op voorwaarde dat alle relevante octrooien en auteursrechten zijn vervallen, zou het waarschijnlijk hypocriet zijn om het Behringer kwalijk te nemen dat de Juno 106 als uitgangspunt voor de DeepMind 12 gebruikt is. Maar het is duidelijk dat het bedrijf een aantal nieuwe ideeën van hun zelf heeft en in staat is om ze toe te passen. De toekomst zou interessant kunnen zijn.

Vergelijk prijzen nu bij:

Stel laagste prijs alert in
×
Breng me op de hoogte wanneer de prijs daalt
Set Alert for Product: Behringer DeepMind 12 synthesizer - €780.00
Prijs geschiedenis
×
Prijs geschiedenis voor Behringer DeepMind 12 synthesizer
Laatste updates:
  • €780.00 - 2018/11/07
  • €706.00 - 2018/10/23
Sinds: 2018/10/23
  • Hoogste prijs: €780.00 - 2018/11/07
  • Laagste prijs: €706.00 - 2018/10/23
8 Total Score
Goede en aantrekkelijk geprijsde kleine polysynth

Een goede en aantrekkelijk geprijsde klein polysynth. Biedt veel meer synthese dan duidelijk is. Heeft volledige, aanslaggevoelige- en aftertouch gevoelige toetsen, en een interne voeding

Laat je mening horen

      Laat een bericht na